Tujina

Pilot canadairja je videl požigalca, ki je podtikal požare

Čačak, 26. 08. 2012 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
G.G./M.R.
Komentarji
1

V velikem požaru v okolici Čačka je zgorelo 800 hektarjev gozdnih površin. Zgorele so tudi tri hiše, požar pa je lokaliziran. Pri Zadru pa je pilot gasilnega letala videl človeka, ki je podtikal požar. V eni uri je zagorelo na sedmih mestih.

Gozdni požar
Gozdni požar FOTO: Thinkstock

V Srbiji so zaradi požara, ki je divjal pri Čačku, načrtovali evakuacijo prebivalstva nekaterih najbolj ogroženih vasi, a je potem niso izvedli, je sporočil načelnik sektorja za izredne razmere pri ministrstvu za notranje zadeve Predrag Marić. Okoli 600 gasilcev, ki jim pomagajo policisti in vojaki, je preprečilo, da bi ognjeni zublji ponoči ogrozili hiše, prebivalstvu pa so dostavili hrano in vodo. Ogenj je sicer pred tem zajel tri hiše, tri osebe pa so dobile lažje opekline.

Namestnica predsednika srbske vlade Verica Kalanović je povedala, da je požar lokaliziran in bo kmalu tudi pod nadzorom. Požar je pustil uničujoče posledice na približno 800 hektarjih gozdnih površin, Marić pa je za Blic povedal, da lahko že zdaj reče, da gre za ekološko katastrofo, saj je izgubljeno vse, kar je raslo zadnjih 40 let.

Danes je bilo najbolj kritično na območju vasi Gornja Gorevnica, Miokovci in Milićevci, zato je pri gašenju pomagalo rusko letalo, ki lahko nosi 12 ton vode, jutri pa naj bi na pomoč priskočila tudi narava, saj je po obdobju ekstremno visokih temperatur napovedan vsaj en deževni dan.

Pri Zadru sedem podtaknjenih požarov

Na Hrvaškem je v okolici Zadra v manj kot eni uri izbruhnilo sedem večjih požarov. Gori pri krajih Seline, Zemunik, Obrovac, Nadine, Privlaka, Radovine in Bruška. Takoj so posumili, da so požari podtaknjeni, saj je precej neobičajno, da na tako majhnem območju zagori na sedmih mestih.

Kasneje je to potrdil tudi pilot gasilskega letala canadair. Videl je namreč človeka, ki je v gozdu podtikal ogenj. Vse skupaj so takoj prijavili policiji, ta pa primer že preiskuje. Gasilci so sicer požare pri krajih Radovine, Privlaka in Seline že lokalizirali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
26. 08. 2012 21.06
+1
He,he...Srbski turisti na Hrvaškem.... Lepe vasi so lepo gorele, sedaj pa lepi gozdovi lepo gorijo.... Visoka bo cena izgona Srbov, kot izgleda.