Tujina

Žena vohuna obtožila Rusijo

London, 10. 12. 2006 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
2

Glede zastrupitve Litvinenka je spregovorila njegova žena Marina, ki je za moževo smrt obsodila ruske oblasti.

Prvič po smrti ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka 23. novembra je za medije spregovorila njegova žena Marina Litvinenko. V intervjuju za britanski Sunday Times je za moževo smrt obtožila ruske oblasti.

Marina Litvinenko je še dejala, da so bile zadnje besede njenega moža: "Marina, zelo te ljubim."
Marina Litvinenko je še dejala, da so bile zadnje besede njenega moža: "Marina, zelo te ljubim." FOTO:

"Očitno je, da tega ni storil ruski predsednik Putin osebno, vsekakor ne", je dejala 44-letna vdova in hkrati zatrdila, da njegove aktivnosti nakazujejo na to, da bi lahko naročil umor britanskega državljana v sami Veliki Britaniji. Poudarila je, da bo pri preiskavi pomagala britanski policiji, saj ima zaupanje vanjo, da bo našla morilca njenega moža. Ne namerava pa sodelovati z ruskimi preiskovalci. "Ne verjamem, da bodo povedali resnico, ne verjamem, da bi pridobljene dokaze uporabili na pravilen način", je še dejala vdova. Marina Litvinenko je še dejala, da so bile zadnje besede njenega moža: "Marina, zelo te ljubim."

Litvinenko je umrl 24. novembra, pred smrtjo pa je za svojo zastrupitev obtožil ruskega predsednika Vladimirja Putina. Slednji je obtožbe ostro zavrnil in jih označil za politično izzivanje.
Litvinenko je umrl 24. novembra, pred smrtjo pa je za svojo zastrupitev obtožil ruskega predsednika Vladimirja Putina. Slednji je obtožbe ostro zavrnil in jih označil za politično izzivanje. FOTO:

Britanski preiskovalci in policisti so radioaktivno snov Polonij 210 zaznali tudi pri dveh policistih, ki sta preiskovala smrt Litvinenka. Policija je zatrdila, da so sledi polonija sicer vidne v "manjši količini" in so pod "dovoljeno varnostno mejo". Oba policista še preiskujejo zdravniki.

Pred nekaj dnevi, naj bi po navedbah britanskega časnika Times Litvinenko tik pred smrtjo želel razkriti načrte ruske obveščevalne službe FSB, ki je hotela z izsiljevanjem od bogatih Rusov v tujini dobiti več milijonov funtov. Litvinenko naj bi posvaril več žrtev tega načrta, med katerim je večina nekdanjih sodelavcev propadlega ruskega naftnega koncerna Jukos.

Sledi polonija tudi v Hamburgu

Kovtun, ki se je v torek in sredo že sestal z britanskimi preiskovalci, je trenutno zaradi simptomov zastrupitve z radioaktivno snovjo na zdravljenju v moskovski bolnišnici, ruske oblasti pa so v soboto že začele preiskovati poskus njegovega umora.

Nemški preiskovalci so našli sledi radioaktivnega polonija 210 na več krajih v Hamburgu, kjer se je pred zastrupitvijo nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka zadrževal njegov nekdanji sodelavec Dmitrij Kovtun, je v Hamburgu povedal nemški tožilec Martin Koehenke. Sledi so našli na uradu za migracije, v avtomobilu, s katerim se je Kovtun prevažal, in v stanovanju, kjer se je Kovtun pred odhodom v Veliko Britanijo sestal z nekdanjo soprogo.

Po besedah Koehenkeja bodo proti Kovtunu sprožili preiskavo o nepravilnem postopanju z radioaktivnim materialom in nezakonitem vnosu snovi v Nemčijo, čeprav še niso odkrili, ali se je polonij nahajal v njegovem telesu ali ga je nosil ločeno.
Kovtun se je z Litvinenkom srečal na dan zastrupitve, 1. novembra, v londonskem hotelu. Po široki preiskavi primera Litvinenko v Veliki Britaniji so britanski preiskovalci odpotovali tudi v Moskvo, nemška policija pa je v Hamburgu in njegovi okolici preiskavo razširila v soboto.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zupancicevajama@email.si
11. 12. 2006 12.29
Vohuni, kateri zamenjajo gospodarja obicajno koncajo tako.Mislim, da tale izdajalec ni bil domoljub, temvec koristolovec. Ne verjamem, da bi tajna sluzba delala na tako ociten nacin.Vsi vemo, da je mozno v Rusiji in ostalih drzavah bivse Sovjetske Zveze, kupiti se kaj mocnejsega kakor je nekaj gramov Polonija. Samo v razmislek.Zakaj je bil zastrupljen, namesto, da bi padel pod avtobus, storil samomor, ali pa imel tezko prometno nesreco? Hmm..
theykilledKenny
11. 12. 2006 09.45
Ženi Litvinenka bi svetoval, naj se ne izpostavlja po neumnem. Kaj hitro se ji lahko zgodi, da konča podobno kot njen bivši...