Tujina

Zemlja kliče na pomoč!

New York, 07. 11. 2008 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Taljenje ledu na Arktiki je že povzročilo preseljevanje mnogih živalskih in rastlinskih vrst, po podrobni raziskavi zgroženo trdijo ameriški znanstveniki.

Raziskave so pokazale, da taljenje arktičnega ledu že spreminja ekosisteme rastlin in živali.
Raziskave so pokazale, da taljenje arktičnega ledu že spreminja ekosisteme rastlin in živali. FOTO: Reuters

Raziskave ameriških znanstvenikov so pokazale, da je vse od začetkov civilizacije izpred pet tisoč let segrevanje ozračja v zadnjih petdesetih letih najmočnejše. "Tako močno segrevanje ozračja, kateremu smo priča, doslej še ni bilo opaženo v vsej človeški zgodovini," poudarja Charles Greene, strokovnjak za preučevanje oceanov in morij z univerze Cornell.

Taljenje ledu bo povzročilo spremembo morskih tokov.
Taljenje ledu bo povzročilo spremembo morskih tokov. FOTO: Reuters

Ogroženi ekosistemi

V zadnjih petdesetih letih je taljenje ledu na Arktiki povzročilo hitrejši pritok hladne vode z nizko vsebnostjo soli iz Severnega ledenega morja v severni Atlantik. Če se bo to nadaljevalo, bo po besedah strokovnjakov prišlo do spremembe morskih tokov, kar bi lahko imelo težke posledice za svetovno klimo in biosfero.

Po ameriški raziskavi je ta pojav že spremenil ekosisteme vse do Južne in Severne Karoline v ZDA in povzročil preseljevanje mnogih rastlinskih in živalskih vrst.

Zemlja se je po njihovih besedah v obdobju zadnjih 65 milijonov let večkrat segrevala in hladila, a je posledice takrat ublažilo povečanje ali zmanjšanje arktičnega ledu. Sedaj, ob neizmerno hitrem taljenju arktičnega ledu, znanstveniki pozivajo vse svetovne voditelje k reševanju našega planeta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uroš Palhartinger
08. 11. 2008 09.26
postchief in julij13, pa vidva to o X planetu zares verjameta??? HAHAHA
julij13
08. 11. 2008 09.11
postchief, se strinjam...
postchief
08. 11. 2008 08.50
Vzrok za segrevanje Zemlje ni v CO2 ampak v prihajajočem planetu X (deset po rimsko). Dokazano je namreč, da ob vsakem prehodu (cca. vsakih 3600 let) omenjenega planeta mimo Zemlje se zgodi segrevanje notranjosti Zemlje in posledično potem ozračja, poveća se seizmočno delovanje, katastrofe z orkani, itd. Eni znanstveniki (taki, ki so v lasti velikih korporacij) pa nam prodajajo buče.
ThePrince
07. 11. 2008 18.15
moramo varčevati
brez_faksa
07. 11. 2008 18.13
Zakaj so bili že dinozavri tako veliki? Ker je bilo takrat v zraku 35 več kisika! Zajeb. Pa zakaj najdejo fosile na Grenlandiji. Pa celine se premikajo. Pa lahko nas doleti izbruh vulkana, recimo Yelowstone poči, kataklizma ZDA, ali pa kaj prileti iz vesolja. Tukaj se gredo člani vojno, orožje, ..., instant zasklužek, ja kaj pa če je kaj takega? Njim ne bo hudega, če ne bodo neposredno udeleženi. Če poči Yelowstone bodo odfrčali, preden jih doleti piroklastičen tok in ostalo sranje. Sredstev imajo dovolj, rajo pa ko jebe!
brez_faksa
07. 11. 2008 18.09
V Indijskem oceanu imamo dve ogromni vrteči se polji plastike. Veliki po površini kot Indija. Mogoče veste? Bolj kot CO2 segrevajo mali sajasti delci proizvedeni od diesel strojev, ki se lepijo na bele površine in se le te pospešeno topijo ter tako rušijo temperaturno ravnovesje. Z drekanjem pospešujemo rast ozonske luknje, zato pa nas sonček še malo bolj obseva, kancerogeno. Kjer prehraniš enega mesojedega, na isti površini prehraniš 500!!! vegetariancev. Toliko o prenaseljenosti in nekaj miliardah govedi in prašičev, stotinah milird kokoši, da o ostalih živalih ne govorimo. Ribolov je spucal slanika, recimo. Ampak, zaradi peska v očeh ne vidite resnice! Se oprošča brez_faksa, naturšček, butelj ki nima pojma!
brez_faksa
07. 11. 2008 18.04
Resni problemi so odpadki, ko nimaš več kaj z njimi. Reciklabilnih materialov ni na spregled, vse je traba zakopat na smetišča, KATASTROFA. Uporaba kemikalij, (raznih pesticidov, fungicidov, pa vse do umetnih dišav (ki by the was naredijo kri alkalno in so mega strupene!). Plodnost pri moških se rapidno zmanjšuje DDT imajo pingvini v salu. To je kataklizma. Da ne govorimo o kontroli semen s strani Monsanto-ja (super korporacija). Vprašanje je: kaj bomo jedli, blazno vprašanje je, kaj bomo pili, če bomo vso vodo zasvinjali z super multi ultra oxi mega giga intelegent seldrivable ... detergenti, ki jih v bistvu ne rabimo. Kot ne rabimo belo in najbolj belo (dajte na sonce za dan, bo belo da peče!). TO KAR POČNEJO SVETOVNI PREVARANTI JE PESEK V OČI. POKAŽI NA OSTALE PROBLEME, KI SO MINORNI, DA TI NE RAZJEBE POSEL TAM, KJER NIMAŠ REŠITEV.
brez_faksa
07. 11. 2008 18.00
No, da bo še nešolano govedo pritaknilo nekaj zraven: Kar se tiče temperatur, ohlajevanja, segrevanja, prevare in resnice, naftnega in industrije zelenega, vsi nas nategujejo. Namreč, ne vemo kaj je bilo prej, kura ali jajce, CO2 ali segrevanje. Jasno je samo to, da smo majhni v primerjavi z sistemom in bistveno: NISMO PRIPRAVLJENI KOT ČLOVEŠTVO NA KAKŠNE RESNE SPREMEMBE! Segrevanje ali pa ohlajvanje.
Uros321
07. 11. 2008 17.02
Aha točno, ne pustijo linkov dajat. No pol pa googlite recimo : telegraph heliosphere in bo prva izbira.
bawbaw
07. 11. 2008 16.45
no z uros123 se strinjam... nikol nisem rekel da dejmo svinjat po planetu, vsekakor je treba pazut na polucijo saj s kemikalijamu uničujemo zemljo in sebe. ampak \"global warming\" je pa LAŽ že samo dejstvo da krivijo co2 za vse skupaj je absurdno saj velika večina co2 prihaja iz morja ne iz avtov, in mi gre skrajno na k... da konstantno omenjajo kako so avti krivi za to, za polucijo ja za smog ja za global warming NE!! konstantno nam turijo \"hibride\" ki požrejo praktično isto kot navadni avti (kmalu naj bi imeli ne hibridni avti dodatne davke za onesnaževanje medtem ko delajo hibride z V8 mašinami) btw proces izdelave hibrida (baterijske celice ipd) onesnaži okolje veliko bolj kot sam avto. ampak od te industrije je velik biznis in veliko dodatnih delovnih mest ... če se zemlja segreva verjami da človek nima vpliva na to če pa je vedno bolj svinjska in toksična smo pa absolutno mi krivi. ne morem sprejeti da nas politiki prepričujejo da smo mi odgovorni za globlno segrevanje in da moramo pazit kak avto imamo in da tisti ki bodo imeli večji avto bodo dodatno obdavčeni ipd, istočasno pa sprožajo voje!!! ki sem prepričan veliko bolj onesnažujejo kot karkoli (recimo amerika je najboljglasna glede global warminga.. zanima me koliko atomskih bomb so sprožili za \"test\" in kliko je to pripomoglo k temu ... ne o tem ne boste nič slišali) vse kar boste od politikov slišali je : ljudje smo krivi ljudje moramo PLAČATI.
antitrust08
07. 11. 2008 16.41
AndrejP ! A ti kdaj sploh pogledaš okrog sebe ? Oktobra se je folk šetal v takratkih :)
gospodkaplan
07. 11. 2008 16.19
Vsi neki nabijate,..se ohlaja,...se segreva,...se ne vem kaj. Kje so pa kšni dokazi? A me kdo kej več za pokazat kot pa v excelu na hitro narejen po možnosti čimbolj rdeč graf? Kakšne so ble pa metode merjenja? Kje so pa merli? A mi lahko nekdo prosim pokaže eno resno, vsaj 150 stransko poročilo o globalnih spremembah s podpisom vsaj ne vem..par 10 doktorjev? Zakaj sele zadnjih 50let? Če me spomin ne vara so bla letala, avtomobili, tovarne in kravje farme že prej? A takrat pa niso nič onesnaževale? Recimo med industrijsko revolucijo leta ne vem..1900?
alc19@email.si
07. 11. 2008 16.17
kaj je to reklama za film DAY AFTER TOMORROW? u stvari poglejte si ta film ker je posnet kot imulacija ustavitve morskega toka ki je posledica segrevanja in kaj sledi? ledena doba uroš321 prav imaš za pridelati eno kilo mesa je potrebno 64kg žita sedaj pa se zamislite pri vsakem zalogaju kakšno škodo delate.
plavajoci.bin
07. 11. 2008 15.57
KTEMU JE PRIPOMOGLO TESTIRANJE BOJNIH RAKET,ODHODI V VESOLJE(3 NARODI SO SPUSTILI V VESOLJE RAKETO)IN TAKŠE BREZ ZVEZNE STVARI SKATERIMI SE SAMO VAŽIJO!!!!!!!!!
Ranunculus
07. 11. 2008 15.34
Škoda, da je v Ameriki tako malo znanstvenikov. Glede na to, da ZDA prispevajo k uničevanju planeta 25, naj najprej pozovejo same sebe k reševanju. Ampak samo v primeru, da resnično mislijo, da lahko kaj rešijo. Če vedo, da se ne da ničesar rešiti, naj začnejo raje kar delat sanacijski program... rusi naj recimo naredijo načrte, kako bodo takrat, ko bo treba v najkrajšem času posekali in izsušili področje tajge in naredili žitna polja...
nosferatu
07. 11. 2008 14.49
hehe, no vidiš, se strinjava v večini postavk :)
nosferatu
07. 11. 2008 14.48
Uros321, se v določeni meri strinjam s tabo, vendar nisem mislil na nobene davke. Mislil sem bolj na varčevanje z energijo, uvedbo prevoznih sredstev na alternativne pogone (oglejte si npr. \"the death of the electric car\"), pridobivanje gradnih materialov iz recimo industrijske konoplje namesto plastike, ločevanje odpadkov, bolj gopodarno ravnanje s pitno vodo itd. Vendar se bodo rezultati tega početja pokazali le, če bomo to začeli delat vsi in to sedaj, drugače se lahko le še preselimo na luno :P Skratka, v prvi vrsti je potrebno spremenit naše razmišljanje in življenske navade!
Uros321
07. 11. 2008 14.38
In pa še mal praktičnih zadev, ki bi veliko več naredile za boj proti izkoriščanju narave kot katerakoli vsota denarja. Jest čim manj mesa. Čim manj se tuširat. (po možnosti z mrzlo vodo) Čim manj avte uporabljat. Čim manj elektrike. Čim manj plastike. Ne uporabljat detergentov z kemikalijami, (vodka, ja alkoholna pijača, je veliko bolj naravi prijazna, učinek čistosti je pa skoraj isti kot pri detergentih) Pa še bi se našlo. In če bi se začeli držat tega, bi spremenili veliko... ampak je svet takšen, da namesto da bi ljudje navade spreminjal, se rajš moralno distanira od vseh vprašanj, da mal denarja in misli, da je pa že vse super duper. Pa ni.
Uroš Palhartinger
07. 11. 2008 14.31
Na svetu je preveč ljudi, zato pa trpi narava... Vsak deseti človek, ki je kadarkoli živel je ta trenutek živ. In če bi sešteli žrtve vseh vojn od pradavnine do danes, bi prišli na raven iz leta 1950...
Uros321
07. 11. 2008 14.28
Nosferatu... Se strinjam, da človeštvo MORA najti pot, da bomo živeli v ravnovesju z naravo in popolnoma prenehati prekomerno izkoriščanje le te. Ampak to je mogoče le, če se spremeni naše zavedanje in odnos do vsega. Tu davki čist nič ne rešijo. Kar se pa tiče globalih sprememb... Človek je s strani družbe sprogramiran, da zadeve gleda iz ene strani in se ne potrudi, da bi se poglobil in razumel, da je zornih kotov neomejeno in tudi vsaka zgodba ima neskončno plati. In tu pridemo do manipulacije globalnega segrevanja. In globalno segrevanje ni v nobenem primeru dokazano. Lahko rečemo le, da so dokazali, da se ponekod zemlja segreva. Dokazali so pa tudi, da se ponekod zemlja ohlaja. Vendar tega ne boš zasledil na poročilih. In kot pišejo tu, na Arktiki so namerili rekordno visoke temperature, medtem ko so pa na Antarktiki namerili rekordno nizke temperature. Bagdad in pa veliko Afriških mest so po dolgem času videli prvi sneg, In pa svetovno temperaturno povprečje, če verjameš ali ne že od leta 1988 PADA. In lahko bolj govorimo o globalnem ohlajanju kot segrevanju. In to so dejstva. In lahko še izpostavim, da povezava kot jo Al Gore in njegovi slepi privrženci izpostavljajo ni dokazana. In je vprašanje v smislu ali je bila prej kura ali jajce. Torej mi imamo pa vprašanje ali je bil prej CO2 ali segrevanje ozračja. Kajti, če bo več CO2ja se bo ozračje segrevalo in pa če se ozračje segreva bo posledično tudi več CO2ja. Kar je seveda odvisno od morja. Ampak v vsakem primeru pa neki davki ne bodo čisto nič pomagali in je to le en kvazi projekt, kako človeka opeharit in krivdo, ki nam jo vsiljujejo na vsakem koraku omilit in človek se bo spet lepo počutil. Če hočemo kaj narest moramo spremenit navade in ne le pobirat denarja. Ker to je pol čist isto kot v srednjem veku, ko so vrli duhovniki prodajali odpustke, kjer človeku ni treba nič narest samo denar da in je njegova vest že očiščena. Banalnost. Treba se je konkretno boriti proti sekanju deževnega gozda, proti zajezitvam rek (ki so največji problem pri sušah v Rusiji, j Ameriki in Afriki), proti prekomernemu lovu in pa seveda proti prekomernemu gojenju živali. In pa še eno dejstvo, ki ga mediji rade volje izpustijo. In to je metan. Ki je veliko bolj škodljiv kot pa CO2. Pa se nič ne govori, da bi moral umirit vzgajanje živine za masovno mesarsko industrijo. Velik je narobe z našo civilizacijo. Ampak denar pač ni odgovor na to.