Tujina

'Tam bo pobitih dva milijona ljudi'

Juba, 09. 07. 2011 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Miha Raičevič
Komentarji
31

Samostojnost Južnega Sudana je v Jubi pričakal tudi slovenski borec za človekove pravice Tomo Križnar. A ta se ne veseli več, temveč opozarja, da se prav v času slavja na meji s staro državo dogajajo grozoviti poboji.

"Velika evforija, vse je pijano, kar je razumljivo, osamosvojili so se sužnji, pobegnili so iz te mentalne pasti, v kateri so jih tiščali Arabci s severa. Pobegnili so pred islamskim fundamentalizmom, zdaj imajo pravico odločati po svoje," je za 24ur.com prve vtise po razglasitvi neodvisnosti Južnega Sudana strnil slovenski borec za pravice južnosudanskega ljudstva Tomo Križnar. "Zato so si dali duška, saj so na to čakali 30 do 40 let, 50 let po neodvisnosti od Velike Britanije," je nadaljeval, nato pa popolnoma spremenil ton govorjenja.

SPLA – Sudanska ljudska osvobodilna vojska je uporniško gibanje, ki je bilo ustanovljeno leta 1983. Po večini ga sestavljajo ljudstva, ki živijo na območju Južnega Sudana in so se borila za neodvisnost od severa. Ima tudi politično krilo, ki se imenuje Sudansko ljudsko osvobodilo gibanje (SPLM).

Z veliko gneva v glasu je pojasnil, da se na meji med Južnim in Severnim Sudanom zdaj vršijo množični poboji. "Žrtvovani so na žrtveniku, a se z njimi nihče ne ukvarja," je povedal. Po njegovih besedah jim ne pomaga niti nova država, čeprav gre za ljudi, ki imajo velike zasluge, da je Južni Sudan izboril neodvisnost. "Borili so se skupaj s SPLA, bili tudi na vodilnih položajih, na frontni črti med obema Sudanoma in ves čas doživljali najhujša iztrebljanja," dodaja Križnar. A zdaj so nanje popolnoma pozabili.

Posledice napada na nubsko vas.
Posledice napada na nubsko vas. FOTO: www.tomokriznar.com

Za zdaj jim ne bodo pomagali

Na včerajšnji novinarski konferenci je bil edini novinar, ki je zastavil vprašanje, kaj bo zdaj s temi ljudmi in dejali so mu, da se bodo s tem ukvarjali pozneje. "A v tem času jih bo sudanska vlada iztrebila. Jaz sem bil na tem morišču. Prinašam najnovejše podatke. V zadnjih treh tednih je bilo tam ubitih vsaj 6.000 ljudi, pol milijona je razseljenih po gorskih votlinah. Vsak dan so sistematično bombardirani. In to je zdaj kazen za vse, kar smo naredili Arabcem na severu. Zdaj se maščujejo nad tistimi, ki so ostali – nad temi afriškimi ljudstvi v Abijeji, v Modrem Nilu in v Južnem Kordofanu, Nubskih gorah," nadaljuje.

Posnetka posledic napadov na nubska plemena. Pozor prvi posnetek nazorno prikazuje ranjene žrtve!

Križnar je tudi povedal, da je živa priča takim dogodkom. Na območje je uspel dostaviti 250 malih in velikih kamer ter internetne satelitske modeme, s pomočjo katerih se trudijo v svet poslati sliko teh grozovitih dejanj. "Razsekanih otroških trupel, ki objemajo svoje prav tako razkosane matere. S tem smo pritegnili New York Times, Channel 4, BBC, Al Jazeero in tudi vas. Upam," je še dejal.

"Tam bo pobitih dva milijona ljudi. Ko bodo pobiti, bo prepozno. Dnevi so šteti. Od danes naprej tam ne sme leteti nihče. Nubske gore so obkoljene in zapečatene. Ne smem povedati, kako smo mi prišli tja in kako smo tja odpeljali šest novinarjev. Svet ve za to in ne bomo čakali, da ukrepajo. Nadaljevali bomo z videonadzorom in restavrirali bomo vsakega ubitega. Vsako ubito družino bomo razstavili na svetovni razstavi," je še odločen slovenski borec za človekove pravice.

Nube se skrivajo v votlinah.
Nube se skrivajo v votlinah. FOTO: www.tomokriznar.com

Na vprašanje, kako je v Jubi in kaj pravi na to, da tam danes vstaja nova zastava Južnega Sudana, pa je postregel z odgovorom sina ustanovitelja uporniškega gibanja SPLA Mabiorja Garanga. Ta mu je včeraj v intervjuju dejal, da je bila zastava dvignjena že leta 1983. "To je zdaj samo še ceremonija". Leta 1983 je namreč John Garang na jugu Sudana dvignil novo zastavo SPLA, ki je prav taka kot zastava Severnega Sudana, le da ima v sredini rdečo zvezdo.

Križnar pa nato zaključuje s kritiziranjem sedanje oblasti. "To so v glavnem priskledniki, ki želijo imeti prste pri sudanskih bogastvih, kot so nafta, voda in odlična črna puhljica".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja