Tujina

Erdogan: Med protestniki so tudi pripadniki terorističnih organizacij

Istanbul, 06. 06. 2013 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./U.Z./STA
Komentarji
37

Turški premier Erdogan je dejal, da v obsežnih protivladnih protestih v Turčiji sodelujejo pripadniki terorističnih organizacij. Ob tem pa vztraja, da ne bo odstopil od spornega urbanističnega načrta za Istanbul, ki je bil povod za proteste.

Med protesti na jugu Turčije je umrl policist Mustafa Sari. Podlegel je poškodbam, ki jih je utrpel po padcu s pet metrov visokega mostu, medtem ko je preganjal protestnike. Ti so se v velikem številu tudi minulo noč zbrali predvsem v Ankari.

Poleg njega so življenje na protestih doslej izgubili še trije protestniki. Poškodbam je podlegel aktivist Ethem Sarisuluk, ki je bil poškodovan na protestih v Ankari. Prva uradno potrjena žrtev protestov, ki so se začeli 28. maja, je bil 20-letni Mehmet Ayvalitas, ki je umrl v Istanbulu, ko je taksi zapeljal v skupino protestnikov. Druga žrtev pa je 22-letni Abdullah Comert. Sprva se je poročalo, da je Comert umrl pod streli neidentificirane osebe, a obdukcija je pokazala, da je bil zanj usoden udarec v glavo. Ranjenih je bilo več sto ljudi.

Nasilje med protesti v Ankari - 5
Nasilje med protesti v Ankari - 5 FOTO: Reuters

Erdogan: Med turškimi protestniki tudi teroristi

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je v Tunisu, kjer se mudi ob koncu svoje severnoafriške turneje, novinarjem dejal, da majhna skupina ekstremistov manipulira z nečim, kar se je začelo kot okoljevarstveni protest. V potrditev svojih besed je poudaril, da so bili pridržani številni tujci, vpleteni v proteste. "Med protestniki so ekstremisti, nekateri vpleteni v terorizem," je dejal. "Podporniki te teroristične organizacije so bili prisotni na istanbulskem trgu Taksim, središču protestov," je dodal.

Erdogan se danes vrača v Turčijo, namestnik turškega premierja Huseyin Celik pa je njegove podpornike pozval, naj se ne zbirajo na letališču, da bi ga pozdravili. "Premier ne potrebuje dokazovanja podpore," je dejal.

Narodnosti tujcev, ki naj bi bili pridržani, Erdogan ni razkril, na vprašanje novinarja pa je poudaril, da ni nobeden od njih diplomat. V nemire je bilo po njegovih besedah vpletenih sedem tujcev, od tega so šest primerov predali tožilstvu, eden pa je aretiran. "Teče preiskava o tem, kako so bili vpleteni v nasilje," je dejal.

Medtem turški mediji poročajo, da je bilo v okviru protestov v Turčiji aretiranih enajst tujcev, med njimi tudi en Nemec. Tujcem naj bi očitali, da so se kot provokatorji pomešali med protestnike, nemški državljan pa je v Turčijo pripotoval kot turist.

Grški časnik Ekathimerini pa na spletni strani izpostavlja potrditev grškega zunanjega ministrstva, da je bil v turških protestih aretiran grški študent, ki naj bi bil v Turčiji v okviru programa študentske izmenjave Erasmus. Aretirani pa naj bi bili še štirje Američani, dva Britanca, dva Francoza, dva Iranca in poleg enega Nemca še en indijski državljan.

Sicer pa je Erdogan danes poudaril, da spornega projekta, v okviru katerega naj bi na mestu sedanjega parka Gezi zraslo nakupovalno središče, ne bo ustavil. "Projekt spoštuje turško zgodovino, kulturo in okolje. Delamo, kar je potrebno za zaščito pravic večine in za ohranitev lepote Istanbua," je še poudaril.

Erdogan ob tem z aktualnimi nemiri ne povezuje okoljskih aktivistov. "Zelo dobro vemo, kdo je vpleten v težave, in izključujem vse državljane, ki jih skrbi ohranitev okolja."

Ženska v rdečem je Ceyda Sungur.
Ženska v rdečem je Ceyda Sungur. FOTO: Reuters

Ženska v rdečem Ceyda Sungur: Nič drugačna nisem od drugih protestnikov

Minuli teden je Ceyda Sungur iz službe odkorakala v turški park Gezi, v katerega so pripeljali buldožerje, da bi ga spremenili v gradbišče. Ko je prišla do parka, je tam že stal policijski kordon. Eden od policistov jo je neposredno v obraz poškropil s solzivcem. Po neizzvanem in tudi nepričakovanem odzivu policista so dekle in drugi protestniki lovili sapo, Sungurjeva se je nato sesedla in skušala iz oči vzeti kontaktne leče.

Dramatične trenutke je v svoj objektiv ujel Reutersov fotograf Osman Orsal. Fotografije ženske v rdečem so se po družbenih omrežjih razširile kot požar. Sungurjeva, sicer zaposlena na istanbulski tehnični univerzi, je postala simbol turških protestov.

Fotografije poosebljajo bistvo turškega upora, hkrati pa prinašajo tudi univerzalno sporočilo. Prikazujejo namreč mirno protestnico, oblečeno v poletno obleko, ki se zavzema za človekove in okoljevarstvene vrednote in stoji nasproti arogantni vladi oziroma državi. 

 

Sungurjeva naziva, da je simbol protestov, ni vesela. V kratkem odzivu za turške medije je povedala, da drugi protestniki niso nič drugačni od nje, saj so tudi oni morali požreti solzivec in trpeti nasilje.  ''Vsak državljan, ki je zagovarjal svoje človekove pravice, vsak delavec, vsak študent, ki je zagovarjal univerzalne pravice, je doživel policijsko nasilje, ki sem ga doživela tudi jaz,'' je dejala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
07. 06. 2013 02.11
+3
Turški oblastniški lopovi si sami vzgajajo rod "teroristov", ki jih bo odstrelil s prestola in iz zgodovine. Podobno, kot se bo brez dvoma zgodilo tudi pri nas. čeprav si večina naših oblastniških kriminalcev še vedno domišlja, da so hitrejši od metka. Oziroma o tej temi sploh ne razmišljajo. Se jim ne zdi vredno ....
PolitKomisar`
06. 06. 2013 20.48
+8
Erdogan je samooklicani Sultan, in si misli da je celotna Turčija njegova in da so ljudje njegovi podložniki. Turki so dali lepo vedeti da Turčija ne bo muslimanska Severna Koreja! Z VAMI SMO!
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
06. 06. 2013 18.15
+5
zdej so pa teroristi krivi, da lahko civiliste preganjajo kot vedno!
appollyon
06. 06. 2013 18.47
+4
Tako kot v siriji! Kaj niso tudi tam terroristi protestiral?!?
yarrick
06. 06. 2013 19.41
+3
a niso tudi v siriji TERORISTi zalagani s strani Eu držav, UAE in katarja ter TURČIJE? kako slepomišje !!!
šiptarjanez
06. 06. 2013 16.32
+6
Pogumno srce!
KlubPravilnoPretepenihŽena
06. 06. 2013 15.23
+10
ocupy wall street, je imel enake izpade policajev, ko so protestniki sedeli na pločniku medtem jih je policaj šprical iz bližine 20 cm nato so proteste razglasili za ilegalne....mimogrede v Sarajevu poteka množični protest
škrge
06. 06. 2013 14.50
+15
zato so pa šli za policaje ker so navadne reve .Kolk je takih, cel življenje posranci pol pa za policaja da se lahko znaša nad šipkejšim .Nej da čelado dol pa nej sam šprica pa bomo vidli.Bi jih fasu z uno torbico bi šel takoj na bolniško 100% se ve .kot pri nas saj so isti.
Leonardo09
06. 06. 2013 11.32
+38
vidi se da je predstavljala ogromno grožnjo policajem,se vidi da so policaji v večini primerov primitivci ali kangleri
NavadnaMisel
06. 06. 2013 14.34
+10
sem uspel spoznati ogromno policisto.Imas take, ki se ti guzijo, da pokazejo svojo pistolo na boku.Imas pa tudi take, ki so fenomenalni ljudje. Dejansko je clovek, ki ga obcudujem zaradi razgledanosti in moralnih vrednot ravno nek upokojen policist.
24uric
06. 06. 2013 11.29
+23
vse za ohranitev moči političnih elit bi tudi lasten narod streljali... just kill politiks propaganda
Puppupapa
06. 06. 2013 13.46
+7
političnih elit ni.... so samo une z ogromno keša.... politika je "kupljena". vsak politik je nadomestljiv in tega se dobro zavedajo.... zato pa serjejo....
mcc
06. 06. 2013 11.24
-8
Te proteste organizirajo turški tajkunu ki jim je erdogan ukinil naziv( elita)erdogan ne daj se tem elitam.. Vsi enakopravni brez izjem!nekomu gre na nos njegov uspeh ! Bravo erdogan!!
yarrick
06. 06. 2013 19.43
+2
erdogan ap uspeh? mogoče je uspeh to, da pomagaš pri ZLOČINIH proti človečnosti eh? A boš rekel, da ista teroristična organizacija na enenm koncu sveta predstavlja sovražnika, ko pa je na drugem koncu in se bori pod TVOJO zastavo, so pa zavezniki ?!
ODSLUŽILDOB
06. 06. 2013 11.17
+29
pamet 5 letnika z vodno pištolo v roki se je čist uživel norc policajski blesav
dr.dare
06. 06. 2013 11.15
-35
Doma v kuhinji je ne bi nobeden poškropil!
JD
06. 06. 2013 11.29
+35
Ja dejmo bit vsi doma v kuhinji, nič naredit, medtem ko poslanci in druge svinje pluvajo po nas, nam kradejo denar, višajo trošarine, plačepa nižajo. Mi nismo dolg, dolg so oni! Še sami se ne zavedamo svoje moči, če ne bomo vsi stopili na ulice ne bo nič, nekje je potrebno potegnit črto in temu narediti konec!!!!
designbiro
06. 06. 2013 11.12
-11
Res je zmankalo tem...
JD
06. 06. 2013 11.40
+17
No in kakšno temo bi ti rad? Kako si je ena slovenka povečala joške?
Mali medo
06. 06. 2013 11.03
+8
pomoje ji je hotel torbico ukrasti:)
Mejduš
06. 06. 2013 11.19
+7
Tem so dokazali da imajo kurje možgančke
+23
O teh enotah, sem že pisal. Tukaj imate še slikovni dokaz. Kako zelo so ti ljudje sprani, da lahko naredijo vse, kar jim je ukazano! Brez izjem. Brez občutka za sočloveka...psi čuvaji elite.
Phoe Nix
06. 06. 2013 10.56
+54
Čisti dokaz da je policija po večini prbita in brez pameti. Ko greš solzivec špricat po neoboroženi ženski z taško, sam si pa v oklepu pa gas masko si enostavno BUDALA!
xelA
06. 06. 2013 10.53
+11
mogoče bi jim pa mogli začet rožice nosit? kaj pravite? ;)
Mali medo
06. 06. 2013 11.02
+12
yarrick
06. 06. 2013 19.44
+1
Frane Šajn
06. 06. 2013 10.46
+6
Turčijii gre predobro na gospodarskem področju in to zahodnim bančnim vampirjrm ni po godu. Na dan so prišli tudi načrti CIA kako bi sprovocirali nemire preko Turškega in Grškega dela Cipra! Turcija je zanimiva bedna in polna nemirov , da bi kazali s prsti na kršenje človekovih pravic in demokracije lajne lajnaste v službi svetovnega žandarja. Turki streznite se predvsem tisti , ki štrajkate ne veste kaj vas čaka. Sami ste videli kaj ste bili pred vrati evrope kjer so se izživljali nad vami in vam postavljali niskotne nečloveške pogoje. Okrepite se še bolj gospodarsko vse druga bo prišlo samo po sebi. Turke je vredno oponašati in z njimi trgovati!
mcc
06. 06. 2013 11.18
+1
Osman Baba
06. 06. 2013 20.29
+1
blokbi
06. 06. 2013 10.44
+35
a še v hrbet jo je mogel s tem solzilcem?? Svoje frustracije izživljat na ženski, svašta! V zapor z njim!
Frane Šajn
06. 06. 2013 10.52
+9
Raje kaj preberite okoli Turčije vam bo bolj jasno. Te vstaje so plod tistih ki jim ni godu oderuškim posojilodajalcem in tistim hišam , ki jemljejo mero le revnim v obliki kvazi ocen! Gospodarski uspeh neke tam leve države kar je Turčija pred evropskimi vrati tudi bila, brez njihovega lončka zraven preprosto ne pride v poštev! Zbudite se ljudje in se uprite zunanjim napihovalcem nemirov!
hotchilipoper
06. 06. 2013 10.30
+50
Ta je pa hraber,na ženske se spravlja-bednik
NavadnaMisel
06. 06. 2013 10.16
+26
lol to ma kar nahrbtnik z solzivcem XD
NavadnaMisel
06. 06. 2013 10.16
+54
to bi jaz za jokave SDSovce uporabil, da bi se vsaj za kaj meli za jokat :D