Tujina

'Življenjska plača' za dostojno življenje

London, 01. 04. 2016 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Veliki Britaniji uvajajo "življenjsko plačo" oz. višjo minimalno plačo za zaposlene nad 25. letom starosti, ki njim in njihovim družinam zagotavlja dostojno življenje. Minimalna plača je popularna kot še nikoli, a obstaja vprašanje, kako daleč lahko gre, menijo strokovnjaki.

Funti
Funti FOTO: Thinkstock

Najnižja plača naj bi se tako do leta 2020 z današnjih 6,7 funta (8,5 evra) dvignila na devet funtov na uro.

"Počutim se, kot da bi umrl in prišel v nebesa," je po pisanju Financial Timesa dejal minister za usposabljanje in zagotavljanje enakih možnosti na trgu dela Nick Boles.

Ob najhitrejšem dvigu minimalne plače v zgodovini Velike Britanije - letos se bo zvišala štirikrat hitreje kot povprečna plača - Boles priznava, da jo uvajajo "z gorečnostjo spreobrnjencev". V konzervativni stranki so leta 1998 namreč nasprotovali uvedbi tega instrumenta, ponavljajoč mantro gospodarstvenikov, da minimalna plača uničuje delovna mesta.

Od takrat je svoj pogled na minimalno plačo spremenilo tudi več ekonomistov, saj se je skozi zgodovino pokazalo, da ne uničuje zaposlovanja. Med drugim so jo lani uvedli tudi v Nemčiji, kjer se je stopnja brezposelnosti kljub strahovom delodajalcev znižala na rekordno nizko raven.

Profesor ekonomije na univerzi v Sussexu Richard Dickens ob tem poudarja, da je "minimalna plača popularna kot še nikoli", a obstaja vprašanje, kako daleč lahko gre.

"Seveda obstaja točka, pri kateri bi imela minimalna plača resnično negativne posledice, a v tem trenutku ne vemo, kje je," dodaja profesor na London School of Economics Alan Manning. Ob tem zavrača trditve, da naj bi se Velika Britanija zaradi novih premikov bližala robu prepada - "nič ni nepovratnega".

Velika Britanija je po podatkih OECD v primerjavi minimalne in srednje plače trenutno v povprečju - prva je predlani namreč dosegla 48 odstotkov druge - z novo politiko pa jo želijo potisniti na 60 odstotkov. Slednje je primerljivo s Francijo, Slovenijo in Novo Zelandijo, ki so tik pod vrhom OECD.

Pred "življenjsko plačo" po drugi strani svari direktor think tanka Centre for the Study of Financial Innovation Andrew Hilton, saj naj bi imela "uničujoče posledice" za vstop na trg dela in nizko kvalificirane službe.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
01. 04. 2016 18.51
-2
V Kaliforniji bo minimalna plača $15 na uro. To bo v glavnem prizadelo restavracije, butike, supermarkete..., samo posledice, cene se bodo tam sigurno dvignile, pa smo tam kjer smo bili. V prizvodnji pa tako nobeden ne dela za minimalno plačo, pa obrtniki..., $50 na uro ponekod.
SDS_je_poden
01. 04. 2016 14.33
+7
No, pri nas bi se Hribar Milič že penil po TV, kako bo tak dvig minimalne plače pokopal množico podjetji...
ONniON
01. 04. 2016 13.54
+5
najnižje deleže tveganja revščine po podatkih eurostata so imele češke,nizozemska,danska, finska , slovaška, slovenije ni več med državami z nizkim deležem revščine v eu, obstajajo tudi najbogatejše države ki jih ni med nižjimi deleži
hondica
01. 04. 2016 16.28
+5
V janševih časih je bila Slovaška še precej revna proti Sloveniji, zdaj pa smo resnično banana republik.
ONniON
01. 04. 2016 13.51
+1
zakaj mislite da se porajajo ideje o dostojni plači v eni najbogatejših držav sveta ? ker je velika britanija ena izmed držav z ogromno socialno nepravičnostjo, imate izredno bogato elito, in na drugi strani lačne, ljudi pod pragom revščine, po zadnjih podatkih eurostata je pod pragom revščine leta 2014 živelo 16,8 % britancev te preko 22 % socialno izključenih, v primerjavi z Slovenijo je kvaliteta življenja in revščina v Sloveniji na dosti boljšem položaju kot velika britanija
tbrumec
01. 04. 2016 13.49
+6
Slovenija je v vrhu zaradi majhne srednje plače. Primerjajte raje urne postavke minimalnih plač, pa bomo hitro tam kjer sodimo-na repu.
Sporo
01. 04. 2016 12.04
-1
Za tako plačo bi pa še jaz, ki imam kronično lenobo, šel delat...za kak mesec ali dva..potem pa spet na socialko, jasno.