Tujina

Pogumen policist, prijazna učiteljica, osamljen upokojenec in ljubitelj glasbe. To so žrtve londonskega skrajneža

London, 25. 03. 2017 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Khalid Masood je v Londonu ubil štiri ljudi. Policist Keith Palmer je bil prijazen človek, ki se je rad fotografiral s turisti. Američanka je njegovi družini poslala fotografijo, ki je nastala 45 minut, preden je umrl, in je bila verjetno njegova zadnja. Leslie Rhodes je bil upokojeni čistilec oken brez družine. Učiteljica Aysha Frade je za seboj pustila dve hčerki, Kurtu Cochranu pa se je poklonil tudi Trump.

Teroristični napad v bližini britanskega parlamenta je poleg življenja napadalca Khalida Masooda, ki ga je ustrelila policija, zahteval štiri smrtne žrtve, ranjenih pa je najmanj 50 ljudi. Medtem ko na dan prihaja vse več podrobnosti o napadalcu, so tukaj zgodbe ljudi, ki jim je vzel življenje.

"Prvič sem v Londonu, vidim njegovo čelado in si mislim: moram se fotografirati z njim! Zato sem stopila k njemu in ga vprašala, ali se lahko. Odgovoril je: Seveda, ni problema! In bil je zelo prijazen," je o policistu Keithu Palmerju za ABC News povedala ameriška turistka Staci Martin. Pred parlamentom sta se slikala, le 45 minut pozneje je umrl. Ko je poskušal ustaviti Masoodov morilski pohod, ga je ta zabodel z nožem.

Staci je fotografijo posredovala njegovi družini, saj se je, kot pravi, počutila dolžna to storiti. Po vsej verjetnosti gre namreč za njegovo zadnjo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

In ni edina, 48-letnemu policistu Palmerju se s fotografijami in izrazi sožalja na družbenih omrežjih poklanjajo številni turisti, ki ga označujejo za resnično prijaznega človeka.

Avstralec Andrew Thorogood in njegovi hčerki so se z njim fotografirali oktobra lani. "Pogovarjali smo se precej časa, bil je zelo prijazen," je zapisal 41-letnik. "Dejal nam je, da bi z veseljem obiskal Avstralijo, in moja hčerka mu je predlagala, naj se oglasi pri nas v Alice Springsu. To se zdaj nikoli ne bo zgodilo – samo zato, ker je opravljal svoje delo in skrbel za varnost ljudi."

Tudi študenta Will Robins in Tyler Chapperley-Russell sta delila selfi, ki sta ga lani posnela s Palmerjem, ob njem pa pripisala, da je bil izjemno profesionalen in prav nič podoben "tipičnim policistom".

Pogumnemu Keithu, ki je v policijskih vrstah služil 15 let, se poklanjajo tudi številni sodelavci. Ena od njih je povedala, da ji je leta 2007 rešil življenje, ko je doživela prometno nesrečo. Na spletni strani JustGiving so za njegovo družino zbrali že več kot 600.000 funtov, metropolitanska policija pa je sporočila, da bo številko njegove značke 4157U upokojila in je ne bo predala nobenemu drugemu policistu.

Njegova družina je sporočila, da se ga bo spominjala kot čudovitega očeta in moža, ter se javnosti zahvalila za vso podporo. Visok znesek zbranih sredstev jih je povsem presenetil. "V tem trenutku jim nič ne more olajšati bolečine, a sčasoma jim bo to pomagalo," je dejal predstavnik zveze policistov Ken Marsh.

Avstralec Andrew Thorogood, njegovi hčerki in policist Keith Palmer.
Avstralec Andrew Thorogood, njegovi hčerki in policist Keith Palmer. FOTO: AP

75-letni Leslie je bil na poti v bolnišnico, žene in otrok ni imel

Leslie Rhodes je bil 75-letnik iz južnega Londona. Upokojeni čistilec oken naj bi bil na poti v bližnjo bolnišnico, ko ga je Masood povozil z avtomobilom. Sosedje so Leslieja opisali kot prijetnega človeka, ki je bil izjemno fit za svoja leta. Žene in otrok ni imel.

"Poznali smo ga 24 let, bil je zelo dober človek. Za vsakega bi naredil vse. To, kar se mu je zgodilo, je zločin, povsem smo v šoku," je dejal sosed Philip Williams. "Nikogar ni imel. Moja žena in hčerke so v bolnišnici sedele ob njem in mu predvajale glasbo, preden je umrl. Všeč so mu bili Queeni. Ne smeš biti sam, ko umiraš," pa je dejal drug sosed Michael Carney. "Bil je najbolj prijazen človek, kar sem jih kdaj srečal," je dodal.

Učiteljica, ki je za seboj pustila dve hčerki

43-letna Britanka španskih korenin Aysha Frade je umrla na Westminstrskem mostu, na poti do šole, kamor se je odpravila po svoji hčerki.

Učiteljica španščine na univerzi DLD v Londonu je bila po besedah sodelavcev dobra in prijazna članica osebja, ki je rada pomagala drugim. "Zelo jo bomo pogrešali," je povedala Rachel Borland. Nekdanja soseda Patricia Scotland pa jo je opisala kot dobro mamo in ženo. "Bila je zelo prijetna oseba in ljubeča mama dveh prikupnih deklic. Ne bi si mogla želeti boljše sosede," je dejala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kurt je bil človek, ki bi ti 'dal majico s svojega hrbta'

54-letni Kurt Cochran iz ameriškega Utaha je v Londonu praznoval 25. obletnico poroke z ženo Melisso, ki je bila v napadu huje ranjena. Njegova družina je sporočila, da so njihova srca zlomljena. "Kurt je bil dober človek in ljubeč mož," so zapisali. "Zahvaljujemo se vsem reševalnim in zdravniškim ekipam in vas prosimo, da molite za Melisso in našo družino. Zelo ga bomo pogrešali," so še dodali.

Kurt je imel v Utahu snemalni studio. "Zelo je bil predan svojemu delu in glasbeni industriji. Bil je tip človeka, ki bi ti dal majico s svojega hrbta, resnično dober človek. Tragično je, kar se mu je zgodilo," je povedal njegov prijatelj Evan Mullaly.

Melissina sestra Sara Payne-Mcfarland je na Facebooku zapisala: "Moja sestra ima zlomljeno nogo, zlomljeno rebro in ureznino na glavi. Veseli smo, da je preživela, a naša srca so zlomljena in ne bodo nikoli več ista, saj smo izgubili dragega strica, svaka in očeta. Kurt, si junak, in nikoli te ne bomo pozabili!"

Poklonil se mu je celo ameriški predsednik Donald Trump, ki je na Twitterju zapisal: "V londonskem terorističnem napadu je bil ubit velik Američan Kurt Cochran. Moje sožalje in molitev gredo njegovi družini in prijateljem."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na dan, ko jo je hotel zasnubiti ...

Morda se bo bolj srečno končala zgodba Romunke Andree Cristea, ki je po napadu padla v reko Temzo. Pri tem se je hudo poškodovala, prestati je morala zapleteno operacijo in še vedno ni pri zavesti, a njeno stanje je stabilno, so sporočili zdravniki.

Andrea je s fantom Andreiem Burnazom v Londonu praznovala njegov rojstni dan, on pa jo je prav tega dne hotel zasnubiti. Mediji so sicer najprej poročali, da je Andrea ob napadu sama skočila v reko, da bi se rešila, a je romunski veleposlanik v Londonu Dan Mihalache za BBC povedal, da je avto, kot kaže, najprej zadel njenega fanta, nato pa še njo. Andrei ima po njegovih informacijah zlomljeno nogo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je znano, je Masood najprej na Westminstrskem mostu z avtomobilom zapeljal v skupino ljudi in jih več povozil. Britanska premierka je dejala, da je tam poškodoval 12 Britancev, tri Francoze, dva Romuna, štiri Južne Korejce, enega Nemca, Kitajca, Irca, Italijana in dva Grka. Najprej sta umrli dve osebi, nato še tretja. Nato se je z avtomobilom zaletel v ograjo parlamenta, zatem pa vdrl na območje parlamenta, kjer je zabodel še policista, preden ga je naposled le ustrelila policija.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
27. 03. 2017 10.53
+0
NE GRE SKUPAJ, POGUMEN POLICAJ pa mrtev policaj.
York
26. 03. 2017 19.03
+7
Iskreno sožalje družinam in sorodnikom, prijateljem, ki so izgubili svoje najdražje.
slalabum
26. 03. 2017 18.14
-1
Ni to skrajnež.. To je upornik... !!!! Ne bit dvolični.............................
MaunelNeuer
26. 03. 2017 16.52
poglejte si video Poljskih raperjev Toonyja in Bastija Europa umiera
ferencz 1
26. 03. 2017 12.11
+2
Sam še kak politik manjka na seznamu!
MaunelNeuer
26. 03. 2017 16.51
+1
pogan
26. 03. 2017 11.38
+3
kako bom danes z veseljem pojedu svinjko pečenko pa spil 2 dcl rdečega vina.... kako bo pasal.
pogan
26. 03. 2017 11.37
+2
veste kaj je zanimivo, ampak čisto pa res čisto vsi, ki so bili v zadnjih letih ubiti v teorističnih napadih po evopi, so odlični ljudje.... vsi ki ste jih potem po napadih prestavili so dobri možje, očetje, matere, v kraju jih vsi poznajo, vsem pomagajo,.... res zanimivo, potem v evropi teroristi iščejo prav take ali kako? ker težko verjamem da so v evropi sami super vrhunski ljudje.....
Redžepi
26. 03. 2017 13.13
najbolj me je prizadelo da je preminul...ljubitelj glasbe...
VolilecSlo
26. 03. 2017 08.26
+6
Azil preganjanim - se strinjam. Jim dati čas 1 leto, da se naučijo jezika in da se vidi, če imajo sploh namen se vklopiti v družbo. Kdor se v enem letu ne bi imel namena vklopiti v družbo ali bi kazal znake fanatizma, bi sledil izgon brez milosti. Mislim, da bi se kmalu zadeve uredile. Težje pa je najti teroriste domače državljane in tega je na žalost ćedalje več, ker se čutijo zatirane in izkoriščane že skoraj vsi delovni evropejci ne glede na vero. Terorizem te oblike je posredno ustvaril kapital in pretirano izkoriščanje. Fanatična vera pa je kot kapica na vžigalici. .Edina rešitev je boljše življenje za slehernega človeka.
TellingTheTruth
25. 03. 2017 17.34
+6
Zrtve zrtve zrtve. A to da je bil napadelc islamist se pa ne sme povedat na glas. Vsaj pri nas ne
SAKITUMI
26. 03. 2017 11.59
+1
karlo6
25. 03. 2017 16.18
+9
A bo komu prišlo na pamet da direktno toži vlado in vse ki so odgovorni za te zločine po EU.
Kollerik
25. 03. 2017 19.54
-2
lahko začneš kar pri razbijačih držav na bližnjem vzhodu.... menda veš, keri so to?
Rolesx
25. 03. 2017 15.55
+6
če Cmerarji vodijo koruptivno Evropo pol se nam ne obeta nič lepega v prihodnosti
felix58
25. 03. 2017 18.39
+4
nikjer še nisem videl ovadbe zoper sedanjega premierja gospoda Cerarja zaradi podkupovanja....oni prejšnji puklavi pleško po jih ima nad sto...zato prosim ne lajat, prvo obgrizni sebe
lightning
25. 03. 2017 15.53
+2
islam religija miru?
wolfterier
25. 03. 2017 16.01
+4
Predlagam,da poleg stanovanj z lcd televizorji vsaki družini kupimo močnega terenca.Nas bodo lažje integrirali,nje...
lightning
25. 03. 2017 16.13
+4
seveda, se strinjam...pa vsakemu še pištolo ali pa kilo dinamita...da ne kršimo slučajno njihovih človekovih pravic...
2realforu
25. 03. 2017 16.19
-5
lightning tale primer nima čisto nič z islamom in te ki jih ti sovražiš niso muslimani ampak teroristi in prosim preden streljaš bedarije se nauči da islam in terorizem ni eno in isto lp
lightning
25. 03. 2017 16.36
+7
enačijo drugi, jaz samo povem...eni kričijo da je islam religija miru...drugi v imenu te religije miru pobijajo ljudi...torej islam ni religija miru, ne? zelo malo muslimanov pa javno obsoja islamski terorizem. čudno, ne?
2realforu
25. 03. 2017 16.47
-6
ficfiric 1
25. 03. 2017 17.37
-1
V imenu dzizusa so tud klali vsepovprek..zden so presli na bol prefinjen nacin...neverjetno da se budisti tud streljajo pa ceprav nej po njihovo nebi niti mravlje smeu pohodit...amerosi prisegajo na boga pa v isti sapi rakete streljajo po celem svetu...vsak po svoje...islam je religija miru tolk kot ostale...za zdrave glave..ce si bolnik pa itq nima veze v kateri si...si pac bolnik...zdej trenutno je najvecji kaos na bliznjem vzhodu zato mas tolk teroristov med muslimani..pred napadom na wtc jih polovica se slisala ni za muslimane..kaj sele srecala koga v zivo...se spomnim par let nazaj so bli popularni baski v eu...pa kaksna ira itd....tega mas ceu kup...smo pa zdej delezni pretezno muslimanskih akcij...ne vem zakaj smo delal zdraho po bliznjem vzhodu in s afrike...ja dokler kaj nazaj ne prileti je vse fino in filano folk z nekimi diktatorji itd..disala je pa samo nafta in druge surovine...neki govort kako muslimabi ne obsojajo teh fake nmuslijev is je pa tud kar nekaj...kolk jih v eu protestira proti napadanju drzav brez povabila?..a koga slisim?...se nikoli...tko da jokcat sedaj je malo pozno se ti ne zdi...ce bi sel mal po svetu pa tud vidis da se vsi po vrsti distancirajo od teh bebcev...se vedno vsi vidjo tistih 10mrtvih v eu, za tistih par 1000 svojih(muslimaniv) ki so jih prav tako is posekali pa nobenga ne briga..ponavadi se recete da so vsi isti...tko kot so slovenci vsi barabe ocitno..zarad vecine katere vsak dan po tv spremljas kako kradejo vsepovprek..torej se ne vlaci ven ker si tud ti med njimi...al bos reku da spet sam za slovence ne velja..sami postenjaki baje.
Redžepi
26. 03. 2017 13.19
+2
ficfiric...v imenu križa se je klalo pred par stoletji...mislim da je evropa to dala skoz, kar pa ljudje iz votlin še niso tako daleč...
ivan.z Doba
25. 03. 2017 15.45
+9
Angleški verski fanatik. Religija je hudičevo seme.
Redžepi
26. 03. 2017 13.20
+2
a če bi ukino religijo bi pa po celem svetu samo rožice sadili...brez skrbi da bi človek našel kak izgovor, da bi lahko ubijal...
Redžepi
26. 03. 2017 13.21
+2
Komunizem je čisti ateizem pa ima toliko ljudi na vesti...
felix58
25. 03. 2017 15.29
+5
sožalje svojcem vsem pokojnim...in to je neka unija, ki je varna...dajte no državotvorniki, vas ni nič sram, če sem jaz kjerkoli, pa četudi občinski svetnik grem takoj s tega položaja, ker nisem za varnost državljanov (razen seveda zase) naredil ničesar
JanZiska
25. 03. 2017 15.20
+3
Prepozno, pokrižajte se, stisnite k sebi izvod Kapitala, vzdihujte proti Meki...potok krvi se bo spremenil v reko in ta v morje!
vecpani
25. 03. 2017 15.04
+10
rešitev, da prepovemo vse verske ustanove. Še nobena verska ustavno ni prinesla nič dobrega človeštvu...
JanZiska
25. 03. 2017 15.21
-9
RKC je prinesla renesanso, z njo nesluten razvoj znanosti in umetnosti.
HumanNOTsheep
25. 03. 2017 15.22
+7
Ozkogledno mišljenje sem sam ateist samo vidim večji problem v kapitalizmu ameriki in svetovni banki .... če nebi amerika napadala se nebi niti bežalo .... niti ubijalo nedolžnih ljudi v imenu kakršne koli vere .... PRIMER..prvo mu pobijejo familijo zažgejo mu dom in potem želite od njega mir in podrejenost .. tako pač ne gre ...
JanZiska
25. 03. 2017 15.24
-2
Še boljši primer komunistična vera je prinesla Lenina in z njim nesluten razvoj SSSR!
JanZiska
25. 03. 2017 15.26
+1
Jaz sem krščanskikomunist. Kar je moje je moje, kar je tvoje je naše.
HumanNOTsheep
25. 03. 2017 15.30
+0
JanZiska vidim da si kar veren ... vzemi bibiljo v roke in si ponovi vprašanje ki glasi ... "KOLIKO LJUDI JE UMRLO V IMENU BOGA IN KOLIKO V IMENU SATANA ?" in to samo v bibliji .... in daj št na kup pa boš videl svojo vero v novi luči ki kar smrdijo na terorizem
JanZiska
25. 03. 2017 17.17
-7
Jaz verujem v tovariša Stalina, v imenu rdeče internacionale ni umrl nihče.
Kollerik
25. 03. 2017 19.11
+3
Alteist
25. 03. 2017 14.58
+6
Žrtve islamskega skrajneža.
akmt
25. 03. 2017 14.52
+13
Kaj pa Merklova? Nic.Samo ce bi doletelo njeno druzino, bi kaj spremenila.Zato ne bo nic drugace...
supergigi
25. 03. 2017 14.52
+7
Grozno, kar na jok mi gre. Grozno kakšne zločine delajo verniki vere miru in sožitja.
SAKITUMI
25. 03. 2017 15.03
+8
za zločin ne rabiš vere, samo preluftane možgane, mal jeze, pa veselo na delo.... vero umešavajo tisti, k jih je strah drugačnosti... kere vere je večina pedofilov? tud vere miru in sožitja, a je tko...nekateri od teh jo tudi širijo...res grozno se sklicevat na vero, če maš omejene možgane....
Heretik1
25. 03. 2017 14.24
+1
En policaj, ena učiteljica, en upokojenec, en Američan in en musliman se vozijo po Londonu z avtom. Musliman vpraša...