Tujina

Življenjepis papeža Janeza Pavla II.

, 02. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
J.K./B.M.
Komentarji
0

Kdo je bil papež Janez Pavel II., ki je z izjemno priljubljenostjo in trdno moralno avtoriteto zaznamoval zadnja tri desetletja rimskokatoliške cerkve?

Karol Jozef Wojtyla in njegova mama Emilia Kaczorowska Wojtyla
Karol Jozef Wojtyla in njegova mama Emilia Kaczorowska Wojtyla FOTO: Reuters

Janez Pavel II. se je kot Karol Jozef Wojtyla rodil leta 1920 v poljskih Wadowicah, mestu 50 km jugozahodno od Krakova. Lolek, kot so ga klicali vrstniki in prijatelji, je bil drugi sin Karola Wojtyle, upokojenega vojaškega oficirja in krojača in Emilie Kaczorowske Wojtyle, osnovnošolske učiteljice litvanskega porekla.

Wojtylovi so bili strogi katoliki, vendar s sonarodnjaki niso delili antisemitskih nazorov. Še pred dopolnjenim 14. letom sta zaradi bolezni umrla najprej mati in potem tudi njegov starejši brat. Preostala leta otroštva je preživel skupaj z očetom. Leta 1938 je odšel v Krakov na študij polonistike, ukvarjal se je z gledališčem in literaturo, v prvih letih druge svetovne vojne pa se je odločil, da bo postal duhovnik.

Po končanem bogoslovju v tajnem semenišču je študij nadaljeval v Rimu, kjer se je učil tuje jezike in se nato z doktorsko disertacijo vrnil v domovino. Opravljal je duhovniško službo, bil univerzitetni profesor v Krakovu in Lublinu, leta 1958 pa je postal krakovski pomožni škof, leta 1964 nadškof in leta 1967 tudi kardinal.

Karol Wojtyla na sprejemu pri papežu Janezu Pavlu I. (Foto: Reuters)
Karol Wojtyla na sprejemu pri papežu Janezu Pavlu I. (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Janez Pavel II je bil ob svoji izvolitvi leta 1987, glede na papeške standarde, relativno mlad. Z 58 leti starosti je bil najmlajši papež v zadnjih 132 letih.

Po smrti papeža Janeza Pavla I. 16. oktobra 1978 je bil Wojtyla izvoljen za 264. papeža rimskokatoliške cerkve in tako postal prvi Slovan na sedežu Petrovega naslednika. Prvič po 456 letih je papež postal nekdo, ki ni Italijan. Njegov pontifikat je trajal več kot 26 let in je bil tretji najdaljši v zgodovini. V tem času se je Janez Pavel II. pokazal svetu kot protislovna osebnost. Bil je sodoben in v prihodnost zazrt voditelj, obenem pa zagovornik najbolj konzervativnih cerkvenih nazorov. Tako se je neštetokrat zavzel za mir v kriznih žariščih povsod v svetu, od Perzijskega zaliva do vojn na Balkanu in na Bližnjem vzhodu.

Grb papeža Janeza Pavla II. Črka M v grbu označuje papeževo predanost oz. posvetitev devici Mariji, materi božjega sina.
Grb papeža Janeza Pavla II. Črka M v grbu označuje papeževo predanost oz. posvetitev devici Mariji, materi božjega sina. FOTO:

Odzival se je na aktualne dogodke in že na začetku svojega papeževanja odkrito podprl sindikat Solidarnost, ki je pripomogel k padcu komunističnega režima na Poljskem. Papeževo pastoralno delo, ki med drugim poudarja potrebo po prilagoditvi cerkve spremenjenim svetovnim političnim in kulturnim razmeram ter potrebo po novi evangelizaciji, se izraža predvsem v številnih apostolskih potovanjih po svetu.

Bil je prvi papež, ki je obiskal sinagogo ... Na sliki je papež med srečanjem s preživelimi žrtvami holkavsta (Foto: Reuters)
Bil je prvi papež, ki je obiskal sinagogo ... Na sliki je papež med srečanjem s preživelimi žrtvami holkavsta (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Karol Wojtyla je v imenu rimskokatoliške cerkve storil nekaj zgodovinskih korakov. Bil je prvi papež, ki je obiskal sinagogo in mošejo, prvi se je opravičil za napake, ki so jih v preteklosti zagrešili predstavniki cerkve. Hkrati pa je ob vsaki priložnosti pozival k spoštovanju katoliških doktrin in pravil, najsi je šlo za nasprotovanje ločitvi, splavu in kontracepciji, za odnos do homoseksualnih, celibat duhovnikov ali za posvečevanje duhovnic.

V zadnjih 20-ih letih je papež opravil več kot 170 obiskov v več kot 130 državah sveta, zaradi česar se ga je tudi oprijel vzdevek "potujoči papež".

Janez Pavel II. ni nadaljeval reform, ki jih je v začetku 60-tih let vzpodbudil papež Janez 23. in ki naj bi omilile centralizem rimskokatoliške cerkve in jo bolj prilagodile sodobnemu svetu. Papež Wojtyla je svojo izjemno karizmatičnost zna spretno uporabljati za popularizacijo vere, zlasti na svojih številih poteh po svetu. V tem je bil rekorder med papeži, saj je med 104 apostolskimi potovanji obiskal več kot 130 držav. Med tistimi, kamor zaradi politično-verskih ovir ni mogel, sta ostali le Rusija in Kitajska.

Papež Janez Pavel II. med drugim obiskom v Sloveniji (Foto: Reuters)
Papež Janez Pavel II. med drugim obiskom v Sloveniji (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

V Sloveniji je bil papež dvakrat, leta 1996 v Ljubljani, Postojni in Mariboru in leta 1999 v Mariboru, kjer je razglasil za blaženega Antona Martina Slomška. Slovenci se papeža Janeza Pavla II. in njegovega prvega obiska spomnijo po legendarnem stavku "Papež 'ma vas rad".

Janez Pavel II. je postavil še nekaj rekordov: imenoval je skoraj 500 svetnikov in več kot 1300 blaženih. Na svojih rednih tedenskih sprejemih, ki jih je opravil več kot 1100, je sprejel vel kot 17 milijonov vernikov, srečal pa se je tudi z blizu 900 voditelji držav in vlad. Med njegovim papeževanjem se je število držav, ki imajo diplomatske odnose s svetim sedežem, povzpelo z 90 na 174. Slovenija jih je vzpostavila februarja 1992, mesec dni potem, ko jo je Vatikan priznal kot samostojno državo.

Papež Janez Pavel je bil tudi zelo dovzeten za uvajanje novih komunikacijskih tehnologij, vključno z internetom (Foto: Reuters)
Papež Janez Pavel je bil tudi zelo dovzeten za uvajanje novih komunikacijskih tehnologij, vključno z internetom (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Ena najbolj odmevnih papeževih poti v tujino je bilo romanje v sveto deželo leta 2000. Razumeti ga je bilo kot papeževo poslavljanje od sveta, saj ga je že takrat zdelovala starost, ki so se ji pridružile že bolezni.

Nekatere papeževe bolezni so bile tudi posledice atentata leta 1981, ko je na trgu sv. Petra nanj streljal turški skrajnež Ali Agca in ga hudo ranil v trebuh.

Papež, ki je bil v napadu huje ranjen, je Agci odpustil poskus atentata in ga leta 1983 celo obiskal v zaporu (Foto: Reuters)
Papež, ki je bil v napadu huje ranjen, je Agci odpustil poskus atentata in ga leta 1983 celo obiskal v zaporu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Papeževo zdravje se je začelo zares slabšati šele 10 let pozneje, ko je zbolel za Parkinsonovo boleznijo, zaradi katere se mu je zadnja leta tresla leva roka in tudi govoril je vse težje. Nekaj let pred smrtjo so 84-letnemu začele pobirati moči še hude bolečine v desnem kolenu, ki ga je prizadel artritis. Zaradi tega je vse težje hodil, nazadnje pa so ga med obredi že prevažali na invalidskem vozičku v obliki papeškega prestola.

V zadnjih letih so bila zaradi njegovega slabega zdravja vse pogostejša ugibanja o papeževem morebitnem odstopu, ki pa jih je sam odločno zavrnil.

Zbor kardinalov v Sikstinski kapeli pred izbiro papeža leta 1978 (Foto: Reuters)
Zbor kardinalov v Sikstinski kapeli pred izbiro papeža leta 1978 (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Kdo bo postal novi poglavar dobre milijarde katoliških vernikov, bo odločil zbor kardinalov. Kdorkoli bo že zasedel njegovo mesto, pa ne bo imel lahkega dela, če se bo hotel kosati s priljubljenostjo in moralno avtoriteto izjemne osebnosti, kakršen je bil Karol Wojtyla.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou