Tujina

Zajčki na sodišču: niso dovolj posebni, da bi bili zaščiteni

Luksemburg, 25. 05. 2012 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropsko sodišče je spet moralo odločati o tem, ali je lahko švicarski zlati velikonočni zajček zaščiten z blagovno znamko. Potrdili so prvotno odločitev, da figurica ni dovolj posebna, da bi bila zaščitena.

Švicarski čokoladni zajček, zavit v zlat ovoj z rdečim trakom okoli vratu, ne more biti registriran kot blagovna znamka podjetja Lindt & Spruengli, je spet odločilo sodišče Evropske unije, so poročali tuji mediji. Podjetje je zajčka prvič poslalo na tržišče leta 1952, za registracijo blagovne znamke pa so zaprosili leta 2004.

Na levi je zajček proizvajalca Lindt, na desni pa proizvajalca Hauswirth.
Na levi je zajček proizvajalca Lindt, na desni pa proizvajalca Hauswirth. FOTO: Reuters
Lindt je poskušal zaščititi čokoladno figurico pri uradu za zaščito blagovnih znamk, ki pa je zahtevo zavrnil, češ da za to ni podlage. Lindt se je nato pritožil na sodišče EU. Če bi jim uspelo omenjene figurice zaščititi, bi si zagotovili, da bi se na policah prodajaln s čokolado in supermarketov po Evropi pojavljale le njihove čokoladne figurice.

Velikonočne čokoladne zajčke sicer proizvajajo tudi druga podjetja. Zato je evropsko sodišče potrdilo starejšo odločitev, da Lindtov zajček nima nobenih posebnih znakov, zaradi katerih bi lahko bil zaščiten.

Lindt se je na prvo odločitev sodišča pritožil, svoj primer pa so v podjetju utemeljevali na dolgoletni tradiciji in želji, da bi zaščitili figurico, ki je postala prepoznavni znak podjetja.

Evropsko sodišče je prvič odločalo leta 2010, ko so preučili obliko zajčka, zlat ovitek in rdeč trak, na katerem je pritrjen zvonček. Odločili so, da se "kombinacija oblike, barv in rdečega traka z majhnim zvončkom ne razlikuje dovolj" od drugih čokoladnih izdelkov, predvsem velikonočnih zajčkov. Lindt je ugovarjal, češ da so na trgu le trije podobni izdelki in da je njihov zajček registriran v 15 državah Evropske unije.

Lani je Lindt uspešno prepričal avstrijsko sodišče, da je odločilo, da konkurenčno podjetje Hauswirth ustavi proizvodnjo velikonočnih zajčkov, ki so podobni Lindtovemu izdelku. A sodišče Evropske unije je včeraj razsodilo, da švicarskemu čokoladnemu podjetju ni uspelo dokazati, da je njihov zajček dovolj poseben in prepoznaven, da bi ga lahko zaščitili z blagovno znamko.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ameriskelazi
25. 05. 2012 16.33
+1
kakšna brezvezna novica1 če bi tisti smrdeči sir, ki smri po vojaških štuumfah, zaščitili, ali ga bi?
bitchslap
25. 05. 2012 11.30
+18
Da postaneš sodnik na Evropskem sodišču je potrebno je potrebnih kar nekaj dolgih let študija, pripravništev, pravosodni izpit, mednarodno pripravištvo, izkušenj itd.... vse samo zato, da lahko potem preučuješ obliko zajčka v zlatem ovitku in rdečem traku, na katerem je pritrjen zvonček...
bplese1
25. 05. 2012 11.57
+5
Bravo! En ta boljših komentarjev v zgodovini 24ur.