Tujina

Zgodovinski obisk Blaira

Tripoli, 25. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Premier Tony Blair je kot prvi britanski voditelj po letu 1943 prispel v Libijo, kjer se je srečal s tamkajšnjim voditeljem Moamerjem Al Gadafijem.

Britanski premier Blair Libijcem ponuja roko sprave (Foto: Reuters)
Britanski premier Blair Libijcem ponuja roko sprave (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Blairov obisk je bil prvi obisk kakega britanskega voditelja, odkar je Gadafi leta 1969 prišel na oblast, in po besedah britanskih predstavnikov pomeni pomemben korak na poti vrnitve Libije na mednarodno prizorišče, potem ko je decembra lani sporočila, da se odpoveduje jedrskemu, kemičnemu in biološkemu orožju.

Britanski premier je po srečanju dejal, da je Libija pripravljena na nove odnose z Zahodom, bil pa je tudi izredno presenečen, ne le nad odločenostjo Libije, da nadaljuje s sodelovanjem, temveč tudi nad njenim spoznanjem, da je njena prihodnost zaradi tega sodelovanja z zunanjim svetom bolj gotova. "Libijsko prostovoljno in odprto uresničevanje decembrske odločitve nam vliva resnično upanje za vzpostavitev novega odnosa med Libijo in modernim svetom," je dejal britanski premier.

Blair je po srečanju z Gadafijem tudi poudaril, da otoplitev odnosov med Libijo in Veliko Britanijo predstavlja pomembno znamenje za arabski svet, da je potrebno sodelovati z ZDA in Veliko Britanijo v boju proti terorizmu.

Obisk naletel na kritike

Moamer Gadafi se vrača na mednarodno prizorišče
Moamer Gadafi se vrača na mednarodno prizorišče FOTO: Reuters

Blairov obisk je že naletel na kritike politike in sorodnikov žrtev tragedije Lockerbie. Za napad na letalo družbe Pan Am nad škotskim mestom Lockerbie leta 1988, v katerem je umrlo 270 ljudi, je bil namreč obsojen libijski tajni agent. Gadafi je tudi odkrito podpiral prizadevanja organizacije IRA na Severnem Irskem.

Blair je na očitke odgovoril, da Britanija ponuja Libiji roko sprave, sedaj ko se je odrekla orožju za množično uničevanje, preteklosti pa ne bodo pozabili.

Shell podpisal pogodbo o izkoriščanju plina

Britanski naftni koncern Shell je podpisal pogodbo o izkoriščanju plina v Libiji, vredno okoli 550 milijonov funtov. Omenjeni britanski naftni koncern je že v sredo potrdil, da se pogaja z libijsko naftno družbo o možnostih sodelovanja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja