Tujina

FOTO in VIDEO: Gadafi: Na koncu bomo zmagovalci!

Tripoli, 22. 03. 2011 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.S./STA/Reuters/U.Z.
Komentarji
427

Gadafijevi privrženci še naprej napadajo uporniška mesta. Libijski voditelj je v Tripoliju na kratko nagovoril prebivalce, se zaobljubil, da se bo še naprej bojeval in samozavestno dejal: "Na koncu bomo zmagovalci mi!"

Vojska libijskega voditelja Moamerja Gadafija s težkim topništvom napada zahodno mesto Zintan, prebivalci pa so že pobegnili iz središča mesta in zatočišče poiskali v skalnatih jamah, poroča Al Jazeera. Predstavnik upornikov je povedal, da ne bodo poznali milosti do nikogar, ki sodeluje z režimom, ter da se ne bodo umaknili.

Članice Nata so se dogovorile, da bodo uporabile zavezniške vojaške moči za uveljavitev embarga na orožje v Libiji. V ta namen bo Nato aktiviral svoje ladje in letala v osrednjem Sredozemlju. Obama, Sarkozy in Cameron so se strinjali, da bi moral Nato igrati ključno vlogo v poveljniški strukturi v vojaški operaciji proti Gadafijevemu režimu. Francija je predlagala ustanovitev posebnega odbora, ki bi nadzoroval vojaške operacije. V njem bi bili zunanji ministri držav, ki sodelujejo v operaciji, ter članice Arabske lige.

Agencija Reuters poroča, da je v napadih umrlo med 10 in 15 ljudi. "Številne hiše so uničene, padel je tudi minaret na mošeji. Po bombardiranju so se Gadafijevi privrženci umaknili. Mislim, da se bodo reorganizirali. A v severnem delu mesta je še vedno ogromno vojakov in okoli 50, 60 tankov. Situacija tu je slaba!" je povedal prebivalec. Zvečer je upornikom uspelo pregnati Gadafijeve sile.

Tarča napadov je tudi tretje največje mesto Misrata, ki leži 211 kilometrov vzhodno od Tripolija, in kjer so Gadafijeve sile po besedah prebivalcev začele streljati s tanki. Napad je že zahteval žrtve, med njimi so štirje otroci – najstarejši je bil star šele 13 let – ki so bili v avtu, ki ga je zadel izstrelek. ''Razmere tukaj so zelo težke. Danes zjutraj so tanki začeli svoj pohod,'' je povedal prebivalec in dodal, da v napadu sodelujejo tudi ostrostrelci. Po navedbah prebivalcev so v mestu blokirani komunikacijski sistemi, vode pa ni že ves teden. Kot je povedal tamkajšnji zdravnik, je bilo v zadnjih dveh dneh ranjenih več sto ljudi, zdravniških pripomočkov pa zmanjkuje.

V Tripoliju se je zvečer znova oglasila libijska protiletalska obramba. Streljanje je trajalo približno deset minut, posebej intenzivno pa je bilo v okolici Gadafijeve rezidence. Pred tem je bilo v mestu slišati dve eksploziji, po streljanju protiletalske obrambe pa je odjeknilo še več eksplozij. Gadafi je na kratko nagovoril prebivalce, se zaobljubil, da se bo še naprej bojeval in samozavestno dejal: "Na koncu bomo zmagovalci mi!"

Spopadi v Libiji - 5
Spopadi v Libiji - 5 FOTO: Reuters

Tretji dan operacije

Včeraj zvečer je bilo v prestolnici Tripoli in okoli nje slišati streljanje, nebo pa je prižgal tudi protiletalski ogenj. ''Slišati je bilo dve ali tri eksplozije, potem izstrelke in nato je nebo razsvetlil protiletalski ogenj. 45 minut je bila tišina. Nato je sledil drugi krog eksplozij,'' je povedala dopisnica Sky news. Po poročanju novinarke Al Jazeere sta kmalu po 21. uri odjeknili dve eksploziji, ki sta bili narazen le 10 minut.

Danes je blizu Tripolija umrl Husein Warfali, eden glavnih Gadafijevih mož.

Agencija Reuters poroča, da so mednarodne zavezniške sile v napadu uničile radarske naprave na dveh zračnih obrambnih bazah, ki pripadajo Gadafijevim silam v vzhodni Libiji. Bazi se nahajata vzhodno od uporniškega mesta Bengazi. ''Del pristanišča je gorel, bila sta dva velika ognja. Gasilska vozila so drvela po obmorski cesti,'' je povedala novinarka Al Jazeere. ''V včerajšnjih napadih se zdi, da so bile tarče morske vojaške baze Gadafijeve vojske, vendar naj bi zahodne sile napadle tudi letališče v Sirti,'' je še dodala.

Libija - 5
Libija - 5 FOTO: Reuters

Preberite tudi: Katera letala in rakete uporabljajo zahodne sile v operaciji Odisejeva zora.

Vladni predstavnik Musa Ibrahim je na novinarski konferenci povedal, da so v koalicijskih napadih na pristaniška mesta in letališče v Sirti umrli civilisti, prav tako naj bi sile napadle južno mesto Seba, Gadafijevo trdnjavo.

Dodal je, da so Misrato pred tremi dnevi osvobodili in da Gadafijeve sile iščejo ''teroriste''. Vendar je predstavnik opozicijskih bojevnikov v Misrati povedal, da imajo kljub napadu Gadafijevih privržencev, ki so streljali s tanki in postavili ostrostrelce na strehe, da bi streljali na ljudi, ki se sprehajajo po ulicah, še vedno nadzor. Zdravstveni delavec v Misrati je povedal, da je 40 ljudi umrlo, najmanj 300 pa je bilo ranjenih.

Rakete - 5
Rakete - 5 FOTO: Reuters

Silovito bojevanje se je odvijalo še v mestu Adždabija. Očividci so videli opozicijske bojevnike, ki so se umikali pred napadi vladnih sil. Al Jazeera poroča, da so bili spopadi tudi pred mestom. ''Veliko se je dogajalo. Uporniki so mi povedali, da je bilo veliko žrtev in na poti do mesta je veliko trupel, do katerih jim še ni uspelo priti,'' je povedal novinar. Kot je še dodal, je cesta med Bengazijem in Adždabijo polna zažganih razbitin, ki so ostale od Gadafijevih tankov, ki so jih uničile zahodne sile. Vladne sile so se namreč umaknile 100 kilometrov od Bengazija, potem ko so koalicijske sile uničile večino njihovih oklepnikov.

'Koalicijske sile se izogibajo civilistom'

Ameriški obrambni sekretar Robert Gates je sporočil, da se koalicijske sile trudijo izogniti civilnim žrtvam v Libiji. Tarče so namreč zračne obrambe, ki so izolirane od poseljenih območij, je povedal v Moskvi, kjer se je sestal z ruskim obrambnim ministrom Anatolijem Serdjukovom. ''Povedal sem mu tudi, da se bodo pomembne vojaške operacije, ki so zdaj v Libiji, v naslednjih dneh zmanjšale. "Serdjukov je civilne žrtve v Libiji obsodil. Rusija namreč verjame, da je takojšnje premirje in dialog med strankami v vojni najzanesljivejša pot do zanesljive varnosti civilnega prebivalstva.

Televizijska mreža Al Jazeera je poročala, da so koalicijske sile sestrelile libijsko vojaško letalo, na katerem je bilo več vojakov. Incident se je zgodil 60 kilometrov vzhodno od Bengazija, ki je v rokah upornikov.

Posebni odposlanec ZN za Libijo Abdel Elah al Katib pa je dejal, da si tudi libijski uporniki želijo hitre prekinitve ognja in ustavitev obleganja libijskih mest. Še posebej si želijo, da bi vladne sile prenehale uporabljati tanke in težko orožje, s katerimi napadajo civilne cilje.

"Jasno je, da Zahodne sile poskušajo napasti Gadafija. Bolj so zainteresirane za pomoč upornikom kot pa za zaščito civilistov. Libija si želi, da bi vse strani razglasile prekinitev ognja. Vlada je pripravljena na dialog z uporniki," pa je povedal namestnik libijskega zunanjega ministra.

Strmoglavilo ameriško letalo


Novinar časnika The Telegraph je prek Twitterja sporočil, da so na polju v Libiji našli strmoglavljeno ameriško vojaško letalo orel F-15E. Kot domnevajo, je strmoglavilo zaradi tehnične napake in ne zaradi nasprotnega ognja. Člana posadke naj bi rešili uporniki, saj je letalo strmoglavilo na njihovem območju. Informacijo so potrdile tudi ZDA, oba pilota pa naj bi že rešili.

Lokalni prebivalec je povedal, da so okoli 1. ure zjutraj slišali prelet letala. ''Slišali smo eksplozijo in letalo, ki je krožilo na območju. Domnevali smo, da ga je zadela raketa, ko pa smo prišli tja, smo našli strmoglavljeno letalo,'' je povedal.

Gadafijeve sile so aretirale tri zahodne novinarje, dva naj bi bila novinarja agencije AFP.

Britanski in španski parlament podprla sodelovanje v Libiji

Britanski parlament je v ponedeljek zvečer po dolgi razpravi z veliko večino podprl sodelovanje britanskih sil v operacijah proti libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju. Za sodelovanje je glasovalo 557 poslancev, 13 pa jih je bilo proti.

Premier David Cameron je v razpravi zagotovil, da se bo Velika Britanija strogo držala mandata Varnostnega sveta ZN, ki je letalsko posredovanje v Libiji odobril minuli četrtek. Premier je izrazil mnenje, da se mora Libija znebiti polkovnika Gadafija, a obenem poudaril, da mora libijski narod sam izbrati svojo prihodnost, zato Gadafi po njegovih besedah ni neposredna tarča napadov.

Več poslancev je bilo kritičnih, ker se vlada s parlamentom ni posvetovala še pred začetkom posredovanja v Libiji v soboto, a je zunanji minister William Hague poudaril, da bi v tem primeru napade začeli izvajati prepozno. Zatrdil je tudi, da ne gre za vojno proti Libiji, ter obljubil, da se bo vlada, če bo prišlo do ključne spremembe ciljev posredovanja, posvetovala s poslanci.

Vojaško posredovanje v Libiji 21. in 20.3. 2011 - 4
Vojaško posredovanje v Libiji 21. in 20.3. 2011 - 4 FOTO: Reuters

Tudi španski parlament je z veliko večino potrdil odločitev premierja Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera o sodelovanju Španije v mednarodni vojaški akciji v Libiji. Za odločitev je glasovalo 336 poslancev, trije so glasovali proti, eden pa se je glasovanja vzdržal.

Španija bo sodelovala s štirimi lovci F-18, letalom za dolivanje goriva v zraku, podmornico, fregato in letalom za nadzor na morju CN-235, s katerim bodo nadzirali spoštovanje vojaškega embarga proti Libiji. Zapatero je dejal, da bodo letala sodelovala pri uveljavljanju prepovedi poletov nad Libijo en mesec, mornarica pa bo pomagala uveljavljati vojaški embargo proti Libiji tri mesece.

KOMENTARJI (427)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pujca
23. 03. 2011 18.47
Ne o nekih zarotah,itd.Ko več nimaš nič velja:lahko me samo ubijete.In če to pomnožiš s tisoč,desettisoč,potem se tudi največjim voditeljem zatresejo hlače.Množica vedno zmaga!To pravilo velja v naravi že na milijone let in bo veljalo do konca.
crnkamn
23. 03. 2011 13.02
"Gadafi: Na koncu bomo zmagovalci!" Sej bodo zmagovalci, sam njega ne bo vec zraven :D
Elias Ehnaton
23. 03. 2011 09.10
@cirenij Ne samo, da jih vse vzgajao Ill-uminati, apak so vsi prostozidarji, 32 ali 33 stopnje, torej popolni luciferjanci. Pa da ne boste mislili, da je v drugih državah kaj drugače; VSI politični in verski vodje v VSEH državah sveta so prostozidarji 32 oz. 33 stopnje! To je vse del Vatikansko - Zionističnega načrta za popolno svetovno dominacijo.!
Elias Ehnaton
23. 03. 2011 09.04
@HAWK Amen! In mnogi bodo potrebovali še zelo dolgo, da bodo spregledali, da ZDA nso nič drugega kot Četrti Reich - "Moderni Rimski Imperij", in njihove vojne za "demokracijo" nič drugega kot roparski pohodi in križarske vojne. Države na njihovi listi "osi zla" so samo tiste, ki jih Svetovna Banka še nima pod kontrolo. Pa da ne bo pomote; ZDA so "samo" "antikristova" - Vatikanova glavna vojaške roka za popolno svetovno dominacijo. Večina ljudi pa je tako brezupno izgubljenih, da še vedno podpirajo Imperializem in njihov cilj - Fašistični Suženjski Nov Svetovni Red. No zombiji potem pa uživajte potem v njem; še že dogaja; tale "kriza" je le del tega.
cirenij
23. 03. 2011 07.38
Začenjam verjet tistemu na tem forumu, ki je nekoč napisal, da vse ameriške predsednike vzgajajo iluminati. Vsi po istem kopitu. Požrešni, željni svetovne nadvlade, svetovni policaji, vsiljevanja svojih genskih proizvodov in na račun ubogih narodov poraba orožja, pred iztekom roka trajanja ter dirigiranje svetovnih cen na vseh nivojih.
cirenij
23. 03. 2011 07.32
Zaradi invazije zahodnih sil se Libiji obeta državljanka vojna in še hujši Irak. Kaka prepoved poletov, če zapadna letala non stop bombandiraj? Saj se tudi že Iračanom, ki so živeli veliko slabše, kolca po starih časih.
lolipoly
23. 03. 2011 07.05
Gadafi bo ravno tak zmagovalec, kot je Sadam Husen, ne zna , kdaj mora nehat, naj naredi volitve in ce je tako ljubljen, potem brez strahu, ga bodo nazaj izvoli.
Ofca1A
23. 03. 2011 06.51
Pol pa svizec zavije čokolado v folijo. Dle bo sedel na ušesih slabše bo
klemenju
23. 03. 2011 06.50
ljx 23.03.2011, 00:05 0 Libijci so začeli uničevati rafinerije ki jih puščajo za sabo,to je zaenkrat res edini način da škodijo zahodu Z uničevanjem refinerij nič ne škoduješ zahodu ampak celo lahko nekdo služi na tvoj račun, ker vsaka uničena refenerija pomeni manj v Libiji refinirane nafte kar posledično pomeni, da jo gre več surove nafte v izvoz sam pa moraš uvažat naftne derivate (bencin, nafto), kot je v večini od z nafto bogatih držav (npr tudi Irak, Iran,... morajo del pogonskih goriv uvozit, ker jih ne refinirajo sami). Tak, da če hoče škodit zahodu lahk sam zapre pristanišča, naftovode z uničevanjem refinerij pa jim (nam) nič ne škoduje.
Bluzer Bluzoviti
23. 03. 2011 06.18
ameriško letalo so pa pomotoma zradirali uporniki, pa je zdaj to vsem malce nerodno povedat...
Bluzer Bluzoviti
23. 03. 2011 06.13
naš pahor je vse bolj mednarodno osamljen, se mi kar smili: ganafija rušijo, Kosorjevo hočejo zrušit, na Sarkozyjevo stran se ne mora postaviti, saj je bil vendarle prijatelj gadafija... vsak projekt, ki se ga je lotil, se je končal z rušenjem kompanjona iz druge države, la sam se še vedno nekako drži v sedlu...
srpko
23. 03. 2011 06.05
"Gadafi: Na koncu bomo zmagovalci!" Če je pravice na tem svetu - se bo tako tudi zgodilo.
naivna
23. 03. 2011 01.47
Polifem, najdi si nekaj drugega , da se bos dolgocasil, ker tu kaj pises je vse brez smisla. Ne vem si tako mlad, ali tako poln jeze, morda brez sluzbe , tvoje mislenje ni na pravem mestu. Nekaj misliti , brez dokazov je isto , kot nic vedeti!
CheGaucho
23. 03. 2011 00.44
Amerikanci igrajo umazano igro in ljudje se še niste naučili, da veliko obljub prekinejo ali pa prisilijo nasprotno stran za prekinitev sodelovanja oziroma že najdejo kak vzrok, ki jim ni po njihovi volji in takrat nastopi konflilkt. So pa Amerika pri izigravanju sveta dokaj uspešna se strinjam a upam, da ne za dolgo. Vse plane dodobra naštudirajo in z dobro odigrano igro poskušajo prepričati svoj narod, da je to edina možna dobra rešitev, zato tudi narod pristane na to. A na srečo se povečuje število, ki vedno manj verjamejo ameriški politiki. A ste že pozabili tudi, kaj vse so odkrile depeše, ki so prihajale v javnost? In v kakšni zagati so bili? In nekateri še kar slepo verjamej, da američani delajo dobro v imenu vsega sveta, vendar se motite oni delajo samo za svoje koristi!
povemvsem
23. 03. 2011 00.42
Da ne bi omenjali njegov ponarejeni rojstni list!
povemvsem
23. 03. 2011 00.39
pardon -zatajil
povemvsem
23. 03. 2011 00.38
A misliš da Obama alias Barry Soetoro ne laže? Še svoje pravo ime je zlagal!
povemvsem
23. 03. 2011 00.34
MK89: kaj ti ni jasno? Obama je svoji voski izdal povelje da se pripravi na spolndanske nemire v ZDA .A je to tako težko razumeti?
povemvsem
23. 03. 2011 00.33
IZ enciklopedije: Projekt v v tretji fazi od petih,dela jso se začel leta 1984 in je sofinanciran s strani libijske vlade, stroški do te faze so ocenjeni na približno 25 milijard EUR, vse financirano brez tujih posojil. 28. avgust 1984: Muammar al-Gaddafi postavil temeljni kamen za začetek gradnje 26. avgust 1989: Muammar al-Gaddafi postavil temeljni kamen za fazo II 28. avgust 1996: je voda pritekla v Tripoli.
MK89
23. 03. 2011 00.29
polifem Pomoje ni za pričakovat, da bi intervenirala ameriška kopenska vojska. Ker če bo, potem je Obama lagal, ko je izjavil da ne bo pošiljal kopenske vojske. In tega si vrjetno ne more privoščit, še posebej ob dejstvu, da ima dve odprti fronti v Iraku in Afganistanu. Ono s tomahawki pa nisem čisto razumel....mednarodna skupnost da bi se obrnila proti ZDA?