Tujina

VIDEO: Prvi posnetki kraja nesreče

Rio de Janeiro, 03. 06. 2009 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Razbitine letala Air France, ki je izginilo z 228 potniki na krovu, so raztresene na območju, širokem skoraj 100 kilometrov. To naj bi bil dokaz, da je razpadlo že v zraku.

Iskanje razbitin letala
Iskanje razbitin letala FOTO: Reuters
Objavili so prve posnetke območja, kjer naj bi letalo strmoglavilo. Pogledate si jih lahko v priloženem videu.

Vojaške ladje so okoli 1200 kilometrov od brazilskega mesta Recife opazili še več razbitin pogrešanega airbusa družbe Air France, je potrdil predstavnik brazilskih zračnih sil polkovnik Jorge Amaral. Raztresene so na območju širokem več kot pet kilometrov in kar 90 kilometrov oddaljene od razbitin, ki so jih odkrili včeraj. To bi lahko bil dokaz za to, da je letalo razpadlo že v zraku. Hkrati pa to pomeni, da možnosti, da binašli preživele, ni več. "To ni več niti hipoteza," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal neimenovani vir blizu preiskovalcem.

Iskanje poteka počasi, delo med drugim otežujejo močan veter in valovi. Preiskava se je že pričela, vse več strokovnjakov pa dvomi, da bodo našli odgovore. Skrivata jih črni skrinjici, ki pa ju bo zagotovo zelo težko najti.

"Odkrili bomo črno skrinjico"

Brazilski obrambni minister Nelson Jobim je predstavil načrt iskanja razbitin letala.
Brazilski obrambni minister Nelson Jobim je predstavil načrt iskanja razbitin letala. FOTO: Reuters
Družba Air France je nekaj dni pred skrivnostno nesrečo leta 447 prejela telefonsko grožnjo, da je na njenem letalu, ki je bilo pred vzletom iz Buenos Airesa proti Parizu, bomba. Letalo so pregledali, vendar eksploziva niso našli. Pozneje je varno prišlo na cilj.

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je prepričan, da bodo odkrili črno skrinjico, ki vsebuje informacije, s katerimi bi lahko ugotovili vzrok nesreče. “Država, ki lahko najde nafto v globini 6000 metrov, lahko najde tudi letalo v globini 2000 metrov,” je izjavil.

Letalo iščejo vojaške ladje z opremo, s katero bi lahko iz morskih globin potegnili razbitine. Vsaka ladja ima na krovu manjše čolne, s katerimi bodo prepeljali razbitine v vojaško bazo na otoku Fernando de Noronha, ki je okoli 700 kilometrov stran od mesta padca letala.

Na območju nesreče se širi 20-kilometrski oljni madež.
Na območju nesreče se širi 20-kilometrski oljni madež. FOTO: Reuters

Direktor francoskega urada za preiskave in analize (BEA) Paul Louis Aslanian je manj optimističen od brazilskega predsednika. Priznava, da preiskava morda nikoli ne bo doživela zaključka, nesreča pa bo ostala zavita v tančico skrivnosti. Črni skrinjici naj bi bili v globini od 3600 do 3700 metrov, torej bi jih podmornice lahko dosegle. Vendar pa je tam podvodno gorstvo z ogromno brezni in kotanjami, zato ju bo zelo težko najti. "Še nikoli nismo iskali črnih skrinjic na taki globini in tokovi so tam zelo močni," je dejal francoski minister za okolje Jean-Louis Borloo.

Aslanian dodaja, da bi morali skrinjici še 30 dni oddajati signale, vendar pa je vprašanje, ali sta sploh ostali celi.

Na območje pluje tudi francoska vojaška ladja z dvema manjšima podmornicama, ki se lahko potopita do globine 6000 metrov in bosta poskušali najti črno skrinjico.

Letalo je bilo brezhibno

Aslanian je povedal, da letalo francoske letalske družbe pred odhodom iz Ria de Janeira po znanih podatkih ni imelo nobenih težav. Preiskovalci pa tudi ne morejo potrditi, ali je bil v trenutku nesreče za krmilom letala glavni pilot. Kot so pojasnili, se piloti na medcelinskih poletih pogosto izmenjujejo, zato ni mogoče reči, kdo je pilotiral letalo, ko se je zgodila nesreča, še toliko manj, ker ni jasno, kdaj točno se je ta sploh zgodila.

Airbus je že napovedal, da bodo preiskovalcem nudili vso potrebno pomoč pri preiskavi nesreče, katere vzrok ostaja neznan. Običajno v primeru nesreče na kraj dogodka takoj pošljejo svojo ekipo, ker pa gre v tem primeru za ocean, se še niso odločili, kaj bodo storili.

Iskanje izginulega letala
Iskanje izginulega letala FOTO: Reuters

Različne teorije o nesreči

Kaj se je zgodilo z airbusom 330, ki sicer velja za zelo varnega, za zdaj le ugibajo. Strokovnjakom se zdi čudno, da bi udar strele povzročil tolikšno škodo, da bi strmoglavil. To je bila prva teorija, ki pa so jo skoraj dokončno opustili.

Brazilski dnevnik Folha poroča, da naj bi airbus letel nižje, kot je bilo predvideno, najverjetneje zato, da bi se izognil nevihti ali turbulenci.

Po pisanju francoskega tednika Le Point pa naj bi avtomatska sporočila, ki jih z letala dobivajo vzdrževalci, nakazovala, da se je na letalu nabrala velika količina ledu, kar bi lahko povzročilo pregretje in odpoved elektronskih naprav ali pa njihovo napačno delovanje. V tem primeru bi bilo upravljanje letala močno oteženo. Poleg tega naj bi pritisk v letalu zelo hitro padel. Je zaradi tega airbus visoko v zraku razneslo?

Dekorder za omenjena sporočila, ki predvsem pomagajo ekipi na tleh, da čim hitreje po pristanku letala opravi vsa potrebna dela, je mogoče dobiti tudi na spletu.

V številnih medijih pa se pojavlja še ena teorija. Airbus bi lahko strmoglavil zato, ker je med poletom trčil v vojaško letalo ali letalo tihotapcev z drogo.

V iskanju sodeluje dvanajst letal.
V iskanju sodeluje dvanajst letal. FOTO: Reuters

Potrjeno: Ostanki letala pripadajo letalu družbe Air France

Predstavniki francoskega letalstva so poudarili, da so razmere v Atlantskem oceanu težavne, kar pomeni, da najverjetneje ne bodo nikoli našli črne skrinjice. Poudarili so še, da naj bi končno poročilo o nesreči pripravili do konca junija.

Poveljstvo francoske vojske v Parizu je potrdilo, da ostanki letala, ki so jih brazilska vojaška letala v torek opazila v Atlantskem oceanu, "brez dvoma" pripadajo letalu francoske družbe Air France. "Čeprav je treba dobiti še uradno potrditev z zbiranjem dokazov in tehnično analizo, dvoma ne more več biti," je dejal predstavnik poveljstva francoske vojske Christophe Prazuck. Brazilski obrambni minister Nelson Jobim je isto sporočil že v torek.

Ozadje tragedije

Letalo je bilo v ponedeljek na poti iz Brazilije v Pariz, izginilo pa je nad Atlantikom. Brazilski kontrolorji letenja so stik z letalom zadnjič vzpostavili ob 3.33 po srednjeevropskem času. Takrat je bilo letalo nad Atlantikom, 565 kilometrov od mesta Natal. Ob 4. uri po srednjeevropskem času je letalo vstopilo v območje močnih turbulenc, ob 4.15 pa so bila poslana avtomatska sporočila, ki so poročala o določenem številu napak, med drugim o okvari na električnem omrežju in sistemu za tlak. Ker je letalo letelo skozi nevihtno območje, nekateri domnevajo, da je vanj udarila strela in povzročila katastrofo, čeprav so sodobna letala udar strele zmožna preživeti brez večjih težav.

Zgodovina letalskih nesreč ...

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (157)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mary003
05. 06. 2009 22.13
omg ta posnetk je pa čis u *** sj se nevid k glavo od unga
luismendez
04. 06. 2009 11.26
Kolk avionov strmoglavi? WTF? Za vsak letalo, ko strmoglavi sliši v novicah, ker se te NE zgodi pogosto....dork.
maximus35
04. 06. 2009 11.00
crnolasa_
04. 06. 2009 10.30
@ feeder ko se sprašuješ take bedarije, si mogoče pomislil zakaj je tako? Mogoče zato, ker se sploh ne ve kaj se je dogajalo oz kaj je pravi vzrok nesreče? Mogoče zato, ker ne najdejo letala in verjetno najpomembneje, koliko je svojcev, ki ne bodo našli svojega miru preden ne bodo našli trupel ponesrečencev?! eni znate samo šinfat, postavite se v vlogo tistih, ki so zgubili bližnjo osebo in ne vejo kaj se je pravzaprav z njimi zgodilo
feeder
04. 06. 2009 10.13
zanimivo, kolk avionov strmoglavi, pa se o nobenem ne pise tolk
etano
04. 06. 2009 10.09
Hja, vidm, da ful razglabljate in teoretizirate. Sej vse lepo in prou, ampak itak nihče ne ve točno kaj je bilo, tko da se vam ne bom pridružla. Sem pa prepričana, da bomo čez kakšno leto ali dve o tem letu gledali oddajo na Discoveryju "Seconds from disaster", in jaz bom z zanimanjem gledala, ker kakor kaže, bo ta nesreča dosegla zgodovinske razsežnosti zaradi pomanjkanja dokazov in težavnosti iskanja. Upam, da bojo vsaj črno skrinjico uspeli najti slej kot prej. Sej ma oddajnik, samo ne vem kako močen je signal in kako dolgo ga oddaja. Mislim, da sem nekje slišala dva tedna, ampak nisem zihr. Uglavnem, upam da bojo svojci prišli vsaj do kakih ostankov žrtev, da se lahko od njih dostojno poslovijo in živijo naprej.
saso999
04. 06. 2009 09.36
BRAVO 24 UR ZA TA FASCINANTEN POSNETEK! :D
113113
04. 06. 2009 09.05
jkoprivec 04.06.2009, 02:52 Moram Te pa popraviti: 118-136 MHz je izključno FM področje. Dej no dej ne piši če ne veš!!! AM je(amplitudna modelacija) Pa naj še to kdo potrdi! Se ze cca 15 let bavim z radioamaterstvom in različnimi frekvencami,zato vem kje je kaj!
goričan
04. 06. 2009 08.33
v naslovu piše PRVI POSNETKI OBMOČJA !!!! ne pa posnetki frizur pilotov in potnikov v reševalnem letalu. Tak video tudi če ga ne objavite naslednjič, zguba časa
Limbek
04. 06. 2009 03.04
@cali_love25, bi lahko napisal še večjo bedarijo? Kdo bo streljal sredi morja na potniško letalo se tako močno sprašuješ? No, pa tukaj se ne gre za streljanje, ampak za nastavljeno eksplozivno telo, ki bi lahko bilo skrivno nameščeno v letalu. Da pa to ne bi bilo nič čudnega, je družba Air France nekaj dni pred skrivnostno nesrečo leta 447 prejela telefonsko grožnjo, da je na njenem letalu, ki je bilo pred vzletom iz Buenos Airesa proti Parizu, bomba. Letalo so pregledali, vendar eksploziva niso našli. Pozneje je varno prišlo na cilj, ampak kaj je bilo sedaj pa ni znano. So pa močni dejavniki, ki bi lahko vplivali na to. Govorim na blef, ampak vseeno. Deli letali so okrog razmetani tudi do 100 km tako, da ne bi bilo nič čudnega, če bi bilo kaj od navedenga.
NoriKonj
04. 06. 2009 03.02
CNN je pa objavil ob 17:38 GMT zanimivo karto pod naslovom: More debris found from Air France plane crash, v predalču map. Pravijo, da je Brazilsko letalstvo odkrilo še 4 skupine ruševin in ena od njih je na karti označena vzhodno od poleta AF447. Ali so to deli Airbusa bomo izvedeli jutri, lahko bi bili pa kosi NLP (Neidentificiranega Letečega Prašiča), ki je ribe nafutral do sitega s kokainom potem, ko je treščil v AF447.
NoriKonj
04. 06. 2009 02.52
@Tetra Sorry, sem bil na večerji. Ti si dopolnil, ampak dvomim, da jih tukaj veliko ve o ACARS tehniki. Celo tisti, ki imajo jahte in obvezno vgrajeno Solas GMDSS avtomatiko ne vedo, kaj je v škatji. Moram Te pa popraviti: 118-136 MHz je izključno FM področje.
cali_love25@hotmail.com
04. 06. 2009 02.35
da so imeli kontakt z njim ne mislim do konca...ampak če se kaj dogajalo na letalu bi pilota to sporočila...kolikor vem pa je zadnje kar sta povedala bilo da imajo probleme z letalom al nekaj...če bi kdo se hotel razstrelit na letalu ali pa ga strmoglavit bi pilota jasno povedala....
cali_love25@hotmail.com
04. 06. 2009 02.33
ma kaki teroristični napad...kdo bo pa napadal letalo sred morja....pa če bi prišlo do napada bi pilot to sporočil ker so imeli kontakt z njim....kokpiti pa morajo biti obvezno zaklenjeni po 11. septembru....tako da če bi kdo grozil na letalu bi to pilota sporočila...z morja pa tudi ni noben streljal na letalo ali pa da bi ga napadlo drugo letalo...zresnite se malo... naj le najdejo ti 2 skrinjici da bo jasno celemu svetu kaj se je zgodilo in da se bomo oz. se bodo letalski inženiri itd. s tega kaj naučili da v prihodnosti ne bo več takih primerov....naj počivajo v miru vsi ki so bili na letalu!
BeatboxKuzla
04. 06. 2009 01.31
tak ko je ježek reku...to je nekdo rasfuku to letalo...in ga je razpizdl v zraku...bohvedi ka se je gor dogajal
jezek_teka_teka
04. 06. 2009 01.04
Ej, indijanci teoretiki, ta avion je bil obsojen, da pade še preden je vzletu ...
113113
04. 06. 2009 00.32
jkoprivec 03.06.2009, 22:55 Lahko prisluškujejo ampak samo, če so montirali nov primo-predajnik Haha,ti se pa razumeš v komunikacije koliko sem razbral iz tvojega posta:) Vsi so še vedno na AM področju118-136 Mhz,res pa da so nekateri opremljeni z ACARS tehniko ampak to je že druga zgodba....,ki vam večini ni poznana,lahko jo pa spremlja vsak,ki ima ukv postajo povezano z računalnokom! Tam vidiš podatke o letalu,koliko goriva ima še na voljo,kordinate letenja in tralala...podatkov!
NoriKonj
04. 06. 2009 00.01
@zogby hvala, si mi dvignil samozavest. Včeraj mi je en smrkavec rekel, da je tista o možnem atentatu na katero od osebnosti na krovu neumna, ker se je zgodilo nad morjem........ butalci so očitno strašno ploden narod in imajo potomce vsepovsod.
NoriKonj
03. 06. 2009 23.42
ddrej, potrpljenje imej, tudi ti in jaz se nisva rodila pametna. Mene motijo le tisti, ki nimajo nič za povedat in pišejo le neume opazke. Črne škatljice so v resnici kar precej velike in težke kište in so oranžno pofarbane, kot smetarski jopiči.
zogby
03. 06. 2009 23.34
jkoprivec Zelo verjetna teorija.