Tujina

Eno od bomb prevažali dve potniški letali

New York/Sana, 31. 10. 2010 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
36

Letalska družba Qatar Airways je sporočila, da so eno od eksplozivnih naprav, poslanih iz Jemna v ZDA, prevažali z dvema potniškima letaloma.

Aretacije v Sani
Aretacije v Sani FOTO: Reuters
Zadnji poskus bombnega napada naj bi preprečilo obvestilo obveščevalne službe Savdske Arabije, kar kaže na dobro sodelovanje v vojni proti terorizmu.

Po zadnjih podatkih naj bi eno od eksplozivnih naprav v pošiljkah, ki so bile iz Jemna namenjene v ZDA, prevažali dve potniški letali. Tako je sporočila družba Qatar Airways, na letalih katere naj bi bila bomba. Prvo letalo je potovalo iz jemenske prestolnice Sana v Doho v Katarju. Tam je bil paket preusmerjen na drugo letalo, ki je bilo namenjeno v Dubaj, tam pa so ga tudi prestregli.

Drugo bombo so v petek odkrili na letališču East Midlands v Veliki Britaniji. Do zdaj so tako predvidevali, da sta bili obe sumljivi pošiljki z bombami na tovornih letalih.

Oba paketa naj bi vsebovala industrijski kemični eksploziv PETN, ki naj bi bil skrit v tiskalniku in kartuši. Bombi sta bili narejeni tako, da bi ju lahko sprožili na daljavo z mobilnim telefonom, predvideno pa naj bi bilo, da bosta eksplodirali v zraku. Gre za snov, ki jo je zelo težko odkriti pri običajnem varnostnem pregledu.

Letalska družba Qatar Airways sicer ne sprejema odgovornosti glede prevažanja sumljivih pošiljk. “Pregled tovora ni odgovornost države, preko katere ta potuje. To je odgovornost države, od koder tovor izvira,” so zapisali v izjavi. “Poleg tega je bil eksploziv v tem primeru takšen, da ga ni mogoče izslediti z rentgenom ali s psi. Odkrili so ga, šele ko so dobili namig varnostnih obveščevalcev."

V Jemnu že aretacije

Oblasti v Jemnu so sicer že včeraj pridržale dve osebi, ki naj bi bili povezani s pošiljanjem eksplozivnih naprav. Ena naj bi bila študentka računalništva (in ne medicine, kot so mediji sprva poročali), 22-letna Hanan Al Samavi, druga pa njena mati. Eno od njiju so danes pogojno izpustili.

Njun odvetnik je izrazil skrb, da je "dekle le žrtev, saj nihče, ki bi storil kaj takšnega, ne bi za seboj pustil telefonske številke". Jemenske oblasti so že pred tem sporočile, da so žensko izsledile na podlagi telefonske številke, to je pustila pri družbi, kateri je predala pošiljko. Podatke o novih osumljencih naj bi dobili iz seznama klicev na mobilnem telefonu 22-letne osumljenke.

Študentka naj bi bila sicer zadržana in mirna, prav tako njeni prijatelji in znanci niso vedeli, da je povezana s kakršnimi koli religijskimi ali političnimi skupinami. Kakšno vlogo naj bi v poskusu terorističnega napada imela njena mati, še ni jasno.

Jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh je novinarjem povedal, da so informacije o študentki dobili od ZDA in Združenih arabskih emiratov. Medtem pa se lov na druge udeležence zadnjega poskusa terorističnega napada nadaljuje.

"ZDA odločne preprečiti načrt"

Vodja ameriške protiteroristične službe John Brennan je povedal, da ZDA nimajo podatkov, ki bi kazali, da obstaja nevarnost za še več paketov z bombami iz Jemna, a te možnosti ne izključujejo. Pojasnil je, da so zato ustavili tovorni promet med Jemnom in ZDA.

Ves zračni tovorni promet iz Jemna sta ustavili tudi Nemčija in Francija.

Poostrene varnostne ukrepe za tovorna letala je napovedala tudi britanska notranja ministrica Theresa May, potem ko je sindikat pilotov Balpa kritiziral dejstvo, da so bili za potniška letala uvedeni strogi varnostni ukrepi, tveganje pa je še naprej kljub številnim opozorilom obstajalo za tovorna letala.

Brennan je še ponovil, da je šlo tokrat najverjetneje za delo Al Kaide na Arabskem polotoku. Dodal je, da gre za izjemno odločno in nevarno skupino, vendar naj bi bile ZDA prav tako odločne, da bodo načrte Al Kaide preprečile.

Kdo je izdelal bombi?

Aretacije v Sani
Aretacije v Sani FOTO: Reuters
Eksplozivni napravi so našli v pošiljkah, ki ju je nekdo iz Jemna poslal na naslov judovskih organizacij v Chicagu. Eno so odkrili v Dubaju, drugo pa na letališču severno od Londona. Slednja naj bi bila skrita v delih tiskalnika.

Britanski premier David Cameron je dejal, da je bila bomba, ki so jo prestregli v Angliji, prirejena za eksplozijo v zraku in da je bila dovolj močna, da bi letalo strmoglavilo.

Ameriški obveščevalci menijo, da je bombi izdelal Ibrahim Hasan Al Asiri, sicer glavni bombni strokovnjak Al Kaide v Jemnu. Ta isti terorist naj bi izdelal tudi bombo, ki je nigerijskemu teroristu Omarju Faruku Abdulmutalabu decembra lani ni uspelo sprožiti na letalu nad Detroitom.

Vsi dokazi po mnenju ameriških obveščevalcev kažejo na aktivnosti Al Kaide na Arabskem polotoku, katere član je tudi v ZDA rojeni islamski duhovnik Anvar Al Avlaki, ki širi nasilno propagando proti ZDA.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nauders
01. 11. 2010 07.31
spet pravljice
bojc_
01. 11. 2010 06.59
tale zadeva je zelo sumljiva, da se je zgodila tik pred volitvami v Ameriki... očitno nekdo krvavo potrebuje glasove
janez6bbb
31. 10. 2010 21.45
spet buče prodajajo
erikon
31. 10. 2010 21.27
Bla bla bla..pravljica za male otroke in nevedneže
Frane Šajn
31. 10. 2010 20.10
LJUDJE DRŽMO SE DOMA JE NABOLJ ZIHER!
JezekSekaSeka06
31. 10. 2010 19.02
Še dober da je Ibrahim Hasan Al Asiri tak "strokovnjak" ... čim več takih, ki mislijo da znajo in na koncu ne morjo spravit nekaj skupaj ...
Dzukela
31. 10. 2010 17.38
Spet so bili na delu Eskimi, pardon Aborigini....
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
31. 10. 2010 16.52
SE ENA ZAROTA AMERISKE VLADE.ZGODOVINA SE SPET PONAVLJA.POGLEJTE SI 2 DELA FILMA Zeitgeist PA VAM BO VSE JASNO.LEP POZDRAV
nikolizadovoljen
31. 10. 2010 16.43
Prav nič ne verjamem ...še ena Ameriška zarota.
Spetsnaz
31. 10. 2010 16.41
Telefonsko stevilko je pustila mlada studentka? Idealna zrtva fundamentalistov, ki ne marajo izobrazenih zensk.
niresto
31. 10. 2010 16.31
muslimani? nekje sem bral naj bi bilo to delo nekega dela IRE
mlutherking
31. 10. 2010 16.14
No Emirati ne vedo kar ZDA ve.Sem bral, da v Ameriki govorijo, da je Tavšakova iz Jemna ter Dimiceva, kjer sta se učili poslovnega terorizma.Že moramo verjeti Američanom a ne....
wish83
31. 10. 2010 16.08
zanimivo prek telefona :D
MERDE-AVE-MERDE
31. 10. 2010 15.35
plus - volitve v ameriki ;)
SLOVENIASTAN
31. 10. 2010 15.15
Americanom gre v nos da Jemenska vojska uporablja Ruske puske in bi jih radi "demokratizirali" da bi zaceli kupovat njihovo orozje tako da bo se ena mala avanturca v Jemen pocas sledila
dreko123
31. 10. 2010 13.33
spet ameriške bučke, pa kdo jim sploh še kaj verjame... naj se razstrelijo in pustijo nas ostali razviti svet pri miru!
MERDE-AVE-MERDE
31. 10. 2010 13.31
Združeni Arabski Erimati, njihova "služba" za civilni letaslki promet, zanika, uradno, da bi na letalu bil kakršni koli paket iz Jemna v ZDA. iz Emirati WAM news agency
Socialisti?ni kulak
31. 10. 2010 13.27
ma ti američani res nimajo mere, preveč gledajo svoje filme in so čisto izgubili kompa za resnico......
mlutherking
31. 10. 2010 12.52
No, nekega ženskega zombija so dobili. Sigurno bo Al Kaida uporabila tako študentko. Moram pogledati, če slučajno moja babica, ki niti hodiiti ne more mogoče ne dela za CIAIDO. Od Nerona in HItlerja naprej so lastni napadi očltni.,
Martian
31. 10. 2010 11.31
flayer2 še kako prav imaš....pa če pogledamo,kako muslimani vedno opozarjajo na Palestino in da se imajo zarad tega kao pravico raztreljevati med židi ali zahodnjaki....se še noben budist zarad Tibeta ni raztrelil med Kitajci ali tistim ki podpirajo Kitajsko...