Tujina

Združeni narodi zapuščajo Sirijo

New York/Damask, 16. 08. 2012 19.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Združeni narodi bodo končali opazovalno misijo v Siriji, saj ni pogojev za njeno podaljšanje. Rusija to odločitev obžaluje, zahodni diplomat pa je sporočil, da naj bi bil že julija v eksploziji v Damasku težje ranjen al Asadov brat Maher.

Varnostni svet Združenih narodov se odločil proti podaljšanju mandata opazovalni misiji ZN v Siriji, ki se bo dokončno iztekel v nedeljo. Je pa podprl ustanovitev civilnega urada za zvezo v Siriji, ki bi ZN in Arabski ligi pomagal pri končanju krvavega konflikta v Siriji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Članica opazovalne misije ZN v Siriji.
Članica opazovalne misije ZN v Siriji. FOTO: Reuters

Francoski veleposlanik pri ZN Gerard Araud je danes po zaprti seji 15-članskega Varnostnega sveta v New Yorku dejal, da se bo mandat misiji iztekel in ga ne bodo podaljšali. Obenem pa je povedal, da se bo prisotnost ZN v Siriji nadaljevala. Članice VS so se strinjale z ustanovitvijo civilnega urada za zvezo v Siriji, ki ga je predlagal generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, je pojasnil.

Araud je še dejal, da pogoji za morebitno podaljšanje misije neoboroženih opazovalcev niso bili izpolnjeni, saj ni prišlo do zmanjšanja nasilja v Siriji, ter da ni konca uporabe težkega orožja s strani sirske vlade.

Rusija pa je danes mednarodno skupnost, vključno s Savdsko Arabijo in Iranom, pozvala k srečanju, na katerem bi pozvali sirsko vlado in opozicijske upornike k prenehanju spopadov in vzpostavitvi premirja. Rusija je tako sklicala srečanje predstavnikov mednarodne skupine za Sirijo, ki naj bi potekalo v petek v New Yorku, je sporočil ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin.

Mandat misije Unsmis se je začel aprila. Opazovalci naj bi v Siriji 90 dni nadzorovali uresničevanje mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN in Arabske lige Kofija Annana oz. prekinitev ognja, ki pa sta jo obe strani kršili. Misija je bila sestavljena iz 300 neoboroženih vojaških opazovalcev, ki jih je spremljalo 100 članov civilnega osebja. Sredi junija so delo misije začeli ovirati vedno hujši spopadi.

20. julija je Varnostni svet ZN izglasoval podaljšanje mandata misiji za 30 dni. ZN so že tedaj napovedali, da mandata misije ne bodo podaljševali, razen če ne bo bistvenih sprememb glede stopnje nasilja in uporabo težkega orožja v Siriji. 24. in 25. julija je Sirijo zapustila polovica opazovalcev.

Annana bo zamenjal Alžirec Brahimi

Kofija Annana pa bo na čelu posebnega odposlanca ZN za Sirijo konec avgusta zamenjal alžirski izkušeni diplomat Lakhdar Brahimi. Kot diplomat je namreč delal večji del svojega življenja, delal pa je tako za svojo državo kot tudi za Združene narode. Sodeloval je pri boju za alžirsko neodvisnost pri odcepitvi od Francije leta 1962, med letoma 1984 in 1991 je bil pomočnik generalnega sekretarja Arabske lige in je sodeloval pri končanju libanonske državljanske vojne leta 1994.

Leta 1994, ko je Nelson Madela postal predsednik Južnoafriške republike, je bil tam šest mesecev vodja opazovalne misije ZN, med letoma 2001 in 2004 pa je v Afganistanu vodil misijo za pomoč Združenih narodov. V svoji karieri je bil v več primerih posebni odposlanec v času konfliktov v državah, kot so DR Kongo, Jemen, Liberija, Nigerija in Sudan.

Al Asadov brat v eksploziji izgubil nogo

Brat sirskega predsednika Maher al Asad je v juliju v napadu na poslopje varnostnih sil v Damasku izgubil nogo, je danes sporočil zahodni diplomat. "Slišali smo, da je v eksploziji izgubil eno nogo, več pa ne vemo," je povedal diplomat. To novico so potrdili tudi drugi viri.

Brata Maher in Bašar al Asad
Brata Maher in Bašar al Asad FOTO: Reuters

Televizija Al Arabija pa je predvajala izjavo bratranca podpredsednika Faruka al Šare, v kateri je vojsko pozval, naj se pridruži revoluciji proti vladavini predsednika Bašarja al Asada.

Novih ugrabitev v Libanonu za zdaj ne bo

Sicer pa se je danes iz Libanona zopet odzval klan Mekdad, ki je včeraj ugrabil več kot 20 tujcev, večinoma Sircev, enega Turka in enega Savdijca. Sporočil je, da novih ugrabitev ne bo in da so ustavili vse vojaške operacije na območju Libanona. "Ta napoved prihaja zato, ker imamo za zdaj v rokah dovolj Sircev, povezanih z uporniško vojsko v Siriji," je povedal Maher al Mekdad, predstavnik klana, čigar člana so v Siriji ugrabili sirski uporniki. Zaradi omenjenih ugrabitev so včeraj Savdska Arabija, Združeni arabski emirati in Katar svoje državljane pozvali, naj ne potujejo v Libanon, tistim svojim državljanom, ki so trenutno v Libanonu, pa so svetovali, naj državo čim prej zapustijo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fake.c.o.r.o.n.a
17. 08. 2012 14.45
+2
Vprasajte se zakaj zapuscajo....... Da bo lahko NATO svoje bombe zmetal....!!!
Juzni
17. 08. 2012 11.16
+2
Naj vsak resuje svoje probleme.
n0mistakez
17. 08. 2012 10.58
+3
in kaj je ZN naredu tm??? NČ....
BattleBeast
17. 08. 2012 02.53
+5
ZN - ameriški potrčko! Nič drugega!
mes
16. 08. 2012 23.09
+5
ZN v taki obliki je potrebno ukiniti.
der.janez
16. 08. 2012 22.04
+5
assadov brat zgleda, da je pajek, ker je zgubil ze vec kot dve nogi, vsaj po tem kar so slisal zahodni diplomati
Jimi1
16. 08. 2012 21.47
+10
ZN se umikajo, ker je možnosti za mirno rešitev konec, ter da tako pripravijo teren za \"rešitev\" od zunaj. Že večkrat vse skupaj videno....
mes
16. 08. 2012 23.08
+6
donkey33
17. 08. 2012 09.36
+4
Nikoli ni bilo možnosti za mirno rešitev ...
cucjetina
16. 08. 2012 21.26
+5
zavadi pa vladaj ameri
Igor__Zmaj
16. 08. 2012 20.12
+18
Tok poka, da ne morjo več niti u miru žret po nobl hotelih. Koga briga kje so,še nikjer niso nč nardil, razen stroškov.
upornik_007
16. 08. 2012 19.56
+14
zdj lahko kmalu pricakujemo napad na sirijo