Tujina

Zlorabe, mučenje, načrtno pobijanje – takšno je življenje azijskih deklic

Ljubljana, 21. 01. 2015 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mateja Knaus
Komentarji
219

Pred tedni je svet pretresla zgodba male Rukshene, ki so jo sosedje v zadnjih vzdihljajih našli na domačem vrtu, z zvezanimi rokami in do prsi zakopano v zemljo. Ni bilo treba spraševati, kdo se je tako okrutno znesel nad njo. Bil je njen oče, ki mu deklica predstavlja samo nepomemben strošek, zato po njegovem ne bi bilo škode, če bi umrla.

Pred tedni je svet pretresla zgodba majhne Rukshene, ki so jo sosedji v zadnjih vzdihjajih našli na domačem vrtu, z zvezanimi rokami in do prsi zakopano v zemljo.
Pred tedni je svet pretresla zgodba majhne Rukshene, ki so jo sosedji v zadnjih vzdihjajih našli na domačem vrtu, z zvezanimi rokami in do prsi zakopano v zemljo. FOTO: Twitter

Devetletna Rukshena je z vklenjenimi rokami do pasu zakopana v prašno zemljo. Nemočna, nema od strahu. Lastni oče Abdul Husein jo je zakopal, saj se je želi znebiti. Kot da je navadna smet. Z zavezanimi rokami in zamašenimi usti devetletna deklica čaka svoj bridki konec. Dokler, že napol v snu, nekje v daljavi ne zasliši kričanja sosedov. Ti močno vpijejo, eni tolčejo po njenem očetu, drugi jo hitijo odkopavati. Rešena je. Vsaj dokler ne bo oče spet na prostosti.

Abdul Husein iz majhnega kraja na severovzhodu Indije je že od nekdaj čutil odpor do predstavnic nežnejšega spola. Žena mu je služila zgolj kot 'stroj' za rojevanje potomcev, na hčerko Ruksheno je vselej gledal kot na nepotreben strošek. Zato je pred tedni izkoristil odsotnost svoje soproge in devetletno hčerkico zvezal ter ji zamašil usta, da ne bi mogla kričati na pomoč. Nato je na domačem vrtu izkopal jamo ter Ruksheno do prsi zakopal vanjo. Pri njegovem okrutnem dejanju naj bi ga videl sosed, ki je takoj poklical policijo in zbral preostale sosede, ki so deklici prihiteli na pomoč. Takoj so poklicali reševalce, ki so Ruksheno prepeljali v bolnišnico, njeno stanje pa je bilo dolgo časa zelo kritično.

Bes in srd moški na ženske zlivajo na najrazličnejše načine - tudi z izmaličenjem s kislino.
Bes in srd moški na ženske zlivajo na najrazličnejše načine - tudi z izmaličenjem s kislino. FOTO: Profimedia
Fotografija zvezane in zakopane indijske deklice je kot bi trenil obšla svet ter sprožila jezo in nejevero. Ljudje so se začeli spraševati, ali je res mogoče, da je v sodobnem času med nami toliko nečlovečnosti, barbarstva. A usoda, ki bi skorajda doletela malo Ruksheno, ni osamljen primer. V azijskih državah je smrtonosno nasilje nad deklicami in ženskami tako rekoč na dnevnem redu, zlasti v Indiji in na Kitajskem. Nikakor torej ne gre za odkrivanje tople vode, a zdi se, da se je globalna javnost šele po objavi Rukshanine zgodbe začela dojemati resnost problematike načrtnega iztrebljanja žensk v Aziji.

Nekatere predstavnice nežnejšega spola načrtno ubijejo, še preden pridejo na svet. Druge umorijo takoj po rojstvu. In če jim slučajno uspe preživeti, jih vse otroštvo zanemarjajo. Če se jim uspe prebiti skozi prvih nekaj let, jim začnejo načrtno odrekati hrano, zdravstveno oskrbo, veliko jih je žrtev spolnih zlorab. Nekatere posiljujejo, dokler povsem ne omagajo, druge si zaradi osramočenosti sodijo same.

Zakaj ženske?

Kljub hitremu gospodarskemu razvoju in vse večji kakovosti življenja in kljub vse večjemu blišču njihovih svetovno znanih velemest v številnih azijskih državah še vedno velja starodavna maksima: deklice so vredne manj kot fantje. Veliko manj. Jasno je namreč, da bodo moški predstavniki s potomci ohranjali ime družine, skrbeli za starše, ko ti ostarijo in onemorejo, ustvarili si bodo kariero. Ženske, ki so na papirju sicer smatrane kot enakopravne članice družbe, v resnici obravnavajo kot poceni delovno silo, kot stroje za rojevanje potomcev, ki morajo biti za njihovo dobro moškega spola.

Indijski ginekologi naj bi se v osemdesetih letih prejšnjega stoletja glede na poročila častnika 'Economist' celo javno oglaševali s sloganom »Danes plačajte 5 tisoč rupij (približno 70 evrov, op.pr.) in jutri prihranite 50 tisoč rupij (700 evrov).«
Indijski ginekologi naj bi se v osemdesetih letih prejšnjega stoletja glede na poročila častnika 'Economist' celo javno oglaševali s sloganom »Danes plačajte 5 tisoč rupij (približno 70 evrov, op.pr.) in jutri prihranite 50 tisoč rupij (700 evrov).« FOTO: Profimedia

Za Indijce prelom uvedba ultrazvoka

V patriarhalni Indiji hčerke očetom predstavljajo zgolj velik strošek. Treba jih je hraniti, ko se poročijo, pa jim je treba za popotnico dati veliko doto. Za nameček po poroki za lastne starše postane popolnoma neuporabna, saj se odseli in komaj kdaj še pride na obisk. O tem, da bi jim na stara leta pomagala, niti ne sanjajo. "Vzgajanje hčerke je, kot bi zalivali sosedov vrt," pravi znan hindujski pregovor.

Uvedba ultrazvoka je v Indiji poskrbela, da se je razmerje med novorojenimi deklicami in dečki začelo drastično večati.
Uvedba ultrazvoka je v Indiji poskrbela, da se je razmerje med novorojenimi deklicami in dečki začelo drastično večati. FOTO: Profimedia
Po besedah strokovnjakov so deklice borke že kot zarodki, zato so se nekoč v veliki meri uspešno upirale prizadevanjem nekaterih staršev, da bi se jih z alternativnimi metodami znebili, še preden pridejo na svet. Poleg tega so starši takrat o spolu otroka, ki je na poti, ugibali samo na podlagi nekaterih znakov, ki naj bi jih kazale nosečnice, zato niso mogli z gotovostjo vedeti, ali se bo res rodila deklica in niso silili v splave. Razmerje med novorojenimi deklicami in fantki je bilo tako 'samo' 100 proti 103. A to se je v zadnjih 25 letih drastično spremenilo – v škodo nežnejšega spola, seveda. Tako danes razmerje med novorojenimi deklicami in fantki v Indiji znaša že 100 proti 106,5. Glavni razlog za to je uvedba ultrazvočnih pregledov, s pomočjo katerih lahko že med nosečnostjo precej zanesljivo napovejo spol zarodka.

Indijski ginekologi naj bi se v osemdesetih letih prejšnjega stoletja glede na poročila častnika 'Economist' celo javno oglaševali s sloganom "Danes plačajte 5 tisoč rupij (približno 70 evrov, op. pr.) in jutri prihranite 50 tisoč rupij (700 evrov)." Šlo naj bi za primerjavo stroškov splava in cene, ki jo mora družina plačati kot doto hčerki, ko se poroči. Ta metoda oglaševanja naj bi Indijcem dala misliti, posledica pa je bila je na milijone splavov. Vse le zato, da bi se družine še pravočasno rešile bremena, ki bi ga s sabo prinesla novorojena deklica.

Od leta 1994 so splavi v Indiji sicer prepovedani, a to naj nikakor ne bi zaustavilo koruptivnih zdravnikov, ki bodočim staršem po navedbah številnih mednarodnih organizacij za ustrezno ceno še vedno rade volje pomagajo rešiti se bremena, ki bi ga družini prinesla ženska. Trenutno naj bi tako v državi primanjkovalo kar približno 35 milijonov žensk, to pa ima lahko uničujoče posledica za družbo: milijoni Indijcev namreč ne morejo najti partnerice in si tako ne morejo ustvariti družine, s tem pa tvegajo, da postanejo družbeni izobčenci.

Trenutno naj bi v Indiji primanjkovalo približno 35 milijonov žensk, na Kitajskem še več. Med fanti se tako bije hud boj za neveste, ki jim bodo zagotovile (moško!) potomstvo.
Trenutno naj bi v Indiji primanjkovalo približno 35 milijonov žensk, na Kitajskem še več. Med fanti se tako bije hud boj za neveste, ki jim bodo zagotovile (moško!) potomstvo. FOTO: Profimedia

Na Kitajskem je razmerje med novorojenimi deklicami in dečki vse večje

Tudi na Kitajskem so deklice tako rekoč brez vsakršne vrednosti in tudi tukaj se jih pogosto znebijo že med samo nosečnostjo ali takoj po porodu. Pa čeprav je tudi na Kitajskem že od leta 1995 splav strogo prepovedan. Politika enega otroka, ki so jo uvedli v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja, je še dodatno zaostrila problem in čeprav so jo vmes nekoliko omilili, je imela (in še ima) za kitajsko populacijo katastrofalne posledice. Če je bilo na nacionalni ravni razmerje med novorojenimi deklicami in fantki v obdobju 1985–1989 100 proti 108, je ta razlika v letih 2000–2004 narasla na kar 100 proti 124. V 15 kitajskih regijah je to razmerje 100 proti 120 ali več, v treh provincah je celo več kot 100 proti 130.

Glede na ocene demografskih strokovnjakov bo tako leta 2020 na Kitajskem kar za 30 do 40 milijonov več mladih moških kot žensk, zato je pričakovati, da se bo med fanti bil neusmiljen boj za tisto malo deklet, ki bodo na voljo za poroko. Nihče si namreč ne želi ostati 'gola veja', kakor imenujejo neporočene mlade fante. Neporočenih mladcev se boji tudi kitajska družba, saj naj bi psihično uničeni zdolgočaseni samski fantje bolj nagnjeni h kriminalnim dejanjem. Že v zadnjih dvajsetih letih se je število kaznivih dejanj podvojilo, o prihodnosti nihče ne upa niti razmišljati. Vse več je ugrabitev nevest, trgovine z belim blagom, posilstev in prostitucije.

Kaj storiti, kako ukrepati?

Seveda se je začel svet sedaj spraševati, kako rešiti nastalo situacijo. Strokovnjaki so prepričani, da je treba moškim v teh državah pomagati, da spremenijo svoj pogled na ženske. Kako to storiti, pa zaenkrat še niso uspeli povsem razvozlati. Nenazadnje je tak odnos do žensk globoko zakoreninjen v njihovi tradiciji, zato sprememb ne gre pričakovati čez noč. Južni Koreji, ki je šla skozi podoben razvoj kot Indija in Kitajska, je to uspelo, zato bi se lahko trend obrnil tudi v teh dveh državah. A za to bo v prvi vrsti potrebna volja ljudstva, želja po spremembah in pripravljenost globalne javnosti, da pomaga pri boljši integraciji žensk v javno ter delovno sfero.

Za izboljšanje položaja žensk v azijskih državah bo v prvi vrsti potrebna volja ljudstva, želja po spremembah in pripravljenost globalne javnosti, da pomaga pri boljši integraciji žensk v javno ter delovno sfero.
Za izboljšanje položaja žensk v azijskih državah bo v prvi vrsti potrebna volja ljudstva, želja po spremembah in pripravljenost globalne javnosti, da pomaga pri boljši integraciji žensk v javno ter delovno sfero. FOTO: Profimedia
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (219)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stella83
22. 01. 2015 16.35
+10
Potem se pa čudijo, da je v Indiji toliko posilstev - sej, ko jim bo zmanjkalo žensk, se bodo pa med sabo!! Drugače pa meni ni jasno, zakaj se ljudje, socialni problem, ki nimajo za preživetje, razmnožujejo kot po tekočem traku? Nastradajo pa več ali manj le otroci - za veliko stvari so prikrajšani, na koncu pa tako ali tako končajo v reji oz. jih dajo v posvojitev. Za takšne bi morali uvesti določene pogoje glede števila otrok. Naši sosedje imajo 5 majhnih otrok, s tem, da sta oba starša nezaposlena oz. ne vem, če imata sploh kakšen dan delovne dobe!! Pa baje niso še končali s tem! Sicer se mi zdi, da otrokom nič ne manjka, pa vseeno. Denar dobivajo od države, denar, ki gre tudi iz mojega žepa. Imajo socialno stanovanje - jaz plačujem "normalno" najemnino (z minimalcem), ker na kaj svojega, ne upam niti pomisliti. Pa mi država le še jemlje. Prav tako je tudi s tistimi prebivalci dolenjske. 26 let je star in ima že 6 (!!!) svojih otrok. Če bi država omejila "pomoč" takšnim, bi na ta račun prihranili ogromno denarja. Pa še razmislili bi, kaj in kako bodo počeli tisto, ko se ugasnejo luči. Najlažje na tem svetu je pa narediti otroka - sploh, če ga financiramo drugi. Ja, tako, da sem za določene omejitve glede števila otrok - če jih lahko financirajo, jih zaradi mene lahko imajo 100. Pomaga naj se pa potem raje tistim, ki ne morejo normalno preživeti zaradi izgube službe, bolezni ipd. Ne, za take ni treba poskrbeti - saj poskrbimo drugi - z različnimi donacijami ipd. Admin, preden izbrišeš - kaj je svoboda govora in izražanje lastnega mnenja?
heraldica
22. 01. 2015 22.16
+3
Se čist strinajm s tabo. Sam to je res ne verjetno. Oni, ki imajo denar bodo komaj imeli enega otroka. Tisti, ki pa nimajo denarja pa jih bodo delali kot po tekočem traku. Adijo pamet
Nastja Selinchy
29. 01. 2015 01.37
Glede na to, koliko tem ljudem socialnih sredstev nameni država, se jim po njihovo bolj splača naštepati pet otrok, sedeti doma cele dni in uživati v tem denarju, medtem ko se naši Slovenci iz dneva v dan borijo za preživetje .... mlade mamice samohranilke, obubožani delavci, upokojenci, itd. ... kakšna je to država, ki prvo poskrbi za tuje, ne za svoje državljane?? .... navadna žalost ... Mislim pa, da so vsi od njih že slišali za kondome, oralno kontracepcijo, če pa jim je vse to predrago, pa obstaja še vedno metoda umika..... Če pogledate, kolikšna je informiranost o teh zadevah, lahko edino sklepamo, da se načrtno plodijo kot podgane.
Timy15
22. 01. 2015 07.44
+17
Kam je zašel ta svet,človek z vsaj malo zdrave pameti ne bi mogel narediti kaj takega.
tata_mata
22. 01. 2015 07.52
+0
Česa ne razumeš? To delajo ljudje pri zdravi pameti. Premišljeno in z namenom. Do tega pripelje sistem. Na primer na Kitajskem z dekretom omejujejo št. otrok. Očitno nikoli nisi bil v Indiji ali na Kitajskem...
Venividivici1
22. 01. 2015 07.18
+0
Abdul, Abdul - kaj ti delaš?
Venividivici1
22. 01. 2015 07.18
+1
Sicer pa - katere vere je že ta Abdul?
kim llsung
22. 01. 2015 07.58
+4
Druge vere to naredijo na bolj prefinjen nacin odvrzejo bombo ali pa posljejo drona....
appollyon
23. 01. 2015 13.50
-1
ali pa tako kot S. koreja jih pošljejo v taborišča kjer izginejo brez sledov, s familijam vred!
kim llsung
23. 01. 2015 15.31
Si videl na lastne oci??ali si prebral na CNN ali FOX....
Venividivici1
22. 01. 2015 07.16
+4
Eni l... bi radi vidli, dab blo tud prns nekak tako.
mastablasta
22. 01. 2015 07.10
+1
"Jasno je namreč, da bodo moški predstavniki s potomci ohranjali ime družine" - kako bodo oghranjali ime družine, če pa v mnogih državah v tistem koncu sploh nimajo priimkov? no, imajo jih mogoče kristjani.
Aleksander55
22. 01. 2015 07.08
+9
sramota za človeštvo :/
Mirkoca
22. 01. 2015 06.45
+15
"oče Abdul Husein jo je zakopal" Po imenu sodeč je pripadnik najbolj miroljubne religije na svetu.
mastablasta
22. 01. 2015 07.09
+3
ah kaj ima zdaj vera s tem dejannjem? katere veroizpovedi je bil pa Fritzl in njemu podobni?
Mirkoca
22. 01. 2015 07.54
+2
Budist? Nisem prepričan. Rezanje klitorisov je tudi v domeni zgoraj omenjene miroljubne vere.
Rossi 46
22. 01. 2015 04.34
+0
Na nekem podobnem forumu oz. pod enakim podatkom sem prebral sledeči komentar zakaj bi pošiljali denar v nerazvite države pošljimo jim delavne stroje in delavno opremo pa si naj sami pridelajo hrano. odg.je sledil trot te nekateri ne bi morali služiti jaz pa dodajam vse ki imajo več kot enega otroka kastrirati ali pa narediti kitajski režim
tata_mata
22. 01. 2015 07.53
-2
Verbena
22. 01. 2015 04.17
+12
Ajej..že tak me vedno pretresejo vsakršni poboji ljudi po svetu..ker nihče naj ne bi imel pravice dvignit roke nad sočlovekom....da pa se takele stvari dogajajo znotraj družine..pa me prov zadane....vedno se da pomagat, da do "nekega stroška " ne bi prišlo....žalostn, da vse to povzroča način življenja....in čudni običaji, ki so povezani z deklicami......
MaunelNeuer
22. 01. 2015 03.35
+23
nepomemben strošek? zaka ni špricno mimo be-dak!! on svojim staršem pa ni bil nepomemben strošek?? pa kakšni ljudje živijo na tem pre, kle, tem planetu?? rajši pihnem človeka kk žival in to brez kančka slabe vesti. kk ga ni sram??
Bendit
22. 01. 2015 00.37
+11
Sej ne samo azija, v afriki ni nic boljse.
Django
21. 01. 2015 23.57
+2
In kaj naredi Svet ? Da bi pomagal takim otrokom? Zakaj ne znamo-jo dopocedati Pametnim Moskim da brez Zensk nemore svet naprej! Ali imajo mogoce Homici drugacne pogoje! Jaz se nisem slisal za slucaj kjer bi Moski zanosil.
Rossi 46
22. 01. 2015 04.35
-16
ej propad sveta se je začel ko je ženska spregovorila samo poglej našo vlado in njene predstavnice.
Skopušnik Janez
21. 01. 2015 23.05
+9
Žalostno. Indijski Fritzl.
MonaJona
21. 01. 2015 22.11
+54
jaz bi imela eno tako deklico z veseljem. Če svojih ne moreš imet te take zgodbe še bolj prizadanejo...Človeška krutist ne pozna meja.... Svet je majhen a še vseeno si ne moremo pomagat en drugemu
Klimova
21. 01. 2015 21.41
+54
Zgoraj v članku piše, da strokovnjaki pravijo, da je treba tem moškim POMAGATI, da bi spremenili pogled na ženske. In koliko časa bi ta pomoč trajala, da bi ti moški spremenili svoj pogled na ženske, ki je del navad in kulture? 10, 20, 30 let? Sem prepričana, da so med temi strokovnjaki sami moški, ki so pozabili zračunat koliko deklic in žensk bo v tem času še trpinčenih in ummorjenih. Pa še nekaj. Čisto na koncu piše, da je to Južni Koreji uspelo. Figo. Uspelo jim je zadeve uzakoniti, pogleda moških na ženske, pa še vedno niso spremenili, ker veliko vlogo igra kultura in vzgoja. Sem imela priliko govorit z južnim Korejcem. Njegova mati je po obrazu porezana, ker se je njegovemu fotru zdelo, da ni nabrala dovolj školjk. Ja tam dol se ženske (iz vasi) potapljajo na dah, ker moški trdijo, da v morju živi zmaj, žensk pa itak ni škoda. Vzgoje in kulture, kjer vlada patriarhat ni mogoče kar čez noč spremeniti. Verjamem, da vsaka ženska pozna zdravilo za take moške, samo na žalost so navade in zakone pisali večinoma moški. V srednjem veku so bile ženske izjemne poznavalke raznih zelišč..dokler moški tega niso pogruntali in jih zaradi strahu pred njihovim znanjem začeli kuriti na grmadah. Moški jim rečejo čarovnice, jaz pa zdravilke.
Klimova
21. 01. 2015 21.43
+55
Samo strahopetci se znašajo nad šibkejšimi.
Morana7
22. 01. 2015 16.43
+0
Večina sežganih ni imela vloge kakšne vaške zdravilke, vsaj ne izpričane, v teh sodnih spisih je ogromno enih medsosedskih razprtij in faušije, nerešeni dolgovi ipd. Poleg tega so določeni imeli od teh umorov ne morem drugače reči korist. Sicer pa se strinjam način razmišljanja tamkajšnjih moških spremenit je dolgotrajen proces sploh če se ga lotijo pavšalno.
karamba34
21. 01. 2015 21.40
+20
žensk ni nikol preveč lahko bi se priselile knam, če jih tam ne marajo..
MaunelNeuer
22. 01. 2015 03.42
+3
indijci so pomoje ped, ri če čutijo odpor do žensk kk ta b€d@k, iz, me, ček
Svoboden Miki
21. 01. 2015 21.22
+35
Tale moski si ne zasluzi,da se kdaj pride iz zapora.Ni cudno,da je potem tam tolko posilstev,ce je vedno manj zensk.
P!nk is my god!
21. 01. 2015 21.14
+6
Ma koji K* brišete objave???????
Arguss
21. 01. 2015 21.25
+0
k una prohibicija davnega leta v usa glih tko se počutim.
a1b2c3d4e5f6
21. 01. 2015 21.11
+9
Ker sem prebral komentarje o zahojeni rasi itd.: gre za isto raso, kot je naša- za belo raso. Posploševanje in valjenje krivde na širšo skupino je ŽALJIVO in SOVRAŽNO! Za obsojat je v prvi vrsti bolnike, ki se to grejo, v drugi vrsti pa, če je potrebno, državo, ki ne stori dovolj, da bi to preprečila. Preden boste ostale kulture označili za negativne, pomislite, katera kultura je nedolgo nazaj imela stalinizem, fašizem, imperializem, ustaštvo, nacizem... ob vsej znanosti, tehnologiji in "duhovnem napredku", s katerimi je bila vodilna v svetu. In kjer se še danes na lokalni ravni pojavljajo psihopatski osebki, množični morilci, pedofili, agresorji te in one sorte. In kultura, ki še danes (posredno ali neposredno) izvaja prikrit imperializem in svinjarije po državah 3. sveta, za zadovoljitev lastnih potreb. Povsod po svetu, ne glede na narodnost, raso in kulturo je človek približno enako slab ali dober.
aljoteam
22. 01. 2015 01.02
+7
Čestitke, podpis. Človek je človek, ne glede na kulturo. Več denarja, dobrin, tehnoloških igračk, te ne naredi nič bolj moralnega kot reveža v džungli. Posameznika se ocenjuje glede na njegova dejanja in to je to. Pametovanja po forumih o več in manj vrednosti posameznih kultur/ver/ideologij/spola itd., na podlagi nekih pavšalnih posploševanj, torej tako imenovani sovražni govor, lahko sicer zaradi mene pustimo v imenu svobode govora, samo moramo paziti, da se ta mentaliteta sovraštva ne razpase preveč, sploh v politiko in zakone, sicer sledijo masovne kršitve človekovih pravice, nasilje in vojne.