Tujina

Znanstveniki so odkrili 'najbogatejši' planetarni sistem do sedaj

Ženeva, 25. 08. 2010 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vsako novo vesoljsko odkritje ponuja več vprašanj kot odgovorov, a kot je dejal angleški astronom Martin Dominik, ravno to prinaša napredek.

Fotografija zvezde HD 1080.
Fotografija zvezde HD 1080. FOTO: ESO

Znanstveniki iz European Southern Observatorija ali ESO, kot je na kratko poimenovan, so že nekaj časa opazovali zvezdo HD 1080, saj so preko opotekanja zvezde, ki ga je zabeležil sistem HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher) lahko domnevali, da je v njeni orbiti več planetov.

Po izračunih pa so s presenečenjem ugotovili, da gre za odkritje do zdaj najbogatejšega planetarnega sistema zunaj našega osončja.

Zvezda HD 1080 je od Zemlje oddaljena 127 svetlobnih let, raziskovanje njenega sistema pa bo morda odgovorilo na nekatera vprašanja o našem sistemu. Kot je dejal Dominik, gre za izjemno pomembno odkritje, ki bo postavilo naš lasten obstoj v kozmični kontekst, saj zdaj z gotovostjo vemo, da obstajajo podobni sončni sistemi, kot je osončje.

Preberite si podrobneje o raziskavi evropskega observatorija, saj sta poleg močnih signalov, ki zagotovo potrjujejo obstoj planetov, še dva, precej šibkejša, in skrivnostnejša signala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
26. 08. 2010 14.39
Pa vseeno ne preveč drzna. Poleg omenjenega Kopernika je tu Isaac Newton, pa tudi Albert Einstein je izjavil, da Bog obstaja, čeprav se ni nikoli deklariral k katerikoli veri, ni pa bil ateist. To so eni od očetov znanost. V google vpiši wiki list of christian scientist. Našteti so samo krščanski znanstveniki, seveda so tu še judovski, muslimanski, iz vzhodnih verstev... Faraday, Planck, Pasteur, Mendel, Maxwell, Faraday,Pascal,Kepler, pa tudi Bruno, ki ga je Cerkev žal skurila, in Galilei, ki je v zgodnjih časih imel hude probleme s Cerkvijo. Mnogo je tudi nenapisanih. Recimo naš Avguštin Hallerstein, Potočnik, Puh, Vega,...
kolcamož
26. 08. 2010 13.41
šroti in bavčarji bodo pokupl,tolšakova pa gradila....
M-teorija
26. 08. 2010 13.32
..JE DRZNA TRDITEV
M-teorija
26. 08. 2010 13.32
flamengo26.08.2010, 13:01 Tudi tvoja trditev, da je med znastveniki VEČINA, ki verjamejo v Boga!
flamengo
26. 08. 2010 13.01
stermyyy, malce drzna trditev, ker večina znanstvenikov verjame v obstoj Boga. Eden največjih, Nikolaj Kopernik, ki je predstavil heliocentrični sistem, je bil poljski duhovnik. Tudi tvoje prepričanje v nastanek osončja in Zemlje in življenja na njej je samo TEORIJA. Se pravi, da si tudi ti vernik kot jaz. Nič v tem vesolju ne nastame samo od sebe, neka sila mora sprožiti stvarjenje, večina ljudi (80%) na svetu verjame v Boga v raznih oblikah. (Vir: ateistični znanstvenik Carl Sagan)
M-teorija
26. 08. 2010 11.40
Geronemo26.08.2010, 08:06 Na kaj pa drugega se lahko teoretični fiziki naslanjajo kot na matematične izračune še več, zaradi kompleksnosti, se morajo naslanjati in računati z približki. Na žalost, v obe smeri skrajnosti tako v mikri kot v makrokoszmosu, smo z današnjo tehnologijo omejeni in capljamo za teorijami in izračuni teoretičnih fzikov. Če kdo bi ravno oni sami najraje vedeli ali je kaka teorija prava ali zgrešena. Zato vsako tako novo odkritje, ki lahko potrdi dosedanje izračune in prepostavke, kako je nastal ali kako se se sestoji svet. Ali je vesolje eno ali je okroglo, ali morda kot tvoj monitor neskončno ravno (na eni strani se lahko konča, vendar na drugi zvezno nadaljuje), ali je več vesolij, ali je večdimezionalno(celo do enajst vključno z časom).... Zato pa vsako novo odkritje, kot je Higgsovo valovanje, ki je le zrnce peska v morju, oceanu odkritij, ki naše znanstvenike še čakajo, da dobijo odgovore, lahko pomaga pri sestavljanju mozaika odgovorov na mozaik vprašanj. To odkritje in odkritja, ki jih bodo prinesli poskusi v Luzernu, lahko z velikim naskokom pomagajo k napredku v znanosti. Seveda tudi omenjeno osončje. Vendar ravno Luzeren in zaznavanje Higgsovih valov lahko predstavljajo velik kvalitativen preskok v znanosti. Bozonov pa kolikor vem še niso odkrili, ne vem od kje ti ta podatek. Tudi teorija strun še ni za v staro šaro, nasprotno z omenjenimi poskusi lahko potrdijo marsikatero njihovo teorijo, še posebej M-teorijo, ki zaradi približkov različne rezultate in teorije strun združuje in prevaja v eno celoto, ki nakazuje, da so na pravi poti.
stermyyyyy
26. 08. 2010 10.23
loden@Bog nam je dal vse sposobnosti za živeti in preživeti v življenju. Kako jih mi uporabimo, je pa naša ODGOVORNOST. naj te razocaram da Boga NI!... tisto kar so te ucili pri verouku je en larifari!!
stermyyyyy
26. 08. 2010 10.20
highbird@ bog je ustaril svet pa vse na njem.. hahahahahahahahahhahahahahahahahaha
gulmor
26. 08. 2010 08.45
Hitro me izstrelite tja.
Geronemo
26. 08. 2010 08.06
-1
Hja.. dečki kar se tiče Higsovih bozonov, jaz dvomim da so jih odkrili... dejstvo je da bi naj bozon "alfa element" in gradnik vsega obstoja, da to zadevo lahko indentificiraš ne moreš imeti stroja, merilca ali katerekoli druge naprave ker nikoli ne veš kaj naprava kaže.. za moje pojme za odkrivanje bozonov potrebujete zavest in tega noben stroj pri nas nima... Zakaj mislite ko v teoriji pravijo da vanzemaljci svoje vesoljske ladje vzgajajo in ne proizvajajo??? Če so sposobno kontrolirati bozon so sposobni manifestirati ali ustvariti karkoli si lahko zaželite. Danes sami veste da je vesolje ni točkovno ampak je sestavljeno iz superstrun... Mislim da je stara teorija dotrajana in preveč kontraindikatorjev je, da bi to še potrjevali. Kar pa se tiče vibracije pa je tukaj vpleten tudi vaš um ki je energija in ki lahko vpliva ali pa zaznava bozone.... premislite... Te toerije ki jih pa ponuja sobna znanost pa je samo površinsko praskanje z nekim primitivnim matematičnim modelom...
Geronemo
26. 08. 2010 07.56
Ti bogi znanstveniki... Naslanjajo se izključno na empirične dokaze in od tega ne odstopajo niti milimeter.. Medtem pa kvantna fizika ki je izredno obveljavljena po mojem mnenju soodvisna od raziskovanja vesolja prikazuje ravno nasprotno obnašanje subatomskih delcev... Dokler ne bodo dečki začeli z glavami skup trkat še bomo vedno iskali neki dokaz samo zato da smo lahko 100% prepričani v obstoj nečesa. Dejstvo pa je, da vse skup v naših vaših ali drugih domišljijah nekje na nekem nivoju dejansko predstavlja realnost. In ko bomo prišli do te meje potem ne bomo rabli iskat nekih osončij podobnih našim samo zato da se dokaže da je nekdo imel prav ali narobe... Laž tukaj je lahko nekje resnica... ;)
mk11
26. 08. 2010 07.55
ja in kaj potem če nemoremo priti iz lastnega osončja kaj šele iz lastne galaksije
loden
26. 08. 2010 01.51
Bog nam je dal vse sposobnosti za živeti in preživeti v življenju. Kako jih mi uporabimo, je pa naša ODGOVORNOST.
highbird
26. 08. 2010 01.39
bog je ustaril svet pa vse na njem..
M-teorija
26. 08. 2010 00.30
Jules_Verne25.08.2010, 18:22 Raje bi videl, da takšna vprašanja postavljaš kakemu bolj kompetentnemu od amaterja kot sem. Spontani zlom simetrije (ena največjih zamisli zadnjega časa med teoretičnimi fiziki)je proces, ko Higgsovo polje zavzame od nič različno vrednost po vsem prostoru kjer se posledično ustvari Higgsov ocean. Zlom simetrije se imenuje, ker je v nekem trenutku fazne spremebe, pred tem vladala simetrija. Kar se tiče omenjenih faznih sprememb si lahko analogno predstavljamo fazno spremembo vode v paro pri določeni tempera tudi ali še bolje iz leda v vodo. Torej pri določeni temperaturni vrednosti, po velikem poku, potem, ko se je vesolje ohlajalo je prišlo do prej omenjene fazne spremembe, spontanega zloma simetrije>Higgsovega oceana. Pravzaprav bolj kot poskus natančnega razumevanja in moje nerodne razlage je pomebnejši sam Higgsov ocean. Najlažje razumljivo bo z prispodobo s sirupom, ki lepo ponazarja neratere podobnosti delovanja H. oceana. Će bi naprimer pospešili teniško žogico, potopljeno v sirup bi jo morali potiskati veliko močneje kot takrat, ko jo igramo v klasičnem okolju. Zaradi v sirupu večjega upora se nam zdi, da je potopitev v sirupu povečala njeno maso. Podobno se zaradi preplavljenostjo s povsod prisotnim Higgsovim oceano elementarni delci upirajo poskusom, da bi spremenili svojo hitrost in tako pridobijo maso. Primerjava je le nazorna, kjer pa so tri razlike. Žogico lahko potegnemo ven in vidimo razliko. Pri elementarnih delcih, pa je masa povsod enaka, ker H.ocean zapolnjuje ves prostor. Drugo je da sirup ovira vsakršno gibanje G.O. le pospešeno, zato se delca, ki se giblje s konstantno hitrostjo v H.O. zaradi "trenja" ne upočasni. In tretje, sirupu podobna zaviralna sila H.O. podeljuje maso osnovnim delcem, kot so elektroni in kvarki. Od tega kako se delec giblje skozi H.O. je odvisno kakšno ima maso. Na primer foton se giblje gladko in H.O: nanj skoraj ne vpliva ima zaradi neznatnega zaviranja majhno maso ali pa je celo brez mase. Zadeve so še bolj zakomplicirane, ker naj bi osnovni delci bili sestavljeni iz strun, le te pa bi naj bile tiste, ki zaradi oblike strune in jakosti vibriranja naj bi zaradi H.O. ustvarjala maso delcem. Skratka odkritje na J.S lahko potrdi obstoj H.O. in pravilnost teorije. Valovi so le začetek in korak bliže, da dokažemo osnovne nosilce Higgsove Bozone. Tako, drugače in krajše ne gre. Pa prosim drugič postavi vprašanje komu drugemu. Zdaj pa grem pogledat, kje je Tonček Balonček, ta je bolj zanimiv in ne postavlja težkih vprašanj.
kleopatra-1
26. 08. 2010 00.29
Rex2026.08.2010, 00:17 0 Ko ljudje več ne bodo uporabljali denarja in ko se bo čovek povezal s človekom ter se odpovedal materialnosti (to se bo verjetno težko uresničilo, ker je človek na ravni živali), bo z lahkoto potoval po galaksiji, kamor se mu bo zahotelo. Strinjam se s tabo, razen v točki, da je človek na ravni živali. Človek je še daleč od ravni živali, živali namreč niso pohlepne
Danijel_5
26. 08. 2010 00.17
Ko ljudje več ne bodo uporabljali denarja in ko se bo čovek povezal s človekom ter se odpovedal materialnosti (to se bo verjetno težko uresničilo, ker je človek na ravni živali), bo z lahkoto potoval po galaksiji, kamor se mu bo zahotelo.
WikiX
26. 08. 2010 00.13
Bojim se, da so pravi Švicarji odkrili nekaj novega s teorijo spremljanja gibanja oddaljenih objektov v vesolju, Štefan pa nije baš najdu valove od bozonov, ki še ne obstajajo. Ampak dobro, to še ne pomeni, da palčki na vrtu v svoji dolinici, ne smejo biti veseli, ker njihova naprava, ob tuneliranju očitno nekaj proizvaja (ššššššššššššš...;). Začnemo z nepredstavljivo ogromno sploščeno amebo, kamor starejše galaksije iztisnejo zvezdni prah. Med sesedanjem, gravitacija vžge zvezde, preostali prah pa se iz ne najbolj jasnih razlogov, stiska po orbitah, v planete in lune... Drugi spet kažejo mehurčke, ki se tvorijo v koka koli, ki skače nad subwooferjem in opozarjajo, da planeti nastanejo tam, kjer se nevtralizirajo valovanja iz drugih sončnih sistemov in nastanejo v materiji stoječi valovi ter zdruznejo maso v znane mehurčaste oblike. To sploh ni tako trapasto, sonce res bije v svojem ritmu, a kakšni valovi naj bi tresli vesolje, da jih ne vidimo in druga vprašanja, za katere je navadno kriv eter, po novem Higgs, strune, temne stvari, pa to. Če se vrnem k megličasti amebi, kjer je nastal prostor in se je koncentriral material, ta ne more vedeti, kako naj zloži elemente, da se vžge sonce. Menda ne tišči kar skupaj cel periodni sistem ter veliko vodika in helija, pa vedno uspe nova lučka in planeti, kakšen sistem je to, da se nikoli ne zalomi. Skrajno butast oziroma preprost zagotovo, ker se naj ne bi še nič kaj dogajalo, vendar kakšna mora biti res mešanica elementov, da se zgodi kaj takega. Sonce stiska skupaj atome vodika, zato seva in dela helij, nekatere pa še vse ostalo, ampak kako pobere ven vodik iz juhe, če je v sredini ameba najtežja? Pravzaprv ni, v samem geometričnem središču, je teža točno 0, ker je pritisk iz vseh strani enak, podobno kot bi se znašli v samem središču zemlje in obmirovali na mestu. Potrebovali bi ogromno energije, da dvignili le nogo, ubežna hitrost pa bi bila velikanska, za objekte, ki bi prileteli skozi središče pa ne, ker bi jih pospeševala gravitacija. Ko bi padali proti središču, bi nas pospešilo že zelo malo energije, ko pa bi leteli skozi, bi nas zaviralo ter v parabooli vleklo nazaj in tako naprej, dokler se ne bi nekoč ustavili v centru, če bi bila zemlja pri miru seveda. Pa ni, vse se giba, planeti med sabo ukrivljajo in pospešujejo objekte, da se nikoli ne morejo ustaviti v geometričnem središču sončnega sistema.
FlowerOfLife
25. 08. 2010 23.13
Dino20 tudi jaz lahko prekopiram
beton
25. 08. 2010 22.43
126 svelobnih let? To pomeni za zemljančke enako kot, da ne obstaja. Greste stavit?