Tujina

Žrtev prisilnega dela: To se lahko zgodi vsakomur

Bruselj, 19. 06. 2012 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Na žalost suženjstvo ni nekaj, kar se obravnava samo še v zgodovinskih učbenikih. Spoznanje, da so danes ljudje še vedno na prodaj, je pretresljivo," je ob predstavitvi ukrepov za boj proti trgovini z ljudmi poudarila evropska komisarka za notranje zadeve.

V EU vsako leto na sto tisoče ljudi postane žrtev trgovine z belim blagom. Po ocenah Mednarodne organizacije dela (ILO) je po svetu 20,9 milijona ljudi, od tega 5,5 milijona otrok, žrtev prisilnega dela. Po podatkih Evropskega policijskega urada Europola se z otroki, ki so prisiljeni v sodelovanje pri kriminalnih dejavnostih, trguje kot s tržnimi dobrinami, pri čemer cena za enega otroka znaša 20.000 evrov.

Dostopni podatki kažejo, da med žrtvami trgovine z ljudmi prevladujejo ženske in deklice. V obdobju 2008–2010 je bilo namreč med žrtvami 79 odstotkov žensk, od tega 12 odstotkov deklic, in 21 odstotkov moških, od tega trije odstotki dečkov. Poleg tega podatki kažejo, da je število obsodb upadlo s 1500 v letu 2008 na okrog 1250 v letu 2010.

Trgovina z ljudmi
Trgovina z ljudmi FOTO: Thinkstock

Strategija Evropske komisije v letih 2012–2016 predvideva izvedbo 40 ukrepov. Ti vključujejo ustanovitev nacionalnih enot kazenskega pregona, specializiranih za boj proti trgovini z ljudmi, ter oblikovanje skupnih preiskovalnih enot EU za pregon v primerih čezmejne trgovine z ljudmi.

Med prednostnimi nalogami je tudi zagotavljanje jasnih informacij žrtvam o njihovih pravicah, zlasti informacij o njihovi pravici do pomoči in zdravstvenega varstva, do dovoljenja za bivanje in o njihovih pravicah v okviru delovne zakonodaje. Poleg tega komisija predlaga oblikovanje mehanizma EU, ki bi pripomogel k lažjemu prepoznavanju žrtev trgovine z ljudmi ter žrtvam zagotovil ustrezno varovanje in pomoč, pa tudi ustanovitev evropske poslovne koalicije proti trgovini z ljudmi za boljše sodelovanje med podjetji in zainteresiranimi stranmi.

'To lahko doleti vsakogar'

Pred razgrnitvijo nove strategije so v Bruslju predvajali video pričevanj štirih žrtev trgovine z ljudmi – deklice, ki je bila prisiljena v poroko in nato krajo, ženske, ki jo je moževa družina z grožnjo, da bo škodila njenemu otroku, prisilila v prostitucijo, dekleta, ki je bilo prisiljeno v služabništvo, in moškega, ki je moral opravljati prisilno delo.

Različne oblike suženjstva so realnost tudi v našem času, "to lahko doleti vsakogar", je v svoji izpovedi dejal Mark, ki je bil prisiljen zastonj delati v okoliščinah, ki jih je opisal kot "koncentracijsko taborišče". Če se je zgodilo meni, izobraženemu in fizično močnemu moškemu, se lahko zgodi vsakomur, je dejal. 

Prostitucija
Prostitucija FOTO: Thinkstock

Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström je povedala, da s primerom dominikanskih plesalk v Sloveniji ni seznanjena. V komisiji so tudi pojasnili, da za zdaj ni bilo opravljene nobene primerjalne analize stanja v članicah Unije, na podlagi katere bi lahko ocenili, kako se s tem problemom sooča Slovenija v primerjavi z drugimi članicami Unije.

Trgovina z ljudmi po ocenah komisije mednarodnim hudodelskim združbam po svetu ustvari več kot 25 milijard evrov dobička na leto. Čeprav mnoge žrtve prihajajo iz držav, ki niso članice EU, je po navedbah komisije mogoče trditi, da se tudi obseg trgovine z državljani EU povečuje.

Fajonova že pozdravila strategijo

Predstavljeno strategijo je že pozdravila evropska poslanka Tanja Fajon (SD/S&D), ki je opozorila, da je trgovina z belim blagom v času gospodarske in socialne krize še posebej nevarna.

"Tudi v Slovenji smo priče trgovanju z ženskami, ki so prisiljene v prostitucijo, in zaskrbljujoče je, da smo v preprečevanju te trgovine ter zaščiti in podpori prič veliko premalo učinkoviti," je sporočila iz Bruslja. Pri tem je še napovedala, da se bo v začetku julija trgovini z ljudmi posvetil tudi odbor Evropskega parlamenta za boj proti organiziranemu kriminalu, korupciji in pranju denarja (CRIM), katerega članica je.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CheGaucho
20. 06. 2012 03.20
+11
Večin zaposlenih delavcev v sloveniji so sužnji. A mislite, da je nijim užitek delati ne ampak so prisiljeni, da na tak način životarijo celo življenje...
alko82
20. 06. 2012 02.13
+5
Jaz sm suženj v slo, raznorazne ženske ki se imajo za žrtve trgovine se imajo bogovsko. Njih vsaj kdo kupi, mene pa nobeden.
Nimivseeno
20. 06. 2012 01.06
+4
"Svobodni ste, da delate to, kar vam ukažemo." Bill Hicks "Načelo, kolikor vidim, gre nazaj do razsvetljenstva. Če greš nazaj v klasično Razsvetljenje zdaj govorim o Adam Smith, in Jefferson in tisti fantje. Nekakšno jedro ideje, je : ljudje imajo pravico, da nadzirajo lastno delo. To je - tu bom citiral standardno formulo, nazaj v 18. stoletju, od vodilnih junakov razsvetljenstva, je: "Če oseba naredi lepa dela na zunanji ukaz" - kar pomeni za plače - "lahko občudujemo kaj počne, vendar preziramo, kaj je "- zato, ker on ni svoboden človeka, ok? To gre vse skozi klasično liberalno misel, misel razsvetljenstva, mislim .. Alexis de Tocqueville pravi: "Pod plačanim delom, umetnost napreduje, umetnik propada". Zdaj boste to našli naravnost v delavski razred gibanja Lowell in Lawrence - mislim, da je samo naravno. Jaz ne bi poskusil prepričati nikogar glede tega. Zdi se mi, [da], če menite o tem, ja, zakaj bi morali delati na ukaz? Mislim, če delate na ukaz, da ste neke vrste suženj ... " -Noam Chomsky V delo smo vsi služabniki prisiljeni. Edinim, ki ni potrebno delat so finančna elita, ki nam posoja denar za visoke obresti. Denar, ki si ga sama tiska s pomočjo privatnih centralnih bank ECB, FED.
Buco -
19. 06. 2012 20.28
+14
v slo vas je velik, ki prisilno delate
tali?ni tom
19. 06. 2012 21.21
+3
, ostale nas pa zatira kot vole ! sram naj bo lažnivce ki so flancali o drugi švici !maš prou ! to kar delajo ti kakor uspešni lastniki firm ki so jih uglavnem večina pokradli z pomočjo politike z delavci v sloveniji je isto kot na kitajskem ! in ne nazadnje je tem lopovom v veliko pomoč politika v tej zaplankani državi ki ščiuti nepotrebno manjšino
hary1
19. 06. 2012 20.22
+6
izvolit je trba ministra za to obrt pa bo vse vredu
kleopatra-1
19. 06. 2012 20.19
+18
V suženjskem razmerju so vsi tisti, ki delajo za minimalko, tisti, ki delajo, pa ne dobijo plač, pripravništva je treba brezplačno opravljat, če hočeš kdaj do službe v svojem poklicu - skratka, polovica Slovencev in 70.000 tistih z delovnimi vizami je v suženjskem razmerju. Pa še kar naprej podpirajte desnico in kler, boste vsaj pri maši dobili upanje za lepše življenje na drugem svetu.
Jimi1
19. 06. 2012 20.41
+5
No kar naštevaš so vse izumili lastniki kapitala, ki sami sebe ves čas za "LEVIČARJE" vsakič pred volitvami prodajajo.... No v sosednji Avstriji dobi polletni praktikant minimalno 800 EUR mesečno. V Sloveniji pa nas ves čas "pitajo" da smo lahko srečni vsi ki delamo-jo, pa četudi zastojn !
kleopatra-1
19. 06. 2012 20.54
+6
Jimi imaš prav, le pozabil si omeniti še desničarje. Vsi so enaki. Pri nas nikogar pri koritu ne briga za narod, narod sam pa tudi nič ne naredi.
SilverBullet
19. 06. 2012 23.16
+7
Volite levičarje! Golobiča! Jankoviča! Koga sem še pozabil... Zidarja? Aja, ne... ta ni v politiki... še. Katerega levičarja, lepo prosim??? Kdo pa je pri nas levičar, tisti, ki se slika s Stanovnikom in Kučanom na proslavi, ostali pa so desničarji? Lepo prosim. Pri nas so levičarji vsi liberalci (liberalci v čem drugem kot ekonomiji?), ker pač Francl in Joža za šankom mislita, da je levičar tisti, ki se krega z Janšo in desničar tisti, ki se krega s Kučanom. Mater smo pomembni, pri nas se celo leva in desna definira glede na dve živeči osebi. Pa ostali svet to že ve ali je še za luno?
jester1970
20. 06. 2012 08.43
+3
Pravzaprav boš v Sloveniji težko našel pravega levičarja na vrhu. Pahor, deklarirani levičar, se je uklanjal evropskim desničarskim zahtevam, Jankovič, kot bogatun, izkoriščevalec,.. nikakor ne more biti levičar, je mešanica desničarja in mafijca, podobno kot Berlusconi, Kresalka je od levičarstva oddaljena svetlobna leta,.... Vsi so pravzaprav več ali manj desničarji brez socialnega čuta za rajo, brez odgovornosti za dobrobit in blagostanje družbe,... vsi gledajo samo za lastne koristi, tipično desničarsko.
Jimi1
20. 06. 2012 13.29
+3
SilverBullet....no ja napisal si povzetek tega kar sam že dlje časa pišem. V tej državi dejansko nimamo levičarjev, imamo zgolj desničarje in z mafijo povezane desničarje, ki se kot levičarji prodajajo volilcem.
Simon Ter?on
19. 06. 2012 19.25
+8
ta gnila demokracija pelje v suženstvo
SilverBullet
19. 06. 2012 23.18
+1
andrejkokalj
20. 06. 2012 01.41
+4
sužnji smo že. preberi ameriškega pshiha, še huje, avtomati, ki komajda kaj razmišljajo,