Tujina

Znova izbruhnili spopadi

N'Djamena/Pariz, 03. 02. 2008 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V čadski prestolnici so znova izbruhnili spopadi med vlado in uporniki. Ranjenih je več sto ljudi.

Potem ko je ponoči v N'Djameni vladalo relativno zatišje, so se danes zjutraj spopadi med vladnimi silami in uporniki obnovili. Vladne enote naj bi s helikopterji napadle upornike, mesto pa naj bi preletavala tudi francoska vojaška letala. Francoska vojska je medtem pričela evakuacijo francoskih državljanov in ostalih tujcev iz čadske prestolnice. Ponoči naj bi tako v gabonsko prestolnico Libreville prepeljali 397 tujih državljanov.

Organizacija zdravniki brez meja je sporočila, da je v spopadih v prestolnici N'Djamena ranjenih več kot 100 oseb.
Organizacija zdravniki brez meja je sporočila, da je v spopadih v prestolnici N'Djamena ranjenih več kot 100 oseb. FOTO: POP TV

V dogajanja se je vmešal tudi sosednji Sudan

Čadska vojska je sporočila, da je odbila napad, ki so ga na vzhodu države začele mešane vojaške ekipe sudanske vojske in milice ter čadskih upornikov. Napadeno je bilo mesto Adre ob meji s sudansko provinco Darfur, skozi katero poteka glavna prometna pot, ki povezuje Sudan s Čadom. Čadske čete so napad že označile kot "vojno napoved". "Sudanska vlada je napadla tako z milico džandžavidov kot tudi s helikopterji," je dejal čadski polkovnik Osman Omer. Po odgovoru čadske vojske so se sudanske sile umaknile nazaj v Sudan.

Čeprav so uporniki sporočili, da jim je uspelo zavzeti mesto Adre, tako kot tudi mesto Faya Largeau, ki leži severneje, je čadska vojska to zanikala in trdi, da jim je napad uspelo odbiti.

Čadske upornike oblasti že nekaj časa povezujejo z vladnimi četami, zvestimi čadskemu predsedniku Idrissu Debyju. Iz Sudana so podporo upornikom doslej zanikali. Nekateri analitiki so prepričani, da želi sosednji Sudan s posredovanjem preprečiti prihod sil ZN v Čad.

Gadafi predlagal prekinitev ognja

Predstavniki ene od uporniških frakcij so sporočili, da bo do prekinitve ognja v čadski prestolnici prišlo, le če nanj pristanejo vse tri skupine, ki tvorijo zavezništvo upornikov. Libijski voditelj Moamer Gadafi in vodja Unije sil za demokracijo in razvoj (UFDD), general Mahamat Nouri, v telefonskem pogovoru dogovorila o prekinitvi ognja ter pričetku pogajanj o uresničevanju mirovnega sporazuma, ki so ga uporniki ter čadska vlada podpisali 25. oktobra lani, propadel pa je 26. novembra.

Begunsko taborišče
Begunsko taborišče FOTO: Reuters

Gadafija je Afriška unija skupaj s predsednikom Konga Danisom Sassoujem Nguesso pooblastila, da najde rešitev za trenutno krizo v Čadu. "General Nouri je prejel klic polkovnika Gadafija, ki mu je predlagal prekinitev ognja. Predlog je sprejel, vendar le ob pogoju, da nanj pristaneta tudi ostala dva voditelja upornikov. Zaenkrat ju Gadagi še ni poklical," je sporočil predstavnik upornikov Abderaman Koulamallah in zagotovil, da njihova skupina načeloma ni proti premirju.

Poleg UFDD generala Nourija zavezništvo upornikov sestavljajo še Združenje sil za spremembe (RFC) pod vodstvom Timana Erdimija ter Izvirna UFDD (UFDD-F) Abdelwahida Abouda Makayeja.

Čadski predsednik kljubuje upornikom

Francoski zunanji minister Bernard Kouchner je dejal, da ne verjame, da so dejavnosti upornikov naperjene proti misiji Eufor in izrazil prepričanje, da se zadeve v zvezi z operacijo odvijajo pozitivno. Avstrijsko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da razmišlja o umiku 17 vojakov, ki so v Čadu od srede in pripravljajo vse potrebno za namestitev ostalih 143 vojakov, ki naj bi sestavljali avstrijski kontingent Eufor Čad/CAR.

Čadski uporniki so po nasilnih spopadih z enotami čadske vojske v soboto zavzeli prestolnico države N'Djamena, predsednik Deby pa naj bi bil ujet v predsedniški palači. Čete čadskega predsednika pa so danes z vladnimi helikopterji in tanki napadle upornike, ki oblegajo predsedniško palačo. Po zadnjih poročanjih naj bi uporniki nadzorovali zahod, vladne sile pa vzhod prestolnice.

Francija je sicer že v petek zvečer čadskemu predsedniku Idrissu Debyu ponudila varen odhod iz Čada, če bi ta ocenil, da je njegovo življenje ogroženo. Zaenkrat naj bi Deby ponudbo zavrnil.

Sarkozy se je v soboto dvakrat po telefonu pogovarjal z Debyem, bil pa je tudi v stiku z libijskim voditeljem Gadafijem. Francoski predsednik se je v pogovorih zavzel za prekinitev ognja, pogajanja ter dogovor med vlado in uporniki. ZDA so medtem obsodile poskus upornikov, da se mimo ustave prilastijo oblasti ter pozvala k takojšnji prekinitvi nasilja. Svoje državljane v Čadu je pozvala, naj razmislijo o odhodu iz afriške države, ostale pa je pozvala, naj tja do nadaljnjega ne potujejo.

Opozorilo, da iz varnostnih razlogov odsvetujejo vsa potovanja v Čad, je včeraj na svoji spletni strani objavilo tudi slovensko zunanje ministrstvo. Glede na to, da imata izmed članic EU diplomatski predstavništvi v Čadu zgolj Nemčija in Francija, so stalni predstavniki EU pozvali državljane unije, ki so v Čadu, naj se prednostno obrnejo na Francijo za pomoč, informacije in morebitno evakuacijo.

V Bruslju krizno zasedanje stalnih predstavnikov

Evropska unija je medtem začasno ustavila namestitev prvih enot v okviru operacije EU v Čadu in Srednjeafriški republiki (Eufor Čad/CAR). Stalni predstavniki, ki so se sestali v okviru Političnega in varnostnega odbora Sveta EU (PVO), so se seznanili z razmerami v Čadu. "Jasno je, da so se razmere v zadnjih 48 ur poslabšale. Dejstvo, da je do tega zasedanja prišlo, priča o tem, da gre za izredne razmere," so poudarili pri slovenskem predsedstvu. Čad je bil sicer na dnevnem redu zasedanja odbora že v petek, o razmerah v afriški državi pa bo razprava tekla tudi na zasedanju v torek.

Kdaj se bodo razmere v nemirnem Čadu normalizirale, še ni znano.
Kdaj se bodo razmere v nemirnem Čadu normalizirale, še ni znano. FOTO: Reuters

V operaciji naj bi sodelovalo okoli 3600 vojakov iz 14 članic EU. Namen misije, ki jo je septembra potrdil Varnostni svet ZN, je zaščititi begunska taborišča, v katera se je zateklo 240.000 beguncev iz sosednjega Darfurja, ter okoli 216.000 razseljenih prebivalcev Čada in Srednjeafriške republike, ki so morali svoje domove zapustiti zaradi notranjih spopadov.

Misija EU prekinjena za nedoločen čas

Zaradi spopadov so že v četrtek odpovedali napotitev 54 pripadnikov irskih posebnih enot v okviru misije. V libijski prestolnici Tripoli je obtičalo tudi avstrijsko vojaško letalo z opremo. Poleg tega so bili že v petek odpovedani trije leti z vojaki in opremo za izvajanje operacije EU. Neimenovan vojaški tiskovni predstavnik je medtem poudaril, da avstrijski, francoski, irski in italijanski vojaki, ki so že v Čadu, niso ogroženi in so v francoskih vojaških oporiščih.

Francoski obrambni minister Herve Morin je danes sicer dejal, da je misija Eufor Čad/Car zaradi spopadov med uporniki in vladnimi silami začasno prekinjena do srede, vendar pa drugi viri v Bruslju poročajo, da stalni predstavniki niso določili nobenega datuma za nadaljevanje operacije. Morin je tudi jasno izrazil pričakovanje, da bo v kratkem prišlo do vojaške rešitve krize.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.