Tujina

Že druga žrtev virusa

Kairo/Bruselj, 27. 03. 2006 21.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Egiptu je zaradi okužbe z visokopatogenim virusom ptičje gripe umrla že druga žrtev.

Ženska je kljub prepovedim nadaljevala z vzrejo in klanjem perutnine
Ženska je kljub prepovedim nadaljevala z vzrejo in klanjem perutnine FOTO: Reuters

Neka Egipčanka, ki je živela severno od Kaira, je danes umrla zaradi posledic okužbe s človeku nevarnim virusom ptičje gripe H5N1, kar je že druga človeška smrt zaradi tega virusa v Egiptu, je sporočil tiskovni predstavnik egiptovskega ministra za zdravje Abdel Rahman Šahin.

V Egiptu so za virusom ptičje gripe do zdaj zbolele že štiri osebe, ministrstvo za zdravje pa preiskuje še eno morebitno okužbo pri neki 18-letni ženski.

Žensko iz vasi Kanka v egiptovski provinci Kaljubija so v bolnišnico v Kairu sprejeli takoj po pojavu prvih simptomov te bolezni. 30-letna Egipčanka je sicer nadaljevala z vzrejo in klanjem perutnine kljub prepovedi, ki jo je vlada sprejela sredi februarja, ko so pri perutnini v Egiptu odkrili virus H5N1.

Pred Češko so virus ptičje gripe, in sicer H5N1, v EU že potrdile Italija, Grčija, Slovenija, Avstrija, Madžarska, Slovaška, Poljska, Danska, Nemčija ter Švedska in Francija; v slednjih dveh se je izbruh pojavil tudi na po eni komercialni farmi. Meje EU je ptičja sicer dosegla lansko jesen z izbruhom v Turčiji in Romuniji, v zadnjih tednih pa so primere med drugim zabeležili tudi v Bolgariji, na Hrvaškem, v BiH in Švici.

Ptičja gripa tudi na Češkem

Virus ptičje gripe pa naj bi odkrili tudi na Češkem. Oblasti v Pragi namreč sumijo na primer bolezni pri mrtvem divjem labodu, ki so ga odkrili 150 kilometrov južno od prestolnice, v kraju Hluboka nad Vltavu, so sporočili z Evropske komisije v Bruslju. Za zdaj obstaja sum na virus H5, testi v referenčnem laboratoriju EU za ptičjo gripo v britanskem Weybridgeu pa naj bi pokazali, če morda ne gre tudi za najnevarnejši tipa H5N1.

Češka je sicer že sprejela ukrepe, ki jih EU predpisuje za primer odkritja visoko patogene bolezni pri divjih pticah. Med te ukrepe sodijo vzpostavitev trikilometrskega zaščitnega pasu okrog žarišča in desetkilometrskega pasu nadzora. V prvi coni je obvezno zadrževanje domače perutnine v zaprtih prostorih ter prepovedano njeno premikanje, razen v klavnico, dovoljena ni niti trgovina s perutnino in mesom, razen pod strogimi pogoji. V obeh conah veljajo tudi biovarnostni ukrepi, prepovedan je lov na divje ptice, nujno pa je obveščanje prebivalcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.