Tujina

Ženske, ki so v Franciji načrtovale teroristične napade, ostajajo v priporu

Pariz, 13. 09. 2016 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ženske, ki so jih v Franciji aretirali v povezavi s spodletelim poskusom razstrelitve avtomobila s plinskimi jeklenkami nedaleč od pariške katedrale Notre Dame, so obtožili kaznivega dejanja načrtovanja terorističnega napada in ostajajo v priporu.

Ženske je francoska policija prijela minuli teden. Policija ocenjuje, da so načrtovale tudi druge napade, med drugim napad na železniško postajo na območju Pariza oziroma na policijo.

Osumljenke, stare 19, 23 in 39 let, so včeraj privedli pred sodnike, obtožili pa so jih vpletenosti v teroristično zaroto. Mlajši dve so obtožili tudi načrtovanja uboja javnih uslužbencev, partnerja 23-letnice pa so obtožili, ker njihovih načrtov ni prijavil policiji.

Policija je prepričana, da so vse tri vodili stalni pozivi džihadistov iz skupine Islamska država (IS) k napadom v Franciji, v primer pa naj bi bil vpleten znan francoski privrženec IS.

Francoska policija
Francoska policija FOTO: AP

Francija je po dveh terorističnih napadih v juliju sicer povišala stopnjo pripravljenosti. V prvem napadu je voznik tovornjaka v Nici zapeljal v množico ljudi in pri tem ubil 86 ljudi, v drugem pa sta dva moška v Normandiji prerezala vrat starejšemu duhovniku.

Francoski premier Manuel Valls je v nedeljo povedal, da je teroristična grožnja "maksimalna" in da oblasti vsak dan preprečujejo napade in razbijajo džihadistične mreže. Po ocenah francoskih oblasti morebitno grožnjo predstavlja okoli 15.000 ljudi.

Viri blizu preiskave so povedali, da naj bi ženske govorile o pridobitvi samomorilskih pasov ali da bi se v zgradbe zaletele z avtomobili, polnimi eksploziva. Ena izmed njih je imela pismo, v katerem izreka zvestobo IS. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Realist_
13. 09. 2016 09.54
+7
da bi bile v Sloveniji, bi jim še stanovanje s socialnim prispevkom uredili + kakšen teden v termah, da se spočijejo
entrezen
13. 09. 2016 12.17
Tudi francoska sodišča so takih manir,boš videl.