Tujina

Odpovedali tisoč poletov

London/Dublin, 17. 05. 2010 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vulkanski prah spet ogroža evropski zračni prostor. Po celotni Evropi so zaradi nevarnosti prizemljili tisoč letov od 28.000, kar je povzročilo zamude več tisoč potnikov.

Vulkanski prah
Vulkanski prah FOTO: Reuters

Vulkanski prah znova povzroča velike težave v letalskem prometu. Samo danes so v Evropi prizemljili tisoč letov od 28.000, kar je vplivalo na več tisoč potnikov, ocenjuje Eurocontrol.

Po poročanju Agencije RS za okolje vulkanski pepel sega 8 kilometrov v višino. Vetrovi nad Islandijo se bodo obrnili in novih izpustov iz vulkana nato nekaj dni ne bo nosilo proti Evropi. V torek bo vpliv razredčenega oblaka pepela segel tudi do srednje Evrope in na območje Alp.

Dlje časa so bila zaprta letališča v Amsterdamu, Rotterdamu in na Irskem. Britansko letališče Heathrow je bilo zaprto od 1. do 7. ure zjutraj, ob 8. uri po srednjeevropskem času pa so ga spet odprli. Na Heathrowu in Gatwicku sicer še vedno veljajo strogi varnostni ukrepi. Letališči Stansted in Luton sta odprti, a oblasti potnike pozivajo, naj pred potovanjem preverijo razmere. Svoj zračni prostor je odprla tudi Nizozemska, omejitve tako zdaj veljajo le še za severni del Irske in Škotske.

Britanska meteorološka agencija Met Office pričakuje, da se bo smer vetra v torek spremenila, s čimer bi se tveganje za motnje v letalskem prometu zmanjšalo.

Dejavnost islandskega ognjenika, ki je s svojim pepelom pred mesecem dni ohromil letalski promet po Evropi, se je v petek znova okrepila. Vulkan je pepel bruhal več kot devet kilometrov visoko, kar je skoraj enako intenzivno kot ob začetku izbruha 14. aprila.

odpovedani leti
odpovedani leti FOTO: Reuters

V zadnjem mesecu je vulkanski prah povzročil za več kot 1,2 milijarde evrov škode, odpovedati pa so morali okoli 100.000 letov po Evropi in svetu.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rageinblack
18. 05. 2010 21.53
igor.gojcic: Če misliš na uni posnetek ufo v V formaciji ki letijo nad vulkanom, so to razložili, da gre za jato ptic, ki leti v V formaciji, ampak moram priznat da ptiči po mojem ne bi šli kar tako letet v V formacijo sredi vulkanskega dima in prahu tisti objekti mi ne zgledajo lih ptiči.
picajzel
18. 05. 2010 07.16
Mislim, da nismo dovolj informirani...
_j3Qlz0r_
17. 05. 2010 19.23
@Put_kica vsi imajo argumente...mislim tudi sam, da so argumenti zelo dobri, vendar pa imajo tudi z letališča prave razloge za odpoved letov...naprimer že samo povečana nevarnost strmoglavljenja je dovolj dobel razlog za zaprtje... Jaz, bi raje počakal, da grem na varen let, kot pa da bi hotel hitro nekam in se na kratko povedano ubiti.
Ramzess
17. 05. 2010 13.05
ss999="A zakaj pa nihče ne piše kaj se dogaja z vulkanom? Mogoče se pripravlja neka velika katastrofa, mi pa iz vsega tega izvemo koliko stroškov povzroča in da so ponavadi letališča zaprta..." Od uradnih merdijev ne pričakuj takih informacij, namenjeni so zavajanju in info-omejevanju javnosti, obrni se k neuradnim, malim medijem, in internetu. Vulkan 'stoji' na odprti prelomnici, zato bo še zanimivo, kaj bo, vendar ne bo tako hudo, kot morda kdo misli. V bližini vulkana je bil viden NLP, ki si je da opravka z njim, vanj je pošilja snop svetlobe, ki pomeni komenzacijo stanja, posbno kot on katastrofi v Černobilu, kjer je ravno tako posredival NLP, in kompenziral posledice katastrofe. In še kak podoben primer bi lahko našli. Zakaj zgolj kompenzirali, povsem nevtralizirati 'katastrofe' ne smejo, ker to ni v skladu z naravnimi zakoni, ki jih dobro poznajo, in sploh svobodno voljo tukaj živeče civilizacije, in njeno karmo, seveda. Hkrati so opazili aktivnosti necivilnega letastva nad Evropo, kaj neki so počeli, zraven testiranja nove in ali tajne tehnologije.
Put_kica
17. 05. 2010 09.40
Zadeva mi je vedno bolj sumljiva... zanimivo je to, da težave nastajajo vsaj zadnja dva tedna ob vikendu in v začetku tedna? :) še bolje pa bi bilo, da bi lete odpovedovali takoj, ko vidijo, da ne bo šlo, kot pa da ti cel dan prestavljajo let in se potikaš po letališču kot kak majmun. Rajše pa ne bi o tem, kaka zgaga nastane ob naslednjem letu, ko hočejo vsi na letalo in ima vsak od potnikov bolj ali manj razumljiv argument, zakaj bi prav on naj letel s timstim letom...
littleSister
17. 05. 2010 09.38
yapi je se vecje :)
mitja1981
17. 05. 2010 09.05
slovenec 07 ti si tele.....
Peter Kralj 1
17. 05. 2010 09.03
Ja, cena človeškega življenja ni merljiva. Razen, ko gre za ideale. Takrat ni vredno nič! Neprecenljivo pa je seveda v prvi vrsti naše lastno! Vulkani bruhajo ves čas bolj ali manj intenzivno. Zakaj torej tokrat takšna pozornost? Ob prvem izbruhu je pač nekdo izkoristil priliko in dobro prodal računalniški model, ki ga nihče ni preveril na terenu. Ker so seveda v stvar bili vpleteni "nezmotljivi" angleži, je seveda potrebno zadevo gentlemansko pripeljati h koncu. .... Kljub temu, da je strokovna javnost zgrožena in je to tudi na konferenci na Dunaju jasno povedala.
jurjur
17. 05. 2010 08.55
mastablasta: Ni povsem tako. Če letala ne letijo, je še vedno potrebno plačevati letalsko in drugo osebje, najemnino za letala, hangarje, najemnino za poslovne prostore, elektriko, vodo in ostalo. Vse to toliko stane, da hitro pride do izgub, na samo do zmanjšanja dobička.
littleSister
17. 05. 2010 08.51
mastablasta: imas malce napacno predstavo o stroskih podjetja. mogoce bi si mogu malce pogledat bilanco in bi ti bilo jasno, da so nekateri stroski fiksni (kot naprimer place). V primeru, da ni prihodkov, ti stroski se vedno predstavljajo pasivo bilance in s tem tvorijo izgubo.
totnhem
17. 05. 2010 08.49
Zakaj ne pogledate v luknjo,kateri vrag piha ven ta pepel,ali pa mono kadijo podvodni možje.
Ulikses
17. 05. 2010 08.46
ma naj dajo že enkrat en čep noter pa bo...
mastablasta
17. 05. 2010 08.45
"V zadnjem mesecu je vulkanski prah povzročil za več kot 1,2 milijarde evrov škode" to seveda ni res. le dobička ni prinesel vulkanski prah. saj so bila letala na tleh in zato tudi ni bilo porabe goriva, raznih napol ali skoraj povsem praznih letal, ki se vozijo z izgubo naokrog ipd. to ni škoda samo prihodek se zmanjša. če nekdo npr. da nes ne more prodati avta zaradi tega še nima izgube denarja. ga bo pač prodal jutri. problem bi bil predvsem če ene bi mogli leteti več mesecev ali let ali kaj podobnega. v tem bi morda stroški vzdževanja na tleh. o škodi lahko govorimo tudi če bi prah poškodoval letalo in bi ga morali potem popraviti.
Slovenc07
17. 05. 2010 08.36
Ko le nebi nikol več leteli.....škoda da ni v lj vulkan
jozes12
17. 05. 2010 08.29
yapi to ti praviš ko še nisi letel z letalom... Ko bi vedel kolikokrat je varnost potnikov pod vprašajem zaradi neustreznega vzdrževanja. Ja letelske družbe si raje privoščijo tveganje za padec letala kot pa da bi prozemljila svoja letala. Hvala bogu, da je nek nadzorni organ, ki lahko prepove letenje in tako zaščiti nas potnike. Letalske družbe so le kapitalisti, seveda jim je do varnosti potrnikov ampak šele po svoji ekonomski upravičenosti... Žal se bo spremenilo šele, ko bo prvo letalo dol padlo...
ss999
17. 05. 2010 08.29
A zakaj pa nihče ne piše kaj se dogaja z vulkanom? Mogoče se pripravlja neka velika katastrofa, mi pa iz vsega tega izvemo koliko stroškov povzroča in da so ponavadi letališča zaprta...
yapi
17. 05. 2010 08.20
zakaj zapirajo letališča zdej. a si res alhko zdej države ko še traja recesija prvošjo tožbe. če bi biu jst ministr bi pustu odprt pa nej cepajo dol in nej pol te letalske družbe plačujejo svojcem. to bi jst prepustu odločitve za letenje samim družbam. nej reskirajo če upajo. svojci žrtev bi pa sami mogl določat višino odškodnine ne pa družbe same pa sodišča. ker človeško življenje ni mal vredno.