Tujina

'Živijo v brezpravnem prostoru, kjer dnevno prihaja do samovoljnih aretacij in mučenj'

Ženeva, 03. 03. 2016 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljudje na vzhodu Ukrajine nujno potrebujejo več zaščite in podpore, kljub prekinitvi ognja pa je med lanskim novembrom in letošnjim februarjem pod streli ali zaradi min umrlo 78 ljudi. Uprava ne deluje, voda in hrana sta dragi in težko dostopni.

Konflikt na vzhodu Ukrajine po ocenah Združenih narodov še naprej vpliva na življenje več sto tisoč ljudi. Med okoli dva milijona prebivalcev kriznega območja, ki se vsakodnevno borijo za preživetje, zaradi politične, socialne in gospodarske osamitve vlada depresivno vzdušje, je dejal visoki komisar ZN za človekove pravic Zeid Raad al Husein. Ljudje na vzhodu Ukrajine nujno potrebujejo več zaščite in podpore, je ob predstavitvi zadnjega poročila o ukrajinski krizi Svetu ZN za človekove pravice v Ženevi poudaril visoki komisar.

Kot je dodal, ljudje na kriznem območju živijo v brezpravnem prostoru, kjer dnevno prihaja do samovoljnih aretacij in mučenj. Uprava ne deluje, voda in hrana sta dragi in težko dostopni, je še poudaril.

Kljub prekinitvi ognja ljudje še vedno umirajo pod streli

Ljudje skušajo znova zaživeti.
Ljudje skušajo znova zaživeti. FOTO: AP

Kljub prekinitvi ognja, za katero so se dogovorile sprte strani in ki naj bi načeloma veljala, je glede na poročilo ZN med lanskim novembrom in letošnjim februarjem pod streli ali zaradi min umrlo 78 ljudi. Pred dobrim letom dni sklenjeni drugi mirovni dogovor iz Minska, ki naj bi državi prinesel mir do konca leta 2015, se je medtem iztekel. V konfliktu, ki je izbruhnil spomladi 2014 je umrlo 9169 ljudi, 21.000 jih je bilo ranjenih.

Mirovna prizadevanja bo skušala letos pod nemškim predsedovanjem znova zagnati Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi. O ukrajinski krizi pa je za danes napovedan tudi nov krog pogovorov zunanjih ministrov t. i. normandijske četverice, ki jo poleg Nemčije in Francije sestavljata še Rusija in Ukrajina. Slednjo poleg krize na vzhodu države trenutno bremeni še politična kriza v Kijevu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emilzapata
03. 03. 2016 13.42
+4
stric Sam bi na vsak način rad zapletel Evropo in Rusijo v vojno, kot se je zgodilo že trkrat od časa Napoleona dalje, v vseh primerih je kratko potegnil "osvoboditlj" ruskega naroda. Tudi američani vedo za pregovor: kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima.
Kukulkan
03. 03. 2016 13.38
-6
Zdaj bo morala Ukrajina fotrat te ruske separatiste? Naj se obrnejo velikemu Putinu ki ih je na vse to nagovoril
Viggen
03. 03. 2016 20.18
+3
V zelo veliki zmoti živiš, kdo koga futra ...
korintos23
03. 03. 2016 13.16
+4
Kot da sta Amerika in EU Ukrajince pustila na cedilu ali pa.....