Tujina

Živi zgoreli

Šibenik, 02. 09. 2007 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskava tragedije na Kornatih odkriva grozljive podatke. Patologi trdijo, da je vzrok smrti pri vseh gasilcih enak - opekline.

Hrvaška je v šoku zaradi smrti gasilcev. Najmlajši je imel komaj 17 let.
Hrvaška je v šoku zaradi smrti gasilcev. Najmlajši je imel komaj 17 let. FOTO: dnevnik.hr

Po nalogu preiskovalnega sodnika v Šibeniku so tamkajšnji patologi opravili obdukcijo gasilcev, ki so tragično umrli v požaru na Kornatih. Obdukcija je pokazala, da je od 90 do 95 procentov njihovih teles prekritih z opeklinami tretje in četrte stopnje. Patologi so poročilo zaključili s trditvijo, da so gasilci umrli zaradi opeklin.

V krvi so odkrili tudi visoko koncentracijo ogljikovega monoksida, toda vsi štirje strokovnjaki so se strinjali, da je glavni vzrok smrti pri vseh gasilcih smrt zaradi hudih opeklin oziroma zgoreli so še živi.

Gasilci so bili poslani v ogenj brez vode

Mladen Magdić, predsednik Sindikata gasilcev, je prepričan, da vso odgovornost za tako tragedijo nosi Dražen Slavica, načelnik šibensko - kninskih gasilcev.

Hrvaška javnost zahteva pošteno preiskavo tragedije
Hrvaška javnost zahteva pošteno preiskavo tragedije FOTO: dnevnik.hr

Hrvaški mediji so večkrat poročali, da bi za tragedijo lahko bil odgovoren mladi poveljnik gasilcev, ki je prav tako umrl na terenu. Magdič je mnenja, da s tem le želijo prevaliti krivico na mrtvega človeka, medtem pa se bodo resnični krivci ognili roki pravice.

Magdič poleg Slavice omenja kot krivca tudi pilota helikopterja, ki je gasilce spustil na teren.

"Pilot je tisti, ki oceni teren in razmere na terenu. On je tisti, ki mora zaščititi gasilce in tudi sebe v helikopterju. V tem primeru, pa je zaščitil le sebe in helikopter," je dejal Magdić.

V nadaljevanju trdi, da so gasilci imeli pri sebi posode polne bencina, katerega so potrebovali za pogon črpalke za vodo. V trenutku, ko se je helikopter dvignil, je ustvaril vrtinec zraka, ki je dodatno razplamtel ogenj okoli skupine gasilcev.

"Na terenu smo našli ostanke posod za bencin, ki so eksplodirale. Bencin je zalil skupino gasilcev, tako da so vsi zgoreli,“ nadaljuje Magdić.

Sporno naj bi bilo tudi to, da so t. i. hruško z vodo, ki je namenjena za gašenje požara, našli 500 metrov stran od mesta nesrečnega dogodka.

"Če so hruško odložili na enem mestu, zakaj so gasilce odložili na drugem? Gasilci niso imeli možnosti, saj niso imeli niti kapljice vode,“ je dejal Magdić, ki je odločen, da resnica mora priti na dan.

Gasilci so jezni in odločili so se, da ne bodo molčali. Ministru za notranje zadeve, Ivici Kirinu, so poslali svoje zahteve. Analiza tragedije se mora opraviti v prisotnosti vseh načelnikov gasilskih enot, saj si želijo pošteno preiskavo.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theykilledKenny
03. 09. 2007 09.28
Vsi nesposobni!
karah
03. 09. 2007 01.56
šokantno... nevem kako so si lahko privoščili take napake... upam da bodo krivci ustrezno kaznovani. sožalje
rozentalka@yahoo.com
02. 09. 2007 19.33
Za**ano! Predvsem pa žalostno...
Ramzess
02. 09. 2007 18.11
Človek ostane brez besed, toliko napak, pa nobenega, ki bi moral prevzeti odgovornost. Nekdo je mlade, premlade in slabo izkušene gasilce, zelo za....l. Res škoda da so umrli zaman, mar bi ostali doma. Kjer ni pameti, je ... sami pogruntajte kaj.
Granturismo
02. 09. 2007 18.04
Kaj bo pa ko se bodo ti moderni lokali ki so na vrhu stavb po možnosti še sam z dvigalom vžgali (npr.GLOBAL), kam se bodo poskril, verjetn bo spet ena katastrofa več.
ziveti@email.si
02. 09. 2007 17.55
točno to andrej.rajh, imamo strašno SREČO, sreča pa je opoteča!!!!!!!!!!
limonca4
02. 09. 2007 17.33
Zelo žalostno!!!!! Mah, sem brez besed. R.I.P.! Moje sožalje domačim.
andrej.rajh@ibe.si
02. 09. 2007 17.26
Kaj podobnega se lahko zgodi v vseh podzemnih lokalih, kjer se zadržuje opita mladina. Ko sem povprašal varnostnika, zakaj ima požarni izhod zakrit z gorljivo zaveso in bundami mi ni znal odgovorit. Še več zatrdil je da je vse v najboljšem redu. Žalostno je da predstavlja vrhunec dela varnostnikov preprečavanje kajenja in kakšnih pretepov v zaprtih prostorih.... Varnostniki definitivno potrebujejo nov način izobraževanja; to vsi po vrsti... Pravtako je potrebno pritisniti na inšpekcijske službe in izvršilno oblast, tako da se kaj takega kot smo bili priča na hrvaškem z našimi otroci ne bo zgodilo