Tujina

Ženska, ki je premagala strah in izdala snovalca pariških napadov

Pariz, 11. 04. 2016 20.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min

Zapisniki francoske policije razkrivajo, kako so policisti prišli na sled idejnemu vodji pariških napadov Abdelhamidu Abaaoudu, ki so ga nato v raciji ubili, skupaj z njim pa je umrla njegova sestrična Hasna. Izdala ga je njena začasna skrbnica. "Pomembno je, da svet ve, da sem tudi jaz muslimanka in da to, kar je storil Abaaoud, ni nekaj, kar uči islam," je dejala.

Abdelhamid Abaaoud je bil idejni vodja pariških napadov, načrtoval pa je še hujše napade.
Abdelhamid Abaaoud je bil idejni vodja pariških napadov, načrtoval pa je še hujše napade. FOTO: Reuters

Po terorističnih napadih v Bruslju se vse bolj razkriva mreža načrtovalcev tako tega kot predhodnih pariških napadov. Glavne akterje so, čeprav ne pravočasno, da bi preprečili bruseljske napade, večinoma že aretirali ali pa so že mrtvi. Vse bolj pa javnosti postajajo dostopne tudi podrobnosti o posameznikih, povezanih v to mrežo in odnosih ter povezavah med njimi.

Časnik Washington Post je pridobil zapisnike francoske policije, ki razkrivajo, kako so policisti po pariških napadih prišli na sled glavnemu načrtovalcu napadov, Abdelhamidu Abaaoudu, ki so ga štiri dni po krvavih napadih v raciji v pariškem predmestju Saint-Denise ubili. V raciji sta umrli še dve osebi, Abaaoudova sestrična Hasna Aitboulahcen in še vedno neidentificiran moški. Čeprav je policija sprva domnevala, da se je Hasna v stanovanju zaradi obkoljenosti razstrelila sama, so kasneje ugotovili, da se je razstrelil neznan moški, Hasna pa je umrla pod ruševinami, ki jih je povzročila eksplozija. Pred tem je še prosila, če lahko zapusti stanovanje, a ji to ni uspelo, saj je njene prošnje presekala eksplozija.

Mediji so že pred časom poročali, da je policijo do stanovanja, v katerem se je skrival Abaaoud, nevede vodila Hasna, zdaj pa policijski zapisniki, ki jih je pridobil Washington Post, razkrivajo, kaj se je v resnici zgodilo.

Za isti časnik je spregovorila ženska, ki je v resnici policiji povedala, kje bi se lahko skrival. Gre za Hasnino nadomestno mater, ki je iz varnostnih razlogov želela ostati neimenovana.

V intervjuju je opisala srečanje, ki je v tek pognalo tridnevno zaporedje dogodkov, katerega višek predstavljajo racije v Saint-Denisu.

Policija je šele kasneje ugotovila, da je Abaaoud načrtoval še več napadov. Njegovi načrti so v veliki meri padli v vodo zaradi odločitve, da bo vključil dve ženski, ki sta se morali odločiti, ali mu bosta pomagali ali pa ga bosta prijavili policiji. Zaradi svoje samo zaverovanosti na slednjo možnost pravzaprav najbrž ni pomislil.

Medtem ko je vsa Evropa iskala Abaaouda, sta se dve ženski približali njegovemu skrivališču - skrival se je v grmovju ob cesti. Preko mobilnega telefona ju je usmerjal neznan glas in ju vodil do skrivališča. Ko sta se dovolj približali, sta se morali ustaviti, iz grmovja pa je pred njiju stopil Abaaoud. Njegova sestrična Hasna mu je skočila v objem. Njeno spremljevalko, Hasnino nadomestno mater, ki je na srečanje prišla, ne da bi vedela, s kom se bosta srečali, pa je zmrazilo ob spoznanju, kdo stoji pred njo.

"Videla sem ga že na televiziji," je kasneje povedala policiji, pri tem pa je mislila posnetke iz Sirije, na katerih je s tovornjakom po polju vlekel trupla.

26-letna Hasna je svojemu bratrancu več dni pomagala pri izmikanju policiji, na koncu pa umrla z njim v stanovanju. Njena nadomestna mati pa je kasneje na skrivaj poklicala policijo in jim priskrbela informacije, ki so najverjetneje policiji pomagale, da je preprečila nadaljnje napade.

Odnos med ženskama odraža širše napetosti v evropskih muslimanskih skupnostih glede razumevanja in tolmačenja svoje religije, stopnje pripadnosti in zvestobe svojim državam ter zahrbtne privlačnosti samooklicane Islamske države.

V izjavi za medije je pariški tožilec François Molins že 18. novembra dejal, da je ključna priča pomagala identificirati Abaaouda in da je preiskovalce "vodila k njegovemu stanovanju". A policija ni želela povedati ničesar več o tem.

Toda do zdaj se javnost ni zavedala, da je ključni namig v lovu za Abaaoudom prišel s strani muslimana oziroma muslimanke – ene izmed milijonov, ki zdaj v Evropi doživljajo plaz negativizma, ki ga podžiga jeza zaradi napadov v Parizu in Bruslju.

"Pomembno je, da svet ve, da sem tudi jaz muslimanka," je dejala ženska, to je tudi navedla kot razlog, da je sploh spregovorila za Washington Post. "Pomembno je, da ljudje vedo, da to, kar so storili Abaaoud in drugi, ni nekaj, kar uči islam," je dejala. 

Abdelhamid Abaaoud
Abdelhamid Abaaoud FOTO: Reuters
Abaaoud je bil ponosen na to, da je dve leti prehajal med Evropo in Sirijo, ne da bi ga pri tem ujele zahodne obveščevalne agencije. Dejal je, da je več deset borcev IS z njim prišlo v Evropo tako, da so se skrivali v begunskem toku.

Čeprav je do podrobnosti načrtoval in usklajeval pariške napade, vse kaže, da za čas po napadu ni imel izdelanega nobenega načrta. Prav tako pa ni imel nobenih pomislekov glede vključevanja ožjih družinskih članov v svoje načrte. Brez težav je vključil Hasno, ki je do njega že dlje časa gojila simpatije, da mu je priskrbela hrano, obleke in bivališče, kjer bi lahko načrtoval svoje naslednje korake.

Bruseljske napade so izvršili "ostanki" mreže, ki jo je sestavil Abaaoud, ki naj bi bil ključna figura veje IS za zunanje operacije. V Siriji je nove prišleke uril za napade na zahod.

Abaaoud in Hasna imela pestro mladost

Do poznih najstniških let je bil Abaaoud že izključen iz prestižne šole, postal vpleten v tolpe iz soseske, in bil obsojen zaradi več manjših kriminalnih dejanj.

Hasna je velik del otroštva preživela v rejniškem domu zaradi nasilne matere, oče ju je zapustil že zelo zgodaj. Njeno kratko odraslost so zaznamovali pijančevanje in droge, vmes pa je imela obdobja, ko je (neuspešno) skušala strogo slediti svoji veri.

"Z mano je živela od 2011 do 2014, z vmesnimi obdobji odsotnosti," je dejala njena začasna skrbnica. "Vsake toliko časa je zbežala za dva tedna, prišla nazaj za en mesec in spet zbežala. Jemala je veliko drog, večinoma kokain, in popila preveč alkohola," je dejala. A je dodala, da je znala biti tudi zelo prijetna, pomagala je pri hišnih opravilih, izražala iskreno hvaležnost do rejniške družine in jih spravljala v smeh.

V 2014 je Hasnino burno življenje krenilo v povsem drugo smer. Začela je izražati strožje poglede na vero, začela je nositi nikab. Prav tako je na družbenih omrežjih začela klepetati z nekom v Siriji. Hasna ni razkrila identitete dopisovalca, a se časovno ujemajo z Abaaoudovimi potovanji v Sirijo.

Hasna je prijateljem večkrat dejala, da naj bi se nekoč poročila z Abaaoudom, čeprav ni jasno, ali je na tem bilo kaj več ali je šlo le za njeno sanjarjenje.

Abaaoud je prvič v Sirijo potoval leta 2013 skupaj s še šestimi borci iz Belgije, kot del vala tisočih tujih borcev, ki so zapustili Evropo.

Zaradi sadističnih nagnjenj se je hitro povzpenjal po lestvi skrajne IS

Abaaoud ni imel nobenih posebnih vojaških sposobnosti, a se je vzpenjal po lestvi IS zaradi nadute osebnosti in sadističnih nagnjenj, zaradi česar je bil popoln za izjemno nasilno militantno skupino.

Marca 2014 je objavil posnetek na Facebooku, ki ga prikazuje v prvi bojni liniji v Siriji, zraven pa je pripisal: "V užitek mi je videti teči kri nevernikov, ker smo odraščali ob gledanju prelivanja muslimanske krvi po celem svetu."

Nekaj tednov kasneje se je na družbenem omrežju pojavil še veliko hujši posnetek, ki je pritegnil pozornost francoske policije. Na posnetku je namreč Abaaoud vozil tovornjak, ki je po polju za sabo vlekel zmaličena in pohabljena trupla.

"Včasih smo vlekli vodne skuterje, motorje in prikolice, polne daril," je dejal iz kabine tovornjaka, gledajoč v kamero. "Zdaj, hvala bogu, sledimo Njegovi poti in vlečemo nevernike, ki se borijo proti nam," je dejal.

Ko so posnetek objavili v francoskih medijih, je bila Hasna zelo ponosna. Na spletu je iskala poln posnetek, da bi ga pokazala svoji nadomestni družini, svojim prijateljem pa se je hvalila, da se njen bratranec bori v Siriji in da se bo z njim poročila, piše v policijskih zapisnikih.

V dokumentih ni nobenih dokazov, da bi Abaaoud že pred napadi bil v stiku s svojo sestrično.

Bataclan
Bataclan FOTO: AP

Po pariških napadih

Ni bilo videti, da bi Hasno napadi kakorkoli šokirali ali prizadeli. V lasu množičnega žalovanja je svojo prijateljico prosila, da ji pomaga zravnati lase, da bo lahko šla ven. "Vsi so neverniki," je povedala o žrtvah, se spominja krušna mati. "Meni se ne more nič zgoditi," ji je dejala.

V nedeljo, dva dni po napadih, pa je na mobilnik prejela klic neznane številke iz Belgije. Klicatelja je vprašala, kdo mu je dal njeno številko. Odgovoril je, da kliče v imenu njenega bratranca. Pojasnil je, da njen bratranec potrebuje skrivališče za kakšen dan ali dva. Krušna mati je dejala, da je Hasna naenkrat postala vzhičena in srečna.

Takrat pravzaprav Hasna še ni bila prepričana, za katerega bratranca gre. Leta 2014 je namreč Abaaoud ugrabil svojega 13-letnega brata in ga odpeljal v Sirijo. Ker so evropske obveščevalne agencije zaradi potovanj v Sirijo podrobno nadzorovale Abaaouda, je bila prepričana, da ni mogel priti v Francijo in da gre mogoče za njegovega mlajšega brata.

Odgovor je dobila, ko je izza grmovja stopil Abaaoud. Hasni je dejal, da jih bo dal 5000 evrov, če mu pomaga najti stanovanje, kjer se bo lahko skril in če kupi nekaj oblek in čevljev zanj in za sostorilca, ki je ostal skrit v grmovju in je najverjetneje bil klicatelj.

Hasnina skrbnica je dejala, da jo je bilo najprej strah, nato pa jo je prevzela jeza. Od Abaaouda je zahtevala, da prizna svojo vpletenost v napade in da naj razloži, zakaj je škodil toliko nedolžnim ljudem. Abaaouda vprašanja niso motila, dejal je, da ga religija zavezuje h govorjenju resnice. "Dejal je, da smo izgubljene ovce in da nas je hotel vse razstreliti," je povedala za Washington Post. Dejal je, da se je več deset borcev IS z njim vrnilo v Evropo in da nasilje, ki mu je Pariz bil priča, ni bilo nič v primerjavi s tem, kar prihaja.

Vsi trije so se odpravili proti avtu, v njem pa je čakal njen mož, zato je Abaaoud segel po orožju. Ko so ga pomirili, je sedel v avto in se z njimi peljal dobrih 100 metrov, nato pa si je premislil in dejal, naj ga izpustijo iz avtomobila.

Ko so se odpeljali, je Hasnin telefon ponovno zazvonil. "Lahko poveš tistemu parčku, da če bosta spregovorila, bodo moji bratje poskrbeli zanju," je dejal glas. Hasna se je na grožnjo odzvala s smehom.

Ko so se vrnili s srečanja, je skrbnica Hasni natočila več kozarcev vina, da bi jo "napila in prepričala, da pokliče policijo". A načrt ni deloval, sama pa je bila preveč prestrašena, da bi to storila na lastno pest. "Bilo me je strah, da bi me ubili, če bi izvedeli, da sem spregovorila," je dejala.

Toda naslednji dan, ko je Hasna za kratek čas odšla iz hiše, je vendarle poklicala policijo in potem na sedežu protiterorističnega oddelka preživela več ur. Pojasnila je vse podrobnosti srečanja. Ko se je vrnila domov, je Hasni dejala, da je šla v kino in na večerjo.

Naslednjih 24 ur se je lov nadaljeval, nobene bolj odmevne racije ali aretacije ni bilo. A francoske varnostne sile so delovale po tihem. Dokumenti kažejo, da so že nadzorovali Hasnin telefon in jo ujeli pri dejavnem iskanju namestitve za Abaaouda in njegove pajdaše.

V torek zvečer je bil Abaaoud še vedno na begu, Hasna pa je še zadnjič zapustila svojo nadomestno družino. Ko je odšla, se je "zdelo, kot da hoče reči zbogom", je dejala skrbnica. "Rekla mi je, da me ima rada in da sem bila dobra mati ter da bom šla v nebesa," je povedala.

Vprašala jo je, kje jo lahko najde, in ker ji je zaupala, ji je Hasna povedala naslov v Saint-Denisu, ki ga je nato posredovala policiji.

Ko je Hasna z dvema ubežnikoma okoli 22. ure prispela v stanovanje, so najemodajalcu dejali, da jih je mati vrgla iz stanovanja, prosili za vodo in navodila za pot proti Meki, in mu rekli, da si želijo le odpočiti dva ali tri dni.

Ko je Hasna v stanovanju nato umrla, sta se skrbnika borila z občutkom krivde in odgovornosti za njeno smrt.

Skrbnico so sicer dali v program za zaščito prič, a je dejala, da se še vedno boji za svojo varnost. "Ne počutim se varno, ko hodim naokrog. Abaaoud je rekel, da ima veliko sodelavcev … lahko so kdorkoli in kjerkoli," je sklenila.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
12. 04. 2016 10.37
+5
Prebral članek in če sem odkrit me vse ozadje pravzaprav sploh ne zanima ,res je samo to da so kot smo že neštetokrat ugotovili da vera ni merilo kakšni smo ljudje .Vera je pač smo skupek besed v kateri je ugotovljena neka resnica ali pa neresnica ,ki se prodaja za resnico v prvem primeru so to ljudje ki živijo in pustijo živeti v drugem pa ljudje ki hlepijo po moči in oblasti in seveda po bogastvu in to je večni konflikt med ljudmi ki ga ne bo nikoli konec in zato sovražiti vse muslimane zaradi morilcev ,ki so med njimi pač ni prav tako kot ne moreš sovražiti vseh politikov zaradi naprimer Janeza Janše nekdo drug bi pa rekel zaradi Milana Kučana ,pa imamo spet konflikt ,če bomo to kdaj premagali potem nam je odprta pot do zvezd in še kaj več.
dostojevski II
12. 04. 2016 10.42
+6
99% ljudi si želi živeti v miru. Vendar o miru ali vojni ne odločajo oni.
M_teorija
12. 04. 2016 13.37
hondica
12. 04. 2016 10.31
+8
Kaj pa 175 pobitih delavcev iz cementarne, pa 70 pobitih kristjanov v Pakistanu, pa 148 pobitih otrok v Pakistanu, pa 65 pobitih v Nigeriji, pa... ste že pozabili? In vsem je skupni imenovalec islam, ne ISIS.
kraljicavesolja
12. 04. 2016 11.34
+1
HOndica, mrtvi otroci so mrtvi. IN ne vlečt not Islama, če ti je že tok hudo, čeprov vem, da ti ni.
Jimi1
12. 04. 2016 08.39
+16
Bratranci se tam kot kaže poročajo s sestričnami.... Gensko so popolnoma generirani.... Po tem se porajajo takšne "genijalne ideje"....
kraljicavesolja
12. 04. 2016 11.35
-4
Da nis ti domače vasi z njimi zamenu. LIH Venci ste eni izmed bolj degeneriranih, mal se okol ozri, dost je sam po politikih.
ROMELS
12. 04. 2016 08.39
+9
ISOVCI niso več tako židane volje in nekateri slovenci tudi ne.
bohinj je zakon
11. 04. 2016 21.47
-9
ma daj............kao skesana.................vse je to isto sra....
ecoliqua
11. 04. 2016 21.33
+0
Takih lozerjev se najde povsodi.
Slovenija?
11. 04. 2016 21.20
+1
Pa dobro,a se niti tistim ki to objavite,tudi priblizno ne zdi logicno da clovek ne more imeti ogromno nadomestnih mater,kaj sele anonimnih?!
fosho
12. 04. 2016 10.06
+3
Seveda imaš lahko već nadomestnih oz. rejniških oz. krušnih mater oz. skrbnic, kateri izraz pač želiš uporabiti. Eni zamenjajo več rejniških družin. Članek pa tako govori samo o eni nadomestni oz. krušni materi, tako da ne vem, v čem je težava.
ECantona
11. 04. 2016 21.17
+4
Samo naključje, da je za njim parkiran vojaški hummer :P
ECantona
11. 04. 2016 21.20
+6
In to v precej dobrem stanju. Lahko bi se reklo, da ga čuvajo, kot božji dar.
marcel124
11. 04. 2016 21.44
+4
Ja kdo pa misliš, da mu ga je dal, verjetno ga ne delajo v custom delavnici pri Damasku.
marmilan
11. 04. 2016 21.11
+2
ja že spet teh 24 kur.
marmilan
11. 04. 2016 21.11
-1
ja že spet teh 24 kur.
spletni_nepridiprav
11. 04. 2016 21.10
+10
ali je tej ženski ime angela merkel?
kemuri
11. 04. 2016 21.10
+30
Kaj to na prvi sliki ima mojster umetno brado ? Ali pa ima lase ovite okoli čeljusti ? Strašne nindže so ti borci IS .
marcel124
11. 04. 2016 21.46
+11
Lahko si kitke naredi iz brade, aja zdej si jih ne more več.