Tujina

Zgodovinar razkriva šest mitov o operaciji, ki je pomenila konec najhujše morije

London, 06. 06. 2014 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britanski zgodovinar James Holland ob obletnici izkrcanja zavezniških sil v Normandiji opozarja, da obstaja šest mitov o tej 77 dni trajajoči ofenzivi, ki pa so precej daleč od resnice. Eden od teh je tudi prepričanje, da je dan D pretežno ameriška operacija.

Angleški zgodovinar in dober poznavalec druge svetovne vojne James Holland je ob 70. obletnici dneva D, ko so se zavezniške sile izkrcale v Normandiji, za CNN pojasnil, da v povezavi s tem dnevom obstaja kar nekaj dejstev, ki so se skozi raziskovanje izkazali za neresnične. Govori o šestih mitih.

Prvi mit govori o tem, da je bil dan D večinoma ameriška operacija. Holland pravi, da je realnost povsem drugačna. Tistega jutra na obalah Normandije niso bili v večini ameriški vojaki, pač pa je bilo še največ britanskih vojakov, pravi Holland. Opearcijo je resda vodil ameriški general Dwight D. Eisenhower, a njegov namestnik je bil britanski general Arthur Tedder. Britanskega rodu so bili tudi trije poveljniki zračnih sil. Holland pravi, da so britanske sile vodile morski del operacije. Od 1213 bojnih ladij, jih je bilo le 200 ameriških in kar 892 britanskih. Prav tako je bilo kar dve tretjine od 12.000 letal britanskih. Holland opozarja, da ne želi zmanjševati vloge Američanov. A dejstva kažejo, da so bile britanske enote v tej operaciji dominantne, zato je potrebno izpostaviti tudi njihovo pomembno vlogo, je prepričan zgodovinar.

Velika večina vojakov, ki je sodelovala v ofenzivi, je bila britanskih in ne ameriških, opozarja zgodovinar.
Velika večina vojakov, ki je sodelovala v ofenzivi, je bila britanskih in ne ameriških, opozarja zgodovinar. FOTO: Reuters

Drugi mit govori o slabi pripravljenosti in opremljenosti ameriških sil. Holland pravi, da je bila ameriška vojska že takrat najbolje opremljena vojska na svetu. Priprave na operacijo so potekale po načrtih in ameriška vojska se je v tem času dobro opremila in pripravila, opozarja Holland, ki je prepričan, da so Američani dan D izkoristili kot svoj šov, da svetu pokažejo, kako močna je njihova vojska. Prve težave, ki so jih imeli po izkrcanju, so bile v povezavi z neprehodno pokrajino in ograjami iz gostega grmovja. Celo njihovi najmočnejši tanki so slabo napredovali. A so jih kar na terenu izboljšali in kar 60 odstotkov tankov opremili z napravo, ki je brez težav prodrla skozi goste ograje.

Tretji mit govori o tem, da so bile zavezniške sile nemočne. Zavezniki so še pred invazijo predvidevali, da bodo v 17 dneh napredovali 80 kilometrov v notranjost, a temu ni bilo tako, pravi Holland. Hitler je namreč svoje enote namestil bližje k obali in jih dobro oborožil. Ker pa je s svojo taktiko predvidljiv, saj jo je uporabil tudi v drugih invazijah, so ga zavezniške sile kmalu prisilile k umiku.

Četrti mit govori o tem, da je bila nemška vojska veliko bolj usposobljena kot zavezniška. Holland pravi, da je imela Nemčija ob začetku druge svetovne vojne zagotovo najbolje usposobljeno vojsko, ki pa so jo leta vojskovanja dodobra načela. Zavezniške sile so se na dan D pripravljale kar štiri leta, medtem ko je imela nemška vojska le nekaj tednov časa, da se zbere in pripravi. Prav tako je bila morala med nemškimi vojaki že zelo načeta, opozarja Holland.

Ameriška vojska ni bila slabo pripravljena, opozarja Holland. Za operacijo se je dolgo in dobro pripravljala, ofenzivo pa je izkoristila za svoj šov, je prepričan Holland.
Ameriška vojska ni bila slabo pripravljena, opozarja Holland. Za operacijo se je dolgo in dobro pripravljala, ofenzivo pa je izkoristila za svoj šov, je prepričan Holland. FOTO: Reuters

Na predhodnjega se navezuje tudi peti mit, ki govori o tem, da so imele nemške enote boljšo taktiko od zavezniške. Holland pravi, da so se Nemci toliko časa uspeli upirati zavezniškim enotam zato, ker so imeli nemški vojaki vcepljen močan občutek za pripadnost in hkrati jih je bilo strah odnehati, saj so vse dezerterje takoj ustrelili. Imeli so navodilo, da se bojujejo do zadnjega moža, o umiku ni bilo govora, pravi Holland, a ta taktika ni bila boljša od zavezniške, zato je nemška vojska doživela poraz.

Zadnji, šesti mit govori o žrtvah na zavezniški strani. Velja prepričanje, da britanske in ameriške sile niso utrpele velikih izgub, a to je neresnica, pravi Holland. Zavezniške enote so kljub dobri opremi utrpele veliko izgub, največ med pehoto, tankovskimi enotami in artilerijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gozdar1
07. 06. 2014 10.08
+1
Nemci proti količinam materiala in zavezniški (predvsem Ameriški) logistiki niso imeli velikih možnosti, kaj ti pomaga ogromen tank, če pa jih poseduješ samo ene par pa še ti se ti kar naprej kvarijo ali pa so brez goriva.
Viggen
07. 06. 2014 00.00
+3
Hm, na zadnji sliki so v ospredju Angleži ali Kanadčani, ne Američani ...
eiffel
07. 06. 2014 09.05
+0
Američani so verjetno fotografirali še bolj od spredaj.
totalka
06. 06. 2014 20.56
+12
Dejstvo je samo eno.....Nemci so imeli na zahodu v razmerju na vzhodno fronto 1:20......torej na vsako nemško divizijo ki se je borila proti američanom in britancem je imela 20 divizij ki so se borilre proti Rusom !!!! In to je ogromno razmerje sil !!! Da so Nemci imeli kero več divizijo proti američanom bi tile morali plavati do Brritanije nazaj !!!
pika poka ježek
06. 06. 2014 21.13
+2
Itaq, bojišče Omaha beach je pokrivalo le šesto vojakov s pet puškomitraljezi MG42 na nemški strani. Hitler je želel močan atlantski zid, pa je vedno naletel na neodobravanje generalov za odpor proti zahodnim zaveznikom, borili bi se le proti Sovjetom, pa to, HEH
barjan?ek1
06. 06. 2014 18.10
+12
Iz tega praznovanje se vidi kaj je beseda sprava ne pa tako kot pri nas
Miro Schemua
06. 06. 2014 21.33
+10
Saj veš koga je treba odstraniti,pa bo tudi pri nas tako.
asdfaasdfdss
06. 06. 2014 17.58
+5
Tisti, ki tupite o tem, da so sovjeti naredili večino dela - to je seveda res, ampak zavedajte se naslednjih dveh dejstev: - v programu lend lease so od zahodnih zaveznikov dobili OGROMNO pomoči (tukaj govorimo o 7000 tankih, 375 000 tovornjakih, sto tisočih kosih orožja, drugih vozil itd.), brez katerih bi bili rusi na dosti slabšem položaju, če se že ne bi zlomili - američani (in novozelandci in avstralci) so praktično lastnoročno (če izvzamemo sovjetsko invazijo na mandžurijo, po tem ko je že padla prva atomska na hirošimo in je bila japonska vojska že popolnoma na psu) premagali japonsko, ob začetku vojne najmogočnejši pomorski imperij, ki si je brez težav prisvojil velik del kitajske, vietnama, burme, indonezije itd. in pobil cirka 30 milijonov civilistov
ne rabimo predsednika
06. 06. 2014 21.54
+0
odlično pojasnilo, marsikdo tega ne ve...
MarsAudiac
08. 06. 2014 01.18
+2
Sovjeti so neizpodbitno naredili VEČINO dela v Evropi,Američani pa na Pacifiku.So bili pa Američani v nečem hudo na boljšem za razliko od Sovjetov.Na svojem ozemlju praktično niso imeli agresorja,zato so lahko delali tanke in tovornjake za Sovjete,se ti ne zdi,asdfaa...!?Medtem pa so Sovjeti sc.ali kri na svoji zemlji.Tako,da tupiš bolj ti kot kdo drug.
kapetan09
06. 06. 2014 16.53
+4
Vse skupaj je en velik cirkusin folklora amerike in zahodnih držav . A drugje v Evropi (Jugoslavija ) pa se ljudje niso borili proti Nacistom in Fašistom ? Rusi so imeli glavne borbe in če jih ne bi bilo , bi se Zahod še danes boril proti Nacistom - če slučajno Nacisti ne bi zmagali.
Wassuuuuuup
06. 06. 2014 16.43
+11
Dejstvo je, da je blo večina Britancev ter Kanadčanov in ne Američanov. Prav tako je dejstvo tudi to, da so se na Omahi izkrcali Američani, tam pa je bilo največ žrtev.
bohinj je zakon
06. 06. 2014 16.15
+3
Ameri so res takrat storili nekaj dobrega za človeštvo. Od 2 svetovne vojne napraj - so voaki amerov svetu prinašali samo škodo in kri.
bruna4321
07. 06. 2014 06.45
+0
britanci so 2leti čakali da amerikanci stopijo v vojno,če ne bi se nam še danes slabo pisalo!!!tak da ne jih šimfat,ker glavno igro so oni tukaj odigrali--(prvo japonsko potem naciste !!)OK?
pika poka ježek
06. 06. 2014 15.26
+5
Bojišče "Omaha beach" je branilo le 600 nemških vojakov, večinoma neizušenih 20 letnikov. Med njimi je najbolj znan Heinrich Severloh, američani so ga pomenovali "the beast of Omaha beach", pobil je več kot 1000 američanov in umrl leta 2006, vsi junaki vendarle ne padejo, pa to, HEH
pika poka ježek
06. 06. 2014 15.44
+7
Severloh je med drugim trikrat zadel ameriškega vojaka Davida Silva, s katerim sta se po končani vojni spoprijateljila. Častna je le tista vojna, v kateri vojak na drugi strani nima sovražnika, temveč nasprotnika, pa to, HEH
Naveli?anec
06. 06. 2014 15.51
+1
Odvisno je od sektorja plaže, kanadčani naprimer so na enem delu preprosto prepešačl obalo, praktično brez boja
jugurta
06. 06. 2014 14.23
+14
Poznam moža, solvenca, ki je bil nemški vojak v Normandiji in kot je povedal so Američani hodili po svojih preden so prišli do njih, ko je pa demonstriral njihove komande in akcije ti gre pa še zdaj kurja polt po hrbtu. Na žalost so bili nemški vojaki zelo zelo dobro izurjeni. Poznam tudi moža, ki je bil nemški padalec v Monte Casinoju, ta je pa še hujši model.
Merkava4
06. 06. 2014 14.19
+16
Halooo "zgodovinar": obrambo je postavil Rommel, ničesar ni ukazoval Hitler, bilo je postavljenih več kot 200.000 min, protitankovskih ovir, itd, itd..Za preboj je najbolj zaslužna avijacija, če ne bi bilo take podpore iz zraka, bi jih Nemci poslali nazaj na morje...
najja?i35
06. 06. 2014 15.17
+5
Hitler je imel pod komando praktično vsak premik v Wermachtu, to dejstvo je vse skupaj zaveznikom še olajšalo, saj so preko Ultre poznali vse nemške načrte, predvsem po zaslugi Hitlerjeve obsedenosti. Nemci pa praktično niso imeli za burek, saj so bili številčno šibkejši v vseh obzirih, bi pa pognali zaveznike v morje že samo, če bi imeli svojih 12 oklepnih divizij pripravljenih na obalah Normandije namesto v zaledju pri Calaisu. Lp
Naveli?anec
06. 06. 2014 15.49
+0
Velik faktor je odigrala tud mornarica, ki je bombardirala obalo in uničevala bunkerje, ter obračala tanke naokol kot igrače
bruna4321
07. 06. 2014 06.48
+1
Prvi napad se je začel ob 4.30h-1500avionov z 30000padalci za hrbet nemške vojske ki pa jih je preživelo v 48h samo 1500 !!!!
woche
06. 06. 2014 14.11
-2
Slovečki nespoštljivi, hvala za pomoč se reče, če vas tega še niso naučili :)
alenexxx
06. 06. 2014 14.20
-3
kako pomoč,kaj so pa američani dobrega nardil za slovenijo????
woche
06. 06. 2014 14.28
+1
Odprli so novo ftrono in z tem oslabili nemce na vzhodu, da so jih Rusi lahko premagali.
alenexxx
06. 06. 2014 16.32
+0
ampak nam niso nič pomagal....nam so rusi pomagal pa sami smo jih rasteral
asdfaasdfdss
06. 06. 2014 17.42
+5
tvoji rusi so po drugi svetovni grozil jugoslaviji z invazijo, kar so preprečili američani z ogromno vojaško pomočjo pa brez američanov bi se varšavski pakt raztezal vsaj do francije
alenexxx
06. 06. 2014 18.10
+6
ampak ni blo invazije ker je titova beseda nekaj veljal ne pa danjašni halpci....drugače nisem za ruse,sem proti ameriškemu načinu uvajanju demokracije menjanje režimov tako kot njim paše....naj pustijo druge narode naj živijo na svoj način
alenexxx
06. 06. 2014 18.19
+4
ponavadi majo sdsovci komplekse da če omeniš ruse si že komunist
alenexxx
06. 06. 2014 14.01
+11
10. Chase Bank Sodelovanje banke Chase Bank (danes znana kot J.P. Morgan Chase) z nacisti ni tako presenetljivo. Eden izmed njihovih največjih delničarjev, J.D. Rockefeller, je neposredno financiral nacistične eksperimente pred vojno. Med leti 1936 in 1941 so Chase in druge ameriške banke Nemčiji pomagale zbrati 20 milijonov dolarjev v menjavi valut, kar je nazadnje zneslo 1,2 milijona dolarjev provizij – Chase pa je v žep pospravila 500 tisoč dolarjev. To je bilo takrat ogromno denarja. Dejstvo, da so marke, s katerimi so Nemci financirali projekt, prišle od Židov, ki so pobegnili iz Nemčije, banke Chase ni motilo. Posel so celo poglobili po Kristalni noči, banka pa je še pred nemško okupacijo Francije zamrznila bančne račune francoskim Židom. 9. Ford Henry Ford je bil znan kot ekstremni antisemist, ki je objavil celo zbirko člankov pod naslovom Mednarodni Žid: Največji svetovni problem. Ford je financiral časopis, ki je širil propagando in bralce prepričeval, da so Židi krivi za prvo svetovno vojno. Leta 1938 je prejel najprestižnejšo državo priznanje, nemškega orla. Fordova podružnica v Nemčiji je odgovorna za eno tretjino tovornjakov, ki jih je nemška vojska uporabljala med vojno, večino dela pa so opravili zaporniki. Kar je še bolj šokantno pa je to, da naj bi Ford delavce, ki so delali pod prisilo, uporabljal že leta 1940. 8. Random House V času nacistične Nemčije je Bertelsmann A.G. (Random House, Bantam Books in Doubleday) tiskal propagandno nacistično literaturo, med drugim tudi Sterilizacija in Evtanazija: Prispevek h krščanski etiki. Objavljali so celo dela Wiki Vesperja, ki je leta 1933 govoril o zažiganju knjig. Random House so imeli v zobeh ponovno leta 1997, ko Websterjevi definiciji nacista dodali, da je to "oseba, ki je fanatično predana pridobivanju nadzora nad določeno aktivnostjo“, in s tem razburili številne, ki so bili prepričani, da izjava "zmanjšuje grozovite zločine, ki jih je zakrivil nacistični režim“. 7. Kodak Ko pomislite na Kodak, se vam pred očmi zagotovo nariše fotografija srečne družine, ob tem pa se zdaj lahko še zavedate, da delavci, ki so delali v omenjeni družbi, tam niso bili po lastni izbiri. Kodakove podružnice v Evropi so med vojno pomagale nacistom – jih zalagale z vrednimi tujimi valutami. Portugalske podružnice so dobiček pošiljale v Haag, ki je bil takrat pod nemško okupacijo. Da pa to ni bilo dovolj, so se od fotografij in fotoaparatov usmerili tudi v proizvodnjo sprožilcev, detonatorjev in drugim orožji. 6. Coca-Cola Fanta je pijača z okusom pomaranče in je Coca-Colina "sestra“, v času vojne je bila "zmešana“ v čast nacistom. Vsebine, ki jih je vodja Coca-Cole v Nemčiji potreboval za ustrezno mešanico, je bilo težko uvoziti, zato se je Max Keith domislil nove pijače. Leta 1941 se je Fanta prvič predstavila na nemškem trgu. Max Keith sam sicer ni bil nacist, a njegov trud, da je podružnico Coca Cole obdržal v Nemčiji, je zagotovo pospravil nekaj dobička v žep. 5. Allianz Allianz je dvajseta največja finančna družba na svetu, ustanovljena pa je bila leta 1890 v Nemčiji, zato ni nič čudnega, da je bila med vojno najbolj popularna zavarovalnica pri nacistih. Takratni izvršni direktor Kurt Schmitt, ki je bil tudi Hitlerjev gospodarski minister, je zavaroval zgradbe in osebje v Auschwitzu. Zavarovalnica je nacistični vladi pomagali najti življenjsko zavarovane Žide, ki so bili poslani v koncentracijska taborišča, in zavarovala s strani nacistov ukradeno premoženje. 4. Novartis Bayer, odgovoren za plin Ciklon B, ki so ga uporabljali v koncentracijskih taboriščih, ni bil edina farmacevtska družba, ki je sodelovala z nacisti. Švedski družbi Ciba in Sandoz, ki sta se kasneje združili v Novartis. Leta 1933 je berlinska podružnica Cibe odpustila vse Žide in namesto njih zaposlila "pripadnike arijske rase“. Sadoz je enako storil s svojim predsednikov. Obe družbi pa sta proizvajali barvi, zdravila in kemikalije, ki so jih nacisti uporabljali med vojno. Novartis je kasne
realnik
06. 06. 2014 14.34
+3
Kako bluziš, človek! A mislš da kdo verjame v čistunstvo in neoporečnost katerekoli vlade na svetu? Naši "zmagovalci" so pa angelčki, ne? Obsedenost z Ameri te ne bo kam daleč prpelala, še zmer raj vidm da vladajo oni kot pa kak Sadam, Milošević, bin Laden, Severna Koreja in ostala garda!
alenexxx
06. 06. 2014 16.36
+7
hočem pokaza dvoličnost amerike šli so v vojno samo zaradi dobička in ne dobrote....kaj ti bluziš sadama je amerika postavila na oblast nato pa so ga še napadli ko jim ni več pasal pa ga obesili na hitro da nebi kako skrivnost povedal,miloševiču so pomagal razdr jugoslavijo,bin ladna so oni ustvaril....severno korejo so tut ameri ustvaril pa nevem otrok kaj ti ni jasno mal se pozanimaj o dejstvih...
realnik
06. 06. 2014 17.32
-2
Jezus, človk se vpraša kako da se je v svetu pred letom 1945 sploh kej dogajal glede na to da Američani niso bili aktivni! Normalno da so velike sile zadnjih 200 let prisotne pri vseh pomembnejših dogodkih v svetu oblasti in vojn, halo!? Glavn da nikol več ne bojo toleriral predolg
alenexxx
06. 06. 2014 13.51
+7
evo še ena zgodba kako amerika ubistvu podpira FAŠI že cel čas......................................................Združene države Amerike so bile pripravljene na ta trenutek. Iz vojne so prišli kot zmagovalci in splošno mnenje je bilo, da se vojna brez njih ne bi končala. Mogoče je to res, a Amerika je stopila v drugo svetovno vojno iz razlogov, ki so daleč od antifašizma. Njen glavni razlog je bil seveda denar. Po koncu vojne so se v Washingtonu zavedali, da bodo ameriške korporacije kovale dobičke le, če se industrijske države Zahodnega sveta (Evropa in Japonska) čim prej spravijo na noge. Potreben je bil tradicionalni desničarski red, kjer je posel alfa in omega, raja pa razdeljena in oslabljena. Prenova povojne družbe mora seveda stati na ramenih revnejših prebivalcev. Največja prepreka so bila protifašistična gibanja, ki so zasluženo slavila zmago. ZDA so po celem svetu nasilno in nenasilno zadušile uporniški duh in v veliko primerih na oblast postavila poražence: faši in kolaborante. Začelo se je že med vojno, ko je ameriški predsednik Roosevelt leta 1942 za poveljnika Severne Afrike postavil francoskega admirala, Françoisa Darlana. Ta je bil viden kolaborant in pisec antisemitičnih zakonov Vichyjske vlade. A najpomembnejša je bila Italija, kjer so ZDA po Churchillovem nasvetu nastavile fašističnega vojnega junaka, maršala Badoglio in podprli kralja Emmanuela III, tudi podpornika fašistov. Četudi so Američani za glavnega sovražnika svetovnega miru in blaginje razglašali komunizem, so jih bolj skrbeli antifašisti. Ti so verjeli v radikalne demokratične ideale in podpirali prav komuniste. Da bi preprečili gospodarski propad Evrope, ki bi povečal podporo rdečim, so ZDA izvršile Marshallov načrt. Evropa je med 1948 in 1951 dobila za 12 milijard dolarjev posojil, tretjina tega denarja pa je tako šla za uvoz ameriških izdelkov. V Italiji je komunistična partija med vojno zadržala šest nemških divizij in osvobodila sever države. Ko so v Škorenj prišli Američani, so upornike razkropili, na oblast pa so vrnili faši garnituro. Glavna je bila pri tem seveda CIC, ki jo je skrbelo, da bi komunisti leta 1948 zmagali povsem zakonito. Tiho je financirala člane bivše faši policije, razdirala je sindikate in namerno blokirala dobavo hrane Italiji. Ameriški varnostni svet je tistega leta pred volitvami v svojem prvem memorandumu naštel vse možne ukrepe, če bi komunisti zmagali. Eden glavnih povojnih načrtovalcev, George Kennan, je vztrajal, da se posreduje z orožjem in sicer pred volitvami. Ostali so ga prepričali v tiho delovanje v podzemlju, kar se je izkazalo za dobro odločitev. Zmagali so krščanski demokrati. V Grčiji ni bilo dosti drugače. Po umiku nac sil je v zibelko demokracije zakorakala Velika Britanija in tam nastavila skorumpirano vlado. Grki so se uprli, Britanci pa so komaj obdržali nadzor. Leta 1947 je zato posredovala Amerika in podprla krvavo državljansko vojno, ki je vzela 160 tisoč življenj. Podpirali so mučenje Grkov, izgon deset tisočih ljudi in koncentracijska taborišča, ki so jim rekli “taborišča za prevzgojo”. Grčija je hitro prišla v kremplje ameriških poslovnežev in vlagateljev, veliko število Grkov pa je moralo iz države, če so hoteli ostati živi. Ob “zaščiti Grčije pred lastnim narodom” se je Amerika veliko naučila. Na Japonskem so istega leta (1947) ustavili demokratizacijo, ki jo je izvajal general MacArthur, zatrli so sindikate in na oblast spravili “korporativne elemente”, ki so podpirali japonski fašizem. Ko so ameriški škornji stopili na korejska tla, so razpustili (antifašistično) vlado, ki se je uspešno borila proti japonskim okupatorjem. ZDA so plačale japonsko faši policijo in korejske kolaborante, ti pa so pomorili okrog 100 tisoč Korejcev. To je bil povod za državljansko vojno, ki je državo razdelila na Sever in Jug. 3. aprila 1948 se je zgodil krvav masaker na otoku Jeju, v katerem so pobili petino prebivalstva. V Južni Ameriki se je CIC še posebej potrudila. Ko se je v Kolumbiji zgodil faši držav
alenexxx
06. 06. 2014 13.55
+3
mal se boste mogli znajt pri branju ker na 24 ne dovolijo kratice za ameriško obveščevalno službo zato sem jo označil kot CIC, pa desničarje sem napisal kot faši...pa mogoče sem še kaj "popravil"....
Bhawk4
06. 06. 2014 16.02
-7
Tudi če je vse to res kar praviš je še zmeraj dejstvo da je ameriški narod umiral zato da lahko mi danes lepo živimo.. To kar pa dela ameriška vlada in bankirji v ozadju pa nima veze z moralnimi načeli ameriškega naroda!
alenexxx
06. 06. 2014 16.52
+9
ameriški narod,ljudi jst spoštujem samo ne njihove politike...sej navaden američan nima nobene besede pri tem kako politiko bojo vodil pa koga bojo napadli...uvajajo demokracijo a še sami jo ne poznajo
Partisan
06. 06. 2014 13.48
+3
To, da so Nemci imeli najbolj usposobljeno vojsko, kar drži imeli pa so tudi najboljša orožja in tanke, pravim predvsem o tankih panter in tiger, ki sta bila unikatna medtem ko je bil tiger skoraj neuničljiv! Le dva zavezniška tanka sta lahko predrla njegov prednji oklep, pa še to z določene razdalje: IS-2 STALIN TANK in pa Ameriški M26 SUPER PERSHING tank!
clox
06. 06. 2014 14.30
-5
tiger je bil slabo zvarjen jajc. Obstaja neka fama okol tigra, ki pa ni nič drugega kot produkt propagande. Kot prvo boji tank na tank so samo v igricah, za sesut tank imaš specializirano mehanizacijo, ne še en tank. Kot drugo je bil pa tiger predrag, da bi karkoli z njim lahko dosegli. Vojno dobiva logistika ne pa oprema.
clox
06. 06. 2014 14.35
-1
IS2 in Tiger sta se srečala samo 10x v celi vojni, ker Tigra na bojnem polju skoraj ni bilo. Zabeležen je pa en sam boj med Pershingom in Tigrom, katerega zmagovalec je bil gladko Pershing s tem da je zraven pospravil še dve štirki.
Naveli?anec
06. 06. 2014 15.40
+1
clox ti govoriš o tigru2, ki je bil kar se oklepa in topa tiče še velik močnejši od Tigra 1, sprednji oklep je pa bil praktično neprobojen za vse kar so mel američani in rusi, da so ga sploh uničl je bla bolj sreča, ker so bli v posadki v tigru 2 mnda otroc al pa nevešči operaterji (zarad primanjkovanja posadk leta 45), uničl so ga pa na način, da se je pelu prek kupa ruševin in so ga zadel v poden (med dviganjem po kupu), če pa bi bla to elitna elitna nemška tankovska posadka, bi bil pa pershing, ki je bil obšvasan z deli razrezanega bojlerja uničen brez problema
Naveli?anec
06. 06. 2014 15.47
Kar se pa tiče tigra 1, je pa bil proti njemu učinkovit pri američanih še M36 Jackson (ali Slugger) ki je mel enak top kot Pershing. IS2 je bil kar se je tikalo zunanjega dizajna zelo vredu tank, vendar je mel katastrofalno zasnovo topain slabšo optiko, top je pa mel dvojno polnjenje, kar je pomenlo da je lahko na minuto izstrelil max. 4 strele pa še vsakič so mogl ror dol obrnat kar je povzročl še dodatno zamudo, s tem, da je mel 122mm projektil pribl. enako penetracijsko moč kot 88mm top tigra 1.
clox
06. 06. 2014 16.26
-1
M36 je tank destroyer, to je nekje njegova naloga. IS2 je bil za svojo nalogo fenomenalen, tiger pač ne. Predvsem zaradi tega ker je bil tiger mišljen kot ofenziven tank, v efektivno uporabo pa je prišel ko so nemci že bežal. Enostavno so bili pa tako 1, 2 in panther prekompleksni za izdelavo in s polnim številom hib. Na papirju odlični v raksi slabi. Npr. panter je top obračal počasneje kot pa so drugi tanki lahko krožili okoli njega. Za zadetek od zadaj ali z boka je bilo pa karkoli zavezniškega dovolj.
clox
06. 06. 2014 16.30
+0
Zavezniki so se precej bolj bali dobro izurjenih posadk panzerja IV kot pa tigrov. Sicer pa pri tankih v WW2 je najbolj bistven podatek o številu izdelanih T-34.Neka diskusija kaj je bilo boljše je bolj zanimiva pri lovskih letalih, pri tankih niti ne.
alenexxx
06. 06. 2014 13.22
+4
evo zgodbo kako so američani sodeloval s nacisti s katerim sodelujejo še danes.....Nikolausa Barbieja, zločinca ki so ga Leta 1947 so Barbieja medse vzeli v ameriški vojaški protiobveščevalni službi (CIC) in ga skupaj z drugimi bivšini nacisti uporabila za protikomunistične akcije v Evropi. Američani so hoteli vedeti, kakšne zasliševalske metode uporabljajo Britanci in ker jim je bil Klaus Barbie priča, jim je vse povedal. Ker so se Američani bali, da so se med francoske vojake pomešali komunisti, so Klausa namestili v hotel v francoski coni, od koder je vohunil zanje. Ko so Francozi, ki so Barbieja ‘in absentia’ obsodili za vojaške zločine, ugotovili, da je ta v ameriških rokah, so zahtevali njegovo izročitev. Komisar McCloy, ki je bil zadolžen za Nemčijo, je zahtevo zavrnil in CIC ukazal, naj Barbieja nekako spravijo iz države. (vir) To so storili s pomočjo ameriških obveščevalnih služb in hrvaškega frančiškana, Krunoslava Draganovića. Američani so menili, da Klause ve preveč o njihovi vohunski mreži, zato so ga poslali v Bolivijo. Leta 1965 je Barbieja zaposlila še ena obveščevalna služba, tokrat nemška. BND mu je dala nadimek Orel, mu vsak mesec plačala 500 mark. Zanje je opravil vsaj 35 nalog. Nato se je Barbie vrnil v Bolivijo, spremenil ime v Klaus Altmann in sodeloval s takratnima diktatorjema, Banzerjem in Tejado. Ko je zanje kupoval orožje, so ga povišali v podpolkovnika bolivijske vojske. (vir) Leta 1971 pa sta ga našla zakonca Klarsfeld, romunska aktivista, ki sta bila znana po lovu na naciste. A Klaus Barbie je brez skrbi v Boliviji živel celih ducat let, dokler niso leta 1983 izvolili novega predsednika, Hernana Zuazo, ki je dal Barbieja aretirati in predati Franciji. Francija ga je naslednje leto obtožila vojnih zločinov med letoma 1942 in 1944 v Lyonu, sojenje pa se je začelo leta 1987. Barbie je izustil slavno izjavo: “Ko bom postavljen pred božji prestol, bom spoznan za nedolžnega!” A Francozi se z bogom niso strinjali in še istega leta Lyonskega Mesarja obsodili na dosmrtno ječo, kjer ga je po štirih letih pobrala levkemija....
alenexxx
06. 06. 2014 16.53
+7
stacey klovner
06. 06. 2014 13.22
+11
Če so ameri prispevali veliko ali pa malo....HVALA da so kaj!!! Ne bit sebicni.
Naveli?anec
06. 06. 2014 13.14
+2
Najbolj so ga v vojni našpukal tankisti, sploh britanci z cromwellom in churchillom in njunima 75mm pokalicama, američani v Shermanih, ki so zagorel vsakič ko je bil tank prebit, zarad napake v zasnovi in poziciji streliva, rusi v t34, ki so jih pošilal val za valom, tigri in panterji so jim pa kupule trgal iz kilometrskih razdalij, pa tud nemci v svojih tehnično naprednih a pokvarljivih in obavtnih mašinah, da o italijanih in njihovih kovičenih krst sploh ne omenjam....
BDTR
06. 06. 2014 13.21
+0
BDTR
06. 06. 2014 13.22
-2
10 na enga tigra pa še zmer ni blo zadost
Matevz96
06. 06. 2014 14.10
+1
Naveli?anec
06. 06. 2014 15.33
Drgač so mu pravl rohnson, razmerje izgub je blo pa nekje 4je na 1nega tigra
Naveli?anec
06. 06. 2014 13.09
+7
Vsi veselo častijo sovjetsko zvezo in jo prikazujejo, kot rešiteljico evrope, noben pa noče vedet, da so sovjeti istočasno z nemci napadl poljsko in naknadno pomoril 10000 zajetih poljskih časnikov in izobražencev, katere so leta 42 in 43 nemci izkopal in jih posnel za propagando. V 2. svetovni vojni ni bil noben tako nedolžen in dober kot se kaže, vsak je bil z razlogom zraven...da ne omenjamo razvitosti zahodnega in vzhodnega bloka evrope po delitvi, kar pa tud marsikaj pokaže...
BDTR
06. 06. 2014 13.15
+3
sovjetska zveza je izvensodno pobila več civilistov med 2 sv vojno kot nemčija v vseh letih njenega obstoja z židi vred
Naveli?anec
06. 06. 2014 13.16
+5
+ kako hitr so pozabl, da so nemški znanstveniki sodeloval pri holokavstu in izrablal ceneno delovno silo, ko jih je blo treba po vojni pobrat za raketne in druge programe in to oboji američani in rusi
Naveli?anec
06. 06. 2014 13.17
+5
S tem da so rusi že med vojno pobijal svoje, ki so se umikal, po vojni pa tiste, ki so bodisi bli prsiljen se borit na nemški strani, že dost je blo, če je nekdo dal nemcem liter mleka...
BDTR
06. 06. 2014 13.20
-6
govori se tudi da naj bi bilo število pobitih židov precej manjše kot nam veleva ruska in ameriška propaganda..
SilverBullet
06. 06. 2014 13.04
-2
"... Prav tako je bilo kar dve tretjine... " Dvi muhi, dva muha ali dvoje muh... to je zdaj vprašanje. Če kdo ne ve kaj je pravilen odgovor, naj si ne služi kruha s pisanjem.