Tujina

'Živela italijanska Reka'

Reka, 14. 09. 2009 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Neznanci so v središču hrvaške Reke razvili italijansko zastavo, po trgu pa raztrosili letake z napisi 'Živeli Arditi' in 'Živela italijanska Reka'. Šlo naj bi za obeležitev obletnice D'Anunnzijeve okupacije Reke.

Nad reškim trgom je zaplapolala italijanska zastava z iredentističnim napisom.
Nad reškim trgom je zaplapolala italijanska zastava z iredentističnim napisom. FOTO:

Na drogu sredi osrednjega reškega trga je v nedeljo meščane pričakala italijanska zastava z napisom ''Mi v Istri in Reki in Dalmaciji se bomo vrnili'' v italijanščini. Ob drogu pa so našli letake, na katerih je na eni strani pisalo ''Živela italijanska Reka – živeli Arditi'', na drugi strani pa ''1919–2009''. Zastavo in letake so odstranili mestni redarji, policija pa storilce še išče, poroča Dnevnik.hr.

Zastopnik italijanske manjšine v hrvaškem saboru Furio Radin je dejanje že obsodil in policijo pozval, naj čim prej najde storilce. Ocenil je, da gre očitno za provokacijo in poskus destabilizacije sicer dobrih odnosov med Hrvaško in Italijo. Ob tem je poudaril, da do tega prihaja ravno v občutljivem trenutku, ko se Hrvaški odpirajo vrata v Evropo.

''Kdor je to storil, ne želi dobro ne Hrvaški ne Italiji,'' je dejal Radin. Besedilo spominja na retoriko iz obdobja tik pred razcvetom fašizma in možno ga je s tem tudi povezati, je dodal. Do incidenta namreč prihaja v času 90. obletnice okupacije Reke s strani Gabriela D'Anunnzia.

Mussolini naj bi se zgledoval po D'Anunnziju.
Mussolini naj bi se zgledoval po D'Anunnziju. FOTO:

Tudi reški župan Vojko Obersnel je obsodil iredentistično provokacijo. ''Kaj drugega reči, kot da gre za neumnost, ki niti ni tako nedolžna. Nekomu se očitno norosti iz preteklosti še vedno podijo po glavi. Del odgovornosti vsekakor nosijo tudi tisti, ki D'Anunnzija poskušajo prikazati kot simpatičnega pesnika, ki je Reki prinesel liberalen način življenja,'' je dejal župan. Po poročanju portala Jutarnji.hr za to obdobje med drugim velja, da so v tem času v Reki skupaj živeli fašisti in homoseksualci. ''Reka je tedaj dišala po parfumu in alkoholu,'' piše spletni časnik.

D'Anunnzio je z oboroženo skupino legionarjev, imenovanih Arditi in poznanih tudi pod izrazom črnosrajčniki, zavzel Reko 12. septembra 1919 in lastni Svobodni državi Reki vladal dobro leto. D'Anunnzio velja za začetnika fašizma, duhovnega očeta Benita Mussolinija, začetnika prakse zapiranja političnih nasprotnikov, njihovega mučenja in ubijanja. Njegovi Arditi pa so bili znani po svoji okrutnosti in so bili njegovo ''orodje'' za krvave politične obračune, poroča Jutarnji.hr.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
13. 09. 2019 20.41
+6
Duce je bil, tako kot dolfe, potrjeni in zvesti zaveznik ustašev, ki kar naprej nekaj jamrajo o domoljubju. In imajo torej danes spet isti problem kot naši "domoljubi"...kako razložiti vesoljnemu svetu da si domoljub, če pa si zraven še izdajalec...
Mare Horvat
13. 09. 2019 18.38
+4
ta njihov pritlikavc od dučeta je končal k zadn drek baj d vej...mogoče so makaronarji pozabl
flower.power
14. 09. 2009 19.55
-1
dobrodošli v Evropo
6-5
14. 09. 2009 19.34
Spet nekateri, katerim je pretekli čas minil brez večjega truda. Italijanski bombončki in drugo so jim padali z nebes. Za prihodnost jim ni mar
justime
14. 09. 2009 16.50
+0
pa kaj mislita kaj bi naredili italijani z slovenijo če že Reko hočejo za svojo.vojna je vojna in tam so pop.ušili kaj se pa sedaj napenjajo?ali veste da če bi italijanom uspela zmaga na fašistični strani da bi bila meja nekje pri postojni a ne z slovenijo ampak z avstrijo.bojte se italijanov!! oni nič ne vprašajo samo vzamejo za svoje ,tako kot so morje za gradnjo terminala in tudi tam bo še problem ker naši poitiki ne upajo reči ne.
og_bobycar@hotmail.com
14. 09. 2009 15.27
+1
OOOOOOOOOH.. Ital. zastava v Reki? To je problem an? Ko pa albanc svojo zastavo kaze po kranju je pa ok? DJ TE NOO!
Krasinius
14. 09. 2009 14.27
+0
V vsakem primeru, če bi se to zgodilo, bi tako Italija, ki ima temno fašistično preteklost, kakor ustaška Hrvatska, spet ogromno pridobili na račun Slovenije.
Krasinius
14. 09. 2009 14.23
-3
Kakorkoli so komunajzarji oškodovali Republiko Slovenijo, ko so se pogajali za najpomembnejša slovenska mesta, Trst, Videm, Gorica (itak vsi vemo kako so nas italjanski fašisti po vojni opeharili), pa tudi če damo na stran dejstvo, da so genijalni komunajzarski voditelji prestavili mejo v Istri na Dragonjo (spet na škodo Republike Slovenije), ne more nič izbrisati dejstva, da nam hoče Hrvat odvzeti nekaj kar smo od pamtiveka imeli, teritorijalni stik z mednarodnim svobodnim morjem, pridobiti hoče pa nekaj kar ni bilo nikoli njegovo, to je meja z Republiko Italijo.
Kollerik
13. 09. 2019 20.42
+4
tebi je tudi dedek mraz, ali še bolje božiček ..vkolikor si še malinovec, priboril kras, primorsko, postojnsko, prekmurje....???
i2012
14. 09. 2009 12.35
+1
Kdaj in kdo je odločal o mejah federalnih enot, je zaenkrat glede na poznana gradiva nemogoče z zanesljivostjo ugotoviti. Ilegalni način dela KPJ je imel močan vpliv na delo vseh, tudi na delo državnih organov, svoje pa je lahko opravilo tudi čiščenje arhivov v informbirojevskem spo- ru in po brionskem plenumu. Prav tako je nesporno, da so bile notranje meje določene v ozkem krogu najvišjih partijskih in državnih voditeljev od odločilni vlogi Josipa Broza Tita, ne da bi ostalo pisno gradivo. Re- publiški funkcionarji pa niso mogli ali hoteli zastopati interesov svojih republik zaradi formalnega pojmovanja medrepubliških mej v federativ- ni državi in v prepričanju, da nacionalno vprašanje ni odprto.
i2012
14. 09. 2009 12.10
+1
Pogajanja so se zaključila z dodelitvijo cone A Italiji in cone B Jugo- slaviji, in sicer z manjšimi popravki meje, ki naj bi omogočili razširitev pristanišča v Koprskem zalivu. (*8) Američani naj bi celo ponudili po- moč pri izgradnji tega pristanišča. *9 Z nastankom novih samostojnih držav Slovenije in Hrvaške se poraja v novi luči vprašanje ozemeljskih kompenzacij: v resnici je ozemlje in prebivalce prepustila Italiji izključno Slovenija in to bi moralo igrati po- membno vlogo pri nasledstvenih pogajanjih, prav tako tudi pri določa- nju meje na morju med Slovenijo in Hrvaško. Pomembno je tudi to, da londonski memorandum in posredno Osim- ski sporazumi, ki so dokončno razrešili vprašanje razmejitve med Slove- nijo (Jugoslavijo) in Italijo, zavezuje obe državi podpisnici, da ne spremi- njata notranjih administrativnih meja, kar pomeni, da bi morala sever- na stran savudrijskega polotoka še vedno spadati pod občino Piran.
sottozero
14. 09. 2009 12.04
-4
FIUME ISTRIA DALMATIA TUTTO ITALIA !
i2012
14. 09. 2009 11.58
Že ob nastanku Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev so se kratko- ročni politični interesi glede meje na zahodu v celoti razhajali z dolgo- ročnimi slovenskimi nacionalnimi interesi. Političnega programa Zedi- njene Slovenije z združitvijo celotnega narodnostnega ozemlja v enotno državo tedanji slovenski politiki niso izpolnili. Ideja osvoboditve izpod fašizma pa je živela naprej v slovenski narodnoobrambni organizaciji TIGR (Trst, Istra,Gorica, Reka), ki je bila prva antifašistična organizacija v Evropi. Milica Kacin Wohinz navaja, ˝da se uradna hrvaška politika med dvema vojnama ni pretirano zavzemala za svojo manjšino v Italiji.˝ Slovenski politiki pa so se zavzemali ˝za reševanje ˝jugoslovanske˝ manj- šine, za jugoslovansko reševanje vprašanja Julijske krajine.˝ Postavljali so torej enotnost pred slovenstvo. Upor Slovencev proti okupatorju od leta 1941 do 1945 je pomenil borbo za osvoboditev celotnega slovenskega narodnega ozemlja. Ta se je usmerila po koncu druge svetovne vojne predvsem v diplomatska poga- janja za pravično mejo na zahodu. Nastanek druge Jugoslavije pa je po- menil tudi določitev meje na jugu s Hrvati. Istra v zgodovini nikoli ni bila v okviru upravne enote, ki bi združevala Hrvate, kar prikazujejo zem- ljevidi od prve polovice 9. stoletja do leta 1945, ki jih je objavil v brošuri hrvaški Vjesnik. Istra z Reko tudi ni bila v sklopu Nezavisne države Hr- vatske od leta 1941 do 1945, kar brošura nadalje navaja: ˝Nezadovoljs- tvo Hrvata u jugoslovenskoj državi izkoristile su 1941
Mars
14. 09. 2009 10.45
+1
Reka je Slovenska, pa Trst tud! TIGR
Nad.oblaki
14. 09. 2009 10.34
+1
CKKPJ_Milko: ma Tito ni nič kriv, krivi smo sami Slovenci, če bi se znal kdaj zase postavt in ne bi bili tako... so nam pa sosedje kradli pred nosom našo zemljo in še danes jo.
CKKPJ_Milko
14. 09. 2009 10.29
-2
Ironmaiden.... Trst i n Gorica nam nista bili ODVZETI...ampak jih je taktratna Titova Jugoslavija ZAPRAVILA na pogajanjih...in pred njimi... Zakaj in kako je pa stvar razmisleka,....treznega Tudi dan današnji čas se dogaja isto.....
tuxbox
14. 09. 2009 10.29
tako je i milošević lupetao: gdje god su srbi tamo je srbija...ajmo slovenci - u boj, u boj...
Nad.oblaki
14. 09. 2009 10.23
No naj nadaljujem: V Celotni Tržaški pokrajni: je živelo 240.000 Slovencev, kateri so se kasneje bolj ali manj prisilno integrirali v Italjansko skupnost (danes se v večini njihovi otroci ne čutijo več Slovencev)... Torej kakor vidimo jim vse do danes naša matična država Slovenija obrača hrbet in počasi izginjajo v pozabo oz. knjige učbenikov. Istra: Po popisu leta 1910 je v danes hrvaškem delu Istre živelo vsaj 25.000 Slovencev, vendar pa strnjeno samo severno od črte Umag-Motovun-Buzet-Klana. Torej danes okrog 20.000 prebivalcev. Goriška: Celotno območje današnje Goriške pokrajine. Meja morala potekati od Krmina proti Gradišču in naprej po Soči. Tam je skupno nekoč živelo 140.000 Slovencev! Videmska: Kanalska dolina, Rezija in Beneška Slovenija (Brda-Čedad-Fojda-Humin-Pušja vas-Rezija)... vse skupaj je štelo 40.000 Slovencev, tudi ta skupnost pospešeno izginja v Italiji.
slo.demokracija
14. 09. 2009 10.20
-1
a ja mislio Slovenija najgora :)
Nad.oblaki
14. 09. 2009 10.13
ironmaiden: pa kaj ti filozofiraš...napisal sem samo dejstvo tega članka (kar je novinar pozabil), ker večina 15-17 letnikov, ki tu komentira nima pojma o zgodovini, vejo večinoma samo, kar so od okolice ali tastarih slišal.
eye1
14. 09. 2009 10.11
+1
Debeilčki Slovenski.. a mislte, da če bodo šli fašisti spet zavzemat Istro, Reko in Dalmacijo bodo zgradili most čez Slovensko ozemlje?