Tujina

Zločin, če nimaš s seboj dokumentov

Washington, 07. 07. 2010 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriško pravosodno ministrstvo je vložilo tožbo proti arizonskemu zakonu o priseljencih, saj naj bi posegal v pristojnosti zvezne vlade. Kritiki ga poleg tega označujejo za rasističnega in opozarjajo na nevarnost diplomatskih sporov.

Mehiški priseljenec
Mehiški priseljenec FOTO: Reuters

Ameriško zvezno pravosodno ministrstvo se je odločilo vložiti tožbo proti zakonu o priseljencih, ki ga je sprejela zvezna država Arizona in ki bi moral stopiti v veljavo 29. julija. Zvezna vlada v Washingtonu je prepričana, da zakon posega v njene pristojnosti glede regulacije priseljevanja v ZDA.

Guvernerka Arizone Jan Brewer, ki je zakon podpisala aprila, je tožbo zvezne vlade označila za strašno slabo odločitev in napovedala, da bo zakon preživel. Tožbe so se zbali demokrati, ki morajo novembra pred volivce v okrožjih ali državah, kjer priseljencem niso zelo naklonjeni. Pozdravila jo je mehiška vlada, za poznavalce ameriškega političnega sistema pa je presenetljivo, da je preteklo toliko časa od sprejetja zakona do začetka tožbe.

Preverjanje imigracijskega statusa

Zakon namreč od lokalnih in državnih policistov v Arizoni zahteva, da med opravljanjem svojega dela tudi preverijo imigracijski status osebe, ki jo obravnavajo. Imigracijske zadeve so v pristojnosti zvezne vlade in države pri tem nimajo kaj početi. To bi moralo na koncu priznati tudi zvezno vrhovno sodišče, ne glede na to, da imajo v njem večino konservativci. Zadeva bo skoraj zanesljivo prišla do zveznega vrhovnega sodišča, saj ne Arizona ne zvezna vlada ne bosta odnehali v primeru poraza na prvi stopnji ali na prizivnem sodišču.

Predsednik ZDA Barack Obama je zakon kritiziral od samega začetka, čeprav ni šel tako daleč kot najostrejši kritiki, ki so ga označili za rasističnega. Prepričani so namreč, da bodo arizonski policisti za imigracijski status spraševali osebe, ki na zunaj delujejo kot priseljenci iz Latinske Amerike. Zagovorniki zakona trdijo, da je nujen in povsem v skladu z ustavo ter ustrezen odgovor na 460.000 nezakonitih priseljencev v Arizoni.

Država ne more krojiti imigracijske politike

Tožba zvezne vlade vse argumente v prid zakonu zavrača in pravi, da ne morejo dovoliti, da Arizona ali druge države vsaka po svoje krojijo imigracijsko politiko v ZDA. Poleg tega tožba pravi, da bo zakon vodil do zapiranja zakonitih priseljencev in turistov. Zakon namreč zahteva, da imajo vsi tujci pri sebi nenehno dokumente. Če jih nimajo, bo to kršitev zakona oziroma zločin. Tožba trdi, da bo zakon zaradi tega nujno vodil v diplomatske spore.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
07. 07. 2010 15.00
"Zločin, če nimaš s seboj dokumentov" "Zakon namreč zahteva, da imajo vsi tujci pri sebi nenehno dokumente" Ja katere dokumente pa, posploševanje enostavno ni več na mestu, predmet zlorabe.
ninja.subversion
07. 07. 2010 14.11
expat, vsaki državni aparat je fašističen skozi oči kod jaz gledam, verjamem v samo-organizacijo ljudstva!
expat
07. 07. 2010 13.42
Nazi Amerika? Verjetno nisi med najbolj razgledanimi. Ce te pri nas legitimira policaj in nimas osebnega dokumenta lahko placas kazen. Kdo je sedaj tu nazi? Pa imajo podobno ureditev vec ali manj povsod po svetu...
ninja.subversion
07. 07. 2010 11.26
papers please, nazi amerika
LomilkaSrc
07. 07. 2010 10.20
view potem je najbolje da jih ti prenočiš in jim skuhaš ter zrihtaš delo itd itd
tacamaca
07. 07. 2010 09.36
to je pa res zločin najvišje vrste,če si ljudje hočejo pomagat na boljše