Tujina

FOTO: Zgodbe ljudi, ki so britanskim turistom 'uničili' počitnice na grškem Kosu

Atene, 31. 05. 2015 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Družina je zbežala iz afganistanskega Herata, saj je tamkajšnji 65-letnik, povezan s talibani, zahteval roko njihove komaj 10-letne hčerke. Ker poroke niso mogli preprečiti, saj bi umorili celo družino, deklico pa bi na silo poročili, so zbežali. Zdaj so na grškem otoku Kos, kjer so deležni obtožujočih pogledov turistov.

Včeraj smo poročali o nekaterih britanskih turistih, ki so s svojimi izjavami o beguncih na grškem otoku Kos, šokirali tako britansko kot svetovno javnost.

Danes pa predstavljamo osebne zgodbe ljudi, ki so si z begom iz Sirije in Afganistana reševali gola življenja, ob prihodu na Kos pa naleteli na zgrožene in obtožujoče poglede turistov.

Samir se ne želi bojevati

Samir je star 17 let in je iz Sirije, kjer divja vojna, zbežal sam. To je storil, saj se ne želi bojevati, je pa po domačih zakonih že dovolj star, da ga vpokličejo v služenje vojaškega roka, poročajo tuji mediji. "Nikoli nisem nosil orožja in ga tudi ne bom. Ne za vlado ne za oborožene skupine," je dejal odločno.

Pred državljansko vojno je služenje vojaškega roka v Siriji trajalo 18 mesecev, zdaj pa traja od štirih do petih let. Seveda, če ga moški oziroma fanti sploh preživijo.

Nour: palestinski fant iz Sirije, ki beži pred skrajneži IS

Nour je moral z družino iz Sirije zbežati, saj so grožnje skrajnežev samooklicane Islamske države (IS) postale nevzdržne. Palestinski deček je britanskim novinarjem dejal, da skrajneži "ubijajo ljudi, jim režejo glave, izvajajo psihološki teror".

"Neke noči sem bil zunaj in stopil sem na nekaj. Ko sem stvar prijel, da bi videl, kaj to je, sem začutil lase. Bila je glava. Zato smo odšli," je še povedal.

Družina reševala 10-letno hčerko, ki ji je grozila prisilna poroka

Družina je zbežala iz Herata, saj je tamkajšnji 65-letnik, povezan s talibani, zahteval roko njihove komaj 10-letne hčerke. Ker poroke niso mogli preprečiti na drug način, saj bi umorili celo družino, deklico pa bi na silo poročili, so zbežali.

Dekličina mati je novinarjem dejala, da je 65-letnik povezan z zelo vplivnimi ljudmi. "Ponudbo sem sprejela, saj nisem imela druge izbire. A imela sem načrt in sredi noči smo zbežali," pravi.

"Zato sem zapustila Afganistan. Zaradi prihodnosti mojih otrok," je poudarila.

Sirska družina z dvema sinovoma

Konec maja so na grški Kos prispeli tudi zakonca in njuna sinova, stara 11 in 13 let. Domače mesto Zabadani v Siriji so zapustili že leta 2011, ko so vojaki bombardirali šolo, v kateri sta bila dečka.

A tudi v novem mestu, kjer so se skušali ustaliti, ni bilo miru. Znašli so se med dvema ognjema. "Ena stran nas je bombardirala, druga nas je podila iz naših domov," je dejal oče. Vse, kar so imeli, so prodali in se napotili proti Evropi, v kateri želijo najti mir in normalno življenje.

Mubarek: Oče treh otrok

Mubarek je s severa Afganistana zbežal skupaj z ženo in tremi otroki, saj so bili tarča Talibanov. "Vsak dan so talibani jemali odrasle in otroke ter jih pošiljali v samomorilske bombne napade. Strah me je bilo za moje sinove," je dejal.

Zdaj pa so 'uničili počitnice' turistom

To je le nekaj osebnih zgodb ljudi in njihovih družin, ki bežijo. A tudi v državah, v katere so zbežali, očitno ne bo lahko. Če ne drugega, jih bodo turisti obtoževali, da so jim le s tem, da so, da so živi in da so preživeli grozodejstva in samo pot, uničili dopust.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (193)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Soulless
17. 06. 2015 20.33
+2
Holly wars..... Ne v Božjem imenu, ampak v imenu svobode je treba uničiti IS. Ne samo IS. Zloba se širi po svetu in nedolžni ljudje, ki si želijo miru, bežijo. Kje je zdaj kakšen Iron man, ki bi v enem dnevu eliminiral vse pripadnike IS. Ampak tu je spet dilema- tudi ženske so pripadnice IS in žensk ne bi pobijali in te bi potem svoje sinove učila bi spet bili pripadniki IS.... Ampak, če se je dalo premagati nacizem, bi se še IS....
?UMBUS
05. 06. 2015 04.41
-1
Sve vrnit nazaj.tose ne bo drugace resilo.njihovi iskazi-so uprasljivi.ako hoce azil mora se nekaj izmislit.emigracija kateri ni konca.
Žogica
01. 06. 2015 11.58
+2
Ja, se strinjam, da so Američani največji krivci za nastali situacijo na bližnjev vzhodu. Ampak pozabljamo, da američani imajo veliko zaveznikov v Evropi, ki so prav tako sokrivi za nastalo situacijo. Med drugim je Ameriški zaveznik tudi Slovenija, ki je članica Nata. Vse članice NATA do določene nosijo krivico za nastalo situacijo v nekaterih vzhodnih deželah. To, da tisti skarjneži pobijajo kristjane je le stranski produkt zahodne invazije na njihove dežele in domove. Zahodni imperatorji na čelu z Ameriko so si ustvarili dolgoročne sovražnike. Zdaj, ko k nam bežijo navadni ljudje iz razdejanih in uničenih dežel, jim ne moremo rezati glave tako kot to počno tamkajšnji skrajneži, temveč toplo sprejeti in pomagati. Na koncu koncev so naši bratje in sestre po Bogu.
ferencz 1
01. 06. 2015 08.04
+3
jst bi te britanske počitnikarje odpelju na počitnice za en teden na lampeduso!
cool1
31. 05. 2015 21.45
+7
Glejte sistem in kvote gor ali dol, jaz ne vidim razloga, zakaj bi moral sodelovati pri nastanitvi in skrbi za begunce iz neke države z čisto drugega konca sveta, ki ima čisto drugo kulturo in običaje, jezik in vero. Vse imajo drugačno, zakaj bi torej njim bilo v evropi všeč ne vem, vendar pa vem , da mi za njihovo sigurnost nismo odgovorni . Danska je naredila prav in to ni nečloveško kar je naredila ! Prav je tako !
Puppupapa
01. 06. 2015 08.31
+1
sej ne da je naša kultura kriva, da je dol tako. kok si je lepo zatiskat oči hm?
GURT1
31. 05. 2015 21.35
+11
Zadnjič so pa kristjane dol metal iz čolnov....
ficfiric 1
01. 06. 2015 05.40
-6
Je reku kdo? Ce so kristjane pometal dol a pol so pa sami povedal al kaj? Za v novice....da bodo na prvi strani...hahahaha....kaksne kakate...
aaaaaa122121
31. 05. 2015 16.53
-6
sej tem ljudem bodo pomagali.evropejci ki so podpiral sirjenje demokracije v iraku, afganistanu, libiji, siriji:) pa kaj se bo poznalo par prislekov, saj imajo evropske.elite milijarde na racunih v davcnih oazah, ki so jih pokradli v domacih drzavah, bodo elite odprle.mosnjicke.pa bo, to bo.drobiz,.ze za slovenske.milijarde.ki.so izginile iz slovenije to ni noben problem.
ficfiric 1
31. 05. 2015 20.46
-3
Tocno tako...nevem kaj cvilijo sedaj vsi...p vsi vsega v izobilju...
ficfiric 1
31. 05. 2015 15.39
-8
Hudi komentarji...za piko na i pa se priznajo da dobijo na mesec od starsev 30evrov...hahahh...ahh otroci...vas bo najbolj po zepu udarlo...heh...
ONniON
31. 05. 2015 15.31
+24
danska si je naprimer v preteklosti izborila , da na svoje ozemlje ne bo jemala beguncev in je tudi izključena iz sistema kvot
jaka
31. 05. 2015 15.23
+44
Nikar ne obsojajte EU, da so nam naložili tisoč beguncev za sprejem. VSEGA so krivi američani! S svojim vojaškim vmešavanjem, zrušitvijo Gadafija so zanetili takšno piz---arijo, da je cel svet več ne zna rešiti. Če so zakuhali državljansko vojno v Libiji, naj sedaj tudi poskrbijo za vse begunce in nosijo odgovornost za vse mrtve med pohodom proti Evropi. Ta račun naj Evropa predloži Ameriki, da ga plača.
AtaAufbiks
31. 05. 2015 16.19
+15
Gadafi je lepo povedal, da naj ga pustijo pri miru, če ne bo začel pribežnike pošiljat čez Sredozemsko morje. Tudi če so ga umorili, s tem niso nič spremenili.
Follow me
31. 05. 2015 21.00
+4
Jaz obsojam EU in Američane, ker bombe so metali Francozi, Italjani, VK, glava družine pa USA.
Milan Novak
31. 05. 2015 15.14
+24
Suniti nadaljujejo z okupacijo Evrope, tam kjer so prenehali otomani sto let nazaj. Pa to je ja vidno slepcu. Slovenija je pa že danes brez teh novih beguncev polna sunitov iz BiH in Kosova, ki lepo molzejo našo državo.
Segej Mašera
31. 05. 2015 15.00
+56
Še en propagandni članek s strani slovenskih medijev s ciljem pripraviti teren za naselitev množice ilegalnih migrantov v obubožani SLO. Bral sem originalni članek v Daily Mailu in nikjer ne govorijo o lačnih otroških očeh, temveč o številnih moških, ki jim je cilj priti na Zahod in kako Turki hinavsko forsirajo begunce s svojega kopnega na Kos, ki leži nekaj 100m stran. Isti Turki, ki podpirajo skrajneže v Siriji in so eni glavnih krivcev za vojno v Siriji. Razmere na Kosu so katastrofalne, cel Kos izgleda kot romski tabor brez nadzora.Se vedno je članek na internetni strani Daily Maila in kdor želi prebrati kaj se tam resnično dogaja in videti realne fotografije kako trume mladih moških postopa po promenadi in plažah, posedajo po gostilniških vrtovih in se mrtinckajo po klopcah naj gre na njihovo int.stran. Za socialne turiste iz Senagala,Bangladeša, Gane,Slonokoščene obale itd.itd.itd.torej držav kjer ni vojn mi je vse jasno, da pač prihajajo molsti bogato EU, isto mi je jasno za tiste muslimane, ki prihajajo po navodilih ISIL v vlogi spavacev in bodo čez nekaj let odigrali 5.kolono-niso pa mi jasni mladi moški iz Sirije, ki se jih s strani medijev najbolj podpira.Orki jim pobijajo ženske, otroke in starce, Dobesedno jim rušijo ocetnjavo in brišejo civilizacijo.In medtem ko krvaveca Sirija potrebuje vsakega posameznika, ki lahko nosi puško, so ti egoisticno dezertirali in pustili domovino v najtežjih trenutkih njene zgodovine na cedilu. ALO kaki ljudje nam to prihajajo, v vseh normalnih državah se za dezerterstvo v vojni kaznuje, mi pa jih podpiramo, fotramo,oni pa uživajo po Kosu,Siciliji...In konec koncev kaj bomo mi čez par let, ko bo zapokalo pri nas? Kam se bo bežalo, če bomo tako razmišljali kot ti pa raziti? Na Antarktiko k pingvinom ali bomo prosili Putina, da nas spusti v Sibirijo, medtem ko se bo nemočne pustilo na milost in nemilost mohamedamcem v SLO ali pa bo treba vzeti puško in se boriti na domačem pragu? Na glavno da se pri nas še vedno glavne teme kregancija med partizani in domobranci ter da imamo Big brother show.
aaaaaa122121
31. 05. 2015 16.49
+6
boril se bos, za koga Pahorja, Busha, junkerja,al kredite na slabi banki, jok brate odpade, boril se bom samo zase,.to se pa lahko tukaj al pa na drugem koncu sveta, ubogi pa ljudje, ki bodo v 21 stoletju se borili za neke elite, ti ne premorejo iq niti za st. cevljev:)
Segej Mašera
31. 05. 2015 18.53
+17
Bodi brez skrbi, da ko bo zapokalo do konca v Evropi, da bodo razni Pahorju, Junckerji in ostale elite prvi taktično potegnili beri zbežali do ZDA in Avstralije, že videna zgodba izpred 75let, ko se je bežalo v London. In zato se sprašujem kam bomo bežali mi?Torej bos imel samo dve možnost ali se spreobrnes v islamista ali pa se boris, če nočeš ostati brez glave. Simpl kot pasulj in neštetokrat videno v zgodovini od starih Asircev do modernih Sirijcev.
King 1
31. 05. 2015 14.46
+7
Bolje ta ostanejo tam dol... Zakaj? Zato ker bo 3svetovna in bo pomrlo pol evrope! Takoj vse nazajse te k so tuki
Vig1
31. 05. 2015 14.41
+16
V Grčiji nikoli ni nič delovalo. Edino kar znajo je zapravljati tuji denar. Povsod po svetu imajo za begunce begunska taborišča, v Grčiji se pa begunci prosto sprehajajo naokoli. Turisti so upravičeno ogorčeni.
krekerji2
31. 05. 2015 14.04
+15
otok kos je lep in tam ljudje živjo od turizma. Begunce naj bi morali nastaniti v centrih ne pa da se prosto sprehajajo po otoku. Ker tako bodo zgubili turiste. Grozno je bilo gledat, ko so hodili preko italijanske meje-pripeljali so jih zvečer z zadnjim avtobus in potem so korakali naprej, celo podnevi so jih vozili. So pa tudi primeri, ko pripeljelo skupino v center in jih tam pustijo, potem pa vidiš kako tam berečajo.
rezervni
31. 05. 2015 13.45
+17
jst se bojim, da glede na minuse, ki jih veselo talajo nam, ki smo še taprav slovenci.... da smo že v manjšini.. :)
Kunar
31. 05. 2015 13.33
+26
Zdaj pačakajte malo...se vi zavedate da se bodo ti ljudje vsedli na socialno in davkoplačevalski denar gostujoče države, pa še velik dvom obstaja da se bodo kdaj integrirali v družbo ali pa bodo dalje vztrajali pri svojih prepričanjih.
rezervni
31. 05. 2015 13.49
+7
če bi se zavedal bi že pokal..tko pa.. ;)
manolo31
31. 05. 2015 14.32
-9
Ma koga briga a si ti nek pravi Slovenc, al si karkoli že hočeš biti..pa bodi. Boli mene k. kaj si ti. Ljudje imajo se na tem svetu marsikaj bolj pametnega za počet, kot razmišljat a si ti neki (99.9% te zemlje boli k za to tvojo Šajersko) in ljudje ponekod gledajo lastne otroke umirat - ne boš verjel, da se jih to velik bolj dotakne, kot kaj si ti in za katerim šankom v usranih gatah kruliš.
rezervni
31. 05. 2015 14.51
+6
sevede vas priseljence to ne briga..ko vas z vseh strani in z vsem filajo tle :))
ficfiric 1
31. 05. 2015 15.41
+0
Irvin sploh od tebe letijo evro dnevno....hahabah
manolo31
31. 05. 2015 18.40
+1
Ne mene noben z nicemer ne fila...prav nasprotno, jaz filam tukaj z denarjem usrane slovenske riti na socialni podpori, ko futram to državo z davki. Verjetno tudi tvojo.
william23
31. 05. 2015 12.51
+23
Naj bo komentar takšen ali drugačen resnica je le to,da si nihče ne želi tujcev v svoji bližini....soseda ne prenese niti mačke na svoji zelenici-čuti se ogroženo,dela ji škodo.....adijo pamet....
CastrumFF
31. 05. 2015 12.54
+12
Vzami jih k tebi domov,ce so ti ze tako vsec!
rezervni
31. 05. 2015 13.23
-1
no vidiš še mačke ne..kdo bo pol tiste žvadi pr nas gledu
br.0001s
31. 05. 2015 12.41
-28
KAJ PA UBOGI KOSOVSKI ALBANCI?? KDO BO NJIM POMAGAL
rezervni
31. 05. 2015 13.20
+19
Alteist
31. 05. 2015 19.22
+6
Zakaj pa bi jim pomagali? Kosovo je umetna tvorba.
aaaaaa122121
31. 05. 2015 12.28
+20
hehe prav jim je, bili so eni glavnih pri izvazanju demokracije v libijo, irak, afganistan, sirijo,.skoda samo da se niso ti begunci na njihovem ozemlju.