Tujina

Že menjujejo motorje na letalih

Sydney, 18. 11. 2010 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
M.M./N.S./U.F.
Komentarji
3

Letalska družba Qantas je sporočila, da že poteka menjava spornih motorjev na letalih airbus A380. Prvi podatki kažejo, da bodo odstranili kar 40 motorjev. Aibus pa bo od proizvajalca zahteval odškodnino.

Zasilni pristanek letala Airbus A380
Zasilni pristanek letala Airbus A380 FOTO: Reuters

Preiskava motorjev na letalih airbus A380, ki jih proizvaja podjetje Rolls-Royce, je pokazala, da bodo morali odgovorni zamenjati do 40 motorjev. Menjave bodo potekale na letalih družb Qantas, Singapore Airlines in Lufthansa, poročajo tuji mediji. Gre za motorje trent 900, ki so posebej izdelani za airbuse A380.

Preiskavo so zaključili dva tedna po incidentu, ko je zagorel eden od motorjev na omenjenem letalu avstralske letalske družbe Qantas. Letalo je moralo zasilno pristati, sledili pa so še nekateri incidenti, ki na srečo niso zahtevali žrtev. Družbe so se odločile za preventivne preglede in zamenjave motorjev, to pa jim je priporočala tudi Evropska agencija za varnost letalskega prometa.

Airbus bo zaradi okvare motorjev od proizvajalca Rolls Royce zahteval odškodnino.

Proizvajalec letalskih turbin Rolls-Royce je sicer zatrjeval, da je za težave kriva okvara specifične komponente motorja trent 900, a sedaj bodo očitno zamenjali kar cele motorje, poročajo tuji mediji. Njihovi delavci so se že lotili dela, tako da menjava motorjev že poteka.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dolenjc3
22. 11. 2010 12.55
Glavno, da so proizvajalci teh motorjev pocenili proizvodnjo z nakupom delov od najcenejših dobaviteljev in odpustili večino ljudi iz končne kontrole. Požrešni kapitalizem gleda samo na dobiček, človeška življenja mu niso skrb. Saj pri nas je še slabše, skrb za človeka je na nivoju carske Rusije.
skydrol7
18. 11. 2010 23.22
vse na stroske Rolls Royce - a ..... wow...$ 15 mil vsak motor
rko
18. 11. 2010 09.53
Menjujejo? a mi lahko en pove če je to slovnično pravilno ?!