Tujina

Znova se bodo zatopili v eno največjih skrivnosti hladne vojne

London, 19. 07. 2012 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Je bila letalska nesreča, v kateri je pred petimi desetletji umrl Dag Hammarskjold, res nesreča ali pa so imele prste vmes tajne službe? Teorije zarote kot odgovorne omenjajo tako Sovjete kot Američane in tudi plačance zahodnih gospodarskih družb.

Skupina mednarodnih pravnikov je dobila nalogo, da znova preišče okoliščine smrti nekdanjega generalnega sekretarja Združenih narodov Daga Hammarskjolda leta 1961, ki ostaja ena največjih skrivnosti hladne vojne. Hammarskjold je umrl v strmoglavljenju letala v današnji Zambiji.

Skupina se bo osredotočila predvsem na vprašanje, kaj se je zgodilo Hammarskjoldu, ki je bil po oceni mnogih najbolj učinkovit generalni sekretar ZN.

Za Hammarskjolda pravijo, da je bil najbolj učinkovit generalni sekretar ZN. Ga je to stalo življenja? Na fotografiji: sedež ZN v New Yorku.
Za Hammarskjolda pravijo, da je bil najbolj učinkovit generalni sekretar ZN. Ga je to stalo življenja? Na fotografiji: sedež ZN v New Yorku. FOTO: Thinkstock

Še vedno ni znano, kaj (ali kdo) je krivo za strmoglavljenje Hammarskjoldovega letala

Hammarskjoldovo letalo je 17. septembra 1961 strmoglavilo v deževni gozd tedanje Severne Rodezije, zdaj Zambije. Hammarskjold je bil ena izmed 15 oseb, ki so umrle v nesreči.

Generalni sekretar ZN je bil takrat prav sredi pogajanj za dosego sporazuma, s katerim bi se končali spopadi med vlado Konga in k neodvisnosti usmerjeno, z naravnimi bogastvi bogato provinco te države Katanga. Spor je bil smrtonosen boj, prežet s postkolonialističnimi spletkami in rivalstvom obeh strani hladne vojne.

Doslej že tri preiskave niso uspele ugotoviti, kar je povzročilo strmoglavljenje letala, zato se pojavljajo številne teorije zarote.

Nekateri trdijo, da so Hammarskjolda ubili Američani, spet drugi verjamejo, da so bili odgovorni plačanci zahodnih gospodarskih interesnih skupin. Druge teorije pa za njegovo smrt krivijo Sovjete, ki so Hammarskjolda obtožili sokrivde pri usmrtitvi kongovskega voditelja v boju za neodvisnost Patrica Lumumba, ki ga je podpirala Sovjetska zveza.

Pojavile so se tudi domneve, da je bila za nesrečo kriva utrujenost pilota letala.

"Resnici je treba priti do dna"

Britanski poslanec, nekdanji sindikalist in predsednik odbora nekdanjih uradnikov in akademikov David Lea, je v sredo v sporočilu zapisal, da "je v tem primeru še treba priti resnici do dna". Opozoril je, da v javnost še vedno prihaja veliko novih dokazov. Kot primer je navedel knjigo iz leta 2011 z naslovom Kdo je ubil Hammarskjolda?, ki jo je napisala Susan Williams, prav tako članica odbora. V njej domneva, da je bila smrt generalnega sekretarja ZN načrtovana, dokazi pa prikriti.

Odbor želi preiskavo zaključiti v roku leta dni s poročilom, ki ga bodo predložili ZN.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roxy79
19. 07. 2012 16.02
+4
Je bila letalska nesreča, v kateri je pred petimi desetletji umrl Dag Hammarskjold, res nesreča ali pa so imele prste vmes tajne službe? Mar je bilo v Libiji kaj drugače ? Mar je bilo v Iraku kaj drugače ? Mar je bilo v Afganistanu kaj drugače? Mar je bilo v napadu na WTC kaj drugače? Mar je bilo pri umoru Arafata kaj drugače? Mar je bilo pri umoru Obrambnega ministra Sirije kaj drugače? Mar je.-................................bilo kaj drugače??? Prosim za pojasnila"!!!!!
HooplaToopla
19. 07. 2012 17.28
+0
Na tramvajkomando se pritoži, če ti jih ne dajo.
acim
19. 07. 2012 19.50
+2
Infadel_no1
19. 07. 2012 12.25
+14
Američani so jo nastavili, rusi so pa naredili bombico, tako so spet oboji lahko prodajali orožje in se menili kdo bo kje kopal diamantka!