Tujina

Zgodovinsko srečanje: po več kot 60 letih sta se sestala voditelja Kitajske in Tajvana

Singapur, 07. 11. 2015 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednika Kitajske in Tajvana, Xi Jinping in Ma Ying-jeou, sta se danes sestala na zgodovinskem srečanju kot prva voditelja obeh držav po več kot 60 letih. Vsi smo ena družina, ki je nihče ne more ločiti, je tajvanskemu kolegu ob začetku pogovorov dejal Xi. Ma pa je dejal, da morata obe strani vzajemno spoštovati vrednote in način življenja.

Srečanje kitajskega in tajvanskega predsednika - 5
Srečanje kitajskega in tajvanskega predsednika - 5 FOTO: Reuters
Predsednika Kitajske in Tajvana, Xi Jinping in Ma Ying-jeou, sta se danes sestala na zgodovinskem srečanju kot prva voditelja obeh držav po več kot 60 letih.

Srečanje, ki je potekalo v luksuznem hotelu Shangri-La v Singapurju, sta predsednika začela nasmejana s stiskom roke pred množico zbranih novinarjev. Zatem sta se podala na pogovore za zaprtimi vrati, ki so se dobro uro in pol kasneje zaključili brez skupne izjave.

Predsednika naj bi imela po pogovorih ločeni novinarski konferenci, a Xi po srečanju ni spregovoril novinarjem, ampak je to prepustil nižjim uradnikom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Srečanje voditeljev z obeh strani Tajvanske ožine je odprlo zgodovinsko poglavje v medsebojnih odnosih in zgodovina si bo zapomnila ta dan," je po poročanju britanskega BBC današnje srečanje opisal Xi.

"Smo bratje, povezani z mesom in četudi so naše kosti zlomljene, smo družina, katere kri je gostejša od vode," pa je Xijeve besede povzela AFP.

Tajvanski predsednik je pogovore označil kot "pozitivne in prijateljske". "Kljub temu, da gre za prvo srečanje, se počutiva kot stara prijatelja," je dejal.

Vendar pa se zdi, da na srečanju ni bil dosežen pomembnejši dogovor, ob tem dodaja BBC. Ma je sicer že pred srečanjem dejal, da ozemeljski spor v Južnokitajskem morju ne bo tema pogovorov.

Kot je na novinarski konferenci še povedal Ma, je na srečanju s Xijem predlagal zmanjšanje napetosti med državama, okrepitev sodelovanja in vzpostavitev posebne "vroče linije", kitajski predsednik pa da se je na njegov predlog odzval pozitivno.

Med temami tudi vprašanje kitajskih raket, uperjenih proti Tajvanu

Med temami, ki jih je na srečanju načel Ma, je bilo tudi za Tajvance občutljivo vprašanje kitajskih raket, uperjenih proti Tajvanu, ter kitajska politika osamitve otoka v svetovni diplomaciji.

"Upamo, da se te stvari ne bodo nadaljevale," je izjavil tajvanski predsednik, ki je ob tem izrazil upanje, da bo današnje srečanje pomenilo korak k nadaljnji normalizaciji odnosov, čeprav se o načrtih za tesnejše povezovanje niso pogovarjali, poroča AFP.

Srečanje na najvišji ravni med državama je potekalo na nevtralnem ozemlju v Singapurju, ob robu državniškega obiska kitajskega predsednika v tej majhni, a gospodarsko pomembni azijski državi.

Prvo srečanje voditeljev po 1949

To je prvo srečanje voditeljev držav z obeh strani Tajvanske ožine po letu 1949, ko se je z zmago komunistov nad nacionalisti končala državljanska vojna na Kitajskem.

Kritiki na Tajvanu sicer svarijo pred pretiranim zbliževanjem s Kitajsko in predsedniku Maju očitajo, da je razprodal tajvansko suverenost. Slednji pa zatrjuje, da gre za prvi korak k normalizaciji odnosov med voditeljema 23-milijonskega otoka in azijske sile.

Srečanje kitajskega in tajvanskega predsednika - 1
Srečanje kitajskega in tajvanskega predsednika - 1 FOTO: Reuters

V Taipeiju protestniki nasprotovali zbliževanju s sosednjo Kitajsko

V tajvanski prestolnici Taipei je ponoči okoli sto jeznih protestnikov skušalo vstopiti v poslopje parlamenta, vendar jim je policija to preprečila. Več deset jih je nato davi s protestnim sedenjem izražalo svoje nasprotovanje zbliževanju s sosednjo Kitajsko.

Še en protest se je odvil na letališču v Taipeiju, odkoder je predsednik Ma odpotoval na srečanje s Xijem. Protestniki so zažigali slike obeh voditeljev in vzklikali gesla "kitajski diktator" in "Ma je izdajalec". Policija je prijela 27 ljudi, je poročala AFP.

Prizadevanje za otoplitev odnosov s Kitajsko

Ma si, odkar je leta 2008 prevzel oblast, prizadeva za otoplitev odnosov s Kitajsko. Taipei in Peking sta od takrat podpisala 23 sporazumov, sosedi sta postali tesno povezani, tudi z neposrednimi letalskimi linijami in turističnim razcvetom v zadnjih letih.

Čeprav Tajvan že več desetletij živi samostojno, Tajvanci pa so izoblikovali lastno identiteto, v Pekingu na otok gledajo kot na odpadniško provinco, ki čaka na združitev - če bo potrebno tudi s silo.

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spletni_nepridiprav
07. 11. 2015 18.07
-2
ameriška marioneta se ne zaveda da je še vedno spada pod kitajsko
Sam Il
08. 11. 2015 00.10
Uau, globoka misel. Sploh v luči tega, da Kitajska posoja denar Amerom. Kdo je pa zdaj marioneta? Daj, skrij se ...