Tujina

FOTO in VIDEO: Napad na Murdocha začasno prekinil zaslišanje

London, 19. 07. 2011 06.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
61

Po dveh urah in pol zaslišanja, pred vprašanji zadnje poslanke, se je zgodil incident, zaradi katerega so začasno prekinili zaslišanje Jamesa in Ruperta Murdocha. Na Ruperta je namreč planil moški s krožnikom, polnim brivske pene.

80-letni medijski mogotec Rupert Murdoch in njegov sin James, sicer vodja Murdochovega imperija News Corporation za Evropo in Azijo, sta sedla pred odbor britanskega parlamenta za medije, kjer odgovarjata na vprašanja glede spornega vdiranja v telefone in podkupovanja policistov. 

James Murdoch se je najprej opravičil vsem sorodnikom žrtev in drugim, ki so jim prisluškovali. Rupert pa je dejal, da je to najbolj ponižen dan v njegovem življenju.

Rupert in James Murdoch na zaslišanju
Rupert in James Murdoch na zaslišanju FOTO: Reuters

James je dejal, da v času preiskave ključnih dokazov ni poznal, videl jih je šele konec leta 2010. Žal mu je, ker niso imeli vseh dokazov že prej. O tem, da bi Rebekah Brooks ali Les kaj vedela o prisluškovanju, ne ve nič. So pa njuno odpoved sprejeli na podlagi teh dokazov, je še dejal.

Nobenih dokazov o prisluškovanju žrtvam napada 11. septembra nisem videl. Ne morem verjeti, da bi se to lahko zgodilo v ZDA. Če pa bom videl dokaze, bom uvedel preiskavo. Rupert Murdoch

Na vprašanje, ali je imelo podjetje ničelno toleranco do nesprejemljivega početja, je Rupert odgovoril z 'da'. Kot je še dejal, govori resnico, priznal pa je, da so ga zavajali.

Poslanci temeljito in podrobno zaslišujejo Ruperta Murdocha o podrobnostih preiskave telefonskega prisluškovanja, opravljene znotraj News International. Rupert, ki je star 80 let, ima očitno velike težave z razumevanjem vprašanj in podajanjem ustreznih odgovorov. Med koncem vprašanj in Murdochovimi odgovori so namreč dolgi premori.

Rupert je dejal, da poslanci njegove zaposlene obtožujejo laganja, prav tako pa je dejal, da ni njegovo delo posegati v pravosodni sistem. S tem dejanjem, škandalom, smo prelomili zaupanje pri naših bralcev, je Rupert odgovoril na vprašanje, ali je časnik ukinil zaradi škandala. ''Bilo nas je sram.'' James pa je dodal, da je zdaj njihov cilj spet vzpostaviti zaupanje v ljudeh. James je dejal, da trenutno ne načrtujejo izdaje novega nedeljskega tabloida, čeprav ''puščajo vse stvari odprte''. Kot je še dejal, je ukinitev tabloida žalostno dejanje, še hujša pa je bolečina zaradi škandala.

Rupert Murdoch
Rupert Murdoch FOTO: Reuters

Rupert je poudaril, da ni odgovoren za škandal, odgovorni so tisti, ki jim je zaupal. Na vprašanje, zakaj aprila, ko je družba prevzela odgovornost za prisluškovanje, niso odpustili nikogar, je Rupert odgovoril, da so bili v podjetju krivci, ki jih je bilo treba najti.

Rupert Murdoch je povedal, da je izvršni direktor Les Hinton dal odpoved prejšnji petek, z besedami: "Odgovoren sem bil za podjetje in čutim, da moram odstopiti."  Odpoved Rebekah Brooks pa so sprejeli, ko jo je ponudila drugič, ker je zelo trpela.

Moški se je s torto spravil nad Murdocha.
Moški se je s torto spravil nad Murdocha. FOTO: Reuters

Po besedah Jamesa je bila ukinitev tabloida po 168 letih prava odločitev, se pa že trudijo, da bi odpuščenim novinarjem našli novo službo.

Po dveh urah in pol zaslišanja, pred vprašanji zadnje poslanke, se je zgodil incident, zaradi katerega so začasno prekinili zaslišanje Jamesa in Ruperta Murdocha. Na Ruperta je namreč planil moški. Napadalec je sedel štiri vrste za Murdochom, mirno je odšel proti njemu, v rokah pa je držal krožnik z brivsko peno in ga potisnil Rupertu v obraz, pri tem pa je zavpil: ''Pohlepnež''. Vmešala se je Rupertova žena in moškega udarila po glavi, nato pa je do njega pritekel še policist. Moškega so vklenili in ga odpeljali ven, po obrazu in srajci pa je bil pomazan s peno.

Po desetih minutah premora se je zaslišanje nadaljevalo, glede na to, da je Rupert Murdoch zaslišanje nadaljeval brez suknjiča, pa je mogoče sklepati, da je nekaj pene končalo tudi na njem.

Zaslišanje je sicer trajalo tri ure, večino časa pa je govoril James, ki je očeta med odgovarjanjem na vprašanja velikokrat tudi prekinil in mu na ta način poskušal pomagati z odgovori. Zaslišanje se je končalo z Murdochovim pojasnilom, ki ga je prebral in v katerem se je še enkrat opravičil vsem prizadetim v škandalu.

Pred komisijo tudi druga zaslišanja

Pred komisijo je že pričal nekdanji prvi mož londonske policije Paul Stephenson, ki je odstopil v nedeljo. Na pričanju je povedal, da je deset od 45 predstavnikov v oddelku za stike z mediji londonske policije prej delalo za News International, zanikal pa je obstoj neustreznih odnosov med policijo in tem medijskim imperijem Murdocha.

Rupert in James Murdoch na zaslišanju
Rupert in James Murdoch na zaslišanju FOTO: Reuters

Dejal je, da ni vedel, da je News of the World vdiral v telefone, priznal pa, da mu je sedaj nerodno, da je policija za svetovalca za stike z javnostmi najela Neila Wallisa, nekdanjega urednika časnika. Glede odnosa z Wallisom, ki so ga zaradi vpletenosti v afero prijeli minuli teden, pa je dejal, da ga v času, ko so ga leta 2009 najeli za skrajšani delovnik, ni imel razloga, da bi ga povezoval z vdiranjem v telefone.

Naslednja priča je bil Dick Fedorcio, direktor javnih zadev v Metropolitanski policiji. Fedorcio je povedal, da je prvič izvedel za vdore v telefone, ko se je vrnil z dopusta v avgustu 2006. Edina večerja, ki se je je udeležil z Andyjem Haymanom in News International, je bila aprila 2006, medtem ko je potekala preiskava.

Naslednji je na zaslišanje prišel nekdanji pomočnik direktorja policije John Yates, ki je pred dnevi odstopil s položaja. Na vprašanje, zakaj je odstopil, je odgovoril, da zato, ker je afera preusmerila pozornost od njegove glavne naloge – boja proti terorizmu. Yates je povedal, da če bi leta 2009 vedel, da je News International prikrival vdore v telefone, bi se drugače odločil. Leta 2009 ni bilo nobenega dokaza, da je vodstvo News of the World prikrivalo prisluškovanje telefonom. Včasih policiste zaprejo zaradi korupcije, vendar to ne pomeni, da je Metropolitanska policija skorumpirana je dejal. Moja integriteta je nedotaknjena in moja vest je čista, je še povedal.

Murdoch je prišel na zaslišanje.
Murdoch je prišel na zaslišanje. FOTO: Reuters

Zaslišali so tudi nekdanjo direktorico News International Rebekah Brooks, ki so jo v nedeljo aretirali, a po 12 urah zasliševanja izpustili na prostost. Brooksova je svoje pričanje začela z opravičilom za dogajanje v News of the World. Dejala je, da so v tabloidu v več notranjih preiskavah vztrajno zanikali, da bi novinarji vdirali v telefone. Resnosti razmer pa se je zavedla šele, ko je lani videla dokumente, ki jih je v civilni tožbi predložila igralka Sienna Miller.

Na vprašanje, ali so ji lagali vodstveni delavci tabloida, pa zaradi poteka kazenske preiskave ni želela odgovoriti. Dejala je tudi, da ni nikoli odobrila plačila podkupnine kakemu policistu. Brooksova je na zaslišanju med drugim poudarila, da je ''nepravično'', da se izpostavlja le News of the World kot edini časopis, ki je imel tesne stike s policijo in politiki.

Čedalje bolj filmska afera

Britanske in svetovne medije polnijo podrobnosti o prisluškovalni aferi in zdi se, da zgodba News of the World z vsakim dnevom postaja bolj filmska.

Hekerji so na spletni strani časnika The Sun objavili lažno novico o smrti Ruperta Murdocha.
Hekerji so na spletni strani časnika The Sun objavili lažno novico o smrti Ruperta Murdocha. FOTO:

Doslej so na Otoku aretirali več oseb, v vse skupaj naj bi bila močno vpletena politika, odstopili so vodilni v policiji, včeraj pa je odjeknila še novica o smrti novinarja, ki je prvi spregovoril o vdiranju v telefone in podkupovanju policistov, Seana Hoareja. Obdukcija novinarja je sicer pokazala, da v njegovo smrt ni bila vpletena nobena tretja oseba, policija pa je sporočila, da njegova smrt ni sumljiva.

Hekerji pa so le nekaj ur po objavi novice o smrti Hoareja napadli spletno stran britanskega tabloida The Sun in objavili lažno vest o smrti medijskega mogotca Ruperta Murdocha. Odgovornost za hekerski napad je prevzela skupina Lulz Security.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

paris86
20. 07. 2011 00.17
haha THE SUN kot da jim ne bi mogli majn zaupat pa majo še hekerje z lažnimi novicami...
povemvsem
19. 07. 2011 20.55
13 7 2011. "Družba News Corporation, ki je v lasti Ruperta Murdocha, je odstopila od namere, da kupi vse delnice plačljive britanske satelitske televizije BSkyB. Murdoch se je očitno tako odločil zaradi vse večjega pritiska. Danes so se namreč v spodnjem domu britanskega parlamenta že pripravljali na glasovanje o predlogu, da Murdochu pošljejo jasen poziv, naj odstopi od namere o nakupu britanske televizijske mreže. Ta predlog so pozdravljale vse tri največje stranke v državi." Po vsej verjetnosi,če se Murdoch ne bi lotil tega posla z televizijo BSkyB,bi lahko veselo prisluškovali naprej!Ta BSkyB mora bit neka zelo huda tv ,da je ne more kupiti niti tisti ki praktično lahko kupi vse!
MERDE-AVE-MERDE
19. 07. 2011 20.36
Murdoch je "tapravi" ja.. malo čeknite "Murdoch_and_Vaccines:​_Exposure_of_Crimes_R... in pa "Rupert Murdoch is a Mossad operative | Gerald Celente Trends Blog" ..pa še bi se našlo.
skodelica kave
19. 07. 2011 19.59
zihr se je fUl poškodoval
6Foot7Foot
19. 07. 2011 19.10
saj se nič ne vidi
tayi177
19. 07. 2011 19.04
Admin, ta je pa dobra... Zbrišeš moj komentar, v katerem uporabnika @upornik007 opominjam, da taki komentarji kot jih je pisal verjetno niso sprejemljivi (in naj se ne čudi, če se mu jih briše), njegovega, v katerem piše: "mogoce so ga zastihal skoda k nism dobr vidu!!" pa ne?
coca.eskim
19. 07. 2011 18.58
Na take stare in ugledne gospode se spravljajo? Da jih ni sram.
tayi177
19. 07. 2011 18.42
@24minut Jest sem pa ravno takrat (ko je nanj planil tisti moški s peno za bretje na krožniku) za 1-2 sekundi pogledal stran, še par sekund prej pa sem dolgo pazljivo spremljal dogajanje! :(
kajkoda
19. 07. 2011 18.35
Ta njegova žena je tudi pojava.Malo poglejte njeno pot.Rodila se je kot ena čisto navadna Kitajka,pol je pa začela loviti moške.In na koncu je ujela miljarderja.
Himself
19. 07. 2011 18.29
mare31 19.07.2011, 18:28 Jah žena ga ima rada ker je zvest in zato ker je v pojstelji dosti pripomočkov zravn.
Himself
19. 07. 2011 18.28
Ko se novinarji spravjo na reveže in to za to, da se lahko prodajajo. Zdi se mi dosti podobn 24ur.comovim naslovom, da imajo več klikov.
mare31
19. 07. 2011 18.28
sam ženo pa nima slabo... :)
Himself
19. 07. 2011 18.27
Ko se novinarji spravjo na reveže in to za to, da dobijo se lahko prodajajo. Zdi se mi dosti podobn 24ur.comovim naslovom, da imajo več klikov.
kajkoda
19. 07. 2011 18.21
Ljudje v Angliji so zadnji,ki se imajo pravico zgražati!Vsa leta so zvesto kupovali vse njegove tabloide in se naslanjali ob vseh zgodbicah,katerih vir je bil naveden kot neimenovani vir.Ja kako so pa mislili da so tabloidi prišli do vseh podatkov? Zdaj so pa kar neki vsi zaprepadeni in se delajo bolj papeškega od papeža!
upornik007
19. 07. 2011 18.18
to je prov smesno kaj delajo v zapor ju dejte to je samo šov k gledamo !!!
upornik007
19. 07. 2011 18.15
kaj ti admin podpiras ta dva lopova k brises moj komentar da te ni sram
odbogaposlan
19. 07. 2011 18.12
če so pa angleži kaj pametni, pa naj nehajo kupovati njegove produkte, sun in ostala jajca le tako lahko kaj izučijo te barabe
odbogaposlan
19. 07. 2011 18.10
he,he,he. vse je lepo zrežirano! a so ga zasliševali v Hyde parku?
upornik007
19. 07. 2011 18.07
tko je blo napadalec je vrgu peno za britje v unga murdocha in zavpil pohlep potem je zena od murdocha mocno udarila napadalca itd
YXY
19. 07. 2011 18.07
Nekdo mu je v glavo zabrisal pito oz kremo za britje in se zadrl 'pohlepen', Murdochova žena pa ga je udarila. Zdaj imajo zaradi 'napada' pavzo.