Tujina

Zlorabe modrih čelad

Ženeva, 05. 11. 2009 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V zadnjih dveh letih je bilo najmanj 50 pripadnikov modrih čelad na misijah Združenih narodov kaznovanih zaradi spolnih zlorab. Letos je bilo samo do novembra kaznovanih 33 vojakov.

Od države, ki ji pripada vojak, je odvisno, kako, če sploh, ga bo kaznovala.
Od države, ki ji pripada vojak, je odvisno, kako, če sploh, ga bo kaznovala. FOTO: Reuters

Najmanj 50 pripadnikov modrih čelad je bilo od leta 2007 kaznovanih zaradi spolnih zlorab, ki so jih zagrešili v času, ko so bili na misijah ZN, so danes sporočili na sedežu ZN v Ženevi. Gre za različne kazni, od znižanja vojaškega čina do zapornih kazni.

Združeni narodi lahko samo preiskujejo obtožbe o zlorabah, medtem ko je od držav, ki jim posamezniki pripadajo, odvisno, kako jih bodo kaznovale.

ZN pa lahko zavrnejo sodelovanje osebe v misiji, če obstaja utemeljen sum, da je ta vpletena v spolne zlorabe.

Kot kažejo podatki, se število kaznovanih povečuje. Tako so leta 2007 zaradi spolnih zlorab kaznovali 15 pripadnikov modrih čelad, medtem ko je bilo letos do novembra kaznovanih že 33. Obtožbe zaradi spolnih zlorab modrih čelad se sicer pojavljajo že vse od začetka njihovega delovanja leta 1948. Javnost pa je postala še posebej pozorna leta 2005, ko je prišlo na dan, da so imeli pripadniki enot ZN v Kongu spolne odnose s tamkajšnjimi ženskami in dekleti, običajno v zameno za nekaj hrane ali denarja. ZN so tedaj začeli politiko ničelne tolerance do takšnih dejanj, kljub temu pa kaznovanje ostaja v pristojnosti držav.

Od leta 2007 naj bi ZN državam posredovali podatke o več kot 450 primerih spolnih zlorab in drugih kaznivih dejanj, odgovore pa so dobili le v 29 primerih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
06. 11. 2009 03.33
deadea To si sedaj opisal kako pocnejo muslimani! Poglej Balkan ,turki so ga kulturno in etnicno posiljevali 500 let! Poglej Severno-vzhodno Afriko ,tudi tam so Arabci bili posiljevalci njihove kulture. Saj ne recem ,tudi belci so bili okupatorji Afrike ,ampak niso jih etnicno spreminjali ,medtem ko so jih Arabci dobesedno posiljevali ,zdaj pa imas mesance med Arabci in Crnci v Somaliji , sudanu ,Eritreji itd. Ameri v Iraku in Afganistanu skoraj nimajo stika z lokalnim prebivalstvom ,saj nenehno obstaja nevarnost da jih skrajni civili napadejo ,zato z civili obratuje arabska vojska.Medtem ko v Nemciji vemo kdo pesti njihovo druzbo ,ne americani ampak turki! Te modri mirovniki pa vecinoma prihajajo iz revnih drzav sveta kot so Indija ,Pakistan ,Bangladesh ,Indonezija .
Abacus
06. 11. 2009 03.33
deadea 05.11.2009, 17:19 0 seveda ! ce bodo americani se dolgo v afganistanu in iraku bo vecina otrok in novorojencev americanov... nekaj podobnega kot v nemcijo po 2 sv hujse kot v afriki. pridejo in pobijejo moske in fante posilijo zenske in delketa naslednjo generacijo pa ze trgujajo s svojo kolonijo. ----------------- To si sedaj opisal kako pocnejo muslimani! Poglej Balkan ,turki so ga kulturno in etnicno posiljevali 500 let! Poglej Severno-vzhodno Afriko ,tudi tam so Arabci bili posiljevalci njihove kulture. Saj ne recem ,tudi belci so bili okupatorji Afrike ,ampak niso jih etnicno spreminjali ,medtem ko so jih Arabci dobesedno posiljevali ,zdaj pa imas mesance med Arabci in Crnci v Somaliji , sudanu ,Eritreji itd. Ameri v Iraku in Afganistanu skoraj nimajo stika z lokalnim prebivalstvom ,saj nenehno obstaja nevarnost da jih skrajni civili napadejo ,zato z civili obratuje arabska vojska.Medtem ko v Nemciji vemo kdo pesti njihovo druzbo ,ne americani ampak turki! Te modri mirovniki pa vecinoma prihajajo iz revnih drzav sveta kot so Indija ,Pakistan ,Bangladesh ,Indonezija . ADMIN NE BRISATI!
reloaded
05. 11. 2009 23.08
čaki in kje je problem, če vojak pošteno plačadomačinki seks, to je drugo kot če jo posili, ma smo ena dolina šentflorjanska, kupte si salamonca in se spravte pol slovencev pol na sodnijo.....
aryan
05. 11. 2009 19.31
Plačanci - morilci, posiljevalci, švercerji, lopovi... To je vojska, če sn pa kazga skavta užalu se opravičujem in pričakujem objasnilu zakaj je pristo vojski.
deadea
05. 11. 2009 17.23
hujse kot v afriki. pridejo in pobijejo moske in fante posilijo zenske in delketa naslednjo generacijo pa ze trgujajo s svojo kolonijo.
deadea
05. 11. 2009 17.19
nekaj podobnega kot v nemcijo po 2 sv
deadea
05. 11. 2009 17.19
seveda ! ce bodo americani se dolgo v afganistanu in iraku bo vecina otrok in novorojencev americanov...
Capi-22
05. 11. 2009 16.58
to so uni ko sam gledajo...