Tujina
Oglas

Zlata radgonska penina spet pometla s konkurenco

Ljubljana, 14. 12. 2012 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Strokovna komisija je na 15. Slovenskem festivalu vin prvi dve mesti v kategoriji peneča vina dodelila slavljenki iz kleti Radgonskih goric.

Zlata radgonska penina, prva in največkrat nagrajena slovenska penina, v letošnjem letu praznuje častitljivih 160 let. V tem obdobju je prejela ogromno nagrad, tako doma kot v tujini. Na 15. Slovenskem festivalu vin je slavila dvojno! Drugo mesto je v hudi konkurenci pripadlo Zlati radgonski penini ciconia – brut, letnik 2006, nesporna zmagovalka pa je postala Zlata radgonska penina – suho, letnik 2007.

(Foto: arhiv naročnika)
(Foto: arhiv naročnika) FOTO:

1. Mesto: Zlata radgonska penina extra dry – suho

Iskriva, živahna in hkrati zelo nežna. V cvetici boste zaznali bogat šopek arom iz cvetlične grede. Impresivne verižice mehurčkov in okus po mandeljnih soustvarjajo zavidljivo sinergijo, jantarni odtenki pa pričajo o vrhunski kakovosti. Sorta: 100 % chardonnay
Najbolje se počuti v družbi rib, morskih sadežev, perutnine in testenin z lahkimi omakami. Servirajte jo ohlajeno med 6 in 8 °C.

2. Mesto: Zlata radgonska penina ciconia – brut


Odlično darilo s presunljivo vsebino, ki jo predstavlja najboljše vino izbranega letnika sorte chardonnay. Osnovno vino je najprej nekaj mesecev zorelo na finih drožeh, po sekundarni fermentaciji pa je penina več let zorela še na kvasovki.

Zlata radgonska penina je najstarejša slovenska penina, ki jo v Radgonskih goricah pridelujejo po t. i. tradicionalni ali klasični metodi z vrenjem v steklenicah. Prvotni fermentaciji vina sledi ustekleničenje ob dodatku kvasovk, ki inducirajo sekundarno fermentacijo, s katero se oblikujejo za peneče vino tako nepogrešljivi mehurčki. Zlata radgonska penina odleži na kvasovkah najmanj 24 mesecev, za najžlahtnejše trenutke pa pridelujejo še posebne letnike penin, ki so na kvasovkah zorele tudi do 10 let! Zlata radgonska penina sodi med penine blanc de blancs, kar pomeni, da je pridelana iz čistega chardonnaya. Vse Zlate penine so letniške penine, izbirate pa lahko med zelo suho, suho, polsuho in rose (suho, pridelano iz čistega modrega pinota) Zlato radgonsko penino. Več na www.radgonske-gorice.si
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3