Tujina

Že več kot 30.000 mrtvih

Ciudad de Mexico, 17. 12. 2010 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mehiška vojna proti prekupčevanju z mamili je doslej zahtevala več kot 30 tisoč življenj. Večina žrtev naj bi bila posledica medsebojnega obračunavanja tolp.

Mehiški pravosodni minister Arturo Chavez je v četrtek objavil krvavo statistiko vojne proti prekupčevanju z mamili, ki se je začela decembra 2006, ko je oblast v državi prevzel sedanji predsednik Felipe Calderon. Od takrat je v borbi proti mamilom umrlo 30.196 ljudi, samo letos pa 12.456.

Mehiška vojska in policija se neuspešno bori proti mamilarskim kartelom.
Mehiška vojska in policija se neuspešno bori proti mamilarskim kartelom. FOTO: Reuters

Lani je bilo smrtnih žrtev 9600 in velik porast v letošnjem letu Chavez pripisuje vse večji obupanosti mamilarskih kartelov zaradi pritiska vladnih sil. Večina žrtev naj bi bila posledica medsebojnega obračunavanja tolp. Chavez je dejal, da so doslej ujeli ali ubili deset od 24 najbolj iskanih mamilarskih šefov in zaplenili mamila v tržni vrednosti 11 milijard dolarjev.

Nasilje je najhujše v severnem delu Mehike, ki je najbližje največjemu svetovnemu trgu mamil, to so ZDA. Samo v obmejnem mestu Ciudad Juarez, takoj poleg El Pasa v Teksasu, je bilo letos 3000 smrtnih žrtev nasilja.

Podzemni tuneli odlagališča trupel

Mehiški mamilarski karteli za tihotapljenje prepovedanih drog v ZDA med drugim uporabljajo tudi podzemne predore, ki povezujejo obmejna mesta. V novembru so mehiški policisti odkrili predor, ki povezuje hišo v Tijuani s skladiščem v delu San Diega, imenovanem Otay Mesa. Zasegli naj bi 20 ton marihuane in aretirali osem ljudi.

Predor za tihotapljenje droge, ki so ga odkrili v Mehiki.
Predor za tihotapljenje droge, ki so ga odkrili v Mehiki. FOTO: Reuters

V letošnjem letu se je v Mehiki zgodil že dvanajsti umor župana. Za umori naj bi stali predvsem mehiški mamilarski karteli, proti katerim se predsednik Calderon že štiri leta neuspešno bori.

Konec avgusta so mehiški marinci na severu Mehike v bližini mesta San Fernando odkrili 72 trupel. Šlo naj bi za domnevno največje "odlagališče trupel" kakšnega mamilarskega kartela.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hot-shot69
17. 12. 2010 18.58
jaro90 Ne verjamem, vsaj zaenkrat ne. Med tem depešam, ki se zdaj objavljajo ni nobene z oznako Top Secret.
expat
17. 12. 2010 09.36
Za vojsko na ulicah in 30.000 mrtvih v 4 letih obstaja precej bolj primeren izraz. Drzavljanjska vojna. Ne glede na to, kako si Calderon zatiska oci...
jaro90
17. 12. 2010 08.45
Na Wikilakes in depešah se bo dal več info o tem zvedit in o zaledju politike z mamili :))