Tujina

Razmere v letalskem prometu se normalizirajo

London, 22. 04. 2010 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Letalski promet se je začel normalizirati tudi na severu Evrope. Do vrnitve v povsem običajno stanje bi lahko preteklo še več dni. Številni potniki tako še vedno čakajo na vrnitev v domovino.

Evropska organizacija za varnost v letalskem prometu Eurocontrol je sporočila, da je danes z izjemo nekaj manjših območij odprt skoraj ves evropski zračni prostor. Po pričakovanjih bo tako prvič po tednu dni hudih motenj v letalskem prometu, ki jih je povzročil oblak vulkanskega pepela z Islandije, opravljeno običajno število letov.

Danes je pričakovati od 28.000 do 29.000 letov. Napovedanih je sicer 28.500 letov.

Letalski promet se je danes popoldne začel normalizirati tudi na severu Evrope. Na Finskem so ob 14. uri odprli glavno letališče v Helsinkih Vantaa, odprto pa bo ostalo najmanj do petka zvečer. Odprli so tudi helsinško letališče Malmi ter še tri letališča. Odprli so tudi vsa letališča na Norveškem.

Evropska organizacija za varnost v letalskem prometu Eurocontrol je pred tem sporočila, da je danes odprt skoraj ves evropski zračni prostor z izjemo delov zračnega prostora nad jugom Finske, jugom Norveške, severom Škotske in zahodom Švedske.

Zaradi nadaljevanja nekaterih omejitev je po ocenah Eurocontrola pričakovati nekaj odpovedi letov, pa tudi nekaj logističnih težav letalskih prevoznikov, ki znova vzpostavljajo običajni vozni red.

Normalen letalski promet se počasi vzpostavlja od torka. V sredo je bilo opravljenih 22.189 od 28.087 napovedanih letov, to je skoraj 80 odstotkov običajnega letalskega prometa, kažejo podatkih Eurocontrola.

Več sto tisoč potnikom, ki so zaradi zaprtja zračnega prostora za več dni obtičali na tujem, je to končno omogočilo vrnitev v domovino, zato se že 'borijo' za letalske karte, s katerimi bodo lahko poleteli domov.

Letala bodo spet normalno letela.
Letala bodo spet normalno letela. FOTO: Reuters

Pristojni so sicer posvarili, da bi lahko do vrnitve v povsem običajno stanje v letalskem prometu nad Evropo preteklo še več dni. Številni potniki tako še vedno čakajo na vrnitev v domovino, na nepravih mestih pa je tudi več letal.

Islandske oblasti so medtem sporočile, da ognjenik Eyjafjallajökull, ki je zakrivil letalski kaos, še vedno bruha, da pa se je od srede v veliki meri stabiliziral. Pri tem ni znakov nove erupcije. Oblak pepela nad vulkanom ostaja na majhnih višinah, prav tako se ni povečalo število tresljajev.

Velika zguba za letalske družbe

Letalo
Letalo FOTO: Jani Dolinšek

Kot je znano, je bila večina evropskega zračnega prostora skoraj teden dni zaprta, kar je povzročilo ne le kaos med potniki, ampak tudi zgube letalskih družb. Te zdaj od vlade zahtevajo odškodnino zaradi prepovedi letenja, ki naj bi bila najhujša po drugi svetovni vojni. Vendar strokovnjaki trdijo, da drugih možnosti, kot prepovedati letenje, skoraj ni bilo.

Ponovno pa je odprto tudi brniško letališče, ki so ga zaradi obnove dela vzletno-pristajalne steze zaprli 7. aprila. Včeraj je na obnovljeni stezi tako že pristalo letalo iz Moskve.

Dež izpira prah

Vremenske razmere bodo danes in v petek prispevale k manjši vsebnosti delcev pepela v zraku nad Slovenijo, je Agencija RS za okolje (Arso) zapisala na svoji spletni strani. Prav tako se pojavljajo lokalne padavine, ki izpirajo ostanke vulkanskega prahu iz atmosfere.

Po trenutnih podatkih islandski vulkan spušča pepel do višine približno treh kilometrov. Glavna območja večje koncentracije prahu pa se nahajajo nad Severnim morjem, še piše Arso.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ddrej
23. 04. 2010 08.24
@yerbas Na kateri podlagi postaja čistejša, če pa vulkan izbruha v uri toliko kot vsa letala v tednu dni? Pa če me hočeš prepričati v nasprotno, ti namignem, da je tista bela sled za letali samo vodna para, sicer rahlo umazana, pa daleč od tega, kaj prileti iz vulkana.
skydrol7
22. 04. 2010 23.31
lepa slika BA -B747 pri vzletu - upam poln potnikov !
yerbas
22. 04. 2010 15.23
ZEMLJA POSTAJA ČISTEJŠA
_deklina
22. 04. 2010 14.05
govorijo o izgubah....kaj pa denar, ki ga porabijo za proizvodnjo in razvoj takšnega in drugačnega orožja??
erienne
22. 04. 2010 10.10
važno je da vse skrbi samo izguba letalskih družb, ki je po mojem mnenju še najmanjši problem... tako pač je, enkrat dobiš enkrat zgubiš... zdej pa cela drama in samo jamranje pa že itak dost služijo z (pre)dragimi kartami
Tonček Balonček
22. 04. 2010 09.10
To me spominja na tisto svinjsko gripo inm globalno segrevanje ozračja ter takse na izpuste CO2!