Tujina

Tunizijski predsednik odredil znižanje cen živil

Tunis, 13. 01. 2011 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Situacija v Tuniziji je napeta, saj so ljudje zaradi brezposelnosti, korupcije ter visokih cen hrane in goriva jezni. Zato je predsednik začel sprejemati konkretne ukrepe.

Protest v Tunisu
Protest v Tunisu FOTO: Reuters

V Tuniziji že približno en mesec protestniki protestirajo proti vse večji brezposelnosti, korupciji in vse višjim cenam hrane ter goriv. Do danes je po uradnih poročilih v nemirih umrlo 23 ljudi, a sindikati in predstavniki človekoljubnih organizacij menijo, da je umrlo najmanj 60 ljudi. Po mnenju visoke komisarke ZN za človekove pravice Navi Pillay so oblasti na proteste odgovorile s prekomerno silo. V posredovanje naj bi namreč vključili tudi ostrostrelce in povsem neselektivno pobijali protestnike.

A oblasti zatrjujejo, da so policisti streljali le, ko so bili napadeni z molotovkami in palicami, pri tem pa dodajajo, da je število umrlih pripadnikov človekoljubnih organizacij v spopadih s policijo močno prenapihnjeno.

Protesti so eden večjih problemov predsednika Zina al Abidina Ben Alija, ki je na položaju že 23 let. Ta je v luči vsega dogajanja danes odredil znižanje cene kruha, mleka in sladkorja. Pristojne je pozval, naj v spopadih s protestniki nehajo uporabljati orožje.

Protest v Tunisu
Protest v Tunisu FOTO: Reuters

V sredo pa je predsednik je odstavil notranjega ministra Rafika Belhaja Kacema in ukazal izpustitev zaprtih protestnikov. A le nekaj ur za tem so protestniki v dveh mestnih četrtih v Tunisu v policiste metali kamne in plenili tamkajšnje zgradbe. Pri tem je bil v predelu Ettadhamen s strelom v glavo ubit 25-letni protestnik. To je prvi primer v zgodovini, da je bil v tunizijski prestolnici ubit protestnik. V preostalih predelih mesta pa so na ulicah patruljirali le policisti. Poročevalec britanske medijske hiše BBC pa trdi, da so bili ponoči ubiti še trije protestniki.

Ben Ali je sicer danes napovedal, da leta 2014 ne bo vnovič kandidiral za predsednika. Ben Ali je sicer šele drugi predsednik Tunizije, odkar si je ta leta 1957 izborila neodvisnost od Francije. Na oblast je prišel leta 1987, nazadnje pa je bil na položaj izvoljen pred dvema letoma, ko ga je potrdilo kar 89,62 odstotka volivcev.

MZZ: V Tuniziji le nekaj slovenskih državljanov

Na osnovi informacij o slabih varnostnih razmerah na vse širšem območju države ter uskladitvi z drugimi državami članicami EU, ministrstvo za zunanje zadeve v danih razmerah odsvetuje vsa potovanja v Tunizijo, ki niso nujne narave. Ministrstvo za zunanje zadeve

Z ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da poročil o povečani stopnji nevarnosti v najpopularnejših turističnih območjih v Tuniziji nimajo. Položaj spremljajo tudi s pomočjo drugih članic Evropske unije, ki imajo v državi svoja veleposlaništva. Slovenskim državljanom svetujejo, naj se izogibajo območij, kjer potekajo demonstracije, upoštevajo varnostna navodila tunizijskih organov ter redno spremljajo informacije s pomočjo medijev in organizatorjev potovanj. Zaenkrat imajo podatek o nekaj slovenskih državljanih, ki so v Tuniziji individualno. Na ministrstvu slovenskim popotnikom svetujejo, naj se izogibajo zahodnih delov države, kot so Sidi Youssef, Le Kef, Thala, Haidra, Makthar, Sbeitla, Sidi Bouzid, Kasserine, Feriana, Regueb, Gafsa, Metlaoui, Menzel Buzaiene, protesti pa so v manjšem obsegu včeraj izbruhnili tudi v prestolnici.

Slovenske agencije v Tuniziji brez turistov

Obrnili smo se tudi na nekaj turističnih agencij, ki so po večini sporočile, da trenutno v Tuniziji ni slovenskih državljanov, ki bi potovali z njimi. Na Kompasu so dejali, da bo jutri odšla na križarjenje po Sredozemskem morju skupina 100 slovenskih turistov. Za en dan naj bi se ustavili tudi v Tunisu, a v primeru, da tega tamkajšnje razmere ne bodo dovoljevale, se v tamkajšnjem pristanišču ne bodo ustavljali.

Predstavnica agencije Palma je dejala, da slovenskih turistov v Tuniziji nimajo, so pa v stiku s svojimi partnerji, ki zagotavljajo, da za turiste ni nobenih težav, saj protesti potekajo daleč stran od turističnih središč. Izlete v Tunizijo bodo organizirali spet spomladi, podoben odgovor pa smo dobili tudi od predstavnika turistične agencije Relax.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deerar
15. 01. 2011 07.36
No pa je šla moja priljubljena destinacija v maloro
Millena
14. 01. 2011 00.44
O.o Tole je pa u nasprotju z uso logiko zakaj to ni naredil predno se je to zgodilo predno so ljudje skoraj umirali od lakote. Že zdaunaj bi moral odredit znižanje cen pa bi blo use rešeno...
Turksmile
13. 01. 2011 23.04
kaj še čakamo??? To kar delajo Tunizijci bi morali mi že zdavnaj!!!!!!!!!!!!!!!!! Oni se vsaj borijo za svoje pravice in jih bodo dosegli...a smo res take prpe al kaj??? Bolj bi se lahko bali revščine v katero nas vlada vodi kot pa tega,da se podamo v to kar delajo Tunizijci!!! Prav imajo,da norijo po ulicah in razbijajo...bodo vsaj dosegli kar želijo...kaj pa mi???
hansola
13. 01. 2011 22.04
Se vidi, da sta oba laika kar se turizma tiče...
Zatarra
13. 01. 2011 21.57
Zanimivo, kaj vse je možno doseči v neki državi, ki naj bi bila manj demokratična od Slovenije ... :> Vsekakor so Tunizijci bistveno drugačni ljudje od povprečnega slovenskega državljana. In zgleda, da se precej (v pozitivnem smislu) in resnično pozna francoski vpliv.
vezuv
13. 01. 2011 21.31
Tunisien dam ti 10 točk, predstavnica Palme po mojem sploh nima pojma kje so ti kraji, njej je pomembno da aranžma proda. Vročekrvni arabci so se potegnili zase, mi pa našim samo kimamo kot ovčke ao ao....
cyber_sniper
13. 01. 2011 21.18
Strinjam se, večina slovencev čez poliiko jamra preko šanka ali tipkovnice, ob času za volitev pa si večine reče 'saj nima smisla'. Sami smo si krivi za borata, golbčka, kresničko in vse ostale padle idole.
1A_
13. 01. 2011 21.14
Tako se dela, ne pa naši politični hinavci!
Odpri.oci
13. 01. 2011 21.11
"Situacija je napeta, saj so ljudje zaradi brezposelnosti, korupcije ter visokih cen hrane in goriva jezni." . Če črtaš besedico "Tunizija".... takoj dobiš RAZMERE V SLOVENIJI !!! . Le da smo Slovenci NAROD HLAPCEV in raje sedimo na toplem pred TV, kot pa, da *
Homosapijens
13. 01. 2011 21.10
Tak je prav,tudi pri nas bi lahko začeli malo razbijat po večjih mestih in bi se oni turčin njegov prelepi praporščak malo zamislila!!!
taurus90
13. 01. 2011 20.41
malodane a ne bi raj pr seb začeu??? namest da greš po meso u prvi suprmarket k je najbliži tebe se raj zapel do kmeta pa mu dej svojo številko pa te bo poklicu k bojo klal pa boš dobu za skrino mesa. pahor ti vrjetn ne bo u usta laču domače hrane
lodz68
13. 01. 2011 20.33
islam tebe pa že dolgo ni bilo!!A si bil mogoče na hadžu??
malodane
13. 01. 2011 20.05
In naša boljševistična vlada učinkovito uničuje domače kmetijstvo. Super je to, da vso hrano uvozimo. Brezveze, da sami pridelujemo osnovno prehrano, kajne Borat?
hugo12
13. 01. 2011 16.40
kdo pa mora nujno v tunizijo lepo vas prosim....
Boži?niBanLeveCenzureLOL
13. 01. 2011 16.28
Moralno čisti verniki se nimajo česa za bati.
tunisien
13. 01. 2011 16.03
Predstavnica agencije Palma nima pojma, protesti streljanja, zaziganje in ropanje trgovin in drugih objektov poteka tako v Nabeulu, Hammametu, Soussu, torej v turisticnih srediscih, le kak kilometer proc od hotelov enako se dogaja tudi v mestih, ki jih obiskujejo turisti na izletih, na celu s Tunisom, sledijo Douz, Tozeur, Gabes, Sfax, prav tako se nemiri selijo tudi ze na Djerbo nekateri turisti so obticali v mestih na jugu na izletih
Audy
13. 01. 2011 14.39
To je globalni problem. Države bodo pridelovale hrano samo še za lastne potrebe, zato je nujno treba uredit samooskrbo.