Tujina

Glavna tema srečanj diplomatov: Sirija

New York, 19. 04. 2012 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
3

Od začetka premirja v Siriji je bilo preveč kršitev, zato generalni sekretar želi, da bi tja napotili 300 opazovalcev. Čeprav je ZN s Sirijo dosegel dogovor o pogojih dela misije opazovalcev, pa manjka del, ki govori o uporabi letal in helikopterjev.

Opazovalci ZN pod vodstvom maroškega polkovnika Himičeja v enem izmed predmestij Damaska
Opazovalci ZN pod vodstvom maroškega polkovnika Himičeja v enem izmed predmestij Damaska FOTO: Reuters

Sirija ne izpolnjuje mirovnega načrta, saj ni umaknila vojakov in težkega orožja z urbanih območij, je v pismu Varnostnemu svetu zapisal generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, ki se zavzema za razširitev misije nadzornikov na 300 članov. Premirje se je začelo pretekli četrtek zjutraj, od takrat pa so vseskozi prihajala poročila o kršitvah dogovora, ki so ga oblasti in uporniki dosegli ob posredovanju posebnega odposlanca ZN Kofija Anana.

Sirija je še pred Banovim pismom dejala, da bo sprejela le 250 opazovalcev, sicer pa jih je v državo do zdaj prišlo le 30. Ban želi, da bi nove nadzornike nameščali postopoma, ko bi to dovoljevale in omogočale razmere na terenu. Generalni sekretar ZN upa, da bi njihova prisotnost pomagala končati nasilje. Ban je tudi zapisal, da obe strani ne spoštujeta premirja.

Sicer je bilo ob samem začetku premirja spopadov vse manj, v zadnjih dneh pa je vse več poročil o nasilnih incidentih in žrtvah, trdi Ban.

Varnostni svet ZN o dodatnih vojaških opazovalcih za Sirijo

Sirsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je s predstavniki ZN podpisalo dogovor o pogojih za prihod mednarodnih opazovalcev. "Cilj tega dogovora je določitev nalog opazovalcev v okvirih sirske suverenosti,"  je zapisalo ministrstvo.

O Siriji je danes razpravljal tudi Varnostni svet ZN. Ta se je seznanil s poročilom Jean-Marie Guehenna, Ananovim namestnikom, in začel razpravo o pobudi generalnega sekretarja ZN, da v Sirijo pošljejo dodatne vojaške opazovalce.

Banov pomočnik za politične zadeve Edmund Mulet je VS ZN danes poročal, da so ZN s Sirijo dosegli dogovor o pogojih dela misije vojaških opazovalcev, vendar pa manjka del, ki govori o uporabi letal in helikopterjev. O tem se mislijo še dogovarjati, čeprav Sirija meni, da opazovalci tega ne potrebujejo. Ban trdi, da je zaradi omejenega števila opazovalcev in velikosti Sirije uporaba letal in helikopterjev nujna.

Ameriška veleposlanica pri ZN Susan Rice je po zasedanju VS ZN povedala, da vlada splošno soglasje o tem, da se odobri namestitev dodatnih opazovalcev, čeprav je nekaj veleposlanikov menda izrazilo zadržanost nad tem, saj Damask doslej še ni uresničil dogovora o umiku vojske in težkega orožja ter zaustavitvi nasilja.

Sarkozy bi vzpostavil koridorje pomoči

Na dogodke v Siriji se je odzvala tudi Kitajska, ki razmišlja, da bi tja poslala svoje opazovalce. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy pa je prepričan, da bi lahko krizo v Siriji končali tako, da bi vzpostavili koridorje, prek katerih bi tja pošiljali človekoljubno pomoč. Ta bi po njegovih besedah predstavljala zagotovilo, da bi nasprotniki režima predsednika Bašarja al Asada preživeli. Prepričan je, da bi tudi Rusija in Kitajska opustili podporo Damasku, če bi mednarodna skupnost pokazala enotnost. "Bašar al Asad laže ... Homs želi izbrisati z zemljevida, tako kot je Gadafi želel izbrisati Bengazi," je še opozoril v pogovoru za radio Europe 1.

Rusija zavrnila povabilo na srečanje ministrov

Na temo Sirije pa so se danes zbrali tudi visoki diplomati iz Evropske unije, ZDA in arabskih držav. Francoski zunanji minister Alain Juppe je ob začetku srečanja dejal, da bi imel propad mirovnega načrta katastrofalne posledice. Rusija je povabilo na srečanje zunanjih ministrov 14 držav o Siriji zavrnila. Kot je povedal tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič, "se zdi, da srečanje ne bo namenjeno iskanju osnov za promocijo dialoga znotraj Sirije, pač pa bo prav nasprotno prispevalo k protislovjem med opozicijo in Damaskom, kar bi lahko kasneje pospešilo mednarodno izolacijo" države.

Medtem pa se je ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton na srečanju zavzela za novo resolucijo VS ZN, ki bi uvedla embargo na orožje in druge ukrepe proti sirskemu režimu, če ne bo spoštoval prekinitve ognja. Clintonova sicer ni pozvala k vojaškemu posredovanju v Siriji, je pa dala jasno vedeti, da je nastopil čas za ostrešje ukrepe proti režimu v Damasku.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
19. 04. 2012 13.47
+4
Združeni narodi so podaljšana roka ZDA.
FU.EU
19. 04. 2012 11.30
+0
"Bašar al Asad laže ... Homs želi izbrisati z zemljevida, tako kot je Gadafi želel izbrisati Bengazi," kdo tu laze?
Helmuth
19. 04. 2012 12.37
+4
Ko je Gadaffi financiral Sarkozyevo volilno kampanjo je pa bilo vse v redu !! Sarkozy je najvecji glumac in laznivec tako kot Hilary Clinton in ostali politiki ...