Tujina

Sprejeli zakon o zasebni lastnini

Peking, 16. 03. 2007 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kitajski ljudski kongres je sprejel prvi zakon o zaščiti zasebne lastnine v državi.

Kitajski predsednik Wen Jiabao je poudaril, da mora Kitajska izboljšati nadzor nad svojim borznim trgom
Kitajski predsednik Wen Jiabao je poudaril, da mora Kitajska izboljšati nadzor nad svojim borznim trgom FOTO: Reuters

To pomeni, da bosta prvič v zgodovini te države zasebna in državna last enakopravni.

Za omenjeni zakon je ob koncu 12-dnevnega rednega letnega zasedanja glasovalo 97 odstotkov od 2889 članov kitajskega parlamenta. Delegati so tudi sprejeli enoten korporacijski davek na prihodek in letno proračunsko poročilo.

Zakon o zaščiti zasebne lastnine naj bi odprl pot zasebnim investicijam, ki so edini način za ohranitev gospodarskega blagostanja te države. Kitajski predsednik Wen Jiabao je na novinarski konferenci v Pekingu poudaril, da mora Kitajska izboljšati nadzor nad svojim borznim trgom in zgraditi odprt, transparenten finančni sistem. "Naš namen je zgraditi zrel kapitalski trg," je dejal Wen, ki pa z besedico ni omenil 27. februarja, ko se je za devet odstotkov zmanjšal borzni indeks na Šanghajski borzi, kar je povzročilo borzne padce tudi na borzah v New Yorku, Hongkongu, Londonu in drugod po svetu.

Wen tudi zahteval več političnih reform, s katerimi bi omejili premoč lokalnih oblasti in premagali korupcijo. Napovedal je tudi nacionalni načrt za zaščito podnebja, a ni dal nobenih obljub. Ponovil je zgolj načrte za zaščito okolja in varčevanje z energijo.

Zasedanje kongresa poteka nekaj mesecev pred jesenskim kongresom Komunistične partije, ki poteka vsakih pet let in na katerem bodo kitajskega predsednika Hu Jintaa po pričakovanjih znova izvolili za njenega generalnega sekretarja. V zakulisju zasedanja kongresa naj bi tudi potekale razprave o številnih kadrovskih menjavah, ki bodo potrjene na partijskem kongresu.


Hkrati je napovedal, da namerava Kitajska še naprej nasprotovati militarizaciji vesolja, kljub svojemu nedavnemu poskusu protisatelitskega orožja, ki je sprožil mednarodne kritike. Je pa Kitajska pripravljena na pogovore s tibetanskim političnim in verskim voditeljem dalajlamo, če se bo ta odpovedal prizadevanjem za neodvisnost Tibeta, je še dejal Wen. "V kolikor bo dalajlama priznal Tibet kot nedeljiv del kitajskega ozemlja, v kolikor se bo dalajlama odpovedal prizadevanjem za ločitev države, bomo pripravljeni na posvete in dialog," je še izjavil kitajski premier in dodal: "Vrata so vedno odprta."

Razmere pa naj bi se izboljšale tudi za kmete. V preteklosti so se pridelovalci pritoževali predvsem nad uničenjem kmetijskih površin. Veliko njiv je oblast namreč spremenila v gradbišča in industrijske cone. Zakon pa ne predvideva privatizacije zemlje, ki je jo imajo kmeti v najemu.

Parlament je o zakonu razpravljal skoraj pet let. Za kratek čas so ga odstranili celo z dnevnega reda, saj so kritiki menili, da bo vlada s temi reformami povečala družbeno neenakost in stopila na kapitalistično pot, zagovorniki zakona pa opozarjajo, da je potrebno vse akterje v tržnem gospodarstvu obravnavati enako in bolje zaščiti zasebno lastnino.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

victoriosus
16. 03. 2007 08.45
Komunizem je bil od vsega začetka obsojen na propad. Vzdrževali so ga z ustrahovanjem, z morijami in kratenjem svobode. Folk je bil prestrašen in si niso upali nastopiti proti sistemu. Od l. 1990 se ta trend obrača. In tako je prav, totalitarizmi so za v koš.