Tujina

Slovenska pomoč: osem milijonov evrov

Koebenhavn, 11. 12. 2009 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slovenija bo za pomoč državam v razvoju v boju proti podnebnim spremembam v prihodnjih treh letih prispevala osem milijonov evrov, je napovedal Pahor. To je zanj "vzdržna vsota", ki je v primerjavi s prispevki drugih pravična in nujna.

V besedilo, ki skuša povzeti glavne pomisleke različnih skupin držav na konferenci - razvitih, hitro rastočih velikih držav v razvoju in tistih držav v razvoju, ki jih podnebne spremembe najbolj ogrožajo, je med drugim vključeno določilo o dvigu globalne temperature glede na predindustrijsko dobo za bodisi 1,5 bodisi dve stopnji Celzija. Besedilo predstavlja povzetek glavnih odprtih točk v pogajalskem besedilu bodočega pravno zavezujočega globalnega sporazuma o boju proti podnebnim spremembam, ki obsega blizu 200 strani.

Pogodbenice Okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah (UNFCCC) v Koebenhavnu najverjetneje ne bodo sklenile pravno zavezujočega globalnega sporazuma o podnebnih spremembah, temveč le zavezujoč politični sporazum. Ta bi vseboval zaveze, ki bi jih nato prevedli v zavezujoč mednarodni sporazum.

Namen današnjega predloga, ki je precej manj dodelan kot drugi pogajalski dokumenti, je tako predvsem zgraditi mostove med različnimi stališči in pripraviti vrhunsko srečanje 110 svetovnih voditeljev ob koncu konference prihodnji petek. Predlog za zmanjšanje globalnih izpustov do leta 2050 omenja tri številke - 50, 85 in 95 odstotkov, za skupino razvitih držav pa od 75 do 85 odstotkov, od 80 do 95 odstotkov in nad 95 odstotkov.

Okolje
Okolje FOTO: Reuters

EU namenila 7,2  milijarde evrov

Evropska unija bo za hitro pomoč državam v razvoju v boju proti podnebnim spremembam v obdobju 2010–2012 prispevala 7,2 milijarde evrov, so se dogovorili voditelji držav in vlad EU. Prispevek je višji od prvotnega predloga švedskega predsedstva EU in celo višji od ocen Evropske komisije, prostovoljno pa bodo prispevale vse države članice.

"Skupna vsota prispevkov EU je 2,4 milijarde evrov na leto v naslednjih treh letih. Ponoči nam je uspelo pridobiti tudi prispevke prav vseh držav članic sedemindvajseterice," je povedal predsedujoči EU, švedski premier Fredrik Reinfeldt. Prispevala bo tudi Evropska komisija. "Sedaj pozivamo tudi druge države, naj prispevajo svoj delež," je še povedal.

Velika Britanija in Francija bosta po doslej znanih podatkih prispevali najmanj 2,5 milijarde evrov, Nemčija naj bi prispevala 1,26 milijarde, Švedska 765 milijonov, Španija 300 milijonov, Danska 160 milijonov, Belgija 150 milijonov, Avstrija 120 milijonov, Finska in Nizozemska po 100 milijonov in Poljska od 50 do 60 milijonov evrov.

Švedskemu predsedstvu si je torej v nočnih pogajanjih uspelo izboriti precej več od prvotnega cilja, ki je bil skupen obseg t. i. hitre mednarodne javnofinančne pomoči državam v razvoju za boj proti podnebnim spremembam in prilagajanje nanje v višini šestih milijard evrov.

Ena od stvari, ki so doslej zavirale proces, je bilo pomanjkanje jasnosti o tem, kako bomo ponudili hitro pomoč državam v razvoju. Dejstvo, da bo EU lahko na pogajalsko mizo položila konkretno številko, bo po mojem mnenju velika spodbuda za proces. Yvo de Boer, izvršni sekretar Okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah

Brown je na skupni novinarski konferenci s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem še poudaril, da mora biti dogovor v Koebenhavnu ambiciozen, globalen in pravno zavezujoč v šestih mesecih po koncu mednarodne podnebne konference. "Francija in Velika Britanija prispevata svoj pošten delež industrializiranih držav, torej okoli 400 milijonov evrov na leto vsaka," piše v izjavi. "Velika Britanija pa je pripravljena ta prispevek zvišati na 800 milijonov dolarjev na leto, in sicer glede na ponudbe drugih držav." Ta pripravljenost velja za pritisk na druge države, naj prav tako prispevajo več.

Po veljavnih ocenah naj bi države v razvoju za boj proti podnebnim spremembam v prihodnjih treh letih potrebovale od pet do sedem milijard na leto.

Slovenija bo po navedbah premiera Boruta Pahorja prispevala osem milijonov evrov, kar je po njegovem "vzdržna vsota", ki je v primerjavi s prispevki drugih pravična in nujna. Na vprašanje, od kod bomo vzeli ta denar, je premier odgovoril le: "Iz proračuna." "Slovenija si niti noče niti ne more privoščiti, da bi bila med državami, ki ne bi prispevale za ta hiter začetek. Bili smo med državami, ki so razmeroma hitro in pozitivno odgovorile na neformalen klic švedskega predsedstva v zvezi s tem," je pojasnil. Zavrnil je tudi vsakršne pomisleke, da bo Slovenija prispevala preveč ali premalo, češ da je njen delež v primerjavi z drugimi državami "pravičen in nujen prispevek, ki kaže na našo pripravljenost, da skupaj z drugimi državami sprejemamo ambiciozne, a hkrati stvarne programe".

Okoljevarstveniki manj zadovoljni

Danska policija je prijela 75 protestnikov, ki so skušali blokirati podjetja, ki so po njihovem mnenju odgovorna za večje izpuste toplogrednih plinov. V soboto naj bi se v Koebenhavnu zbralo preko 60.000 aktivistov iz okoli 500 različnih organizacij. Policija se je na zborovanje že pripravila - za varnost bo skrbelo preko 5000 policistov, ki ne bodo imeli 'nikakršnega posluha za morebitno nasilje'.

"Kratkoročno financiranje za države v razvoju je potrebno, a voditelji EU se izogibajo bolj bistvenima zadevama, kot je dolgoročnejše financiranje in cilji zmanjšanja emisij," je poudarila Nina Štros iz Greenpeacea Slovenija. "Podnebne spremembe se ne bodo končale v treh letih, emisije toplogrednih plinov iz revnejših držav ne bodo prenehale v treh letih, deforestacija se ne bo zaustavila v treh letih in tudi denar ne sme nehati prihajati čez tri leta," je prepričana. Še posebej so v Greenpeaceu razočarani nad dejstvom, da vrh EU ni sprejel jasne zaveze o 30-odstotnem znižanju izpustov toplogrednih plinov v uniji do leta 2020 glede na 1990.

V človekoljubnih organizacijah so medtem glasno podvomili, da gre pri zavezah EU za nova sredstva. Prepričani so, da gre večinoma za reciklirane obstoječe zaveze na področju razvojnega sodelovanja, pri tem pa so pojasnili, da je taka praksa za mnoge evropske države značilna.

Treba se je soočiti z okoljem

Brown in Sarkozy sta dobila tudi vprašanje, ali ni čas, da iskreno pojasnita, kako bo podnebni boj dejansko obremenil že tako prizadeto evropsko gospodarstvo, ki okreva po najhujši krizi po drugi svetovni vojni. Brown je takšno razmišljanje kategorično zavrnil in poudaril, da je ustrezno soočanje s podnebnimi spremembami ogromna priložnost za nova delovna mesta. Za dober podnebni dogovor moramo zagotoviti dovolj denarja in od tega bo imel koristi ves svet, je dodal.

Sarkozy pa je odvrnil: "Kar nas bo drago stalo, je to, da nič ne storimo." Ob tem je novinarja, ki je postavil to vprašanje, vprašal: "In kaj je vaša rešitev, gospod? Premislite malo." Britanski premier in francoski predsednik sicer nista skoparila s pohvalami drug drugemu in sta kategorično zanikala, da bi bile med njima kakšne napetosti. Kot je znano, je Sarkozy Britance nedavno označil za "velike poražence", ker je Francoz Michel Barnier v prihodnji Evropski komisiji dobil resor za notranji trg in finančne storitve – torej nadzor nad londonskim Cityjem.

'Ženske proti kislemu zelju'

Novoletna večerja v domu za brezdomce
Novoletna večerja v domu za brezdomce FOTO: POP TV

Podnebni vrh je z neštetimi poročili o škodljivosti toplogrednih plinov gostitelje srečanja navdihnil z novim predlogom. Danski časnik Politiken je tako v satirični kolumni izrazil prizadevanja za prepoved kislega zelja po vsem svetu. Razlog so s to hrano pogosto povezane posledice v človeškem prebavnem sistemu.

Kot je pojasnjeno v kolumni, milijoni Nemcev jedo kislo zelje, zaradi posledic pa ne povzročajo slabega zraka le "znotraj". "Zunaj se zrak preko teh izpušnih plinov še dodatno segreva in tudi dež postane kisel," piše časnik.

Prav zaradi tega se organizacija Ženske proti kislemu zelju bori, da bi bila v podnebni sporazum, za katerega si prizadevajo udeleženci na vrhu v danski prestolnici, vključena tudi svetovna prepoved kislega zelja. Na žalost politiki doslej še niso dojeli, kako resna je ta oblika onesnaževanja podnebja, še piše časnik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

naivna
14. 01. 2010 02.42
Lokalpatriot Ce Pahor podari 8 mil za pomoc, to ne pomeni, da bi on ta 8 mil lahko dal svojim v Slo. Ker vsaka vlada ima (budget)omejeno, kolko in kam se da denar .
uglytruth
13. 01. 2010 22.36
pahorju je 8 mil zmerna vsota a preko 100.000 ljudi je na borzi.on pa podarja 8 milj kot nič.plus še par procentov za njegov žep in je.Bravo pahor,res si pahnjen!
naivna
13. 01. 2010 17.28
Folku se je zmesal.....? Sedaj nam bodo se kontroliral kaj laho jemo in kaj ne , ajd dajte si ze mira enkrat s tem C02...
Tanja Pekolj
12. 12. 2009 11.51
zgleda da mamo dnar, pa stokajo, da ni dnarja.. pol nismo tako revni pa ni 100.000 brezposelnih.. naj poiščejo že kako službo za mlade, mi bi tud radi delali!!!
makajjezvami
12. 12. 2009 06.23
cel članek o okoljevarstvu in izpustih CO2, na sliki pa sama vodna para! bi raje dali sliko TE Šoštanj, kjer dejansko izhaja CO2.
brihtol
12. 12. 2009 02.08
in še vedno so judje ki so lačni, ker nimajo služb. 8mio € lahko popravi vsako podjetje, samo ko ni interesa in mastnih provizij. mura, prevent in vsak dan je kaj novega
Milivoje Hajdukovi?
12. 12. 2009 01.26
Blagor "naivnim", ki lahko živijo brez , številk, volitev in maš!
Milivoje Hajdukovi?
12. 12. 2009 01.17
Kot vidimo z denarjem in številkami se lahko vse reši: tako razmišljajo izvoljenci. Zato pravim: "Blagor izvoljenim", dok je naivnih, bit če volitev in maš. Resnica brez številk je: Kdor se pusti slepcu voditi ž njim vred bo končal v prepado. Resnica ne potrebuje veliko besed, in jaz ne potrebujem oblasti. Če si razumen in pravoveren se vsem tem nadlogam z neumnostmi vred, ahko izogneš, razen policaju in položnici. Prepričan sem, da bo v tej generaciji, prav kmalu, konec z volitvami in mašami. Hvala Bogu, ki to vse vidi in tudi vodi k svojemu koncu.
YesNo
12. 12. 2009 00.25
Žal ni vic je pa zelo smešno. Novi kao izračuni kažejo, da je bolje biti vegetarijanec in se voziti z avtom na šiht, kot pa jest meso in se z vlakom vozit na delo. Nagradno vprašanje za 1000 € je!!! V kateri državi je folk tolk zmešan, da pride ven s takšno izjavo???
YesNo
12. 12. 2009 00.22
Pa dobro kaj samo jaz berem to sranje, ki je napisano pod naslovom! "je med drugim vključeno določilo o dvigu globalne temperature glede na predindustrijsko dobo za bodisi 1,5 bodisi dve stopnji Celzija." o dvigu!? Torej ne se bat za kislo zelje in razne DBP davke saj se moramo potrudit in temperaturo dvignit za 2 stopinji. Sicer se pa grozno počutim in sem poln jeze, ker vidim kako bi radi manipulirali z nami. Splošna posameznikova slovenska razgledanost je mnogo višja kot nekje v EU.
zaska
11. 12. 2009 23.07
a vidite da mamo še dost denarja...hja sam ne zase
spidi33
11. 12. 2009 22.34
ZA DRUGAM IMAMO, ZA DOMA PA ZMANJKA!!!! BANDA
Sebastjan Butala
11. 12. 2009 18.18
galiot se podpišem
galiot
11. 12. 2009 17.39
To je tema z katero se ubada svetovna politika ,vendar na ta način nekih rezultatov ne bo,kajti vsak zemljan bi moral prispevati nekaj za podnebne spremembe v pozitivnem smislu.Samo vzgled bi mogla biti vlada,samo kaj ker si radi privoščijo ležernost,ne verjamem da bi se kateri od politikov vozil z javnim prevoznim sredstvom,ali kolesom,ampak to trobijo samo nam državljanom.Naj ugašamo luči,mesta pa v decembru rasvetljena kot ,da je dan....
Sebastjan Butala
11. 12. 2009 17.25
Dejsvo je,da se človek ne bo spremenu in svojih navad tudi ne še 100 let,edini možnosti,da se res kaj spremeni v naših glavah,so naši otroci oz. otroci naših otrok,ki bodo morda razmišljali v to smer,druga možnost je pa zunanja grožnja celemu svetu,kar se pa tut ne bo zgodilo kmalu,torej smo prepuščeni ne samemu sebi ampak na milost in nemilost naših predragih uradnikov in politikov,ki jih skrbi samo njihov žep in ne neko podnebje,plače delavcev itd...v glavnem,s tem "protokolom" ne bo rešeno nič,nekdo bo mastno zaslužil,kar je čisto logično..če pa mislite,da bo ta denar za nerazvite res prišel v roke tistih,ki ga zares potrebujejo,živite z možgani na oblakih hvala
gnu
11. 12. 2009 16.26
Da, to jaz vseskozi poudarjam, takoj za dihidro monoksidom je kislo zelje, javnost pa se sploh ne zaveda dolgoročnih posledic.
Audy
11. 12. 2009 16.03
Vsak Finec ima danko, nima pa vsak Danec svoje finke.
Arafat76
11. 12. 2009 15.51
Najbolš, da obdavčjo še CO2 pri izdihanem zraku iz pljuč. Prepovejo dihat.
brane666
11. 12. 2009 15.47
Dejmo ljudje mal brat pa bomo vidl da so Danci to objavl v SATIRIČNI kolumni....če še vemo kaj je to?! Smešno je da se večina komentarjev na tem forumu nanaša na to 'malo šalo', namesto da bi bila večina pozornosti namenjena dejanskemu dogajanju v Koebenhavnu. STOP_IPCC hvala za posredovane informacije, jih že googlam in pošiljam naprej
d33pm1nd
11. 12. 2009 15.27
70% vseh fosilnih goriv pokurijo osebna vozila. Se pravi vse to spremenit, na fosilna goriva naj ostanejo sam še stroji (kmetijski predvsem). Pa nehat pragozd sekat na račun hamburgerjev.