Tujina

Žena člana IS bi morala postati samomorilska napadalka, a je raje pobegnila

Mosul, 16. 05. 2015 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

32-letnica iz Mosula je bila poročena s pripadnikom iraške vojske, ki je potem, ko je mesto zasedla Islamska država, zvestobo obljubil omenjeni organizaciji. Mož je od nje zahteval ubogljivost do te mere, da postane samomorilska napadalka.

32-letna Aysha (kar ni njeno pravo ime) je svojega moža ubogala v vsem, prelomilo se je, ko je zahteval, da postane samomorilska napadalka. Takrat se je z mislimi na svoja dva otroka odločila, da pobegne iz iraškega Mosula, navaja britanski Inependent. Spominja se, da je mož ni neposredno prosil, naj postane samomorilska napadalka, ampak da jo je počasi prepričeval, da mora kot muslimanka podpirati islamsko skupnost z dušo in telesom.

Aysha se je nato skupaj z drugimi ženskami celo udeležila tečaja. ''Tečaj je bil nekakšno pranje možganov, učili so, naj ženska žrtvuje cenene zemeljske stvari - kri, meso in dušo - za nekaj dragocenejšega - vero, Alaha, preroka in posmrtno življenje,'' je pojasnila.

Te besede, kot navaja britanski Independent, je niso ganile v smeri, kot so želeli, ampak se je odločila, da pobegne. Izmislila si je, da je njen sin bolan in tako ostala doma. Dogovorila se je s tihotapci in za pot iz Mosula plačala okoli tisoč evrov, da je lahko pobegnila s sinom in hčerjo, je navedla za Independent.

Aysha je primer, kako mora biti pod vodstvom Islamske države ženska povsem podrejena moškemu, so navedli. Ženska hiše brez spremstva moškega ne sme zapustiti, mora biti povsem zakrita.

Aysha je za Independent povedala, da je bil njen mož preden je IS zasedel Mosul pripadnik iraške vojske, a da se je pokesal in obljubil zvestobo tej organizaciji. Nekaj mesecev je sicer moralo miniti, da so mu zaupali in mu tudi podelili višji rank v njihovi organizaciji, a Ayshi nikoli ni pripovedoval, kaj in kako, vprašati pa se ga tako ali tako ni upala.

Opazila je, da je po vstopu v IS njen mož postal vse bolj agresiven, nato je od nje zahteval vse večjo ubogljivost. Bala se je tudi, da bi se morala poročiti z drugim članom IS, če bi bil njen mož ubit v bojih. Zdaj, ko je pobegnila, z njim nima več stikov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1