Tujina

'Zmagoslavje dobrih angelov'

Koebenhavn, 07. 12. 2009 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prvič v zgodovini je 56 časopisov iz 45 držav objavilo enak naslovni članek, ki voditelje držav opozarja, da morajo politiki v dveh tednih rešiti Zemljo pred posledicami klimatskih sprememb.

Globalno segrevanje
Globalno segrevanje FOTO:

Osnutek članka, ki ga je objavilo 56 časopisov iz 45 držav, je pripravila ekipa britanskega časopisa The Guardian. Ekipa Guardiana je članek s pomočjo 20 urednikov drugih časopisov pripravljala mesec dni, članek pa je med drugim izšel v vodilnih angleških, francoskih, kitajskih, arabskih in ruskih časopisih. V Sloveniji so članek objavili v Večeru in v Delu.

Avtorji članka so apelirali na politike, da je treba v zvezi s podnebnimi spremembami nekaj storiti. Voditelje 192 držav so pozvali, naj ne odlašajo z ambicioznimi odločitvami, naj se ne obtožujejo med seboj, temveč naj izkoristio priložnost in z dobrim sporazumom preprečijo največji poraz politike v moderni zgodovini. V primeru, da bodo voditelji zaprli le nekatera poglavja sporazuma, morajo celoten sporazum po navedbah članka sprejeti najkasneje do podnebnega srečanja junija v Bonnu.

Države morajo sprejeti odgovornost

Avtorji obenem opozarjajo, da so razvite države povzročile tri četrtine emisij ogljikovega dioksida v ozračju od leta 1850. "Prav te države morajo zato sedaj prevzeti odgovornost in močno znižati emisije v naslednjih desetletjih," poudarjajo avtorji. Predvsem prebivalci razvitih držav bodo morali, tako avtorji, spremeniti način življenja. Spremeniti bomo morali nakupovalne, prehrambene in potovalne navade. Dražje bomo plačevali porabo energije in morali z njo varčevati.

Zdaj so spregovorila dejstva: od zadnjih 14 let je bilo 11 najtoplejših, odkar obstajajo pisni viri, arktični led se topi, lanske ponorele cene nafte in hrane pa nam dajejo slutiti, kakšno opustošenje nas čaka. V znanstvenih revijah se pisci ne sprašujejo več, ali je za to kriv človek, temveč koliko časa nam še preostane, da omejimo škodo. Odziv sveta je bil doslej mlačen in neodločen”, so zapisali v članku, ki so ga objavili v Delu.

Časopisi po svetu, ki so objavili enoten članek (The Guardian).
Časopisi po svetu, ki so objavili enoten članek (The Guardian). FOTO:

Premagovanje podnebnih sprememb bo zmagoslavje optimizma nad pesimizmom, vizije nad kratkovidnostjo, skratka zmagoslavje tistih, ki jih je Abraham Lincoln imenoval 'dobri angeli narave',“ so še zapisali v skupnem članku.

Podnebne spremembe resen problem

Anketa, ki jo je naročil BBC World, je medtem pokazala, da dve tretjini anketirancev v 23 državah menita, da so podnebne spremembe zelo resen problem. Število tako mislečih se je iz leta 1998 tako zvišalo za 21 odstotnih točk. Med državami, v katerih so izvedli raziskavo, so tudi ZDA, Brazilija, Kitajska, Indija, Rusija, Francija in Velika Britanija.

Malo manj kot polovica (44 odstotkov) vprašanih želi, da bi njihova država odigrala pomembno vlogo pri politiki podnebnih sprememb. Poleg tega jih v povprečju 61 odstotkov meni, da bi morale države več investirati v blažitve posledic podnebnih sprememb, četudi bi to vplivalo na gospodarsko rast.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nosferatu
08. 12. 2009 11.35
miha 123, kako si razlagaš, da ima dandanes vsepovsod obzorje tudi OB NAJLEPŠEM vremenu sivkast prehod med zemljo in nebom oziroma je VEDNO mlečno bele barve, namesto modro-zemeljske? Misli: še jaz, ki sem star 30 let, se še spominjam, da ko sem bil majhen, je bilo nebo drugačno, kot je danes. Daj, res vprašaj svoje starše ali pa stare starše - vzpnite se na en okoliški hrib in naj si ogledajo obzorje ter naj ti povejo, ali je bilo pred 30 leti enako kakor danes. "Bacili in mikrobi seveda SO - samo se človek zna z njimi boriti - o tem govorim - in to so nam omogočili zdravniki, znanstveniki in inženirji in NE "ekologi" !!! No, torej se potem takem tudi strinjaš, da obstajajo pršice, azbestni delci in mikronsko veliki prašni delci iz izpuhov ter dimnikov - naodelci torej? Zakaj potem govoriš, da so "kretenizem"? Kar pa se borbe proti tem strupenim nanodelcem tiče, je pa stvar jasna vsakemu logično razmišljujočemu človeku - odpravi vir strupenih nanodelcev in odpravil boš strupene nanodelce! Pa razloži mi še, kaj lahko mnenje ekologa naredi proti ekspertizi znanstvenika ali inženirja, ki ga je kupila firma, ki povzroča onesnaževanje? Ekolog reče: "Vi zastrupljate okolje!" Firma reče: "Naš strokovnjak vam lahko potrdi, da ga ne." Strokovnjak, ki je za svoje delo dobil lepo plačo, bo pa seveda rekel:"Situacija je v mejah normalnih vrednosti in ni tako dramatična, da bi zahtevala ukrepanje." In tako dalje... saj zato pa se nič ne spreminja na bolje... Poglejte, saj se konec koncev niti ne gre za nas ampak za naše otroke in vnuke, samo za njih vam itak dol visi, a ne.
erikferfoljo
08. 12. 2009 11.28
zapret bando zeleno !!!!
miha.123
08. 12. 2009 11.01
Nosferatu - nebo je bilo enako - odvisno od vremena :-) Bacili in mikrobi seveda SO - samo se človek zna z njimi boriti - o tem govorim - in to so nam omogočili zdravniki, znanstveniki in inženirji in NE "ekologi" !!!
nosferatu
08. 12. 2009 10.43
Spet človeška ignoranca na višku... Miha 123: "Res je bilo to čudovito napram danes ko vsi bedni bolehamo tja do 80 let, polni STRUPENEGA CO2-ja, nanodelcev (tole je še en nov kretenizem eko-talibanov) in vseh pošastnih strupov moderne civilizacije, ki je dosegla v zadnjih 100 letih skromno povečanje življenske dobe 20 let in več (!)" Miha 123, najprej vprašaj svoje starše, kakšno je bilo v njihovi mladosti obzorje. Je bilo mlečno-sivkasto ali jasno ločeno na modro nebo in zemljo? Nato vprašaj sebe: "Ali samo zato, ker ne vidim bacilov in mikrobov, ti dejansko ne obstajajo?" Nanodelci različnih snovi so vsepovsod okoli nas, vendar je v zadnjih desetletjih vedno več strupenih in rakotvornih - na primer azbestni delci, ki pa so po tvojem seveda le kretenizem, ne. Jacfive: "Če grem na vrh Eifflovega stolpa bom imel čudovit razgled na človeški bivalni prostor. Ampak samo človek je tako neumen, da se s tem obremenjuje. Misliš, da se mravlja povzdigne na vrh mravljišča in se zgrozi, kako je uničila naravo s svojo prisotnostjo in svojim mravljiščem?" Hm, nisem vedel, da mravlje iz enega mravljišča izočajo toliko CO2, naredijo toliko dreka in pokurijo toliko energije kot npr. ena krava... Takšna primerjava bi namreč ustrezala človeškemu koeficientu. In verjemi mi, da če bi mravlja splezala na vrh mravljišča in videla, da je okoli mravljišča sama strupena megla, polno dreka, nepitna voda in mrtvi insekti, mislim, da bi tudi zagnala paniko. Ignoranca bo pač vaš nagrobni kamen, kaj čemo...
kr-eden
08. 12. 2009 10.10
Dokaz, da je 54 časopisov iz 45 držav v lasti istih manipulantov.
miha.123
08. 12. 2009 09.11
DrMatilda - ja !!! Res je treba vprašati naše starše in stare starše, ki so se rodili ob začetku stoletja !!! In imeli življensko starost 50 - 60 let (pričakovano), če jih ni v mladosti pobala tuberkoloza, otroška paraliza, oslovski kašelj, tifus, tetanus, ali vsako bedno vnetje, ko še ni bilo antibiotikov !!! Res je bilo to čudovito napram danes ko vsi bedni bolehamo tja do 80 let, polni STRUPENEGA CO2-ja, nanodelcev (tole je še en nov kretenizem eko-talibanov) in vseh pošastnih strupov moderne civilizacije, ki je dosegla v zadnjih 100 letih skromno povečanje življenske dobe 20 let in več (!) Predlagam, da se takoj formira komuna, v velikosti ene srednje velike države in tam tele eko-talibani živijo "ZDRAVO" življenje kot naši predniki - in BTW - ohladili jih bomo za 2st Celzija - tako, da bo KLIMA IDEALNA :-)))
lucky_64
08. 12. 2009 02.37
klimatske spremembe????? dej še en liter....
tsdafsdfsfgjhtz
08. 12. 2009 02.32
zdej boste pa plačal davek na dobičke ki so jih dobili z tovarnami ki so bile škodljive okolju... plačali boste tudi davke naftnih rafinerij kateree so pa cele tankerje nafte spuščalji v moreje in nihče za to ni odgovarjal.... razen kapetanpov ladij.... ki so delali samomore...... plačali boste tudi..... daveke na gozdove.....ki jih dnevno sekajo in jih še nebojo nehali sekati....in zažigati.... uglavnem prišel je čas ko boste morali palčat use neuspele pohlepne podvige ki so prinesle samo denar okolju in ljudjem pa nič koristnega....... in vi??? bili ste tiho.... in zdej vas bodo teli isti... udarli po đepu.... he he he he he..... ironično je pa to da nebo nič boljše he he he he.....
tsdafsdfsfgjhtz
08. 12. 2009 02.08
tinmar triglavski ledenik se pomojem veča..... trenutno.... bomo vidl naslednje leto.... za naslednje leto slabo kaže....
taurus90
07. 12. 2009 23.56
no, pustmo zdej use znanstvenike ene in druge strani pr mer. povejte, a se triglvski ledenik veča al manjša???
Abacus
07. 12. 2009 23.54
Sploh ne vem zakaj se omenja Brazilija ,ko pa Brazilija splošno velja za bio-orientirano! V Lat.Ameriki Brazilija( z 190 mio preb.) izpušča manj emisij kot pa Venezuela ( 24 mio preb.) ali Argentina ( 40 mio preb.) Kar se tiče Kitajske ,ZDA ,Rusije in Indije pa podatek drži!
Svobodni
07. 12. 2009 23.33
Tonček Balonček Ti si car na 24ur. Imaš kje svoj blog? Če nimaš pa ga čimprej odpri. Samo tako naprej.
zlobniCO2
07. 12. 2009 21.49
panika konc sveta
spaparnas1
07. 12. 2009 21.43
Admin za kakšnega dednika te morajo imeti šele tvoji gospodarji? Takega isranet brez kančka jajc se izogiba cel svet. Še za drek jesti nisi dovolj dober. Hm hm le kakšno službo bi ti človek lahko dal? A admin na POP to pa bo služba za tebe
Krematorij
07. 12. 2009 20.03
jacfive odlično razmišljanje
polo19sdi
07. 12. 2009 19.37
Lepo je poleti impresioniral vremensko napoved glede toče: Ne jajca ampak pomaranče bodo padale.
zlobniCO2
07. 12. 2009 19.29
konc sveta aaaaaaaaaa
jacfive
07. 12. 2009 19.11
DrMatilda meni so pa smešni ljudje, ki mislijo, da je človek nadnaravno bitje:) Če grem na vrh Eifflovega stolpa bom imel čudovit razgled na človeški bivalni prostor. Ampak samo človek je tako neumen, da se s tem obremenjuje. Misliš, da se mravlja povzdigne na vrh mravljišča in se zgrozi, kako je uničila naravo s svojo prisotnostjo in svojim mravljiščem? Kar se tiče izumrlih živalskih vrst: te so izumirale tudi preden se je pojavil človek (tako kot so se talili ledeniki in ponovno zmrzovali itd.). Temu se po domače reče evolucija. Če se živo bitje ne more prilagodit okolju bo izumrlo. Spet je tu popolna aroganca človeka, ki misli da je bog in bo on odločal kdo bo izumrl in kdo ne (ga bo poskušal zaščitit). In v končni fazi je človek živo bitje, ki vpliva na okolje in se na okolje prilagaja. Če se ne bo uspel prilagoditi na podnebne spremembe bo pač izumrl. Brez skrbi, nihče ne bo jokal za nami...
WikiX
07. 12. 2009 18.47
Vsem, ki tukaj modrujete in verjamete znanosti, da nima dokazov za človeško povzročene klimatske spremembe, čeprav ne trdijo, da ni tako svetujem, da se povzpnete kdaj na Eifelov stolp ali podobno razgledno točko, kjerkoli v mestih. Poglejte naokoli in mi prosim povejte, kaj se vam zdi naravno? Vprašajte starše, kdaj se je toliko otrok rodilo bolanih in v kakšnih razmerah so živeli oni. Strinjam se le, da ni take panike s CO2, ker ni niti slučajno edini vzrok, za tako številne in obsežne, trajne spremembe. Prav smešno se mi zdi trditi, da nekdo verjame diplomatskim znanstvenim konceptom, ki jih dejansko ne razume, pred splošnim občutkom živih bitij in tistim, kar mu pravi zdrava pamet. Ene vrste so namreč tako ogrožene, da jih le še redko vidimo, dokaz za spremembe pa so številne druge, ki jih zaradi teh sploh ni več. Tehnološke rešitve obstajajo, ampak hej, saj je znanost rekla, da jih še ne potrebujemo, le zakaj bi podpirali razvoj in posledično spremembe. Ne bojte se, tam kjer je človek najbolj uničil naravo, se najmanj pritožujejo, oziroma nihče ne ve, da se. Kot bi bili le malo začudeni, da se je prej bujna, zelena narava in kristalno čista voda, v nekaj letih spremenila v puščavo, kjer tu in tam še vidiš kako umazano, smrdljivo brozgo, ki se med ščurkovjem vleče po mrtvi zemlji. Sredi te usrane puščave, naletiš na tri meterski betonski zid, ograjen z bodečo žico, za katerim je fabrika z znano blagovno znamko, ki seveda nima nič s tem, ker tega še nihče ni dokazal. Prihaja še nova oblika svinjarije - nanosvinjarija, ki jo sestavljajo tako majhni delci, da jih vidijo le naši notranji organi. Pravzaprav so že preplavili okolje, v obliki stoletja razkrajajoče se plastike, vendar so nove zadeve še veliko bolj kompleksne. Sicer pa, poglejte naše okolje in reke okoli sebe. Stara mati se je še kopala v reki, danes pa lahko plava v njej edino Big River Man, ostalo urno pogine. "Človek je sedel sam in občutil globoko žalost. Živali so to videle in pristopile k njemu. Nočemo, da si tako žalosten, so mu rekle, zaželi si karkoli od nas in to dobiš. Človek je rekel, želim si dober vid in mrhovinar mu je odvrnil, imel boš moj. Človek je rekel, želim si biti močan in Jaguar mu odvrne, močan boš kot jaz. Nato je človek rekel, želim si izvedeti skrivnosti zemlje in kača mu odgovori, jaz ti jih razkrijem. Tako se je zgodilo z vsemi živalmi. Ko je dobil človek vsa darila, ki so mu jih lahko dale, se je odpravil naprej. Nato reče sova ostalim živalim. Zdaj ve človek veliko in lahko dela številne stvari. Naenkrat me je postalo strah. Jelen je odvrnil, človek ima vse, kar potrebuje, zdaj ga mine žalost. Sova pa mu odkima in odgovri, veliko praznino vidim v človeku, globoko kot lakota, ki je ne bo nikoli potešil. To je tisto, zaradi česar je žalosten, zakaj tako hrepeni. Še naprej bo le jemal in jemal, dokler nekega dne zemlja ne reče, ni me več in nimam več kaj dati." Apocalypto, 2006, Mel Gibson .)
NOshit
07. 12. 2009 18.28
Spet nas hočejo okrasti...