Tujina

Želijo privarčevati 55 milijard evrov

Rim, 12. 09. 2011 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanski poslanci so začeli splošno razpravo o varčevalnih ukrepih. Na to bo vlada Silvia Berlusconija vezala tudi glasovanje o zaupnici, da bi tako ukrepe čim prej uzakonili.

Italijanski poslanci so začeli splošno razpravo o slabih 55 milijard evrov vrednem varčevalnem paketu, s katerim želi vlada v letu 2013 uravnotežiti proračunske prihodke in odhodke. Glasovanje o varčevalnem paketu je predvideno za sredo.

Varčevalni paket med drugim predvideva zvišanje davka na dodano vrednost z 20 na 21 odstotkov, triodstotni solidarnostni davek za tiste, ki letno zaslužijo več kot 300.000 evrov in dvig upokojitvene starosti za ženske v zasebnem sektorju s 60 na 65 let leta 2014, torej dve leti prej, kot je bilo sprva načrtovano.

Kako se bodo na napovedane varčevalne ukrepe odzvali ljudje?
Kako se bodo na napovedane varčevalne ukrepe odzvali ljudje? FOTO: Reuters

V sklop varčevanja sodita še dve spremembi ustave. Prva predvideva obvezo ohranjanja uravnoteženega proračuna, druga pa ukinitev pokrajin in prenos njihovih pristojnosti na dežele, zaradi česar so močno zaskrbljeni tudi predstavniki slovenske manjšine v Italiji.

Na varčevalni paket bo vlada Silvia Berlusconija vezala tudi glasovanje o zaupnici, da bi tako ukrepe čim prej uzakonili. Ukrepi so v minulem mesecu dni, odkar jih je vlada prvič predstavila, namreč doživeli več prevetritev, predvsem zaradi različnih mnenj znotraj koalicije. Minister za ekonomijo Giulio Tremonti sicer pojasnjuje, da so pripravljeni varčevalni paket dopolniti še z dodatnimi ukrepi, če bo to potrebno.

Italija je v začetku avgusta zaradi ocene, da bi utegnila iti po poti Irske, Grčije in Portugalske, doživela hud pritisk vlagateljev. Obrestna mera dolgoročnih obveznic se je zvišala že na približno 6,5 odstotka, kar je blizu meje vzdržnosti. To je tudi razlog, da je vlada Silvia Berlusconija na hitro predstavila dodatne varčevalne ukrepe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

scipio
12. 09. 2011 10.37
sploh ni vprašanje ali se bodo reformirali ali ne vprašanje je le, kdo se bo prej, mi ali oni. solidarnostni davek? kul. uvedba nordijskega modela na evropskem jugu. končno! to je edino zdravilo tudi za slovenijo. mi se tega kot "ex-commies" seveda nismo mogli spomnit. z višjim DDV vsak nekaj da, s solidatnostnim toliko več tabogati. le da bi ti dve številki (3% in 300.000 EUR letno) v slovenskem modelu morali biti prva trikrat višja in druga šestkrat nižja), da bi bilo kaj od tega. Je za nas očitno PREKOMPLICIRANO, pa ne zaradi matematike temveč zaradi klik in elit, ki s tem ne bodo mogle do novih mercedezov in jaht in bodo svojim kekcem, ki sedijo v parlamentu naročile kaj drugega. A la carte seveda, kaj prebavljivega, za njih namreč.
crnkamn
12. 09. 2011 09.01
Varčevalni paket med drugim predvideva zvišanje davka na dodano vrednost z 20 na 21 odstotkov, triodstotni solidarnostni davek za tiste, ki letno zaslužijo več kot 300.000 evrov in dvig upokojitvene starosti za ženske v zasebnem sektorju s 60 na 65 let. V sklop varčevanja sodita še dve spremembi ustave. Prva predvideva obvezo ohranjanja uravnoteženega proračuna, druga pa ukinitev pokrajin in prenos njihovih pristojnosti na dežele, zaradi česar so močno zaskrbljeni tudi predstavniki slovenske manjšine v Italiji. Kako se bodo na napovedane varčevalne ukrepe odzvali ljudje? Z protesti, vendar bo politicna elita dozivela ali demokraticno spremembo vlade, ali pa bodo zakone sprejeli, kot v Grciji, brez novih volitev in bodo za poslanca ali dva vec, sprejeli nove zakone, ki bodo ljudem se bolj zategnili pas, namesto da bi kaznovali nesposobno elito ki jih je pripeljala v to situacijo!
Peter Kralj 1
12. 09. 2011 08.06
želje so eno - resničnost pa je nekaj čisto drugega!
Tomaž Škof
12. 09. 2011 08.03
pa ljudi gabojo pojedli!
1907955
12. 09. 2011 07.56
Ali bunga-bunga ne bo več?
proofreader
12. 09. 2011 07.40
Italijani tega ne bodo podprli. To vsi vemo.