Tujina

Ukrajinski premier protestnikom ponuja dialog

Kijev, 03. 12. 2013 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š./M.R./Reuters/STA
Komentarji
40

V Ukrajini so protestniki še vedno na cestah. Premier Azarov jim je ponudil dialog, hkrati pa jih je pozval, naj se umaknejo z barikad. Tudi Nato je obe strani pozval k dialogu, hkrati pa je obsodil uporabo prekomerne sile nad protestniki.

Nocojšnji protest v bližini predsedniške administracije v Kijevu.
Nocojšnji protest v bližini predsedniške administracije v Kijevu. FOTO: Reuters

V Ukrajini je še naprej napeto. Potem ko je ukrajinska vlada minuli teden ustavila priprave na podpis sporazuma z Evropsko unijo, se je na ulice odpravilo na tisoče protestnikov.

Ti med drugim zahtevajo predčasne volitve, oblast pa jim ne namerava ustreči. Premier Mikolaj Azarov je danes dejal, da se je pripravljen pogovarjati s protestniki, hkrati pa jih je pozval, naj umaknejo blokade vladnih poslopij.

Zunanji ministri držav članic zveze Nato so danes v Bruslju pozvali vladno stran in opozicijo v Ukrajini k dialogu, hkrati pa obsodili pretirano uporabo sile proti mirnim protestnikom. Ukrajino so kot predsedujočo Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) tudi pozvali, naj "spoštuje mednarodne obveznosti glede svobode zbiranja in izražanja mnenja".

"Suverena, neodvisna in stabilna Ukrajina, ki je trdno predana demokraciji in vladavini prava, je ključ evroatlantske stabilnosti," so v skupni izjavi po današnjem prvem dnevu zasedanja zapisali zunanji ministri članic Nata. Dodali so, da se bo partnerstvo Severnoatlantskega zavezništva in Ukrajine nadaljevalo "na temeljih vrednot demokracije, človekovih pravic in pravne države". "Nato bo še naprej podpiral reformne procese v Ukrajini," so še zapisali ministri.

Med protestniki tudi boksar Vitalij Kličko

Med tistimi, ki zahtevajo predčasne volitve, je tudi boksar Vitalij Kličko, boksarski prvak v kategoriji WBC, ki ga zaradi doktorata iz športnih znanosti imenujejo tudi "dr. Železna pest".

Vitalij Kličko
Vitalij Kličko FOTO: Reuters
Dva metra visok športnik te dni v domovini protestira v prvi vrsti, boksarske rokavice je zamenjal za megafon, kot vodja opozicijske stranke Udar pa se 42-letnik zavzema za strmoglavljenje predsednika Viktorja Janukoviča.

Prav zato je trn v peti vladajoče politike. A čeprav je ta na zadnjih volitvah uporabila precej umazanih trikov, mu je stranko s slabimi 14 odstotki glasov uspelo pripeljati v parlament, sam pa je postal eden od opozicijskih voditeljev.

Kličko, ki je dolga leta živel v Nemčiji, si želi, da bi bila tej državi čim bolj podobna tudi Ukrajina. Poudarja demokracijo, spoštovanje pravil in odprtost države, medtem ko v Ukrajini vlada sistem precej podoben tistemu v nekdanji Sovjetski zvezi.

Med številnimi Ukrajinci Kličko velja za junaka, ki bi državi lahko omogočil boljšo prihodnost. Njegova največja prednost je njegova podoba zglednega državljana. 17 let je poročen, ima tri otroke, v domovini pridno plačuje davke, bogastvo, ki ga je zaslužil z boksanjem in ga ocenjujejo na okoli 65 milijonov dolarjev, pa ga v očeh ljudi dela neodvisnega od domačih "umazanih poslov". Ukrajinski državni aparat namreč ne slovi po upiranju korupciji.

Politiko primerja z boksom – boj je trd in naporen, pravi. Vprašanje pa je, ali se bo Ukrajincem, ki ga podpirajo, res kdaj uresničila želja, da bi postal njihov predsednik.

Ukrajinska politika je namreč sprejela zakon, ki je spisan posebej zanj – za predsednika lahko kandidirajo le tisti, ki so zadnjih 10 let živeli v Ukrajini, Kličko pa je dolga leta živel v Nemčiji. Po drugi strani se mu ob takšnih napadih priljubljenost samo še povečuje.

Vitalij Kličko
Vitalij Kličko FOTO: Reuters

A če s Kličkom del Ukrajine razmišlja o prihodnosti, v državi

Ukrajinski parlament na nujni seji danes ni izglasoval nezaupnice vladi premierja Mikolaja Azarova.

trenutno težave povzroča predvsem preteklost. Na zmešnjavo naj bi močno vplivala Rusija, ki nasprotuje ukrajinskim povezavam z Evropsko unijo, saj ne želi izgubiti svojega vpliva na območju nekoč skupne države in želi, da se Ukrajina priključi njihovemu carinskemu območju.

Potem je tukaj še vprašanje Julije Timošenko, ki je po mnenju njenih podpornikov politična zapornica, medtem ko politika vztraja, da je bila obsojena zaradi nepravilnosti.

Protesti so vmes postali tudi nasilni, a to naj bi bila voda na mlin predsednika Janukoviča, opozarjajo analitiki. Izredne razmere bi mu prinesle še večjo možnost samostojnega odločanja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

surinam
03. 12. 2013 21.01
+5
boli me.........kje je pa slovenija.....jst je že par let ne vidim,.....razen,mafijski kartel....našo gam.. je treba pospravt,ki sam lažejo iz dneva v dan.,kradejo pa še bolj.......
me?ed
03. 12. 2013 20.37
-2
boljše da se borijo z svojim narodom kod pa z rusi ;)
Juzni
03. 12. 2013 14.57
+19
Te proteste v Ukrajini vodijo ljudje,ki so visoko izobrazeni ter znajo prepricati mnozico. Denar za organizacijo takih protestov pa prihaja iz zahoda. V Ukrajini se je ze enkrat zgodila revolucija,ki ni prinesla boljsega zivljenja kvecjemu se vecjo revscino in kriminal na oblast pa so ponovno prisli tisti,ki so jih podili. EU,ZDA in NATO zelijo imeti Ukrajino pod svojo kontrolo saj bi tako imeli nadzor nad Crnim morjem in neposredno mejno kontrolo z Rusijo. Ce bi se gdaj zgodilo da Ukrajina vstopi v EU bi imeli celotno obmocje EU preplavljeno z Ukrajinci,ki bi delali za 1.50 na uro najtezja dela,uvedli bi jim eur,cene bi jim se zvisale zavladala bi ravscina....ozivela pa bi nostalgija za starimi casi. To govorim iz slovenskega primera.
doff
03. 12. 2013 17.10
+0
z vstopom v eu bi ukrajinci izgubili ruski trg na kateremu ustvarijo večino izvoza, in francozi bi v eu izlobirali in uvedli kvote na izvoz poceni žita iz ukrajine
MIRKOKING
03. 12. 2013 14.00
-12
Eu in ZDA ponovno tipajo teren, do kod lahko gredo. Vsi vemo kaj se je zgodilo v Gruziji, kjer so podobno zakuhali sranje. Rusi bodo zaprli pipico za plin in potem bo konec. Je pa dejstvo, da je 3/4 Ukrajincev pro Ruskih tako, da to spet manjsina protestira...
appollyon
03. 12. 2013 14.10
+18
Glih kontra, Ukrainci so se že enkrat odločili da gredo stran od rusije, po razpadu sovjetske zveze! Gruzija, pa se je šlo za čisto popolnoma drugo stvar, kjer pa so rusi poskrbeli da se je Južna osetija, odcepila od Gruzije, katero je gruzija napala, ruija pa branila in nato priključila rusiji, governer le te pa je g. Abramovič, ex-KGB-jevec in tesni prijatelj putina!
r_inkvizitor
03. 12. 2013 13.58
+13
Slovenska naveza že pripravlja dokumentacijo, kako je Kličko preprodajal orožje.
Slovenec-slovencu=pes
03. 12. 2013 12.58
+19
hahahah kako se mi smilijo komentatorji v smislu : Kakšne izkušnje pa ima on razen pretepanja. Kaj pa je narobe v tem, če si navaden človek brez izkušenj. Kaj so v zadnjih letih tako imenovani "izkušeni" voditelji pokazali! Razen kreganja lastnega naroda ter ščuvanja enega proti drugim, korupcije, dekadence, kraje .......... Kaj je sedaj tu narobe, če nek neizkušen človek naredi reset države! Sem navaden človek, brez političnih in ekonomskih izkušenj. Vendar imam jasne cilje kaj je potrebno postoriti v naši Sloveniji, da bi lahko normalno živeli. Še priznani ekonomist mi je v nekem pogovoru dejal, da bi zadeva celo uspela. In kje je problem? V ovcah, ki ne vedo stopit na lastne noge in vrč to skorumpirano politiko s stolov.
pridnaov?ka
03. 12. 2013 15.19
+0
Rahan
03. 12. 2013 12.38
+5
ko bi le lahko najeli nekoga da naredi "purge" v našem parlamentu
Krta?a 21
03. 12. 2013 23.47
+2
Odprli lovno sezono na skorumpirane politike....
bohinj je zakon
03. 12. 2013 12.21
-1
Ameri spet na pohodu. Ni treba biti posebej pameten, da ugotoviš da delujejo iz ozadaj. Še ena država, ki jo je treba "demokratizirati", pa naj stane kar stane. Tudi tokrat bodo umirali kakšni drugi in ne ameri.
rob3rt
03. 12. 2013 12.36
+12
Demokratizirajo predvsem rdeči, samo nekaj primerov: Nemška demokratična republika, Ljudska demokratična republika Koreja, demokratično socialistična republika Slovenija...
PujsTekaTeka
03. 12. 2013 13.05
-6
r_inkvizitor
03. 12. 2013 13.36
+14
Tako Rusi. kot Američani se borijo za svoje interese. Pri tem Rusi niso nič manj brezobzirni. Edino kar govori za njih je, da so za te namene imeli v zadnjih letih malo manj denarja. No ja, .... pri nas pa za njih govori še cela četa komentatorjev, ko hočejo za vsako ceno demonizirati zahodno civilizacijo.
r_inkvizitor
03. 12. 2013 14.02
+11
Vsi, ki tako slavite rusko neoporečnost malo preglejte podatke o življenju Andreja Lugovoya. (Recimo v Google: "Andrey Lugovoy"). A ja, seveda, tega raje ne storite, ker je preveč podobnosti z delom plačancev slovenskih tajkunov, ki svoje svinjarije obešajo na politike po katerih tako radi pljuvate.
Lupus Manarus
03. 12. 2013 14.54
+10
dušan silni je pametnjakovič, ki informacije o svetu pridobiva zgolj preko računalnika taki vedno največj vedo:) sam poznam ogromno rusov in ukrajincev in vsi pravio, da imajo dovolj tamkajšnje politike z putinom na čelu tako, da ne mi lapat o amerih itd...
enoh
03. 12. 2013 12.13
-21
tip, čigar šiht je biu, da ga tolčejo po betici, bo zdej rešu ukrajino? pa temi gre res slabše k nam... naš samooklicani rešitelj je le zločinec.... toti majo pa pretepača
enoh
03. 12. 2013 12.44
-3
ja, šur.. .. povejte mi: a ma ta tip kake izkušnje z vodenjem podjetji, organizianjem ali kako šolo? ali je uspel z pretepanjem?
enoh
03. 12. 2013 12.44
-11
kot je sma napisal: NJEGOV NAČIN DOSEGANJA CILJEV JE PRETEPANJE POLITIČNIH NASPROTNIKOV...
helvecijaner
03. 12. 2013 14.51
+9
enoh. V glavnem tvojo celo pamet odtehta s tem kar ima pod enim nohtom črnega !!
puspan
03. 12. 2013 15.13
+10
enoh, tu si pa precej avsglajzov. Malo se pozanimaj, kaksno izobrazbo imata oba brata Klicko, potem bos malo drugace govoril. Oba imata akademsko izobrazbo in sta edina profesionalna bokserja na svetu, ki imata v glavah mnogo vec, kot v pesteh.
JEBEM_STARE_KOMUN_JARE
03. 12. 2013 12.02
+12
Samo pri nas je tako, da nam vladajo čef*urji !! Druge države napravijo omejitve, če ne drugače sprejmejo zakon. Seveda smo tega sami krivi, ki na volitvah podpiramo razne Saraorčane in Tošiće, Mišiće in ostalo go.... n !!
kosobrin?ek
03. 12. 2013 13.18
+4
frufelj
03. 12. 2013 12.00
-19
res je težko gledat, kako se razni športniki, šahisti in glasbeniki s prevelikimi egi na stara leta spravijo v politiko. In pogorijo.
r_inkvizitor
03. 12. 2013 14.11
+13
Kim Jan je pač mnenja, da je politika rezervirana za razne uslužbence tajnih služb.
Razumnež
03. 12. 2013 11.58
+16
Ukrajinci, naj vam pogum ne upade. Rešite se Rusije. Za mleko in med je potrebno počititi s staro garnituro, ki je gnila. V Sloveniji na žalost nismo storili tega in zato nismo Švica.... A tudi pomlad bo nekoč res prišla, če se bomo le dovolj potrudili.
kosobrin?ek
03. 12. 2013 13.14
+13
kasen med in kakšno mleko....dobili bojo večje davke...razprodaja premoženja...revnih bo 99%...itd
Razumnež
03. 12. 2013 14.32
+3
Če se rešijo ruskega vpliva in rdečega razmišljanja, potem ne.
ZakoniZdravja
03. 12. 2013 11.50
+8
Ukrajinci protestirajo ker hocejo v EU tudi oni hocejo bit brez Kruha in biti lacni. No zdaj nam revnim drzavam prikazujejo kak so kao vzhodene drzave revne ..pac nimajo ljudje za ipade pa too..no sej mi tudi nimamo ampak mislimo da mamo.
appollyon
03. 12. 2013 14.07
+7
Si se vprašal zakaj je največ prostitutk na svetu iz Ukraine, po tvoje zaradi tega ker imajo šiht, veliko plačo, in podopro rusije!
ZakoniZdravja
03. 12. 2013 11.49
-3
in kaj je narobe z tem da nemore bit predsednik nekdo ki ni zivel 10 let v ukrajini? ZDA Imajo zakone ki pravi da nekdo ki ni rojen v ZDA ne more bit predsednk ZDA kaj pa na to pravite ? Ni logicno da nekdo ki je zivel v nemciji in sprejel njihov sistem vrednosti ne more vladari ukrajini? Torej nekdo ki je zivel v Itailiji 17 let al pa na hrvaskem bi naato lahko bil predsednik v Sloveniji?
murkecc
03. 12. 2013 11.51
-1
Ta s Hrvaške ziher ne, kak bl napreden pa komot.
F-Minus
03. 12. 2013 12.00
+2
Saj to je isto, kot naši zloglasni izseljenci, ki komentirajo pilitično stanje iz svoje nove domovine Kanade, Avstalije itd., pa še volilne listke jim pošiljamo. Jaz to vidim tako, če si se spakiral na boljše in zapustil svojo domovino, si ji obrnil hrbet, zato ga bo tebi tudi država. Čist simpl, in se jih lepo črta iz registra za bilo kakšne volitve. Ne pa da mi, neki kao slovenčki ki živijo večino svojega življenja v Argentini vtikajo in oddajajo svoje glavoe za politične kadre v državi ki je 10.000km vstran od njihovega stalnega prebivališča
LockheedMartin
03. 12. 2013 12.13
+15
to da ne moreš bit predsednik ZDA, če nisi tam rojen, se mi zdi čisto na mestu... kako bi pa zgledalo, če bi npr. Jankovič (rojen v Srbiji) postal predsednik Slovenije?
appollyon
03. 12. 2013 14.05
+5
Kaj pa pišeš bedarije, se vidi da tebi podobni komunazerji si namirno izmišljujejo zadeve oz. temu se lahko reče lažejo kot psi! Mimogrede Obama je bil rojen v Keniji, toliko o tvojih blodnjah za katere si plačan!
F-Minus
03. 12. 2013 14.12
-6
Jap v Keniji je bil rojen, škoda da ima rojstni list iz Havajev. SDSovec sliši trače, SDSovec verjame brez vprašanj. En tvoj SDS kolega mi je povedal, da si se ti rodil v Zoo Ljubljana med orangutani, potem to more držat.
r_inkvizitor
03. 12. 2013 16.03
+8
V ZDA je res določilo, da mora biti predsednik rojen tam. In Barack Obama je bil rojen na Havajih, čeprav obstaja rasistična teroija zarote, da je bil v resnici rojen v Keniji in da je havajski rojstni list ponarejen. Drugi odstavek ameriške ustave, ki zahteva, da je predsednik rojen v ZDA je nastal kot odgovor na potencialno grožnjo, da bi po revoluciji in džavljanski vojni, bogatejši Angleži spet prevzeli oblast. (Tako kot so jo prevzeli v Sloveniji bogati bivši udbovci.) Razlika med ameriškim določilom in Ukrajino pa je v tem, da ameriška ustava velja že dvesto let in zdaj vsi vedo, kaj morajo upoštevati. V Ukrajini pa so spremenili zakon samo zaradi enega človeka. To je tako, kao bi ameriški rasisti spravili skozi zakon, ki bi dovoljeval predsedniško službo le ljudem rojenim v celinskih državah ZDA in bi Obami tako kot Havajčanu preprečeval kandidaturo.
appollyon
04. 12. 2013 07.52
+5
Sem nacionalist, ne SDS-soveec, tako kot ne PeS-čefu! r-inkvizitor, najbolj smešno je to da vsi veramejo da je bil rojen na havajih, v krščanski familiji, ki mu je dala ime Hussein Obama, hahahaha,
kiki46
03. 12. 2013 11.33
+19
Knock out za zmago Kličkova