Tujina

Zmaga znova Vujanoviću

Podgorica, 06. 04. 2008 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po podatkih vzporednih volitev je na predsedniških volitvah v Črni gori zmagal Filip Vujanović. Prejel naj bi več kot 54 odstotkov glasov.

Na predsedniških volitvah v Črni gori je dosedanji predsednik Filip Vujanovič po prvih neuradnih rezultatih prejel 54,2 odstotka glasov in tako že po prvem krogu predsedniških volitev dobil še en predsedniški mandat.

Po podatkih Centra za demokracijo in človekove pravice se je na drugo mesto po 25 odstotkih preštetih glasovnic uvrstil prosrbski kandidat Andrija Mandić z 21,3 odstotka prejetih glasov. Volilna udeležba je bila do 21. ure po podatkih Centra za demokratično tranzicijo (CDT) 71,1-odstotna.

Za spremembe v državi

Volitve je spremljalo 814 tujih in domačih opazovalcev, med katerimi je bilo 190 opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), osem iz ameriškega veleposlaništva, sedem opazovalcev pa je volitve spremljalo v imenu Sveta Evrope, poleg naštetih pa so bili prisotni tudi trije opazovalci iz Slovaške.

Medtem je dosedanji predsednik in glavni favorit današnjih volitev Vujanović svoj glas že dopoldne oddal v Podgorici. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo dovolj glasov za zmago prejel že v prvem krogu. "Te volitve bodo pokazale, da si državljani tudi v prihodnje želijo politike, kakršno smo vodili doslej. To pomeni nadaljevanje evropsko usmerjene poti in utrditev države, kjer so pravice manjšin spoštovane. Poleg tega pa to pomeni tudi nadaljnje prizadevanje za boljše življenje vseh državljanov," je ob oddaji glasu povedal Vujanović.

Medtem je kandidat stranke Gibanje za spremembe (PzP) Nebojša Medojević, ki so mu javnomnenjske raziskave v zadnjih dneh napovedovale drugo mesto, prav tako kot Vujanović izrazil prepričanje v svojo zmago in v "začetek konca poslednjega režima v Evropi". "V kolikšni meri so te volitve poštene in o tem, kako se aktualna oblast boji moje zmage, govori že dejstvo, da so mojo soprogo preprosto izbrisali iz volilnega imenika v mestu, kjer oddajamo svoj glas že 15 ali 16 let," je dejal Medojević. Kljub temu je ob oddaji glasu izrazil optimizem in dodal, da "mora zmagati zaradi svobode črnogorskih državljanov".

Volitve o prihodnosti države

Kandidat Srbske liste Andrija Mandić je ob oddaji svojega glasu v Podgorici dejal, da bo zagotovo potekal tudi drugi krog volitev. "Imamo odlično priložnost, da usodo vzamemo v svoje roke in storimo nekaj dobrega za vse - da bo Črna gora država optimizma, kjer bo možno vrhunsko izobraževanje, zdravstveno varstvo, in država, kjer bomo lahko dočakali brezskrbno upokojitev," je povedal Mandić in ob tem pozval državljane, naj se udeležijo volitev.

Kandidat Socialistične ljudske stranke Srđan Milić, ki mu je javno mnenje pred volitvami namenjalo najmanj glasov, je povedal, da na rezultate čaka mirno in samozavestno. "To so volitve o prihodnosti Črne gore," je dejal ob oddaji svojega glasu v Budvi in poudaril, da je sliko njegove vizije Črne gore volivcem predstavil že v predvolilni kampanji.

Črnogorski premier Milo Đukanović je ob tem ko je oddal svoj glas dejal, da bodo volivci še danes dobili demokratično izvoljenega predsednika, ki bo prispeval svoj doprinos k stabilnosti države, k demokratičnemu in ekonomskemu razvoju in k mednarodnemu ugledu Črne gore.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SEJ BO
07. 04. 2008 07.48
Ma kaj neki nakladate,isto je kot pri nas ...vsi so črnogorski državljani,narodnost pa ima vsak svojo... če pa nekdo zgubi službo je pa mala malica proti zločinskemu izbrisu,ki smo ga lahko videli pri nas...SRAMOTA..
dasa79@hotmail.com
07. 04. 2008 02.26
Infidel, brez zamere, ampak tvoji komentarji so kar malo "paranoični". Črna Gora je trenutno ena redkih držav (bivša Jugoslavija), kjer ni nikakršnih teženj po odcepitvi, ne s strani Albancev in ne s strani muslimanov/Bošnjakov.Še največ zapletov so povzročali Srbi. Pojdi pogledat malo popise. Padec deleža Črnogorcev za 20%!!! (l.1980-2003), lepo prosim, če to niso politični pritiski potem ne vem ......Črna Gora je bila in je dejansko in po ustavi multinacionalna in multikonfesionalna država, če jim uspe iz tega karkoli dobrega narediti, potegniti...potem lahko rečem samo "svaka čast".
Infidel
07. 04. 2008 01.37
paddy, kaj si želel s tem povedat? Zgleda nisi razumel moje kritike. Pri nas ljudje volijo brez pritiskov in groženj (pri nas so problem mediji, ki manipulirajo z volilci). To je nekaj kar Črnogorci ne poznajo. Milo si je ustvaril državo s pomočjo manjšin. In zdaj slednje zahtevajo svoje. Albanci želijo na svoje in priključitev Kosovu ali matici. Muslimani-bošnjaki želijo Sandžak... Oče in mati Srba, njuni otroci pa Črnogorci, takšna je demografska slika te male dežele. Milo je uničil preteklost in prihodnost naroda. Učitelji, ki so vse življenje učili srbski jezik morajo od zdaj naprej učiti črnogorski jezik, ki ne obstaja!!! Veliko učiteljev je zaradi tega izgubilo službo. Državno službo dobiti, če se ne izjasniš za črnogorca je nemogoče... Zanimivo bo, ko bo(do) priznal(i) Kosovo.
paddy
07. 04. 2008 00.31
Infidel - prvo pocisti doma, potem pa kometiraj kako je pri sosedih. Kaj se tice drzavljanov, spet poglej kaj imas doma (bosanci pa siptari ...)
Infidel
06. 04. 2008 11.11
hahaha To je novinarstvo? Promocija Milu? Pa kakšni opazovalci neki, to je že zdavnaj vse pokupljeno. Če bi 24ur objektiven medij bi raziskal referendum o neodvisnosti Črne gore leta 2006. Takrat je v super kratkem času dobilo državljanstvo več tisoč Milovih privržencev, večinoma muslimanov in šiptarjev. Uvažali so jih iz Kosova in Bosne. Več tisoč ljudi je bilo podkupljenih, več tisoč ustrahovanih. Kot je splošno znano se Črnogorci delijo na dva klana, Nokio in Ercisson. Vsak. ki da kaj nase ima vsaj en mobitel in vsi dajo nekaj nase. Na ta način preverjajo koga je ta podkupljena ali ustrahovana oseba volila. Mafijska država pred vrati Evrope. Milo se je šele potem, ko je dobil imuniteto pojavil v Bariju na zaslišanju o preprodaji cigaret. Za vse je obtožil Miloševića. Ni lepšega...