Tujina

Zgodba o usmrtitvi bin Ladna je laž, trdi preiskovalni novinar

Washington, 12. 05. 2015 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriški predsednik Barack Obama in njegovi svetovalci so lagali praktično o vsem glede enega največjih predsedniških dosežkov: avtorizacije racije, v kateri so ubili bin Ladna, trdi ameriški preiskovalni novinar Seymour Hersh. Bela hiša njegove trditve zanika.

Osama bin Laden - je bilo vse okoli njegove smrti laž?
Osama bin Laden - je bilo vse okoli njegove smrti laž? FOTO: Reuters

Seymour Hersh je eno največjih imen, ko govorimo o preiskovalnih novinarjih, in tokrat se je lotil zgodbe o zadnjih trenutkih Osame bin Ladna, ki so ga Američani ubili leta 2011. Članek je objavil v London Review of Books in ne v New Yorkerju, kjer je sicer objavljal od leta 1993.

V članku Hersh piše o masovnem prikrivanju dejstev, zgodba pa je povsem nasprotna od zgodbe, ki so jo predstavili v Obamovi administraciji. Kot trdi Hersh, so ameriški in pakistanski uradniki sodelovali pri razkrivanju, kje v mestu Abbottabad se nahaja bin Laden, sodelovali so pri njegovem ujetju, nato pa še pri prikrivanju vsega tega, vpleteni so bili uradniki na različnih ravneh v obeh vladah.

Hersh se v članku naslanja na pričanje enega samega, neimenovanega, upokojenega ameriškega obveščevalca, navajajo ameriški mediji.

Glavni poudarki so:

Kompleks, v katerem se je skrival bin Laden.
Kompleks, v katerem se je skrival bin Laden. FOTO: Reuters

Leta 2011 se ameriški tjulnji niso podali v nevarno in neznano situacijo v Abbottabadu na severu Pakistana, kjer se je skrival bin Laden, prav tako se ni zgodila izmenjava ognja, ampak je bil bin Laden že pet let ujetnik pakistanske vojske. Na usodno noč so ga samo predali ameriški vojski, ki s helikopterji priletela nad stavbe, kamor so ga takrat namestili.

Časopisne naslovnice po objavi njegove smrti.
Časopisne naslovnice po objavi njegove smrti. FOTO: Reuters

Član pakistanske vojaške obveščevalne službe ISI je pospremil posebno enoto ameriške vojske in ji razkazal območje. Edini streli, ki so odjeknili tisto noč, so bili streli tjulnjev, s katerimi so ubili bin Ladna.

Bin Ladna je razkrila ''oseba'', ki ga je naznanila na ameriškem veleposlaništvu v Islamabadu. Tako po navedbah Hersha ne držijo trditve več ameriških uradnikov, da je CIA sledila članu bin Ladnove skupine, ki jih je tako pripeljal do kompleksa v Abbottabadu.

Bin Ladnovo bivanje v omenjenem kompleksu je financirala Savdska Arabija.

Pakistanski vojaški zdravnik je pridobil bin Ladnov DNK, s katerim je dokazal, kje je. Ta dokaz so predali Američanom. Tako Hersh ovrže trditve Obamove administracije, da je kljub vsemu obstajal dvom, da bin Laden prebiva v kompleksu.

''Največja laž'' po mnenju Hersha pa je, da vodji pakistanske vojske generala Ashfaq Parvez Kayani (vodja vojske) in Ahmed Shuja Pasha (generalni direktor obveščevalcev) nista bila seznanjena vnaprej o ameriški raciji.

Kompleks, kjer se je skrival bin Laden.
Kompleks, kjer se je skrival bin Laden. FOTO: Reuters

Skratka, Hersh trdi, da so ameriški predsednik Barack Obama in njegovi svetovalci lagali praktično o vsem glede enega največjih predsedniških dosežkov: avtorizacije racije, v kateri so ubili bin Ladna.

Protidokazi

CNN navaja nekatere protidokaze za Hershove trditve, ki jih je zavrnila tudi Bela hiša. Ameriški tjulnji so v pogovorih z novinarji zatrdili, da je prišlo do izmenjave ognja in da v usodni noči ni umrl le bin Laden, ampak tudi dva njegova varnostnika, eden od njegovih sinov in žena enega od varnostnikov. Hersh pa trdi, da so bili izstreljeni le streli, ki so ubili najbolj iskanega terorista tistega časa. CNN navaja, da so obiskali kompleks, preden so ga pakistanske oblasti porušile. Kompleks je bil uničen, povsod je bilo steklo, v zidovih so bile luknje od strelov, vse to dokazuje izmenjavo ognja.

Notranjost kompleksa.
Notranjost kompleksa. FOTO: Reuters

CNN nadaljuje, da že zdrava pamet pravi, da je nemogoče, da bi Savdska Arabija financirala njegovo bivanje, saj je bil bin Ladnov načrt vreči kraljevo družino s prestola. Zakaj bi torej plačevali smrtnemu sovražniku in zakaj ne bi enostavno svojim tesnim zaveznikom Pakistancem naročili njegovega umora?

Naprej se CNN sprašuje, zakaj ne bi Pakistanci enostavno predali bin Ladna, zakaj bi Američani šli v zapleteno vojaško akcijo? Dodajajo, da je Pakistan ZDA predal več iskanih teroristov, denimo vodjo Al Kaide Khalida Sheikha Mohammeda ali pa Abuja Faraj al-Libia.

Strmoglavljen helikopter ameriške vojske.
Strmoglavljen helikopter ameriške vojske. FOTO: Reuters

Ameriški medij skuša ovreči tudi trditev, zakaj bi Američani prikrivali, da je bin Laden v rokah Pakistana? V tistem času so bili med državama odnosi zelo napeti, ker je Pakistan zaprl pogodbenika CIE Raymonda Davisa, ki je ubil dva Pakistanca. ZDA bi takrat lahko enostavno rekle, da Pakistan ščiti bin Ladna, so zapisali in dodali, da je vojska z opazovanjem vodilnih v pakistanski vojski potrdila, da so njihove reakcije odražale presenečenje, da je bin Laden v Abbottabadu.

So pa potrdili na CNN, da je Hersh pravilno opazil nekatere napačne navedbe takoj po raciji, denimo, da je bin Laden svoje žene uporabljal kot živi ščit, a da so ameriški uradniki kaj kmalu popravili svoje trditve.

Ikonična fotografija Obame in njegovih sodelavcev, ki so spremljali bin Ladnovo usmrtitev.
Ikonična fotografija Obame in njegovih sodelavcev, ki so spremljali bin Ladnovo usmrtitev. FOTO: Reuters

Pri CNN so zaključili, da je imel Hersh nekatere izjemne zgodbe in da upajo, da se njegova kariera ne bo končala z zgodbo o Obamovi administraciji, ki se bere kot scenarij za kakšno priljubljeno ameriško serijo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (210)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

haaaahahahaha
04. 08. 2018 07.54
+1
haahahahahaha , a ta clanek ste napisal za americane , ki zivijo v banana republiki. Drgac pa na tej sliki oni gledajo mlade in nemirne
T_one
13. 05. 2015 15.05
+5
pravljice in dvojni spin; da bi prikazali, da so ga kao res ubili takrat, so sedaj izvedli tale spin s tem "novinarjem"; ki le pove, da so Osamo res ubili takrat, le okoliščine so bile drugačne. V resnici pa je Osama umrl v gorah Afganistana že decembra 2001. To je potrdila tudi Benezir Bhuto, ki so jo američani likvidirali takoj za tem, ko je javnosti povedala resnico, da je Osama že zdavnaj mrtev. Prvi razlog, zakaj pa je Obmanova administracija prišla s to pravljico na dan, pa je bil nabiranje glasov za takratne predsedniške volitve. Drugi Razlog pa je bil ta, da amerika ni več potrebovala pravljice o Osami Bau Bau-u, kot izgovor za njihov lažni boj pred terorizmom, ker so imeli že takrat drugih črnih petrov dovolj v roki. Tudi vse priče, ki bi lahko povedale, kaj se je v resnici zgodilo oz. ni zogodilo v tisti bajti v Pakistanu, so bile takoj za tem likvidirane, kajti ves Seal Team Six je takoj za tem "po čisti slučajnosti" umrl v "nesreči" helikopterja, ki je "šlučajno" strmoglavil, umrli pa os vsi, ki so bili na krovu. "Osamo" pa so tudi takoj s helikopterjem peljali milijon kilometrov stran od te bajte in ga "pokopali v morju", po "muslimanskih običajih". Če kdo verjame v pravljice...
aaaaaa122121
13. 05. 2015 14.54
+4
Islamsko frizuro, bil je bled in mršav. Decembra 2001 je bi posnet še en video, takrat je bil hudo bolan in na pogled ni mogel premikati leve roke. Nato 26. Decembra 2001 je Fox News poročal da so Afganistanski Talibani uradno razglasili Osamo Bin Ladna za mrtvega v začetku meseca. Po poročanjih je bil pokopan v manj kot 24 urah za tem v neoznačenem grobu po Wahabbist Sunni običajih. Sledile so izjave državnikov, ki so potrjevale že očitno; domnevno živeči v jamah in bunkerjih v gorskih prelazih med Afganistanom in Pakistanom, Osama bi bil prikrajšan opreme za dializo, ki jo rabi za življenje. 18. januarja 2002 pakistanski predsednik Pervez Musharraf jasno povedal: »zdaj mislim, odkrito, da je mrtev.« 17. julija 2002, je vodilni strokovnjak za proti-terorizem pri FBI Dale Watson povedal na konferenci: »jaz osebno mislim da je (Bin Laden) mrtev.« V oktobru 2002 je afganistanski predsednik Hamid Karzai povedal CNN: »verjamem da je (Bin Laden) mrtev.« V novembru 2005 je senator Harry Reid razkril da mu je bilo rečeno da naj bi Osama umrl v potresu v Pakistanu oktobra istega leta. Septembra 2006 je iz francoske obveščevalne pricurljalo na dan poročilo ki pravi, da je Osama umrl v Pakistanu. 2. novembra je nekdanja premierka Benazir Bhutto povedala Davidu Frostu za Al Jazeera da je Omar Sheikh ubil Osamo. Marca 2009 je bivši oficir obveščevalne službe in profesor Bostonske univerzeAngelo Codevilla izjavil: »vsi dokazi kažejo, da je Elvis Presley bolj živ danes kot Osama Bin Laden. Maja 2009 je pakistanski predsednik Asif Ali Zardari potrdil da njegovi: »nasprotniki v ameriški obveščevalni službi« niso slišali ničesar od Bin Ladna že sedem let in potrdil, »mislim da ni več živ.« Zdaj leta 2011 se je vrgel med mešanico ljudi vodilnih v državi, ki so oznanili smrt Osame Bin Ladna, še Obama. Nekateri bodo rekli da so vsa prejšna poročila brez kredibilnosti, a ko so vrgli truplo Osame v morje v manj kot 12 urah, brez možnosti za dodatne dokaze njegove identitete, moramo zahtevati enako stopnjo kredibilnosti. Glede na to da je splošno mnenje informiranih, da je Osama Bin Laden mrtev že dalj časa, zaradi odpovedi ledvic, bodo ljudje v Ameriki držali predsednika na najvišjem nivoju in zahtevali dokaze, da je oseba, ki je bila ubita Osama Bin Laden in da je dejansko umrl kot so opisali ali pa bo tudi ta izjava bila neodgovorjena, kot mnoge druge smrti v vojni ki se nikoli ne konča, vojni proti terorizmu?
T_one
13. 05. 2015 15.07
+2
aaaaaa122121
13. 05. 2015 14.53
+2
Glede na dokumentirane težave z ledvicami Bin Ladna in posledično potrebi po dializi so vodilni uslužbenci, državniki in protiteroristični strokovnjaki večkrat bili istega mnenja, da je Osama Bin Laden mrtev že dalj časa. Te izjave bazirajo na vse slabšem zdravju Bin Ladna pozno v letu 2001 in vidnih znakih slabšega stanja, kot tudi dejanskih poročanj o njegovi smrti v enakem časovnem okvirju. Julija 2001, je bil Osama Bin Laden z letalom prepeljan v Ameriško Bolnico v Dubaju, kjer se je zdravil za ledvičnimi obolenji. Sodeč po virih Francoske obveščevalne službe, se je tam srečal z lokalnim CIA atašejem. Ko se je agent bahal prijateljem o srečanju, je bil nemudoma vpoklican v Washington.    Na večer 11. Septembra je bil Osama Bin Laden v Pakistanski vojaški bolnici, pod nadzorom Pakistanske ISI, ekvivalent CIE z globoko navezo z ameriškimi obveščevalnimi službami.
aaaaaa122121
13. 05. 2015 14.51
+0
Osama je mrtev 10 let. Kakor je Benezir Buttho povedala v nekem intervjuju, nekaj dni preden so zaradi tega nanjo naredili atentat agenti Pakistanske tajne službe ISI in agenti CIA-e, je Osamo ubil agent ISI-a v gorah Afganistana že decembra 2001. Zdaj pa, ko jim prevara o "teroristu Osama" ne služi več, pa so si izmislili tole bedasto zgodbico. Pa da so ga že pokopali v skladu z vsemi muslimanskimi navadami, ha-ha, noro; očitno prikrivanje! Če bi bilo res, da so ga ubili tako, kot tole pravijo v tejle zgodbici, bi pred vsem svetom razkakovali njegovo truplo; ne pa takole, s ponarejeno fotografijo. Kolikor se spomnim iz zanjega Osaminega videa iz septembra 2001, ki ga je prikazala Al Jazeera, je bil Osama že takrat ves siv in videti zelo oslabel, saj so mu že takrat odpovedovala jetra.Na tej današnji fotografiji pa izgleda vsaj 10 let mlajši, njegova brada in lasje pa so črni. Morda bo pa kmalu objavljena še novica, da je Osama odkril še čaroben napoj za pomlajevanje. Ja; tale pravljica o Osami je poleg pravljice o "jezusu kristosu in krščanstvu", "hitlerju", "enajstemu septembru", "vojni proti terorizmu" in "globalnem ogrevanju, ki ga bo preprečil davek na CO2" ena izmed največjih prevar tisočletja. Očitno "elita" preverja kako naivne so že človce; če so že dovolj neumni, da bodo nasedli tudi prevari lažne invazije. Očitno skušajo ZDA narediti tudi heroja iz prevaranta in lažnjivca Obmane. Skratka; spet ena izmed spretno izmišljenih pravljic, ki služi "eliti" pri njihovih načrtih vzpostavitve Fašističnega Suženjskega Novega Svetovnega Reda
aaaaaa122121
13. 05. 2015 10.38
+0
afganistanska politicarka, premiejka nekoc je leta 2006 izjavila de je Bin Laden mrtev ze nekaj casa, nekaj zatem je samomorilski napadapec ubil tudi njo.
Ferdo Crni
13. 05. 2015 13.17
-2
Moj sosed je tudi trdil da je Amerika satan satanski in se je naslednji dan prevrnil s traktorjem. Traktor je bil John Deer ameriške izdelave. Vse je jasno.
aaaaaa122121
13. 05. 2015 14.42
+1
aaaaaa122121
13. 05. 2015 14.43
+0
tvoj sosed al pa premie ene drzave, bravo pacient:) to izjavo njeno si lohk vsak pogleda.
batom@pinkponk.com
13. 05. 2015 07.32
+3
Kaksno skropucalo od "clanka"...
TheMafiaDon
13. 05. 2015 07.14
+6
ameriška vlada = slab Hollywood
Apostol1
13. 05. 2015 01.44
+2
ne bi bilo prvič
Bruhalnica24
13. 05. 2015 00.04
+8
Kdo že je šolal Bina ???? CIA sploh ne...
Bruhalnica24
13. 05. 2015 00.03
+7
Pa saj to je bilo jasno že takrat... V Iraku še vedno niso našli WMD orožja, državo so kljub laži pahnili v Kameno dobo... Na krimu imajo prebivalci referendum pa je cela štala... Hecno ne, 2. Merila..
nikhrast
12. 05. 2015 23.54
Počakal bom da oliver Stone naredi film o tem. Malo se je treba delati norca z vsemi temi zarotami.
Tadej Bu?ar
12. 05. 2015 23.26
+4
Še eno dejstvo - Savdska Arabija je to financirala po naročilu ZDA. Če bi Bin Ladna prehitro našli, bi se Američani začeli ukvarjati z drugimi krivci in še bolj dvomili v resničnost Ladnove krivde. Če ne bi bilo racije in bi Pakistanci gospoda mirno predali, Američani ne bi mogli pokazati svoje "moči".
ONniON
12. 05. 2015 23.21
+5
Kje se pa Američani ne zlažejo ? Povsod
fakinfakincek
12. 05. 2015 22.54
+4
Pravi ste. Niti toliko niste, da bi se zanimali kaj ta fotka sploh pomeni. To fotko je US&A ponudila medijem, kot dokaz, da so ti na fotki spremljali umor Bin Ladna. Ste pozabili, da je US&A ze pred casom priznala, da prenosa v zivo ni bilo, vendar pozabila pojasniti namen te fotke. In potem CNN. Ke so bila vsa stekla razbita in ker so bili zidovu prestreljeni, je to dokaz, da je prislo do izmenjave ognja. Kaj pa ce je prislo samo do ognja? :) In se. CNN pravi da so bili takrat v sporu s Pakistanom. Morda so bili, morda pa tudi ne. Ce je CNN porocal, da so bili, se ne pomeni, da so zares bili. Zakaj bi Savdijci podpirali Osamo, ce pa jih je sovrazil? Zakaj pa potem US&A podpira ISIS, potem pa strelja po njih? Ta ubogi Hersh sluzi samo propagandi, ki nas skusa prepricati, da je Osama res umrl tam.
T_one
13. 05. 2015 15.11
+1
tudi takratni čef CIA-e je nekaj dni za tem povedal na CNN-u, da prenosa v živo v Beli Hiši niso mogli gledati, ker ga sploh ni bilo. Kmalu za tem je CIA dobila novega šefa...
Juzni
12. 05. 2015 21.03
+10
...in potem so ga vrgli v morja. To me spominja na rdeco kapico.
janijankov
12. 05. 2015 19.52
+14
Kaj ste zdaj ugotovl ? Je bil Bin Ladn fentan, al ne? Al še zmer živi s svojimi ženskami tam v gorovju, v neki luknji, kjer mu je brada že tolk zrasla, da se je že ovila okoli vseh njegovih 12 žena? ;) Aja pa 41 otrok :)
Youneed
12. 05. 2015 19.36
+10
Kdo, zakaj in kako. Hollywood itak vse "polepša". Bi bilo pa bolj zanimivo pisati o umorih JFK, Dr. Kinga, Lennona, ... pa kdo in zakaj so nam ustrelili Krambergerja. Človek je točno napovedal, kaj se bo zgodilo v Sloveniji, ker pa ni bil dovolj uglajen, ga nihče ni jemal resno. Poglejte si na Youtubu, kot bi videl prihodnost. Le kdo bi verjel, da ga je po nesreči ustrelil nek pijanec.
Ferdo Crni
12. 05. 2015 19.21
-10
Vse tole je larifari. Point ostane - Bin Laden je bil ubit in patetično komedijantsko je, da se slovenski foteljaški ideološki fanatiki . ki sicer trdijo da Bin Laden sploh ni obstajal, navdušeno trepljajo po prsih. Tole je samo iskanje dlak v jajcu. Katera država pa bi objavila vse podrobnosti diplomatske in vojaške akcije nad določenim imbecilom? Bin Ladna so fentali in to je dokazal tudi preiskovalni novinar. Diplomatske okoliščine priredijo domačim potrebam vpletenih držav, v zem primeru ZDA in Pakistana, da ne bi prišlo do neželjenih političnih posledic. Pakistan se je delal nevednega in ZDA so mu držale štango. Gre pa zato, da je v Pakistanu polno brezumnih podpornikov Bin Laden "partizanov" in s tem se je vlada v Islamabadu oprala "sodelovanja" bin ladnove eliminacije. Seveda pa tudi slovenska revolucinarna scena prednjači v podpori "partizanstva" brezumnih rezalcev vratov.
ni_mi_vse_eno
12. 05. 2015 21.56
+5
Zakaj bi se ZDA morala oprati smrti enega vojaka, če pa je ubila v Iraku tisoče vojakov? Naj te spomnim, v Irak so šli, ker naj bi tam bilo orožje množičnega uničenja, ki se po besedah Condoleezze Rice lahko razširi v gobasti oblak, zato je bolje, da jih preventivno ZDA napade. Orožja nikoli niso našli. So tisoči umrli zaradi laži?
Plg
12. 05. 2015 22.33
-3
To je demokracija, fental so ga.. Weapons of mass destruction.. Demokratie
nevica
13. 05. 2015 05.46
-4
Tako govorite kot da so šli Američani v morilski turizem in sami niso imeli nobenih žrtev. Njihova ideologija je v resnici čisto drugačna - ne gre samo za politične odprte in skrivne cilje. Gre za to kaj Američani verjamejo. To je tako kot naši desničarji, kjer Janša lahko naredi kar hoče, pa ne bo nič narobe - gre za vero. V Vietnamu je dolgo trajalo, da so se ljudje začeli spraševati, kaj kako in zakaj dobivajo otroke zapakirane v truge...nazaj. Pri nas se naši verniki ne bodo spraševali nikoli - ker zato rabiš nekaj soli....Američanom pride pozno, ampak ponavadi jim.
ni_mi_vse_eno
12. 05. 2015 18.56
+8
Dva letala sta priletela v dvojčka, eno v Pentagon, eno so raztrelili v Shanksville. Tam niso našli titanijevih motorjev, trup letala, vse naj bi zgorelo. Ampak pazi, našli so papirnat potni list, ki naj bi pripadal napadalcem in bombažno ruto, bandana. Vse FBI evidence. Ne me farbat---trenutno jerdeča nevarnost, prej je bila oranžna. Bodi prestrašen:)
Ferdo Crni
12. 05. 2015 19.25
-8
Ma joj ta potni list pa kar mešamo v juho... malo v Pensilvanijo, malo v WTC prizorišče...... samo da se sliši "maenstreamovsko" in "jaz sem pameten" in "jaz nisem naiven". Mogoče človek, ki iz konteksta jemlje le drobce, to zavije v primitiven sarkazem in cinizem res ni "naiven". Je pa precej maloumen.
yarrick
12. 05. 2015 20.24
+7
@ferdo ....Moraš pa priznati da so fabule ki so jih poajali uradni viri in mediji ornk fantazijske. Titan iz reakcijskih turbin ne bo kar izhlapel zaradi eksplozije.Sploh ne pri tako nizkih temparaturah, ki nastanejo ob gorenju kerozina.Poleg tega verjetno veš kolk ostane od letala ko trešči v tla.no, razen v WTC primeru, drugje ne orejo pokazati niti pol tolk razbitin. Ne bom tu bluzil ampak dejstva so taka, pretekli primeri jih potrjujejo.Če pa jih vladni aparati in MSM ni sposoben upoštevati in izumljajo toplo vodo...
ni_mi_vse_eno
12. 05. 2015 21.08
+1
@Ferdo Crni --- Ali so našli papirnati potni list domnevnega napadalca v Shanksville v Pen
ni_mi_vse_eno
12. 05. 2015 21.08
+1
@Ferdo Crni --- Ali so našli papirnati potni list domnevnega napadalca v Shanksville v Pennsylvaniji ali ga niso? So našli bandano ali je niso? Sem naiven, če ti predstavim FBI evidence (dokaze)?
appollyon
13. 05. 2015 08.32
Nata dan bi lahko bil praznik, komie-loverji verjamejo CNN-u Fox news in podobnim medijem! haha opranoglave ovce!