Tujina

ZN bo preiskoval izraelski 'poseg' na turških ladjah

New York/Jeruzalem, 02. 08. 2010 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Prvi mož ZN je naznanil začetek preiskave izraelskega posredovanja na turških ladjah, ki so bile namenjene na območje Gaze, pri čemer je bilo ubitih devet turških državljanov. Izrael je napovedal sodelovanje.

Zasežene ladje je Izrael Turčiji vrnil pretekli teden.
Zasežene ladje je Izrael Turčiji vrnil pretekli teden. FOTO: Reuters

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je napovedal preiskavo incidenta, v katerem so izraelski komandosi, ki so zasedli turške ladje, namenjene na območje Gaze, ubili devet turških državljanov. Preiskavo bo vodila štiričlanska komisija, vodil jo bo nekdanji novozelandski premier Geoffrey Palmer, v njej pa bodo tudi predstavniki Turčije, Izraela in ZDA.

O preiskavi je že glasovala izraelska vlada, ki je preiskavo podprla. Hkrati pa bo izraelska stran opravila tudi dve svoji preiskavi incidenta, ki se je zgodil 31. maja letos. Takrat so pripadniki izraelskih posebnih vojaških enot na eni izmed šestih ladij, Mavi Marmara, ubili devet Turkov. Turčija je zahtevala uradno opravičilo, kar pa je uradni Jeruzalem že večkrat zavrnil. Je pa pretekli teden Turčiji vrnil tri ladje, ki so jih takrat zasegli.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

porka.malorka
03. 08. 2010 17.03
Martian In pod katero zastavo je bla !!!!!!!!!!! Nobene ladje ni dovoljeno napasti v mednarodnih vodah.To je o Se pravi da hrvati. Seveda kadar jim paše lahko vstopijo na ladjo. Ma daj no to je piratstvo. Katera država pa bi to sploh dovolila. In še to v katere vode je bla namenjena. Nisem vedu da si židi lastijo palestinsko morje to je nekaj novga a je to tudi v mednarodnem pravu. Ma daj no poglej si zemljevid pa poglej kje je sploh gaza in kje so NJENE teritorjalne vode. Pa še to glede zla. Za tebe je genocid,matretiranje,iztreblčjevanje,... in to celega naroda majhno zlo. bejž nisem vedu da si tako liberalen
porka.malorka
03. 08. 2010 11.58
Ca6e Kakšne traparije. 1. Lastnik ladje je ozeroma njegova država je članica nata in nato obvezuje obrambo tega. 2.Židje so napadli v mednarodnih vodah zato se to smatra kot piratsvo ozeroma terorizem. 3. A ti se ne bi branu če bi jaz pršu z puško v tvojo hišo al bi mirno gledal kako bi ti skakal po glavi. 4. Kar se tiče proislamistvov ti pa povem takole raje mam majhno zlo kot pa veliko
am_staff
02. 08. 2010 23.43
V komisiji pa bodo Palestinci in Arabci - nepristranska komisija.
Martian
02. 08. 2010 18.27
Napadli članico Nata?Ladjo na kateri so bile žrtve,je bila pod zastavo Komorov..
cobra11w
02. 08. 2010 18.08
izrael ima pravico do samoobrambe.izgleda,da so islamski skrajneži zopet na delu IZRAEL GO GO,MAKE THEM SUFFER
schutzstaffel
02. 08. 2010 17.46
Brez veze, škoda vsega za to preiskavo...
RobinHood
02. 08. 2010 16.52
porka.malorka02.08.2010, 16:40 0 Tudi nato bi moral kaj narest. Saj so konc koncev napadli članico nata RES JE in napad na eno članico je kot napad na vse članice ; ) s tem so nas fopali pred našim vstopom v NATO To da bodo ZN malo pogledali zadevo je edni pravilno. Upam da bodo nepristranski. hmm, zanima me kako bo Izrael zagovarjal video posnetke ki jih je dal v javnost in za katere se je ugotovilo da so fake?
jenihvetes
02. 08. 2010 16.41
ja, itak, gotovo bo kak konstruktiven epilog... Kako pa je kaj s preiskavo glede t.i. Nove gripe? Kdo bo odgovarjal za nalašč povzročeno paniko in manipulacijo? Nihče? se mi je kar zdelo, samo vprašam...
porka.malorka
02. 08. 2010 16.40
Tudi nato bi moral kaj narest. Saj so konc koncev napadli članico nata