Gospodarstvo

Zelena luč za Severni tok

Berlin, 28. 12. 2009 17.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gradnja plinovoda Severni tok se bo najverjetneje pričela že v kratkem. Po Rusiji, Švedski in Danski je zeleno luč dala tudi Nemčija, Finska pa mora urediti samo še eno od dveh dovoljenj.

Plin naj bi po Severnem toku stekel leta 2011.
Plin naj bi po Severnem toku stekel leta 2011. FOTO: Reuters

Potem ko so to že storile Rusija, Švedska in Danska, delno pa tudi Finska, so tudi nemške oblasti dale zeleno luč za gradnjo plinovoda Severni tok. Gradnja 7,5 milijarde evrov vrednega plinovoda, ki bo potekal pod Baltskim morjem od ruskega Vyborga do nemškega Greifswalda, naj bi se pričela prihodnje leto. Plin naj bi po ceveh stekel konec 2011.

Nemci dali obe dovoljenji

Zvezni urad za pomorstvo in hidrografijo je danes odobril dovoljenje za gradnjo plinovoda pod morjem izven nemških ozemeljskih voda, kjer pa Nemčija uresničuje nekatere suverene pravice. Že prejšnji teden so oblasti v zvezni deželi Mecklenburg-Pomorjansko dale zeleno luč za gradnjo v nemških ozemeljskih vodah pred Greifswaldom.

V skupnem podjetju Severni tok, ki ima sedež v švicarskem Zugu, so poudarili, da so zdaj še bliže začetku gradnje že v začetku 2010. Dve cevi 1200 kilometrov dolgega plinovoda bosta, potem ko bosta zgrajeni, prenašali 55 milijard kubičnih metrov ruskega zemeljskega plina letno.

Poleg ruskega energetskega giganta Gazproma v projektu sodelujeta tudi nemška velikana EON in BASF-Wintershall. Gazprom ima pri projektu 51-odstotni delež, medtem ko imata nemški družbi vsaka po 20-odstotni delež, preostalih devet odstotkov pa je v lasti nizozemske družbe Nederlandse Gasunie.

Rusija želi s Severnim in Južnim tokom zaobiti Ukrajino.
Rusija želi s Severnim in Južnim tokom zaobiti Ukrajino. FOTO: Reuters

Zaobiti želijo Ukrajino

Rusija želi tako s projektom Severni tok kot tudi s plinovodom Južni tok – ta bo potekal po Jugovzhodni Evropi, tudi preko Slovenije – okrepiti prisotnost na evropskih trgih. Hkrati si želi vlagati v projekte, ki bodo obšli sosednjo Ukrajino.

Dobava ruskega plina v Evropo je odvisna ravno od ukrajinskih plinovodov, državi pa se že nekaj let pregovarjata o cenah plina. Tako je Rusija letošnjega januarja zaradi spora z Ukrajino za dva tedna prekinila dobavo plina v Evropo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
29. 12. 2009 00.06
Da želi Rusija z južnim tokom zaobiti Ukrajino še verjamem ,da pa želi enako tudi s severnim??? Kako le ,saj bi severni tok lahko potekal čez Belorusijo in Poljsko do Nemčije ,ali pa tudi prek treh Baltskih držav. Le zakaj imam občutek ,da želijo zaobiti kar tisto celotno regijo ,ki je nekoč bila del ruskega vpliva veliko bolj kot danes.
gidran
28. 12. 2009 19.11
me zanima kje bo spet ta tok leto po sloveniji, me prav zanima.....
odbogaposlan
28. 12. 2009 18.40
danes imate same brezvezne novice, ki se nas Slovencev ne tičejo!
odbogaposlan
28. 12. 2009 18.23
kaj nas birga ta severni tok!
odbogaposlan
28. 12. 2009 18.23
za izgradnjo sončnih elektratn bomo pa dobili višje položnice ali novi davek za 1,25 EUR!
odbogaposlan
28. 12. 2009 18.22
A boste kaj poročali o korupciji glede nove TE 6! ali pa nam prodajali ta smog o sevrenem toku novinarji!