Tujina

Znova nemiri na tunizijskih ulicah

Tunis, 28. 10. 2011 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V rojstnem mestu arabske vstaje so znova izbruhnili nemiri. Ljudje so se odpravili na ulice, saj se ne strinjajo z odločitvijo volilne komisije, da razveljavijo šest kandidatnih list Peticije za pravičnost in razvoj.

Po prvih demokratičnih volitvah v Tuniziji, na katerih je slavila zmerno islamistična stranka Ennahda, so izbruhnili nemiri. V mestu Sidi Bouzid, ki leži v osrednjem delu države, so policisti skušali protestnike razgnati s solzivcem. Na ulicah se je namreč zbralo na stotine ljudi, ki so protestirali zoper nepravilnosti, ki jih je bila deležna ena izmed strank na volitvah, saj ni dobila toliko sedežev, kolikor bi jih morala. Sicer je mesto znano po prvem uporu, ki mu je nato sledila arabska vstaja.

Ennahda je bila v času Ben Alijevega režima prepovedana in bila kot politična stranka registrirana šele marca. Glede na veliko vodstvo po delnih izidih je stranka že v sredo sporočila, da je začela koalicijska pogajanja in da namerava oblikovati vlado v mesecu dni.

Ennahda je prejela več kot 41 odstotkov glasov, s tem pa je pridobila 90 sedežev v 217-članski skupščini. Vodja stranke Rachid Ghannouchi je dejal, da bodo še naprej delovali v skladu z revolucijo, dodal pa je, da je Tunizija od vseh. Volitve so potekale devet mesecev po odstavitvi osovraženega predsednika Zina el-Abidina Ben Alija. Predstavniki Ennahde so dejali, da bo predsednik vlade postal generalni sekretar in drugi mož stranke Hamadi Jebali. Ta je dejal, da želi vlado oblikovati čim hitreje po volitvah. Inženir po izobrazbi in novinar po poklicu je Jebali eden od soustanoviteljev Ennahde in odločen nasprotnik strmoglavljenega tunizijskega diktatorja Ben Alija. Zaradi svoje opozicijske politične drže in aktivizma je 62-letni Jebali v času Ben Alijeve vladavine 16 let prebil v zaporu, od tega kar 10 let v samici.

217-članska skupščina bo določila novega predsednika države, pisala novo ustavo in imenovala začasno vlado.

Kdo sledi?

Rachid Ghannouchi
Rachid Ghannouchi FOTO: Reuters
Novoustanovljena skupščina bo zadolžena za pripravo nove ustave in imenovanje začasne vlade in predsednika do parlamentarnih volitev. Ennahda zagotavlja, da ne namerava vpeljati islamskega prava in je zavezana enakosti spolov.

Na drugo mesto se je glede na začasne končne izide uvrstil levi Kongres za republiko, ki si je s 14 odstotki glasov na nedeljskih volitvah zagotovil 30 sedežev, tretje mesto pa je zasedla socialdemokratska stranka Ettakatol. Deset odstotkov glasov ji je prineslo 21 sedežev. Četrto mesto je zasedla Peticija za pravičnost in razvoj, lista neodvisnega kandidata Hachmija Haamdija, bogatega poslovneža iz Londona, ki naj bi imel tesne vezi s strmoglavljenim predsednikom Ben Alijem.

Zakaj je izbruhnilo nasilje?

Volilne oblasti so sporočile, da so razveljavile šest kandidatnih list Peticije za pravičnost in razvoj, med drugim v mestu Sidi Bouzid, domnevno zaradi "finančnih nepravilnosti". Lista je kljub temu v skupščini osvojila 19 sedežev.

Odločitev oblasti za razveljavitev kandidatnih list je sprožila proteste v mestu, kjer naj bi sicer lista priljubljenega poslovneža osvojila več glasov kot Ennahda. Okoli 2000 protestnikov je po navedbah prič in notranjega ministrstva napadlo tamkajšnji urad Ennahde in s kamenjem obmetavalo policiste. Ti so se na napad odzvali s solzivcem.

O podobnem protestu poročajo še iz mesta Regueb, medtem ko so razglasitev rezultatov v Tunisu pospremili s hupanjem, ljudje pa so med vožnjo z avtomobili prepevali in mahali z zastavami Tunizije in Ennahde.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekavcminka56
28. 10. 2011 17.01
ameriska demokracija že kaže svoj pravi obraz...kmalu lahko pričakujemo podobno v Libiji in povsod po svetu v parih letih, če se ne ustavi Rockefellerjev ter Rothschildov kako vam nekaterim to še danes ni jasno???? Nevidni imperij slo podnapisi youtube poglejte vsi!!!
korintos1
28. 10. 2011 16.42
Zakaj bi jim branili, saj so to želeli.
janez6b
28. 10. 2011 16.35
ameriška demokratizacija že prinaša rezultate.
skodelica kave
28. 10. 2011 16.12
najbolš da ustanovim fabriko za solzivec proizvajat.. ;D bon kr fajn služu
rudra
28. 10. 2011 11.29
Pravičnosti ne bo nikoli! Admin daj radirko iz rok.
rudra
28. 10. 2011 11.28
Še starega nisi objavil admin ,pa hočeš že nov komentar.Ti si tak kot politiki in tajkuni- nikoli jim ni dovolj.
rudra
28. 10. 2011 11.27
Naiven narod,kaj mu češ.Verjamejo v pravičnost in enakost. Mislijo,da se raj lahko doseže na Zemlji-nemogoče!
kotletix
28. 10. 2011 09.06
....in se je začela borba med frakcijami.