Tujina

Žrtve Boko Harama in njihovi otroci žrtve tudi v domačem okolju

Abuja, 18. 02. 2016 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Islamski skrajneži Boko Haram v Nigeriji ugrabljajo ženske, najstnice in deklice. Ko in če se te vrnejo domov, pa so znova žrtve. Če iz ujetništva pripeljejo tudi otroka, je še huje. Tako zanjo kot za otroka. Humanitarne organizacije pozivajo k ukrepanju.

#BringBackOurGirls

Se še spomnite? Vrnite nam naša dekleta. Oznaka, ki je bila povsod, v kampanjo pa se je vključila celo prva dama ZDA Michelle Obama.

A kaj te deklice čaka, ko in če se sploh nekega dne vrnejo domov?

Domači in okolica jih zavračajo. Tako je pokazalo poročilo organizacij International Alert in Unicef, ki sta preučili primere žensk, najstnic in deklic, ki so se vrnile iz ujetništva islamskih skrajnežev Boko Haram. Še posebej so na udaru tiste, ki so iz ujetništva pripeljale tudi otroke ali pa so vrnile še noseče.

Vrnite nam naša dekleta.
Vrnite nam naša dekleta. FOTO: Reuters

Čeprav posiljene in mučene, za njih domače okolje nima razumevanja. Prepričani so, da ti otroci imajo v sebi "slabo kri", ki so jo podedovali po očetih. V tem primeru so to skrajneži teroristične skupine Boko Haram, ki so ugrabljene deklice posiljevali. Tudi same žrtve imajo do otrok odklonilen odnos. Ena izmed še nosečih žrtev je dejala, da se vsakič, ko pomisli na otroka, ki ga bo rodila, vznemiri, saj se sprašuje, ali se bo tudi  otrok obnašal kot pripadnik Boko Haram.

Eden izmed vaških starešin je te otroke opisal z besedami, da gre za "hijene med psi".

Domače okolje zato ne želi sprejeti otrok, pa tudi njihovih mater ne, je zapisano v poročilu organizacij International Alert in Unicef. Prav tako jih je strah, da so dekleta radikalizirana in da bodo s časom pokazale svoj novi obraz. Ali z napadom ali pa z rekrutiranjem novih somišljenikov.

Ženske in dekleta, ki so bile žrtve skrajnežev, zdaj pa še domače sredine, etiketirajo z žaljivkami, kot so na primer "annoba", kar pomeni epidemija, ali "neveste Boko Harama".

Od leta 2012 so skrajneži teroristične skupine Boko Haram ugrabili okoli 2000 žensk in otrok, tako deklic kot dečkov. Leta 2014 so vdrli v šolo, iz katere so odpeljali več kot 200 deklic. Nigerijske oblasti še vedno za večino deklic ne vedo, kje so. Ene so preprodali, druge naj bi imeli za spolne sužnje, nekatere pa uporabijo za napade. Opasajo jih z eksplozivom in pošljejo nad tarčo, sami pa iz varne razdalje z detonatorjem sprožijo bombo. Nekatere se res med ujetništvom zlomijo in same odidejo na samomorilsko misijo, spet drugim pa tako sperejo možgane, da to storijo prostovoljno. Boko Haram na tovrstne misije pošilja vse mlajše otroke, večina jih sploh ne razume, kaj se bo zgodilo.

Ugrabljene šolarke leta 2014
Ugrabljene šolarke leta 2014 FOTO: Reuters

Humanitarni delavci zdaj opozarjajo, da so ženske in deklice, ki so preživele grozote ujetništva, zdaj izločene iz družbe in družine. Znova so žrtve. Veliko jih je prepuščeno ulici in tudi celo prostituciji. Otroci, ki so jih rodile, pa so v skoraj vseh primerih popolnoma zapuščeni. Ženske z njimi živijo v veliki revščini in pomanjkanju.

Organizaciji Unicef in International Alert opozarjata, da je treba žrtvam nuditi polno podporo in oskrbo.

Kaj bodo tokrat storili Michelle Obama, glasbenica Rihanna, aktivistka Malala Jusafzaj in drugi, ki so tako vneto čivkali  #BringBackOurGirls?

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bratjeslovani
18. 02. 2016 20.22
+3
Pričakoval bi ,da bi kak uraden Slovenski predstavnik pri UN zahteval vojaški poseg proti tem verskim hijenam ,ki terorizirajo podsaharsko Afriko .A žal ga ni junaka jaz pa ne morem ,ker nisem na njegovem mestu .
šmajser1
18. 02. 2016 19.25
+3
Sramota kaj velesile dovolijo da se dogaja.....zame so vsi enaki! pohlepni, pokvarjeni,krivi vojn in lakote po svetu! Rusi,ameri, kitajci, evropa itd itd.... To je kapital. drh....
Praškovarit
18. 02. 2016 19.18
+1
groza kaj morajo ljudje trpet v 21.stoletju
Racio
18. 02. 2016 19.02
+4
Vse vere tega sveta poslat na smetišče zgodovine in postati družba, ki temelji na znanosti in skrbi za dobrobit človeka.
šmajser1
18. 02. 2016 19.26
+2
gangsterist
18. 02. 2016 17.50
+9
pa kaj teh islamskih skrajnežev res ne more nihče zbrisat iz sveta
tomi.passion@gmail.com
18. 02. 2016 17.41
-2
Res grozno, a zakaj se nihče ni zganil, ko so žive zažgali več 100 dečkov? Takrat ni nihče o tem poročal, kot poročajo mediji sedaj, ko gre za deklice. So dečki res manjvredni? So dečki res potrošni material, kot to želi feministična ideologija ustvariti?
Racio
18. 02. 2016 18.58
+2
Tam doli so vsi potrošni materijal... Žalostno